x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul are de ales: ori reforma, ori adio FMI

Guvernul are de ales: ori reforma, ori adio FMI

10 Mar 2005   •   00:00

  • Sunt inghetate salariile profesorilor si ale altor bugetari
  • 4% din angajatii bugetari dispar
  • Se renunta la toate scutirile de TVA

    Cota unica pune in pericol negocierile cu FMI. Guvernul are de ales, ori taie in carne vie pentru a compensa gaura bugetara data de taxa unica, ori spune adio negocierilor cu FMI. Una dintre masuri este sacrificarea a 11.640 de bugetari.

    11.000 de bugetari vor fi sacrificati

    Deficitul bugetar produs de cota unica face ravagii. 11.640 de bugetari isi vor pierde locul de munca, alaturi de 9.069 de salariati din intreprinderile de stat cu datorii. Guvernul pare impotmolit in propria masura. Ori renunta la acordul cu FMI, ori taie in carne vie.
    DANIELA IVAN, FLORINA ZAINESCU

    PROTESTE. Sindicatele se arata nemultumite de intentia Guvernului de a da afara 4% din bugetari. La mitingul de ieri pentru Codul Muncii s-a scandat si impotriva disponibilizarilor.
    De ceva vreme, Finantele se chinuiesc sa disponibilizeze 4% din bugetari. Ministrul Ionel Popescu trimite circulare peste circulare colegilor sai, dandu-le noi termene. Afectati de restructurari sunt angajatii din ministere, din agentiile aflate in subordinea Guvernului si a Parlamentului, din aparatul central al Guvernului. In total, in aceste institutii lucreaza 291.000 de functionari publici, potrivit datelor obtinute de la Ministerul de Finante. Dintre acestia, 11.640 de oameni vor ramane someri. Asta va aduce o economie la buget de 1.384 de miliarde de lei, conform scrisorii de intentie trimise de Guvern Fondului Monetar International (FMI).

    LIMITA. Ieri a expirat ultimul termen pe care ministrul de Finante l-a dat colegilor din celelalte ministere, precum si sefilor din institutiile bugetare. Nu se stie inca rezultatul, secretomania la nivelul institutiilor implicate fiind in floare. Poate si fiindca oamenii sunt bulversati, pentru ca Ionel Popescu pare nehotarat. Inca de la jumatatea lunii februarie el si-a bombardat colegii de la celelalte ministere cu circulare - noi am numarat patru astfel de documente, insa nu avem pretentia sa le fi gasit pe toate. In prima circulara - emisa pe la jumatatea lunii trecute, - ministrul Ionel Popescu le scria colegilor de Cabinet: "Va transmitem anexat planul de masuri din proiectul Memorandumului de politici economice si financiare, convenit cu Fondul Monetar International pentru perioada 2005-2006, care cuprinde sarcini ce revin institutiei dumneavoastra". Printre aceste sarcini se numara si reducerea cu 4% a numarului de personal din administratia centrala. Termenul de aplicare - 28 februarie 2005.

    BALBE. La inceputul lui martie, acelasi Ionel Popescu trimite o noua circulara, prin care trecea responsabilitatea disponibilizarilor de la Ministerul Muncii la Finante si dadea un nou termen colegilor sai. "Negocierile cu misiunea Fondului Monetar International, de la sfarsitul lunii ianuarie si inceputul lunii februarie a.c., precum si realizarea reformei in administratia publica, impun Guvernului luarea unor masuri in vederea reducerii deficitului bugetar aprobat pentru anul 2005, reducere ce trebuie realizata si pe seama cheltuielilor de personal, respectiv a numarului de posturi finantate integral din bugetul de stat". In acest scop, ministrii erau rugati ca, pana pe 4 martie 2005, sa trimita Finantelor o situatie a numarului de posturi "aferent aparatului propriu si al institutiilor din subordine, finantate integral din bugetul de stat, pe fiecare capitol de cheltuieli: numarul de posturi ocupate la 31 decembrie 2004; numarul de posturi vacante la 31 decembrie 2004".

    Dar povestea nu se termina aici. Pe 7 sau 8 martie 2005, ministrul Finantelor mai da o circulara. Prin aceasta, ministerele sunt rugate sa transmita situatia cu numarul de posturi, prin fax, pana la data de 8 martie 2005. Insa si acest termen este schimbat. O noua circulara semnata Ionel Popescu indica data de 10 martie ca termen de expediere a numarului de posturi din ministere catre Finante. In plus, prin aceasta ultima circulara, ministrii sunt informati ca "urmeaza a fi promovata o ordonanta de urgenta prin care se propune reducerea numarului de costuri finantate integral de la bugetul de stat cu 4%, calculata la numarul de posturi ocupate la 31 decembrie 2004".

    Exista "voci" din ministere care cred ca aceasta nehotarare a ministrului Ionel Popescu indica faptul ca Executivul incearca sa schimbe o parte din termenele si masurile negociate cu FMI.

    NESTIINTA. Avand in vedere cele stipulate in prima dintre "circularele lui Ionel Popescu" - Ministerul Muncii este responsabil cu aplicarea masurii de reducere cu 4% a numarului de personal din administratia centrala - , i-am cerut ministrului de resort, Gheorghe Barbu, detalii despre numarul functionarilor care vor fi disponibilizati. "Da’ de ce ma intrebati?", s-a aratat surprins Barbu. "Eu, din cate stiu, fara sa merg pe minister, inca n-am primit aceasta circulara sau probabil este ajunsa, fara sa fi ajuns eu in Guvern, ea se refera la administratia centrala. Sincer, eu nu am vazut-o, eu din cate stiu din discutiile existente ea trebuia sa se refere la administratia bugetara centrala. Adica la oamenii din ministere. Dar vreau sa vad nota, sa vad pana unde merge. S-ar putea sa mearga numai pe minister", a declarat Barbu. Nestiinta afisata de ministru este cu atat mai surprinzatoare, cu cat Gheorghe Barbu este cel care a anuntat, dupa sedinta extraordinara de Guvern din 28 februarie 2005, ca din intreprinderile de stat monitorizate de FMI vor fi disponibilizate sau externalizate 9.069 de persoane.

    PRIORITATILE AGRICULTURII
    Ministerul Agriculturii nu a trimis, inca, la Ministerul Finantelor Publice lista cu persoanele care vor fi disponibilizate in perioada urmatoare, insa numarul posturilor care urmeaza sa fie reduse este de 20, a declarat, ieri de dimineata, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii (MAPDR). "Nu ne-am ocupat de aceasta problema pana in prezent, intrucat am avut alte prioritati", a precizat Flutur. Cel mai probabil, pe lista se vor regasi persoanele cu varsta apropiata de perioada de pensionare, dar si unii angajati care au dat dovada de lipsa de profesionalism in exercitarea functiei. Pe de alta parte, Flutur a afirmat ca trebuie facute angajari la Agentia de Plati, care se va ocupa, din 2007, de gestionarea sumelor primite de la UE, dar si la Agentia Piscicola, institutie infiintata de curand. Flutur a precizat ca personalul Agentiei de Plati va fi marit pana in momentul aderarii cu circa 2.000 de angajati.
    In prezent, numarul posturilor prevazute in organigrama Ministerului Agriculturii este de 402, la care se adauga cele de demnitari si personalul aferent cabinetelor acestora. Tot ieri, dar ceva mai tarziu, de la biroul de presa al MAPDR am aflat ca, de fapt, nu oficialii din ministere stabilesc cati functionari publici vor fi concediati. Printr-o alta circulara, Ionel Popescu a cerut celorlalti ministri o situatie cu numarul de posturi corespunzatoare functionarilor publici din ministere si din unitatile subordonate acestora.

    JUSTITIE - ANGAJARI MASIVE
    Ministerul Justitiei a transmis ieri un refuz hotarat celor de la Finante in legatura cu cererea de disponibilizare a 4% din bugetarii angajati in Justitie. Ministerul considera ca astfel de masuri sunt imposibil de luat in conditiile in care la nivel national exista mii de posturi neocupate, iar activitatea intregului aparat judiciar este si asa extrem de dificila din cauza lipsei de personal. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a comunicat ieri ca, in contextul integrarii in Uniunea Europeana, o astfel de masura ar avea numai efecte negative. "Fata de situatia posturilor la nivelul datei de 31 decembrie 2004, orice eventuala reducere a numarului lor ar afecta in mod iremediabil procedura de ocupare a locurilor vacante din sistemul judiciar", se sustine in documentul transmis Ministerului Finantelor. Si ca raspunsul sa fie complet, Finantele sunt informate ca la data de 19 martie va avea loc un concurs pentru ocuparea a 370 de posturi de judecatori. Nici aparatul propriu al Ministerului Justitiei, deja redus prin pierderea unor atributii, nu mai poate fi supus unor disponibilizari, sustine ministerul. "In masura aplicarii acestor reduceri in plin proces de aderare, activitatea aparatului judiciar va fi afectata", se sustine la finalul documentului. (Miruna Pasa)

    MEC SCAPA DE DINOZAURI
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va proceda la o reducere a personalului cu 24 de posturi, ceea ce inseamna 3,6% din totalul de 667 de angajati (exclusiv demnitarii), potrivit purtatoarei de cuvant a MEC, Mirela Radu. Totalul nu-i include pe cei 110 atasati comerciali, a caror soarta era incerta, ei aflandu-se in reteaua diplomatica. Anterior, ministrul Codrut Seres a declarat ca forta de munca din minister "va fi improspatata cu oameni tineri, energici si competenti, care nu au fost invatati sa-si linguseasca sefii si care nu vizeaza posturi caldute". Declaratia a provocat satisfactia unor tineri functionari publici "satui de dinozauri", dupa expresia unuia dintre ei. Pana la ora inchiderii editiei inca nu se definitivase lista celor 24 de disponibilizati de la MEC si nici agentiile din subordinea ministerului sau din domeniile coordonate de minister nu-si comunicasera decizia. ( Adrian N. Ionescu)

    MINISTERUL DE INTERNE NU DISPONIBILIZEAZA
    Proiectul de ordonanta a Guvernului privind disponibilizarea a 4% din functionarii publici nu vizeaza si Ministerul Administratiei si Internelor. Purtatorul de cuvant al MAI, Marius Tache, ne-a declarat ca Internele nu numai ca nu vor face disponibilizari, ci, mai mult, se vor face angajari, avand in vedere ca in momentul de fata ministerul are un deficit de oameni in schema organizatorica. "Ministerului i s-a solicitat doar o parere cu privire la acest aspect al disponibilizarilor, neimpunandu-i-se nimic in acest sens", a precizat Tache.

    Deficitul porneste si de la cererile numeroase de pensionare la nivelul unor institutii-cheie din subordinea ministerului condus de Vasile Blaga. In cursul acestei luni, vor avea loc concursuri pentru functiile de sefi la 15 inspectorate judetene de Politie, precum si pentru ocuparea functiei de adjunct al inspectorului general. Ce-i drept, examenele pe care le vor sustine candidatii se anunta a fi extrem de exigente. Vasile Blaga a adresat invitatia de a se prezenta la concurs doar politistilor care considera ca indeplinesc criteriile profesionale necesare. Saptamana aceasta, IGPR a demarat procedurile pentru organizarea de concursuri pentru posturile de sefi ai inspectoratelor Alba, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Neamt, Sibiu, Teleorman, Prahova, Hunedoara, Vrancea si Bacau. In paralel, o data cu trecerea la Politia de ordine publica a 1.700 de jandarmi, Inspectoratul National al Jandarmeriei va angaja, pe baza de contract, 2.000 de ofiteri profesionisti. (Ion Alexandru)

    MCTI
    "Vom gasi formula optima in asa fel, incat functionarea ministerului sa nu fie perturbata, tinand cont de decizia Guvernului. Consideram foarte importanta decizia Guvernului", ne-au declarat reprezentantii Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI). Numarul maxim de posturi in aceasta institutie este de 130, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului. Reprezentantii ministerului spun ca, in prezent, numarul de angajati al MCTI este mai mic de 70 de persoane. La data de 7 martie, MCTI anunta ca scoate la concurs 35 de posturi, pentru completarea organigramei. Conform comunicatului oficial, prima proba a concursului ar urma sa aiba loc la 5 aprilie. Pana la inchiderea editiei, MCTI nu anuntase nimic legat de contramandarea concursului pentru cele 35 de posturi. Organigrama MCTI a fost modificata ultima data la 4 noiembrie 2004, prin Hotararea nr. 1899 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 744/ 2003 privind organizarea si functionarea MCTI. Cu putin timp inainte de alegerile generale de la 28 noiembrie. (Cristian Ionita)

    BASESCU NU INDUPLECA FMI
    Zambetul prezidential a mai palit spre seara, cand Traian Basescu (foto) a iesit de la discutiile cu directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, pe care se pare ca nu a reusit sa-l induplece sa mai pasuiasca Romania in materie de deficit bugetar. Intentia presedintelui era de a obtine un deficit bugetar mai mare, de circa 0,7-1% si nu de 0,4%, cat ar dori Fondul. Desi a argumentat ca Romania are nevoie de investitii mai mari, in vederea aderarii la Uniunea Europeana, Basescu n-a obtinut nimic palpabil din partea FMI. A mai ramas de asteptat venirea la Bucuresti a reprezentantilor Fondului. Si niste zile mai calde si mai prietenoase si la Washington si la Bucuresti.
    La randul sau, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a participat la intalnire, a declarat ca partile nu au convenit inca asupra efectelor masurilor propuse de autoritatile romane, FMI fiind "mai pesimist" decat Guvernul de la Bucuresti. El si-a exprimat convingerea ca ambele parti vor ajunge la un compromis. "Avem categoric si noi temerile noastre si dansii temerile lor. Reforma fiscala care s-a facut in Romania este o reforma majora si aici apar multe incertitudini legate de modul in care va reactiona economia", a spus guvernatorul BNR. Isarescu a mentionat ca majorarea veniturilor colectate la buget in primele doua luni ale acestui an reprezinta un semn pozitiv, dar tendintele de consolidare a acestei evolutii vor putea fi observate peste o perioada de una sau doua luni. Una din preocuparile FMI se refera la supraincalzirea economiei, care ar putea determina cresterea deficitului extern pana la niveluri necontrolabile. (Marina Constantinoiu)

    ACORDUL CU FMI, IN PERICOL
    Cota unica a devenit marul discordiei dintre reprezentantii Fondului Monetar International si Guvernul roman. Deficitul creat prin introducerea cotei unice de 16% de impozitare a veniturilor si profitului ar putea chiar intrerupe acordul dintre Fondul Monetar International si Guvernul roman. "In cazul in care cele doua parti nu ajung la un compromis, este posibil ca acordul cu FMI sa nu mai fie continuat. Trebuie sa determinam FMI sa accepte un deficit bugetar de 0,7% sau chiar 1% din PIB, pentru a putea fi facute investitii, mai ales cele prin proiecte cu finantare din partea Uniunii Europene, care presupun si o contributie financiara autohtona", au declarat surse apropiate discutiilor.
    Prin urmare, acordul cu FMI atarna de o singura conditie: reducerea deficitului bugetar, care s-a umflat nepermis in urma introducerii cotei unice. Golul adus de aceasta masura se ridica la 31.000-32.000 de miliarde de lei, conform estimarilor finantistilor. "Reducerea de impozit de la 25% la 16% pentru profitul firmelor si de la 18%-40% la 16% pentru veniturile persoanelor fizice vor determina scaderea veniturilor bugetului de stat cu 31.000-32.000 de miliarde de lei, din care 24.000 de miliarde de lei la impozitul pe venit", a declarat la inceputul anului Ionel Popescu, ministrul Finantelor Publice. Restul golului bugetar este dat de reducerea impozitului pe profitul companiilor cu noua puncte procentuale.
    Reprezentantii Fondului Monetar International sunt ingrijorati de efectele introducerii cotei unice si au amanat semnarea unui acord cu Romania pana ce Guvernul nu va demonstra ca poate face din deficitul bugetar o ancora pentru inflatie. Temerile lor sunt legate de alunecarea pe o spirala inflationista si de liberalizarea contului de capital. (Daniela Ivan)

    Guvernul renunta la scutirile de TVA


    IOHANNA ONACA PURDEA

    REACTIE. Ministrul Finantelor a reusit sa bulverseze personalul ministerelor
    Iohanna OnacA Purdea Ministerul Finantelor a decis luarea unor masuri suplimentare pentru compensarea deficitului bugetar, masuri pe care le-a prezentant Fondului Monetar International intr-o scrisoare de intentie.

    MAJORAREA ACCIZELOR. Una dintre masuri este decalarea calendarului pentru majorarea accizelor cu trei luni, de la 1 iulie la 1 aprilie si marirea acestora cu 10,5% la alcool, tigari, combustibili si electricitate. In plus, Finantele au in vedere cresterea accizelor pentru alte produse supuse accizarii, printre care vehicule si masini de teren, produse in Romania sau importate, cu o capacitate cilindrica mai mare de 2.500 cm cubi. "Pentru a compensa aprecierea monedei nationale, luam in calcul posibilitatea ca, in mod exceptional pentru acest an, sa stabilim rata de schimb folosita pentru calcularea sumelor provenite din accize la nivelul de la finele lunii decembrie a anului 2004. Se estimeaza ca toate aceste masuri privind accizele vor duce la colectarea unor venituri suplimentare de 9.344 miliarde de lei din accize si 1.555 miliarde de lei din TVA", se arata in scrisoarea de intentie adresata FMI.

    SCUMPIREA ENERGIEI. Si majorarea tarifelor la energie va aduce bani in plus la buget. "Ne asteptam sa obtinem venituri suplimentare de 2.026 miliarde de lei datorita cresterii preturilor la energie (gaze naturale, electricitate si incalzire) si din cresterea veniturilor provenite din concesionarea sistemului national de transport al petrolului si gazelor naturale", se mai arata in document.

    TVA. Autoritatile romane precizeaza ca trebuie luate in considerare si masurile care nu au fost prevazute in buget, dar care ar putea aduce venituri suplimentare in 2005. Printre acestea se numara anularea facilitatilor acordate combinatelor metalurgice privatizate, urmand ca aceste companii sa plateasca taxele aferente. Pentru a strange mai multe fonduri la buget, Finantele au decis eliminarea unor scutiri ce tin de taxarea directa si indirecta. Astfel, se vor elimina deducerile pentru contributiile asociatiilor profesionale sau ale ONG-urilor. De asemenea, vor fi incluse in categoria veniturilor taxabile castigurile provenite din vanzarea proprietatilor imobiliare de catre persoane fizice si introducerea unui impozit de 10% aplicat diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare.

    In documentul trimis FMI, Guvernul are in vedere eliminarea scutirii de TVA pentru posturile private de radio si televiziune, pentru furnizorii de servicii de televiziune prin cablu, precum si pentru vanzarea de licente pentru filme si programe, drepturi de emisie si abonamente la agentiile de presa internationale. Totodata, Guvernul are in vedere eliminarea scutirilor de accize pentru alcoolul folosit in industria cosmetica, precum si pentru combustibilii care ar putea fi folositi de populatie pentru incalzire.

    Aplicarea masurilor mentionate mai sus ar putea aduce venituri suplimentare de 16.199 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 0,6% din PIB.

    REDUCEREA CHELTUIELILOR. In scrisoarea de intentie, Guvernul a prezentat Fondului Monetar International un plan de diminuare a cheltuielilor cu 21.863 miliarde de lei (circa 0,8% din PIB). Astfel, autoritatile au in vedere anularea cresterilor salariale din sectorul bugetar prevazute pentru luna octombrie, ceea ce va aduce in plus 1,232 miliarde de lei. Nici salariile profesorilor nu vor creste, aducandu-se astfel 243 miliarde de lei in plus la buget. Prin reducerea cu 4% a numarului de salariati din administratia centrala se vor castiga alte 1,384 miliarde de lei.

    Guvernul a luat hotararea de a reduce tragerile din imprumuturile externe cu circa 11.000 de miliarde de lei, masura cauzata de diferenta dintre rata de schimb initiala pe care s-a construit bugetul anului 2005 (42.000 de lei/euro) si cursul la care se va rectifica acesta (39.000 de lei/euro).

    DEFICIT DE 0,7%. Toate aceste masuri referitoare la venituri si cheltuieli reprezinta o ajustare cu 1,5% a PIB, aducand deficitul bugetar consolidat la 0,7% din PIB, se arata in document. "Noi consideram aceasta tinta rezonabila si realizabila, iar atingerea ei nu pune in pericol stabilitatea economiei romanesti", se precizeaza in scrisoarea de intentie. Autoritatile romane se angajeaza sa monitorizeze cu atentie situatia in urmatoarele luni si sa poarte un dialog intens cu reprezentantii FMI. Daca situatia se va deteriora, Guvernul este pregatit sa identifice masuri suplimentare, in perspectiva introducerii unui nou pachet de masuri fiscale mai tarziu in acest an.
  • ×