x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hocus-pocus cu 27 de milioane de euro

Hocus-pocus cu 27 de milioane de euro

de Diana Rucinschi    |    20 Sep 2006   •   00:00
Hocus-pocus cu 27 de milioane de euro

Complexul Snagov, complexul Ba-neasa, Hotelul Astoria, o vila de la Sinaia. Sunt doar cateva dintre cele 24 de active turistice ale Ministeru-lui Transporturilor blocate printr-o operatiune dubioa-sa derulata in 2004 si ajunsa intr-un dosar aflat la DNA, in care s-a dat inceperea urmaririi penale pentru apro-ximativ 30 de persoane din fosta si actuala conducere a MTCT.

O bomba de 1.000 de miliarde de lei vechi sta de ceva timp amorsata la Ministerul Transporturilor. Un transfer de active, facut in 2004, unele dintre ele chiar sub ipoteca sau sechestru si prin urmare imposibil de transferat. Mai mult, CFR SA, societatea care le-a dat, s-a trezit dupa cateva luni ca nu au fost bine evaluate si a anulat operatiunea. Fara a-i informa si pe cei de la SFT-CFR SA. Acum, activele sunt in contabilitatea ambelor structuri.

Operatiunea a inceput cu ordinul 1645 emis de ministrul Miron Mitrea in septembrie 2004 si care prevedea transferul fara plata a unor active din patrimoniul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA la Societatea Feroviara de Turism SFT-CFR SA. Activele erau de natura turistica, iar crearea unei structuri cu oameni specializati care sa le valorifice in mod profesionist, parea o idee excelenta.

COMOARA. Pe lista obiectivelor transferate sunt adevarate mine de aur, cum ar fi impunatorul complex de la Snagov, complexul Baneasa, casa de odihna din Sinaia, hotelul Bucovina de pe Valea Dornei. In total este vorba de 24 de obiective, imprastiate in toata tara. Au fost demarati pasii necesari: adunarile generale ale actionarilor au emis cate o hotarare. CFR SA a emis hotararea nr. 73/1.09.2004, prin care isi dadea acordul pentru a le transfera, iar SFT CFR a acceptat, prin hotararea nr. 13/7 septembrie 2004 sa le preia. Urmatorul pas era un ordin al ministrului Transporturilor, care sa confinteasca acest transfer. Ordinul 1645, datat 14 septembrie 2004, confirma "transferul fara plata, din patrimoniul Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA in patrimoniul Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, a activelor identificate prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin."

ILEGALITATI. La suprafata operatiunea parea sa decurga normal. Temelia era insa erodata. In primul rand, o serie de active, care au fost transferate erau sub sub sechestru sau ipoteca. Spre exemplu, complexul balneo-sportiv "Baneasa" este sub ipoteca, iar hotelul Bucovina din Vatra Dornei este sub sechestru. Legea interzice efectuarea oricarei operatiuni asupra unor active aflate in astfel de situatii. Evenimentele ulterioare au scos la iveala si alte probleme, mult mai mari.

Daca SFT CFR SA si-a majorat la inceputul lui noiembrie 2004 capitalul social cu valoarea activelor transferate, la CN CFR situatia se complica. Mai exact, CN CFR a constatat la sfarsitul lui 2004 ca activele nu au fost evaluate corect, si anume nu fusesera incluse si investitiile. "Buba" cea mare o reprezenta complexul Snagov, unde fostul director Mihai Necolaiciuc facuse acele investitii megalomane. Snagovul fusese evaluat la 700 de miliarde de lei vechi dar CN CFR nu au mai operat nici o modificare a capitalului social si pur si simplu au abandonat operatiunea. SFT CFR care indeplinise toti pasii legali s-a vazut pusa in fata faptului implinit.

Mai mult, CN CFR nu mai gasea nici protocolul de predare-primire. Astfel, conform unui raport al corpului de control "desi a fost incheiat in doua exemplare (n. r. - protocolului de predare-primire), cu valoare de original, la nivelul CN CFR prevederile nu au fost duse la indeplinire pentru simplul motiv ca directia contabilitate nu a avut cunostinta de ele. In registrul de evidenta apare distribuit catre dna Florentina Stan, fost director Patrimoniu in cadrul CN CFR, fara ca acesta sa mai fie inregistrat la alta directie (nici chiar la directia Patrimoniu)." Cu alte cuvinte, CN CFR-ul a facut acest transfer de 1.000 de miliarde de lei pe sest, de parca ar fi transferat un pachet de tigari.

LUPII PAZNICI. Potrivit aceluiasi raport, compartimentul economic a propus consiliului de administratie al CN CFR rediscutarea diminuarii capitalului social, iar CA-ul a amanat "in sedinta din 14.07.2004, luarea unei decizii." Ce vrea sa insemne acest lucru, ca haosul nu era deloc intamplator? La concluzii, corpul de control a recomandat "avand in vedere inconsistenta datelor inscrise in acest protocol, in opinia noastra, se impune reluarea de la capat, a intregii operatiuni de predare-primire."

Afacerea "patrimoniul" a starnit interesul ministrului Gheorghe Dobre. El a fost cel care a trimis corpul de control sa investigheze cazul. In ciuda faptului ca ministrul Dobre si-a dat acordul pentru remedierea situtiei (evaluarea corecta a activelor si reluarea procedurii) din august 2005 si pana acum nu s-a intamplat nimic. Surse din apropierea MTCT, sustin ca au fost mai multe intalniri oficiale intre conducerile celor doua societati, impreuna cu departamentele juridic si economic, care au esuat lamentabil. Aceleasi surse sustin ca nici nu se va gasi o solutie, atat timp cat la intalniri participa persoane care au semnat documente in 2004 si care au tot interesul ca afacerea sa ramana incalcita. Hartiile sunt semnate, in afara de membrii celor doua adunari generale ale actionarilor, si de reprezentanti ai Directiei Juridice a MTCT (unele chiar de directorul structurii, Elena Petrascu, altele de un subaltern al acesteia). Adica, exact persoane din cadrul departamentului care trebuia sa asigure respectarea legalitatii operatiunii.

ACTE DISPARUTE? Jurnalul National a dorit sa afle parerea directorului ca fiind singura persoana implicata in acesta afacere si care si-a pastrat postul. Secretara sa ne-a transmis ca toate discutiile se vor derula doar prin intermediul biroului de presa. Am fi dorit sa aflam si ce lista de active mai exista la directia juridica a MTCT. Pentru ca Jurnalul National a intrat in posesia a doua randuri de anexe: o prima serie fara valori si o alta lista cu tot cu valori. Din informatiile noastre, la departamentul juridic al MTCT nu mai exista decat seria de documente in care activele sunt enumerate, dar fara valori.

ANCHETA DNA-ULUI
Click pt a mari imaginea
ABSENTA LA APEl. Lista cu valorile activelor, document care, se pare, nu mai exista in arhiva MTCT
Directia Nationala Anticoruptie ne-a confirmat inceperea urmaririi penale in dosarul "patrimoniul turistic": "La data de 30 martie 2006, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Traian Panait, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), impotriva lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al CNCF «CFR SA», si impotriva lui Orbescu Ioan, fost secretar general al MTCT, toti pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma calificata. A mai inceput urmarirea penala impotriva altor 29 de persoane, intre care fosti reprezentanti ai conducerii CNCF «CFR SA» si MTCT. (...) Exista indicii ca, in perioada 2004, Traian Panait a aprobat transferul nelegal, fara plata, din patrimoniul CNCF «CFR SA» in patrimoniul Societatii Feroviare de Turism «SFT CFR SA» a unor active in valoare totala de circa 1.000 de miliarde ROL."

OPACITATE
Ca si in cazul afacerii "dezinfectia aviara" biroul de presa al MTCT a cautat sa tina afacerea sub pres cat s-a putut. Dupa mai multe tergiversari, ministerul ne-a transmis un refuz categoric, invocand o ancheta judiciara aflata in derulare. MTCT aduce in sprijin articolul 12, punctul (1) al legii privind accesul la informatii, care le-ar interzice sa ne furnizeze documentele. Argumentul nu are o baza reala, deoarece articolul in cauza restrictioneaza publicarea "informatiilor privind procedurile judiciare". Ori, Ministerul Transporturilor nu este organ de cercetare penala, iar Jurnalul National solicita ordinul, hotararile AGA si anexele si nu informatii privind procedurile judiciare. Mai mult, "paravalnul" a fost demontat chiar de catre DNA, care a furnizat Jurnalului National o serie de informatii privind ancheta "patrimoniul CFR".
×
Subiecte în articol: special patrimoniul mtct