x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul „Zero II” vrea să bage ONG-urile în campania de vaccinare. Sondaje, apoi cu forța sau sancțiuni

Guvernul „Zero II” vrea să bage ONG-urile în campania de vaccinare. Sondaje, apoi cu forța sau sancțiuni

de Ion Alexandru    |    14 Oct 2021   •   07:05
Guvernul „Zero II” vrea să bage ONG-urile în campania de vaccinare. Sondaje, apoi cu forța sau sancțiuni

Proiectul de program de guvernare cu care Dacian Cioloș s-a prezentat, luni, la Palatul Cotroceni și pentru care a primit, teoretic, undă verde din partea președintelui Klaus Iohannis să încerce să constituie, până săptămâna viitoare, un Guvern care să ceară votul Parlamentului, cuprinde un capitol întreg cu privire la măsurile imediate pe care USR dorește să le implementeze pentru combaterea pandemiei. Ideea fixă a acestor măsuri este vaccinarea. Și nu oricum, ci forțată, orice refuz urmând să fie sancționat. Însă, pentru că acest obiectiv pare să fie unul de larg interes pentru cei care își doresc să acceadă la Palatul Victoria, în același proiect de program de guvernare, Dacian Cioloș nu putea rata ocazia de a introduce ONG-urile în ecuație. Pe bani publici, de la Guvern. 

 

În acest program de guvernare există un capitol întreg denumit „Managementul pandemiei”, din care Jurnalul a prezentat, în ediția de ieri, câteva idei. Managementul pandemiei, în viziunea USR, se rezumă strict la vaccinare. „Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake news-urile – toate au contribuit la un cocktail exploziv. Guvernul sprijinit de noi (de USR – n.red.) va trebui să repună politica publică pe baze științifice și raționale și să aibă curajul de a sancționa refuzul de vaccinare și de a lua toate măsurile ca cei vaccinați să revină la o stare normală a lucrurilor”, se arată chiar în preambulul acestui capitol. Textul face parte din strategia de guvernare a USR, în condițiile în care, în România, rata de vaccinare este de 30 la sută. 

Astfel, se propune „urgentarea soluțiilor de ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai”, constând în „solicitarea de asistență pentru personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI, task force pentru combaterea fake news”. Task force se traduce „grup de lucru”, iar termenul vine de la definiția unei unități sau formațiuni stabilite pentru a lucra la o sarcină stabilită sau la o activitate anume, a fost implementat în Marina SUA și este folosit de NATO.

 

Fonduri de la SGG, ca să se afle de ce românii opun rezistență

 

La acest capitol, USR a inserat un subcapitol, denumit „Pact național pentru vaccinare cu invitația tuturor partidelor politice, mediului de afaceri, societății civile și cetățenilor”, subcapitol care dezvăluie, de fapt, o oportunitate pentru ONG-uri de a mai primi niște bani de la Guvern. 

Unul din punctele acestui subcapitol propune „implicarea societății civile în promovarea vaccinării, prin crearea unui fond din care să fie finanțate proiectele de promovare a vaccinării în comunitățile cu rată redusă de vaccinare”. Această finanțare „se va face transparent și vor fi urmăriți indicatorii de rezultat”.

Un alt punct al aceluiași subcapitol este și mai explicit. „Alocarea resurselor bugetare, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) pentru utilizarea de către Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în vederea finanțării sondajelor, focus-grupurilor pentru a evalua motivele rezistenței la vaccinare, campanii naționale de promovare a vaccinării adaptate la rezultatele obținute din rezultatele sociologice, finanțarea unui task force pentru combaterea fake news, traininguri cu medicii de familie și medici specialiști”, precum și… „implicarea liderilor de opinie populari (influenceri, artiști) în acest efort”.

 

Segregare socială impusă oficial și restricționarea accesului la locurile de muncă

 

Toate aceste „obiective” ar trebui implementate, conform documentului citat, până la data de 30 noiembrie 2021. Iar, în paralel, guvernul care ar trebui să se instaleze la Palatul Victoria, ar urma să ia măsuri de pedepsire a celor care nu se conformează cerințelor autorităților, în sensul de a se vaccina. Aceste restricții au scopul introducerii vaccinării obligatorii, cu sancțiuni dintre cele mai dure pentru cei care nu se conformează. Astfel, ca măsuri imediate, Cioloș propune „limitarea evenimentelor sociale în spațiul public închis, condiționat de prezentarea certificatului verde”, dar și „limitarea numărului de participanți pentru pelerinaje, evenimente sportive și culturale”. Premierul desemnat vrea închiderea barurilor și restaurantelor la ora 22.00 în toată România, indiferent de rata de incidență, pentru 30 de zile, urmând ca revenirea să se facă în funcție de incidență „și condiționat de certificat verde pentru angajați și clienți. Spațiile neesențiale vor putea fi accesate doar cu acest certificat, la fel ca și accesul în weekend în mall-uri.

Până la sfârșitul anului, Dacian Cioloș vrea ca acest certificat verde să fie folosit pentru „accesul la muncă al tuturor angajaților din sistemul public și privat care intră în contact cu publicul”, „mergând până la suspendarea și întreruperea contractului de muncă în caz de refuz”. Viitorul prezumtiv premier dorește să impună „sancțiuni pentru medicii care răspândesc în spațiul public mesaje antivaccinare”. Aceste sancțiuni sunt „suspendarea dreptului la liberă practică minimum șase luni sau chiar până la finalizarea stării de alertă, precum și amendă de 10.000 de lei pentru fiecare astfel de mesaj”. Mai mult, premierul desemnat propune eliminarea indemnizației pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate, dar și „un plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație strict condiționat de rata de vaccinare a populației, pe lângă rata de incidență”.

×