x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul vrea să salveze homleșii României

Guvernul vrea să salveze homleșii României

de Adrian Stoica    |    23 Mar 2022   •   07:30
Guvernul vrea să salveze homleșii României

În România nu există estimări privind amploarea fenomenului reprezentat de oamenii străzii, dar Ministerul Muncii susține că el a fost alimentat în ultima perioadă și de situația dificilă generată de pandemia de SARS-CoV-2.

Având în vedere tendința lui de a se extinde, Ministerul Muncii vrea să dezvolte în viitor un sistem de asistență socială în vederea asigurării sprijinului necesar incluziunii sociale a persoanelor fără adăpost. În acest scop, a elaborat un proiect de politică publică ce include o serie de obiective care să ducă, în final, la scăderea numărului de persoane care ajung să trăiască pe străzi.

Analizele realizate la nivel național au concluzionat că profilul persoanelor fără adăpost poate fi caracterizat după cum urmează: majoritar persoane adulte de sex masculin, necăsătorite, cu nivel de studii medii, care se află de o perioadă mai mare de 3 ani în această stare de vulnerabilitate, care au devenit prima dată persoane fără adăpost în perioada adultă și care au experimentat această situație de mai multe ori în trecut. Între nevoile și dificultățile cu care aceste persoane se confruntă se numără: lipsa documentelor de identificare, probleme în asigurarea nevoilor de bază, probleme de sănătate, inclusiv mintală, lipsa unui medic de familie, prezența unor adicții, lipsa ocupației, lipsa surselor de venit și lipsa capacității de a derula în mod independent anumite activități. 

Doar 42 de centre la nivel național

Printre obiectivele noii strategii se regăsesc propuneri precum creșterea numărului de persoane fără adăpost sprijinite prin sistemul național de asistență socială, creșterea numărului de instituții la nivel local și județean cu atribuții în domeniul asistenței sociale care vor fi implicate în asigurarea incluziunii sociale și reducerii riscului de sărăcie, precum și creșterea numărului de angajați la nivelul sistemului de asistență socială. Potrivit ultimelor date disponibile, la nivelul anului 2019, în România existau 42 de centre destinate persoanelor fără adăpost, dintre care 27 publice, cu o capacitate totală de 993 de persoane și 15 private, cu o capacitate totală de 528 de persoane, localizate într-un număr de 25 de județe (inclusiv municipiul București). De asemenea, existau 40 de adăposturi de noapte, cu un număr de 1.580 de locuri, și doar două centre de zi și de informare.

 

Intre linii

 

În 56 de municipii, dintr-un total de 103, nu figurează niciun serviciu social adresat persoanelor fără adăpost.

Rețeaua socială va fi extinsă

În aceste condiții, noua strategie ia în calcul dezvoltarea unor centre rezidențiale pentru persoanele fără adăpost (în număr de 14), a unor adăposturi de noapte (7) și a unor centre de zi pentru informare, consiliere (8) și reintegrare (18), un sistem de echipe mobile (6) precum și crearea unui sistem de ambulanțe sociale (8). Per total, impactul bugetar și financiar pentru susținerea unui număr de 61 de servicii sociale adresate persoanelor fără adăpost, ce pot asista un număr mediu de 5.528 de persoane/lună se va ridica la 108.972.983 de lei pe an, fiind prevăzută o asistență pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, impactul financiar pentru susținerea chiriei și a costurilor aferente utilităților pentru 5.528 de persoane fără adăpost este estimat la 159.199.793 de lei/an, măsura urmând să se aplice tot doi ani.

Ce arată statisticile

- Vârsta persoanelor fără adăpost: majoritar sunt adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani (81,3%), urmate de persoanele vârstnice cu vârste de 65 de ani și peste (18,5%). Vârsta medie a persoanelor fără adăpost investigate este 50,6 ani, iar vârsta cea mai frecventă este 52 de ani. 

- Starea civilă a persoanelor fără adăpost: cele mai multe persoane sunt necăsătorite - 44,4%, 20,7% divorțate, iar 10,7% - despărțite în fapt. De asemenea, 7,7% sunt văduve, 5,9% trăiesc în concubinaj, iar 0,1% se află într-o altă situație, în timp ce 0,2% dintre persoanele fără adăpost au declarat că nu își cunosc starea civilă.

- Nivelul educațional: peste jumătate (56,2%) au un nivel de studii mediu, corespunzător studiilor liceale, postliceale sau profesionale, iar 34,2% dintre ele au un nivel scăzut de studii (școală primară sau gimnazială).

- Durata de timp de când sunt persoane fără adăpost: 20,2% dintre persoanele fără adăpost identificate și investigate au declarat că sunt persoane lipsite de adăpost de o perioadă cuprinsă între 1 și 3 ani, 15,5% sunt lipsite de adăpost de peste 20 de ani, iar 13,5% sunt persoane fără adăpost de 4-6 ani. 

Municipii în care nu figurează niciun serviciu social adresat persoanelor fără adăpost 

 

http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/Proiecte_in_dezbatere/Propunerea_de_politica_publica.pdf

×