x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Harta traficului de droguri in Bucuresti

Harta traficului de droguri in Bucuresti

de Vladimir Ioan    |    Veronica Micu    |    14 Oct 2004   •   00:00

SPECIAL/ANCHETA

Capitala a devenit o piata uriasa de stupefiante

Politistii din cele sase sectoare ale Bucurestiului sunt nevoiti sa lupte impotriva traficului de stupefiante fara masini, fara benzina, fara statii si fara bani. Jurnalul National prezinta harta zonelor pe care dealerii de droguri le-au "cucerit" in Sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei. Jurnalul National v-a descris, in ultimele zile, lumea ascunsa a traficantilor de heroina din Bucuresti. In numarul de astazi va prezentam modul in care autoritatile incearca sa combata traficul de stupefiante din Capitala. Politistii din cele sase sectoare ale Bucurestiului sunt nevoiti sa lupte impotriva traficantilor fara masini, fara benzina, fara computere si fara bani. Asta in timp ce traficantii jongleaza cu sume fabuloase si ii sfideaza pe politisti din limuzine, ultimul tip. In numarul de astazi, delimitam zonele pe care traficantii de droguri le-au "cucerit" in Sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei.

Biroul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Sector 1 isi are sediul in Sectia 3 de Politie. La acest birou lucreaza noua oameni, dintre care doi sunt detasati. In incaperea rezervata crimei organizate este inghesuiala mare pentru ca cei noua politisti au doar cinci birouri. Inghesuiala devine o problema atunci cand trebuie folosit singurul computer, un 486 depasit.

Pentru ca sa nu se iveasca "scandaluri", a fost adus de acasa de catre seful biroului un Pentium I cu imprimanta si un copiator trecut de prima tinerete. Nu au nici macar masina de serviciu, fiind nevoiti sa imprumute, atunci cand este nevoie, una de la Judiciar, iar legatura telefonica cu exteriorul nu exista, ci doar in reteaua ministerului.

HAOS PROCEDURAL. O actiune bine pusa la punct poate fi data peste cap din diferite cauze, una dintre acestea fiind necooperarea diferitelor esaloane ale politiei. Saptamanal, Biroul de sector face un raport catre BCCOA al Politiei Capitalei, dar sectia nu este instiintata de actiunile celor de la Capitala sau a altor sectii pe raza Sectorului 1, asa ca traficantii cunoscuti din zona nu mai ies din barlog cateva saptamani. A doua cauza este lipsa de experienta. Surse din Politia Sectorului 1 au declarat ca la BCCOA de la Sectia 3 lucreaza un subcomisar care a fost numai ofiter de serviciu, dar si un subofiter prea des scapat din toate rapoartele care i-au fost facute. O alta cauza este penuria de procurori. De multe ori, politistii doar anunta procurorul ca vor organiza un flagrant, cu toate ca exista o dispozitie data de conducerea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti ca la fiecare actiune de acest fel sa participe un procuror, dar pe teren acestia nu vin pentru un mizilic de doua grame. Problema ar putea fi rezolvata daca s-ar lucra cu un procuror desemnat, asa cum se intampla in alte sectoare ale Capitalei.

TRAFICANTII. In Sectorul 1, zona Pietei Matache, aproape de Gara de Nord, este locul in care micul trafic de droguri este cel mai intens. Calea Grivitei, Strazile Buzesti, Popa Tatu si Nicolae Filimon sunt "micul rai" al traficantilor si consumatorilor. In Sectorul 1 sunt cunoscuti circa 150 de consumatori in zonele cu probleme. Printre acestea se numara si cartierul Bucurestii Noi. Un alt loc preferat este Bd Ion Mihalache, unde mai multi consumatori si traficanti de droguri au fost prinsi in timpul "serviciului". De la inceputul anului, politistii au prins 15 traficanti, reusind capturi de 168 de doze de heroina si 19 pastile de metadona.

CETATENII. In zona Pietei Matache, aproape de Gara de Nord, se cunoaste faptul ca se face trafic de droguri, dar oamenii nu au curaj sa vorbeasca. Le este frica de razbunarea traficantilor. Un patron de magazin din zona cunoaste exact locul unde au loc tranzactiile: "E dezastru imperial ce se intampla mai ales seara pe aici. Incep sa se stranga pe la noua, zece seara langa statuie. Ce e acolo! E plin de seringi aruncate pe jos. Ar trebui sa se faca ceva, pentru ca asa nu se mai poate continua. Chiar daca aresteaza cativa, imediat vin altii".

PRIMARIA. Se poate spune ca Primaria Sectorului 1 s-a implicat in lupta impotriva criminalitatii. Au fost incheiate protocoale cu sectiile de politie din sector pentru sesizarile cetatenilor legate de fapte de natura penala, intre care se numara si traficul si consumul de droguri.

O linie telefonica gratuita - 0800800111 - si alta cu tarif normal - 206.60.92; 206.60.93; 202.93.76; 9851 - care functioneaza nonstop inregistreaza mesajele cetatenilor referitoare la acte ilegale, iar cei care au acces la Internet pot trimite sesizari prin e-mail la adresa: sesizari@primariasector1.ro.

ZONELE DIN SECTORUL 2

Biroul pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) din Sectorul 2 are in componenta numai cinci agenti. Pentru ca reprezinta cea mai de jos structura, pe scara ierarhica, specializata in lupta antidrog, este evident si cea mai slab dotata logistic. "Mandria" politistilor este un calculator Pentium I, cu o valoare de inventar de vreo doua milioane de lei. Nu exista echipamente de supraveghere, camere video sau aparate de ascultare, veste antiglont sau alte arme in afara de "pocnitorile" obisnuite care le ofera surprize penibile. In ceea ce priveste deplasarile in teren, acestea se fac de obicei cu masinile personale ale agentilor. Exista, totusi, si un autoturism de serviciu, o Dacie, care este mai mereu ocupata atunci cand porneste si pe care o impart cu cei din Sectia 8, in cladirea careia functioneaza Biroul. Astfel, agentii sunt pusi in situatia de a apela cateodata la alte institutii, cum ar fi televiziunile, care au si camere ascunse si autoturisme, altele decat Daciile albe pe care le cunosc toti infractorii. In camera sefului exista un singur telefon, de la care nu se pot apela decat abonatii RomTelecom.

LEGISLATIE. Ce ii doare cel mai tare pe politisti? In afara de salarii, in general de 10-12 milioane de lei, cu toate sporurile, este regimul strict sub care se fac perchezitiile, componenta aproape obligatorie a fiecarui flagrant. Acum, dupa modificarea legii, flagranturile sunt mult mai greu de indeplinit, fiind necesara aprobarea unui judecator, cel de serviciu, care nu cunoaste contextul infractional si care are nevoie de o multime de explicatii. Chiar si cu permis, perchezitiile sunt interzise intre orele 20:00 si 6:00, timp in care dealerii de droguri pot sa doarma linistiti. Totusi, din punctul de vedere al politistilor, partea buna a schimbarii legislative este reducerea pedepsei la jumatate pentru cei care colaboreaza cu politia la prinderea altor infractori.

CAPTURI. In primul rand trebuie specificat ca Biroul se ocupa numai de infractorii marunti, retelele importante fiind preluate spre cercetare de structuri superioare. In aceasta situatie, de la inceputul anului au fost constatate 22 de infractiuni de trafic, 29 de consum si una de punere la dispozitie a imobilului pentru consum, in urma carora au fost cercetate 29 de persoane pentru trafic, 33 pentru consum, precum si proprietarul casei mentionate. Au fost retinute de catre Parchet 23 de persoane, iar 21 au fost arestate, ajungand in instanta.

ZONELE DIN SECTORUL 3

Sectorul 3 al Capitalei este unul dintre cele mai predispuse traficului de droguri, aici actionand grupari foarte bine organizate. Cei care cunosc bine fenomenul spun ca zonele "zero", cu cele mai numeroase infractiuni pe trafic si consum de narcotice, sunt Ozana, Bd 1 Decembrie 1918, Piata Salajan, Piata Bobocica, Calea Vitan, Hala Traian, Dristor, Racari, Laboratorului, Nicolae Grogorescu, Ilioara si Energeticienilor. Statistica Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog de sector (BCCOA) privind numarul infractiunilor de acest tip este destul de ingrijoratoare. De la inceputul acestui an au fost constatate 55 de infractiuni, in care au fost cercetate 80 de persoane, fiind arestate numai 51. Numarul mare de consumatori din Sectorul 3, aproximativ 500, a facut ca numarul talhariilor sa creasca. Nu de putine ori autorii acestora sunt consumatori de droguri cu antecedente penale. Explicatia acestui fenomen este nevoia de bani, din ce in ce mai acuta, a dependentilor de droguri. Disperarea toxicomanilor le baga in buzunare dealerilor sute de mii de dolari in fiecare luna. Razboiul pentru dominarea unei anumite zone din Bucuresti este foarte dur, traficantii luptandu-se pentru fiecare strada sau bloc.

SARACIA POLITIEI. Micile victorii pe frontul antidrog inregistrate de politistii din cadrul BCCOA de pe raza Sectorului 3 nu sunt putine la numar, dar acestea servesc mai degraba imaginii institutiei. In realitate, mafia locala a drogurilor este destul de putin zdruncinata. Un exemplu este anihilarea partiala a clanurilor Jana, Marga si Gogu a lu’ Pineru. Aceste grupari au fost destramate, insa au mai ramas verigi importante care continua sa actioneze. Aproape intotdeauna dealerii prinsi de politie sunt rapid inlocuiti. Deci "marfa" se poate cumpara relativ usor. Politistii acuza o multime de lipsuri logistice, de la lipsa benzinei in rezervoarele masinilor de patrulare pana la inexistenta fondurilor necesare activitatii sub acoperire.

×
Subiecte în articol: special sectorul droguri