DELĂSARE ● Haosul urbanistic este tolerat de autorităţi
Apele au măturat în calea lor 1.550 de case şi au avariat alte 4.100,
majoritatea construite din chirpici şi amplasate în albia rîurilor.
Nota de plată? Peste 27.000 de persoane evacuate temporar şi milioane
de lei pagube. Fostul ministru al Lucrărilor publice şi amenajării
teritoriului, Nicolae Noica, spune că problema zonelor inundabile şi a
caselor din chirpici se cunoaşte de mai bine de zece ani, însă măsurile
luate între anii 1996 şi 2000 nu au mai fost continuate de următoarele
guverne.
DELĂSARE ● Haosul urbanistic este tolerat de autorităţi
Apele au măturat în calea lor 1.550 de case şi au avariat alte 4.100, majoritatea construite din chirpici şi amplasate în albia rîurilor. Nota de plată? Peste 27.000 de persoane evacuate temporar şi milioane de lei pagube. Fostul ministru al Lucrărilor publice şi amenajării teritoriului, Nicolae Noica, spune că problema zonelor inundabile şi a caselor din chirpici se cunoaşte de mai bine de zece ani, însă măsurile luate între anii 1996 şi 2000 nu au mai fost continuate de următoarele guverne.
- Domnule Noica, Guvernul a anunţat că reconstruirea şi consolidarea caselor afectate de inundaţii costă aproape 16 milioane de euro. Premierul Tăriceanu s-a declarat surprins că aceste locuinţe erau din chirpici. Cum comentaţi?
Toate aceste măsuri au fost prezentate la sfîrşitul mandatului, în septembrie 2000, cînd a fost publicată şi lucrarea "Reforma şi lucrările publice în România ultimilor ani 1997-2000" şi difuzat la toate consiliile judeţene şi primăriile comunelor şi oraşelor.
De altfel, această situaţie a fost prezentată şi cu alte ocazii. Situaţia clară a locuinţelor, în mediul rural după tipul de material folosit (chirpici, paiantă, lemn, cărămidă) am arătat-o în lucrarea "Între istorie şi actualitate – Politici de locuire în România‘‘, publicată în 2003.
Lipsa responsabilităţii
- Ce s-a întîmplat cu aceste planşe, mai sînt ele afişate la primării?
Tot în acea perioadă am definitivat şi Planul de Amenajare a Teritoriului – P.A.T.N. – secţiunea a V-a, zone expuse la riscuri naturale, care cuprindea şi harta cu zonele potenţiale de inundaţii din cauza precipitaţiilor, care trebuia supus Parlamentului spre aprobare.
Din păcate, imediat în anul 2001, noul guvern a desfiinţat Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, minister care a existat permanent în ţara noastră din 1862, în mod iresponsabil, neînţelegînd importanţa amenajării teritoriului.
A fost încă o dovadă că politicianismul "bate" adevărata politică a unui domeniu cu atîtea implicaţii în viaţa oamenilor. Nici astăzi problema nu e rezolvată.
Acum de inundaţii se ocupă ba Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, ba Ministerul Mediului, ba consiile judeţene. Sigur că problema nu poate fi numai în sarcina unei instituţii, însă Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului trebuie să rezolve cadrul legal, iar autorităţile locale să se racordeze la acesta şi să rezolve problemele. Pentru că revin este vorba despre un milion de case construite din chirpici şi în continuare nu mai trebuie construit decît, sigur, din cărămidă.
- Este posibil să se construiască în zonele cunoscute ca avînd potenţial de inundaţii case de chirpici?
- Mai ales în comune şi în satele mici, unde oamenii se cunosc între ei.
Rezervă de prefabricate
- Sînt pagube de milioane şi trebuie construite mii de case. Cum s-ar putea face rapid aceste lucrări?
Urbanism derogatoriu
- Pot fi planurile de urba-nism ale unei localităţi modificate după interesele unora sau altora?
Am discutat aceste probleme în luna mai 2008, în prezenţa oficialităţilor, au fost discuţii la televizor. S-a promis anularea acestui ordin ce permitea urbanism derogatoriu. Dar nu s-a făcut nimic. Unde e responsabilitatea politică?
Declasarea monumentelor
O altă bombă a venit recent din partea ministrului Culturii, care a semnat un ordin ce se referă la declasarea de urgenţă a monumentelor. Adică, dacă există o casă monument istoric recuperată de noii proprietari şi aceştia vor să scape de această etichetă care nu le permite să o dărîme şi să ridice pe locul ei un zgîrie-nori sau un mall, ei pot să o declaseze. Ministerul Culturii acceptă declasarea, sigur, pentru imobile la care se constată dispariţia monumentului. Da, dar tu, minister care răspunzi în numele ţării pentru monument, nu trebuia să te interesezi de ce a dispărut?Citește pe Antena3.ro