Complexul Snagov, complexul Ba-neasa, Hotelul Astoria, o vila de la Sinaia. Sunt doar cateva dintre cele 24 de active turistice ale Ministeru-lui Transporturilor blocate printr-o operatiune dubioa-sa derulata in 2004 si ajunsa intr-un dosar aflat la DNA, in care s-a dat inceperea urmaririi penale pentru apro-ximativ 30 de persoane din fosta si actuala conducere a MTCT.
O bomba de 1.000 de miliarde de lei vechi sta de ceva timp amorsata la Ministerul Transporturilor. Un transfer de active, facut in 2004, unele dintre ele chiar sub ipoteca sau sechestru si prin urmare imposibil de transferat. Mai mult, CFR SA, societatea care le-a dat, s-a trezit dupa cateva luni ca nu au fost bine evaluate si a anulat operatiunea. Fara a-i informa si pe cei de la SFT-CFR SA. Acum, activele sunt in contabilitatea ambelor structuri. Operatiunea a inceput cu ordinul 1645 emis de ministrul Miron Mitrea in septembrie 2004 si care prevedea transferul fara plata a unor active din patrimoniul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA la Societatea Feroviara de Turism SFT-CFR SA. Activele erau de natura turistica, iar crearea unei structuri cu oameni specializati care sa le valorifice in mod profesionist, parea o idee excelenta. COMOARA. Pe lista obiectivelor transferate sunt adevarate mine de aur, cum ar fi impunatorul complex de la Snagov, complexul Baneasa, casa de odihna din Sinaia, hotelul Bucovina de pe Valea Dornei. In total este vorba de 24 de obiective, imprastiate in toata tara. Au fost demarati pasii necesari: adunarile generale ale actionarilor au emis cate o hotarare. CFR SA a emis hotararea nr. 73/1.09.2004, prin care isi dadea acordul pentru a le transfera, iar SFT CFR a acceptat, prin hotararea nr. 13/7 septembrie 2004 sa le preia. Urmatorul pas era un ordin al ministrului Transporturilor, care sa confinteasca acest transfer. Ordinul 1645, datat 14 septembrie 2004, confirma "transferul fara plata, din patrimoniul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA in patrimoniul Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, a activelor identificate prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin." ILEGALITATI. La suprafata operatiunea parea sa decurga normal. Temelia era insa erodata. In primul rand, o serie de active, care au fost transferate erau sub sub sechestru sau ipoteca. Spre exemplu, complexul balneo-sportiv "Baneasa" este sub ipoteca, iar hotelul Bucovina din Vatra Dornei este sub sechestru. Legea interzice efectuarea oricarei operatiuni asupra unor active aflate in astfel de situatii. Evenimentele ulterioare au scos la iveala si alte probleme, mult mai mari. Daca SFT CFR SA si-a majorat la inceputul lui noiembrie 2004 capitalul social cu valoarea activelor transferate, la CN CFR situatia se complica. Mai exact, CN CFR a constatat la sfarsitul lui 2004 ca activele nu au fost evaluate corect, si anume nu fusesera incluse si investitiile. "Buba" cea mare o reprezenta complexul Snagov, unde fostul director Mihai Necolaiciuc facuse acele investitii megalomane. Snagovul fusese evaluat la 700 de miliarde de lei vechi dar CN CFR nu au mai operat nici o modificare a capitalului social si pur si simplu au abandonat operatiunea. SFT CFR care indeplinise toti pasii legali s-a vazut pusa in fata faptului implinit.Citește pe Antena3.ro
OPACITATE
|
Ca si in cazul afacerii "dezinfectia aviara" biroul de presa al MTCT a cautat sa tina afacerea sub pres cat s-a putut. Dupa mai multe tergiversari, ministerul ne-a transmis un refuz categoric, invocand o ancheta judiciara aflata in derulare. MTCT aduce in sprijin articolul 12, punctul (1) al legii privind accesul la informatii, care le-ar interzice sa ne furnizeze documentele. Argumentul nu are o baza reala, deoarece articolul in cauza restrictioneaza publicarea "informatiilor privind procedurile judiciare". Ori, Ministerul Transporturilor nu este organ de cercetare penala, iar Jurnalul National solicita ordinul, hotararile AGA si anexele si nu informatii privind procedurile judiciare. Mai mult, "paravalnul"
a fost demontat chiar de catre DNA, care a furnizat
Jurnalului National o serie de informatii privind ancheta "patrimoniul CFR".
|