"Prin suplimentarea numărului de posturi se elimină pericolul de depăşire a termenului prevăzut de lege pentru rezolvarea contestaţiilor care ar putea avea implicaţii majore În procesul de derulare a investiţiilor"
Nota de fundamentare a hotărârii de guvern
În ciuda declaraţiilor heirupiste ale premierului Emil Boc privind reducerea cheltuielilor bugetare şi a disponibilizărilor masive din sectorul bugetar propovăduite de Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, Daniela Andreescu, secretarul general al Guvernului, a propus Executivului înfiinţarea a 30 de noi posturi într-o instituţie aflată în subordonarea sa. Cheltuielile pentru aceste posturi se ridică la nu mai puţin de 30 de milioane de euro pe an.
Sub semnătura Danielei Andreescu, în şedinţa pregătitoare de Guvern din 18 ianuarie s-a discutat un proiect de hotărâre de guvern care prevede înfiinţarea a nu mai puţin de 30 de posturi în cadrul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), dintre care şase posturi de membri ai consiliului, iar 24 alocate pentru personalul tehnico-administrativ (auditor, economişti, experţi tehnici, juridici şi economici). Actul poartă semnăturile de avizare ale ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, ministrului Muncii, Mihai Şeitan, şi pe cea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, precum şi pe cea a reprezentantului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Szakal Zsolt. Chiar în actul normativ propus se prezintă şi cu cât vor creşte, în acest an, cheltuielile de personal pentru cele 30 de posturi nou-înfiinţate: 120 de milioane de lei, adică nu mai puţin de 30 de milioane de euro. Aceste posturi se adaugă la cele 97 existente, 33 revenindu-le membrilor consiliului, iar 34 revenind personalului tehnico-administrativ. Proiectul de hotărâre a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului din 20 ianuarie în ultimul moment, urmând să fie discutat într-o şedinţă viitoare.
Consiliul funcţionează în directa coordonare a Secretariatului General al Guvernului şi răspunde de soluţionarea contestaţiilor în domeniul achiziţiilor publice. CNSC a fost înfiinţat în 2006, ca organism administrativ-jurisdicţional pe lângă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor, autoritate devenită celebră anul trecut după "albirea" procedurilor de achiziţie desfăşurate de fostul ministru al Tineretului Monica Ridzi, achiziţii care au dus-o pe aceasta pe mâna procurorilor. În decembrie 2008, la formarea noului Guvern şi la elaborarea programului de guvernare, ca o soluţie pentru eficientizarea procedurilor de achiziţii publice, s-a luat în calcul şi notat într-o primă formă a documentului tocmai eliminarea CNSC. Ulterior, varianta aceasta a fost abandonată.
Citește pe Antena3.ro