x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dorel, prins cu 13.000 de greșeli într-un singur an, majoritatea pe șantierele blocurilor de locuințe

Dorel, prins cu 13.000 de greșeli într-un singur an, majoritatea pe șantierele blocurilor de locuințe

de Adrian Stoica    |    29 Iun 2023   •   00:05
Dorel, prins cu 13.000 de greșeli într-un singur an, majoritatea pe șantierele blocurilor de locuințe

Inspectorii de Stat în Construcții (ISC) au oprit anul trecut zeci de șantiere și au aplicat sute de amenzi din cauza neregulilor constatate.

Haosul urbanistic generat de faptul că s-au dat autorizații de construcții care au încălcat toate normele în domeniu este completat de calitatea slabă a multor lucrări, un lucru extrem de grav, pentru că vorbim, în general, despre blocuri de locuințe. O șansă pentru întărirea disciplinei în construcții ar putea fi adusă de „Registrul Electronic Național al Disciplinei în Autorizarea Construcțiilor” și de noul Cod al construcțiilor. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege care a trecut acum tacit de Senat și urmează să fie luat în dezbatere de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Registrul ar urma să fie gestionat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), se precizează în raport, iar datele înscrise în el vor permite o verificare rapidă a informațiilor cu privire la:

* certificatele de urbanism;

* autorizațiile de construire;

* recepția la terminarea lucrărilor;

* rezistență mecanică și stabilitate;

* securitate la incendiu;

* igienă, sănătate și mediu înconjurător;

* siguranță și accesibilitate în exploatare;

* protecție împotriva zgomotului;

* economie de energie și izolare termică;

* utilizare sustenabilă a resurselor naturale;

De asemenea, în vederea asigurării disciplinei în construcții pentru emiterea și prelungirea valabilității certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, precum și pentru recepția la terminarea lucrărilor, autoritățile administrației publice vor trebui să folosească în viitor, pentru completare, Registrul Electronic Național al Disciplinei în Construcții

Dacă legea va fi promulgată, prevederile ei vor intra în vigoare la un an după publicarea în Monitorul Oficial. Metodologia de funcționare și caracteristicile tehnice ale registrului vor fi stabilite ulterior, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la propunerea ISC.

 

Foarte multe nereguli

Pe parcursul anului trecut, controalele efectuate de ISC s-au soldat cu dispunerea a circa 13.000 de măsuri care au vizat oprirea, refacerea sau consolidarea lucrărilor din cauza neconformităților constatate. De asemenea, au fost dispuse amenzi în valoare de 22 de milioane de lei. Printre neregulile cel mai des constatate la clădirile aflate în construcție s-au numărat:

- încălcarea prevederilor din autorizația de construire;

- neasigurarea de către investitori a verificării execuției lucrărilor prin specialiști, diriginți de șantier autorizați;  

- realizarea construcțiilor fără specialiști responsabili tehnici cu execuția autorizați;

- nerespectarea normelor tehnice, a prevederilor din proiectul tehnic și detaliile de execuție, a celor din caietele de sarcini;  

- modificarea construcțiilor existente sau schimbarea destinației construcțiilor în lipsa unei expertize tehnice;

- întocmirea necorespunzătoare a documentelor ce constituie cartea tehnică a clădirii; 

- confirmarea prin semnătură, de către factorii implicați, a calității unor lucrări executate necorespunzător.

182.463 de obiective de investiții au fost înregistrate anul trecut în evidențele inspectoratelor județene în construcții, respectiv ale Inspectoratului în Construcții al Municipiului București, care au realizat 22.147 de acțiuni de control pe teren.

 

Codul construcțiilor, adoptat tot tacit

Tot în cursul lunii iunie a fost adoptat tacit la Senat și Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, un act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării, care vine să uniformizeze legislația în cele trei zone. Adoptarea lui este un jalon în cadrul Planului de Redresare și Reziliență și el ar fi trebuit aprobat în primul trimestru al anului. Odată ce el va trece de Camera Deputaților și va fi promulgat, zecile de legi, ordonanţe, hotărâri şi ordine ce reglementează în prezent aceste domenii vor dispărea, ele fiind reunite într-un singur act normativ. În vederea promovării digitalizării și colectării de date actualizate, a fost prevăzut în proiectul Codului faptul că toate datele tehnice privind amplasarea, calitatea și capacitatea instalațiilor publice vor fi cuprinse într-o bancă publică de date urbane, care va fi integrată, în timp, într-o platformă unică de date națională, cu date interoperabile din diferite domenii sectoriale.

De asemenea, apariția Codului va aduce debirocratizarea, reducerea numărului de avize și acorduri și a termenelor de emitere a actelor administrative, precum și introducerea unor noi mecanisme care să asigure procese administrative mai eficiente, digitalizate și creșterea calității în construcții, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inspectoratul de Stat în Construcții are în derulare un program finanțat cu fonduri europene pentru încărcarea digitală pe platforma sa a tuturor semnăturilor date unui proiect de către diriginții de șantier, astfel încât ele să poată fi foarte ușor accesate.

 

×
Subiecte în articol: haos urbanistic santiere amenzi