x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Henri Coanda" - Harta tradatoare

"Henri Coanda" - Harta tradatoare

de Andreea Cascaval    |    Petru Zoltan    |    03 Aug 2006   •   00:00
"Henri Coanda" - Harta tradatoare

O harta din 1935 dovedeste ca mos-tenitorul mosiei Bildirescu nu are nici un drept asupra terenului pe care urma sa fie construit cartierul "Henri Coanda". Se vede de la o posta ca actualii pro-prietari ai terenului revendicat sunt Gigi Becali si firma "Impact", care au construit pe el vile. Cartierul ANL e la 400 de metri de mosia revendicata. Alo, Parchetul? E cineva acasa?

ANCHETA
Ca la orice prada mare, afacerea de un miliard de euro a atras in joc si oameni din sfera politicului. Procesele se tin lant. ANL nu pare sa aiba vreun interes sa castige aceasta lupta. Singurii care pierd sunt contractantii si statul roman.

La 22 aprilie 1935, Tribunalul Ilfov, Sectia Notariat autentifica actul de imparteala si planul de partaj al mosiilor Adancata, din comuna Beltiori - Teleorman si Pipera Tatarani, din comuna Colentina - Ilfov, foste proprietati ale Paulinei Bildirescu. Astfel, cei cinci copii ai Paulinei Bildirescu intra in posesia mostenirii. Averea imobiliara era compusa din Mosia Pipera Tatarani, care avea o suprafata de peste 163 de hectare de teren arabil, balta si conac, in timp ce mosia Adancata, din judetul Teleorman, avea o intindere de 144 de hectare. Copiii Paulinei Bildirescu au apelat la inginerul Emil Petrinii pentru trasarea loturilor si prin tragere la sorti si-a luat fiecare partea de mosie. Inginerul Emil Petrinii imparte mosia Pipera in patru parcele. Elena Codin Stefanescu, Lucian Bildirescu, Eliza Lazarescu si Ana Boamba au tras la sorti cate o parcela din mosia Pipera. Iar lui Nicolae D. Bildirescu i-a revenit mosia din Teleorman. In anul 1948, Ana Boamba impreuna cu Lucian Bildirescu a vandut aproximativ 3 hectare din terenul mostenit, la nord de soseaua Tunari.

Lucian Bildirescu a murit in anul 1972, fiind mostenit de sotia lui, Adina Bildirescu, si nepotul lui, Radu Lazarescu. Radu Lazarescu moare la randu-i in anul 1989. La 11 ani dupa moartea acestuia, Fotino Ion Radu care sustine ca a locuit in aceeasi casa cu defunctul a depus prima cerere de revendicare a unui teren dandu-se drept unic mostenitor al averii Paulinei Bildirescu si tuturor copiilor ei. Ce legatura exista intre acesta din urma si mosieri numai Fotino ne poate spune. Pana ieri, cand a aparut la redactie cu o harta care ilustra arborele genealogic si o copie dupa testamentul olograf, nici macar Andra Rasnoveanu, mandatara acestuia, si presupusa nepoata, nu a stiut sa ne explice clar cum e oranduiala, care este arborele genealogic.

PREZENT. Harta actuala a zonei Baneasa Voluntari, in oglinda cu cea de la 1935

"I-A INGROPAT PE TOTI". "Lazarescu Radu este mostenitorul pe linie directa a lui Nicolae Bildirescu. De la Lazarescu Radu se ajunge pe linie directa la Ion Radu Fotino. Domnul Fotino era baiatul uneia dintre surorile lui Radu Lazarescu. Are act direct dupa Radu Lazarescu, testament olograf. Fotino sta in casa acestora. El i-a ingropat pe toti, unchii, matusile, care au locuit in casa respectiva. Testamentul olograf a stat la baza tuturor actelor care au fost facute", declara Andra Rasnoveanu. La solicitarea noastra de a vedea testamentul olograf sau macar o copie am primit din nou raspunsuri evazive, ba ca certificatul e la Camera Notarilor Publici, ba ca domnul Ion Radu Fotino este plecat din tara. In schimb, singura explicatie pe care am primit-o de la mandatara acestuia a fost ca nu se poate discuta despre gradul de rudenie, deoarece nu este tocmai o poveste pe care Ion Radu Fotino ar vrea sa o faca publica.

MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU. La zece ani de la moartea lui Lazarescu, Ion Radu Fotino gaseste trei cufere cu acte, printre care si documentele de proprietate ale familiei Bildirescu: "Paulina Bildirescu a avut in propietate mosia Pipera Tatarani, in suprafata totala de 169 ha. In afara de mosia asta, ea a mai avut o mosie in Adancata, pe care am recuperat-o deja, in intindere de 144 de hectare", povesteste Andra Rasnoveanu. In anul 2001, Fotino a depus prima cerere de revendicare la Primaria din Voluntari, pentru 13 hectare, la care anexeaza o copie dupa certificatul de unic mostenitor. La scurt timp, Fotino a cerut revendicarea a 26,5 hectare de teren. "La 1 noiembrie 2001, Fotino a depus o cerere de retrocedare pentru terenul din Voluntari, nestiind atunci care este suprafata intreaga. A revendicat 13 ha, dar la 2-3 zile a cerut 26,5 ha", spune unul dintre avocatii lui Fotino. La data de 18 mai 2003 dosarul de retrocedare a lui Fotino ajunge de la Comisia Locala Voluntari la Comisia Judeteana Ilfov. In numai 12 zile Comisia Judeteana Ilfov emite Hotararea 406 pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Daca in anul 2001 nu-l interesa amplasamentul terenului, in 2005 Fotino vine cu o expertiza extrajudiciara care demonstreaza ca terenul revendicat este situat pe amplasamentul Cartierului ANL Henri Coanda. Adica, terenul "mostenit" s-ar afla o parte in Voluntari si alta parte in Sectorul 1. La data de 29 august Fotino depune la Judecatoria Sectorului 1 o cerere de sistare a lucrarilor ANL pe partea de Voluntari. Astfel, se opresc lucrarile in acea zona.

ANL-ul incepuse constructia caselor inca din anul 2004: "In anul 2004 erau deja construite 8-10 fundatii de case", sustine Gheorghe Popescu, presedintele ANL.

In anul 2005, Judecatoria Buftea obliga Comisia Locala Voluntari, Comisia Judeteana Ilfov si ANL sa ii restituie lui Fotino terenul de 26,5 hectare pe vechiul amplasament, exact cum a fost identificat de expertul extrajudiciar Dragomir Romulus Benone.

In anul 2006, inainte de a depune actele de restituire a terenului ce apartinea de Sectorul 1, Fotino depune la Judecatoria Sectorului 1 o cerere de sistare a lucrarilor, precizand:

"Am solicitat retrocedarea acestuia, iar dovada dreptului de proprietate urmeaza a fi o dispozitie de retrocedare emisa de primarul general". La solicitarea noastra, Primaria Municipiului Bucuresti, raspunde: "Va aducem la cunostinta ca in evidentele Comisiei pentru analizarea notificarilor formulate in temeiul Legii numarul 10/2001 nu figureaza pana la aceasta data (n.r. - 24. 07. 2006) cerere de restituire in natura sau acordarea de masuri reparatorii prin echivalent, formulata de numitul Fotino Ion Radu (n.r. - in Sectorul1)".

MARTURIE. Harta de la 1935 pe care este delimitata mosia Paulinei Bildirescu

INCURCATURI. In anul 2000, notarul Ion Negrea elibereaza certificatul de legatar numarul 36 de pe urma lui Radu Lazarescu, prin care ii oferea lui Fotino calitatea de unic mostenitor si legatar universal si ii revenea intreaga masa succesorala.

In anul 2002, prin certificatul numarul 33, eliberat de notarul Maria Gabura, Adina Bildirescu impreuna cu Radu Lazarescu devin mostenitorii lui Lucian Bildirescu, decedati inca din anul 1977, respectiv 1989. Asa ajunge Fotino sa-l mosteneasca si pe Lucian Bildirescu. Toate acestea in conditiile in care, la data de 4 septembrie 2000, notarul Lucia Dumitrescu elibera certificatul de legatar numarul 86, din care reiesea acelasi lucru: Fotino il mosteneste pe Lucian Bildirescu in calitate de unic mostenitor.

Cu acest certificat, el cere retrocedarea celor 26,5 hectare din Voluntari. Andra Rasnoveanu, mandatara lui Fotino, sustine ca certificatul de legatar a fost falsificat de secretarul primariei Voluntari, Ghincea Marius, si ca ea nu ar fi depus acest act la dosar. Camera Notarilor Publici sustine ca certificatul de legatar nr. 86/2000, emis de notarul public Lucia Dumitrescu, nu se afla in arhiva acestui notar decedat, nefiind inregistrat nici un dosar cu acelasi numar.

"Certificatul de legatar numarul 86, eliberat de Dumitrescu Lucia, este intocmit in urma unui testament olograf datat. Am verificat testamentul olograf la Camera Notarilor Publici, iar acesta nu este datat. Aceasta succesiune a fost facuta cu incalcarea tuturor regulilor procedurale notariale.

Atunci cand este un testament olograf, procedura notariala spune ca acesta trebuie expertizat grafologic. In aceasta situatie nu s-a intocmit nici un fel de expertiza. Si dupa aceasta copie s-a facut aceasta succesiune. Originalul a fost cerut de politie, de unde ni s-a spus ca acesta nu mai exista. Este pierdut. Cum poti sa mostenesti o intreaga avere si sa pierzi actul si sa ramai numai cu o copie xerox?", se intreaba avocata Diana Gavra.

Deoarece Fotino sustinea ca acest certificat ar fi fost falsificat de secretarul primariei, avocatii Diana Gavra impreuna cu Gabriela Spirescu au cerut doua expertize criminalistice extrajudiciare expertului criminalist Radu Constantin, respectiv Gheorghe Nicola, in care acestia compara certificatul de legatar numarul 86 cu cererea de retrocedare depusa de Fotino la Primaria Voluntari. Din ambele expertize grafologice a reiesit ca cele doua acte au fost scrise la aceeasi masina de scris. Ca multe alte probe, nici aceasta proba nu a fost acceptata in instanta.

In anul 2005 Fotino a castigat la Judecatoria Sectorului 1 sistarea lucrarilor ANL , iar la Buftea dreptul de a fi pus in posesie. ANL-ul impreuna cu Asociatia detinatorilor de lot din Cartierul Henri Coanda au facut recurs in ambele cazuri. Ambele recursuri ajung la Tribunalul Bucuresti, Sectia a IV-a Civila. In prima faza, judecatoarea Popescu Aura Gabriela a respins recursul privind deblocarea lucrarilor, iar la 11 aprilie aceeasi judecatoare admite cererile formulate impotriva actelor false depuse de Fotino si trimite Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 certificatele de mostenitor ale lui Ion Radu Fotino.

ACTUL DE IMPARTEALA. Fotino depune in instanta, in anul 2005, o expertiza tehnica extrajudiciara, pe care instanta o accepta. In expertiza scria: "Proprietarul, de comun acord cu reprezentantii ANL, a solicitat intocmirea unui raport de expertiza tehnica extrajudiciara, pentru a stabili daca si in ce conditii se pot delimita cele 26,5 ha de teren, fara a prejudicia nici lucrarile incepute de catre ANL in zona.

Ulterior, intre beneficiarul lucrarii de fata si ANL, prin reprezentantii sai, s-a stabilit sa se incheie o conventie prin care ANL sa restituie terenul proprietarului de drept". Presedintele ANL sustine ca nu a existat nici un acord comun intre institutie si presupusul mostenitor. Daca instanta ar fi cerut actul de imparteala aflat la Arhivele Nationale, unde era anexata harta de la 1935 si o compara cu o harta actuala, constata ca proprietatea familiei Bildirescu se afla la aproximativ 400 de metri distanta de Cartierul Coanda, nicidecum pe amplasamentul acestuia.

Mosia Bildirescu era delimitata in anul 1935 la sud de mosia Herastrau, la nord de Valea Paisului. La nord-est, mosia se intindea pana la cimitir si la biserica acestuia.

La est, terenul se intindea pana la soseaua Pipera - Tunari. Mosia lui Lucian Bildirescu cuprindea si Balta Valea Tatarani. Nici unul dintre aceste puncte de reper nu s-au schimbat de atunci. Cimitirul este tot acolo, soseaua asemenea, nici balta nu a mutat-o nimeni.

Am vorbit cu administratorul Cimitirului Pipera, un tip simpatic. Era micut pe cand traiau mosierii. Ne-a aratat cu degetul unde se intindea mosia Bildirescu. Cativa batrani de-ai locului, care au asistat la discutie, au incuviintat si ei.

La o simpla privire aruncata pe harta actuala a orasului se poate observa ca mare parte din mosia familiei Bildirescu se afla in proprietatea lui Becali si a firmei Impact, care a construit un cartier de locuinte acolo. "Reprezentantii domnului Becali au venit la noi sa ne cumpere actele. Este balta care apartine lui Becali si este a noastra, conform actelor. O lasam sa si-o faca guler", sustine Andra Rasnoveanu.

PRESIUNI. Oamenii lui Teodor Melescanu s-au strans in jurul lui Ion Radu Fotino pentru a-l ajuta sa intre in posesia unui teren estimat la aproximativ 1 miliard de euro. Andra Luminita Rasnoveanu este fiica lui Constantin Rasnoveanu, fost coleg cu Teodor Melescanu. Pana de curand a fost consiliera lui Teodor Melescanu, care a propulsat-o pe functia de secretar general al Partidului National Liberal. A demisionat din aceasta functie, pentru a se ocupa de afaceri. In prezent este mandatara, cu titlu gratuit, a lui Ion Radu Fotino. La scurt timp dupa ce a fost numita mandatara, Andra Rasnoveanu a reusit sa obtina sistarea lucrarilor. Un alt prieten al lui Teodor Melescanu este si Costin George, prim-vicepresedintele Blocului National al Revolutionarilor, care il sustine pe acelasi Fotino.

DEZINTERES. Agentia Nationala pentru Locuinte a uitat initial sa instiinteze Asociatia detinatorilor de lot din Catierul Henri Coanda ca Judecatoria Buftea a admis cererea de retrocedare a lui Fotino. Astfel, detinatorii de lot nu au mai putut interveni la timp in apararea intereselor lor.

Presedintele ANL nu pare sa fie foarte ingrijorat de situatia creata: "Noi, ca ANL, nu avem nimic de pierdut sau de castigat daca acest amplasament se face sau nu se face", a declarat acesta. Acelasi lucru ni-l confirma si Andra Rasnoveanu: "ANL nici nu a mai contestat expertiza, de-a lungul ultimelor termene, ci a incercat sa umble la calitatea de mostenitor in momentul in care si-a dat seama ca, daca ne recunostea certificatele, luam o mostenire mai mare. Ei si-au schimbat apararea. Nu au mai contestat faptul ca nu e amplasamentul acolo".

ARBORE GENEALOGIC
"De la Lazarescu Radu se ajunge pe linie directa la Ion Radu Fotino. Domnul Fotino era baiatul uneia dintre surorile lui Radu Lazarescu. Are act direct dupa Radu Lazarescu, testament olograf. Fotino sta in casa acestora. El i-a ingropat pe toti, unchii, matusile, care au locuit in casa respectiva. Testamentul olograf a stat la baza tuturor actelor care au fost facute" - Andra Rasnoveanu, mandatara lui Ion Radu Fotino

NEREGULI
"Am verificat testamentul olograf la Camera Notarilor Publici, iar acesta nu este datat. Aceasta succesiune a fost facuta cu incalcarea tuturor regulilor procedurale notariale" - Diana Gavra, avocat

DEZINTERES
"Noi ca ANL nu avem nimic de pierdut sau de castigat daca acest amplasament se face sau nu se face" - Gheorghe Popescu, presedinte ANL

CREDITE IPOTECARE PENTRU TERENURI
Presedintele ANL, Gheorghe Popescu, a informat in anul 2005 Banca Comerciala Romana ca pe terenul "Henri Coanda" nu sunt revendicari in baza Legii 10. "Avem o adresa a ANL-ului catre BCR prin care le spune ca nu exista revendicari pe Legea 10. Dar noi revendicam pe Legea 1, pentru ca ei stiau ca noi revendicam inca din 2001. Normal ca pe Legea 10 nu sunt revendicari. ANL este intr-o culpa fantastica. Ei au introdus BCR-ul in eroare", a declarat Andra Rasnoveanu. Pe langa acest lucru, Gheorghe Popescu stia ca mai pierduse in acea perioada un teren de 2,5 hectare in favoarea lui Alexandrescu Nicolae si Ivanescu Maria, care au primit de la Primaria Municipiului Bucuresti terenul in baza Legii 10, iar locuintele care urmau sa fie construite pentru tineri, destinate inchirierii, au ramas la stadiul de macheta. Intr-un cuvant, el a garantat pentru un teren aflat in litigiu.

CE AU REVOLUTIONARII CU PREFECTURA
La 9 ianuarie 2006, Marian Zlotea, presedintele Asociatiei Tineretului Roman pentru Natiunile Unite, sare in ajutorul lui Fotino si ii trimite o scrisoare prin care ii aduce la cunostinta ca va sesiza Inaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului si Delegatia Comisiei Europene "privind gravele incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului, precum si hartuirile la care sunteti supus de catre Comisia Locala a orasului Voluntari si de Agentia Nationala a Locuintei, va duce la alterarea imaginii respectarii drepturilor omului in Romania. Dupa doua zile, George Costin, prim-vicepresedintele Blocului National al Revolutionarilor nu isi uita prietenul "hartuit" de autoritati si ii trimite acelasi raspuns lui Fotino. Ambele organizatii ameninta ca vor apela la Delegatia Comisiei Europene a Drepturilor Omului si la alte organisme internationale pentru drepturile omului.
×