x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special H5N1 confirmat si la Maliuc

H5N1 confirmat si la Maliuc

de Florina Zainescu    |    20 Oct 2005   •   00:00
H5N1 confirmat si la Maliuc

Ieri dupa-amiaza, Laboratorul Comunitar Weybridge a confirmat prezenta temutului virus H5N1 si in cazul pasarilor de la Maliuc. Porumbeii gasiti in Bucuresti nu au insa gripa aviara.

"Atat la probele provenind de la lebada, cat si de la gaina trimise sambata seara in Marea Britanie avem confirmarea ca e vorba de virusul H5N1 inalt patogen. Acelasi tip de virus ca la Ceamurlia de Jos si ca in Asia", a anuntat ieri dupa-amiaza Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

GATA TREABA. Acest rezultat confirma practic existenta celui de-al doilea focar de gripa aviara in Romania. Insa aceasta veste nu mai conteaza foarte mult, daca tinem seama de faptul ca la Maliuc toate pasarile domestice au fost deja ucise, iar medicii veterinari au facut si dezinfectia finala. Ca si la Ceamurlia de Jos, la Maliuc se asteapta acum sa treaca sapte zile de la dezinfectia finala pentru ca in gospodarii sa fie "plantati" puii-cobai. Daca acestia supravietuiesc patru saptamani, inseamna ca focarul a fost neutralizat si, in 21 de zile, va fi inchis. Daca puii mor, se reia dezinfectia.

MONITORIZARE. "Din momentul acesta nu mai trebuie sa trimitem alte probe la Londra, daca ele provin din cele doua focare - Ceamurlia si Maliuc - pentru ca nu se justifica cheltuielile", a declarat Flutur. Confirmarea de la Weybridge va mai fi ceruta doar daca apar cazuri pozitive pe o raza de 10 kilometri in jurul focarelor sau in alte zone. "Din momentul acesta ne concentram pe supraveghere. Dar masurile luate pana acum raman valabile", a declarat Flutur.

MORTALITATE. "Ceea ce este bine e ca nu avem semnale ca focarele s-ar extinde spre partea de vest a tarii si a judetului Tulcea", a adaugat Flutur. El a spus ca asteapta acum rezultatul testelor virusologice pentru lebedele gasite moarte langa satul C.A. Rosetti, dar si pentru alte 15 lebede moarte recoltate alaltaieri de la Popina, langa granita cu Ucraina, 30 de lebede recoltate la Obretinul Mic si patru rate gasite moarte pe canalul Caraorman. Si bucurestenii au intrat in panica si cheama autoritatile sanitar-veteri-nare de cate ori gasesc un porumbel mort. "Ieri s-au luat probe din zona Arcului de Triumf - un porumbel salbatic - si testele au iesit negative", a declarat Flutur. El a precizat ca s-au facut si pana acum teste pentru porumbeii gasiti morti in Bucuresti si aceasta actiune va continua. Cu toate acestea populatia din zona Capitalei a fost invitata la masuri de precautie.

Ploua cu amenzi printre tarani


32 de gospodari care au fost prinsi ca si-au lasat libere zburatoarele, in ciuda interdictiei date de Comandamentul Antiepizootic, au fost amendati.

"In ultimele doua zile, Politia Sanitara Veterinara si Ministerul de Interne au dat amenzi in valoare de 316 milioane de lei vechi pentru nerespectarea masurilor de prevenire a extinderii virusului gripei aviare. Din cele 32 de amenzi, doua s-au dat in Constanta, cinci in Calarasi, 15 in Galati, doua in Ialomita si opt in Tulcea", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Amenzile sunt usturatoare, mai ales pentru oamenii de la tara: 5-10 milioane de lei vechi.

VACCINUL SAU AMENDA. Pasibili de amenda sunt si proprietarii fermelor avicole care nu si-au vaccinat angajatii, a anuntat Flutur. "Incepand de astazi (n.r. - ieri) am hotarat sa facem controale si la ferme, prin Inspectia Sanitara Veterinara. Amenzile sunt de circa 20 milioane de lei pentru patronii care nu respecta legislatia in acest domeniu", a declarat Flutur. El a atras atentia ca, din cele 166 de avicole existente, in evidentele ministerului apar doar cinci care si-au vaccinat salariatii contra gripei umane.

Flutur i-a asigurat pe crescatorii de pasari ca Ministerul Sanatatii le va pune la dispozitie, contra cost, vaccinurile necesare.
×
Subiecte în articol: eveniment flutur