x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Hold-up la PNL pentru Ministerul Finanțelor. Dan Vîlceanu, impus de Florin Cîțu în Guvern, peste voința lui Orban

Hold-up la PNL pentru Ministerul Finanțelor. Dan Vîlceanu, impus de Florin Cîțu în Guvern, peste voința lui Orban

de Ion Alexandru    |    19 Aug 2021   •   07:10
Hold-up la PNL pentru Ministerul Finanțelor. Dan Vîlceanu, impus de Florin Cîțu în Guvern, peste voința lui Orban

Florin  Cîțu a reușit să-și impună preferatul pentru șefia Ministerului Finanțelor Publice. Liderul PNL Gorj, deputatul Dan Vîlceanu, îi va lua locul lui Alexandru Nazare, până la finalizarea interimatului legal deținut de premier. Biroul Politic al PNL, convocat ad-hoc ieri, a validat propunerea. Singurul care a votat împotrivă a fost Ludovic Orban. Despre viitorul ministru se știe că și-a început cariera în PSD, și-a continuat-o în PDL și a devenit liberal ca urmare a fuziunii dintre partidul Brătienilor cu cel al lui Traian Băsescu. Mama sa, Elisabeta, este acționar unic la o companie care, de ani de zile, derulează contracte grele cu statul, în special cu Complexul Energetic Oltenia. Numai anul trecut, în plină pandemie de Covid-19, această firmă a încheiat cu CEO contracte în valoare de peste 5 milioane de lei cu TVA. 

 

După demiterea intempestivă a lui Alexandru Nazare, de la conducerea Ministerului Finanțelor, numele lui Dan Vîlceanu s-a aflat pe lista foarte scurtă a celor care erau dați ca înlocuitori. Atunci, însă, Dan Vîlceanu a negat cu vehemență veridicitatea acestei informații, precizând chiar că „au mai existat și în trecut zvonuri potrivit cărora urma să ocupe o funcție ministerială. Dar erau doar zvonuri. Dacă va fi cazul, nu va trebui să aflați pe surse sau de la alții, ci voi anunța eu personal”. Iată, însă, că zvonurile nu doar că erau întemeiate, dar Dan Vîlceanu a fost propus, în forță, de aripa Cîțu din PNL, să preia ministerul, în pofida opoziției președintelui în exercițiu al partidului, Ludovic Orban. Iar anunțul nu a venit de la Vîlceanu, ci de la Rareș Bogan. Acesta a făcut cunoscut, la încheierea ședinței de Coaliție de marți seară, cum se va încerca convocarea Biroului Politic Național, trecându-se peste voința lui Orban, cum se va face propunerea și cum se va vota ea, într-un termen scurt. Ceea ce s-a și întâmplat. 

Din totalul celor 79 de membri cu drept de vot ai Biroului Politic Național, ieri au fost prezenți 49 de membri, iar dintre aceștia 34 sunt președinți de filiale. Filiale controlate de oameni care îl susțin pe Cîțu la congresul din 25 septembrie. Un singur vot a fost împotrivă - al lui Ludovic Orban.

Ludovic Orban consideră total inoportună și nepotrivită propunerea făcută, pretinzând că există vulnerabilități în ceea ce-l privește pe Dan Vîlceanu. Una dintre vulnerabilități vizează trecutul PSD-ist al viitorului ministru PNL al Finanțelor, iar o a doua o reprezintă afacerile cu statul pe care le derulează familia acestuia. 

Chiar și așa, Dan Vîlceanu urma să depună jurământul, la Palatul Cotroceni, chiar seara trecută. În condițiile în care, la finalul acestei luni, expiră interimatul de 45 de zile al lui Florin Cîțu.

 

Traseism politic

 

Dan Vîlceanu este ceea ce, în limbajul specific, se numește un traseist politic. Între 2006 și 2009, propunerea PNL – aripa Cîțu pentru preluarea funcției de ministru al Finanțelor era membru PSD și deținea funcția de președinte al Tineretului Social Democrat Gorj. Ulterior, însă, el a schimbat tabăra politică și s-a înscris în partidul lui Traian Băsescu, devenind, în perioada 2011-2012, secretar executiv al PDL Gorj. Apoi, între 2012 și 2013, a fost ales prim-vicepreședinte al PDL Gorj, după care, între 2-13 și 2015, a condus această organizație județeană a PDL în calitate de președinte. 

După 2015, Dan Vîlceanu a fost ales președinte al noului PNL Gorj, ca urmare a fuziunii dintre vechiul partid liberal și formațiunea controlată, în regimul „portocaliu”, de Traian Băsescu. Apartenența la PDL i-a adus, lui Vîlceanu, un mandat de consilier județean la Consiliul Județean Gorj, între 2012 și 2016, iar, ca urmare a unificării celor două partide, între 2016 și 2020 a devenit deputat de Gorj. El a fost reales la scrutinul general din 6 decembrie 2020, pentru încă un mandat de patru ani în Parlamentul României. 

 

Ce-l recomandă pentru acest portofoliu

 

Ce l-ar putea, însă, recomanda pe Dan Vîlceanu pentru a conduce destinele financiare ale României? Poate faptul că, în 2003, a absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității de Vest din Timișoara sau faptul că, în 2005, a absolvit și un curs de master la aceeași unitate de învățământ superior ori că, în 2016, și-a luat un doctorat în management și integrare europeană? Sau activitatea sa economică în domeniul privat.

Aflăm că, în anul 2004, Dan Vîlceanu a lucrat ca economist la firma mamei sale, Elisabeta Vîlceanu, SC Trefo SRL. Apoi, în 2006, a devenit director economic la propria sa companie, SC Rominex Mining Engineering SA, după care, în 2016, a revenit la firma mamei sale, pe post de director economic. Firma mamei derulează de ani de zile contracte grase cu statul, în special cu Complexul Energetic Oltenia. 

 

Adjunctul politic al lui Vîlceanu, milionar în metri pătrați de teren

 

Dan Vîlceanu vine în minister și în echipa lui Cîțu cu o zestre importantă. Aceasta se numește Ion Iordache, este senator și vicepreședinte al PNL Gorj, practic al doilea om după Vîlceanu.  În primăvară, „Jurnalul” a dezvăluit că Ion Iordache deține suprafețe de teren de 11.426.979 de metri pătrați. Județul Gorj, de unde provine senatorul, are, conform datelor oficiale, o suprafață totală de 5.602 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că proprietăție parlamentarului Ion Iordache reprezintă a cinci suta parte din acest județ. Este drept că pământurile agricole, intravilane, extravilane, forestiere și luciurile de apă menționate în declarația de avere cu care a debutat mandatul său de senator nu se află toate în județul Gorj. 3.350.100 de metri pătrați de pământ se află în localitatea Grozești, județul Mehedinți.

Ca și în cazul șefului său direct pe line de organizație de partid, și Ion Iordache derulează afaceri cu statul prin intermediul firmelor familiei.

Astfel, SC Mario Magnum SRL, companie administrată de Ion Iordache, a trecut, în data de 14 decembrie 2020, în proprietatea fiului acestuia, Dragoș Alexandru Iordache. Compania a încheiat, pentru perioada 2019-2022, cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 Sud-Vest Craiova un contract de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în valoare de 4.608.116,27 de lei.

O altă companie, pe nume SC Ydail Construct SRL, derulează, și la acest moment, contracte cu statul în valoare de… 475.567.173,13 lei. Conform unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) din data de 14 decembrie 2020, societatea este deținută, în proporție de 94%, de același fiu al senatorului, Dragoș Alexandru Iordache. Restul părților sociale se află în posesia partenerilor de afaceri Mircea Vărzaru și Ștefan Dumitru Cauc. Din documentul publicat chiar de către el pe site-ul Senatului, rezultă că societatea derulează cu Consiliul Județean Gorj contracte încheiate între 2017 și 2020, care se află în executare până anul acesta sau chiar până în anul 2024, în sumă totală de 359.509.928,75 de lei.

De asemenea, firma în cauză are un contract în derulare, până în anul 2022, încheiat în 2019, cu Consiliul Județean Mehedinți, în valoare de 61.879.125,55 de lei, cu Primăria Mușetești are un contract de 16.703.703,27 lei, iar cu Primăria Turceni trei contracte în valoare de 31.839.087,42 lei. Alte două contracte, în valoare de 2.133.533,15 lei, respectiv de 3.499.889,99 de lei, sunt derulate cu Primăriile Slivilești și Stănești, județul Gorj, iar încă două, în cuantum de 796 de lei, au fost încheiate cu Serviciul Public Turceni.

SC Greenadel Prod SRL, de la care senatorul Ion Iordache a ridicat dividendele menționate în declarația de avere, este deținută, din 14 decembrie 2020, de soția parlamentarului, Lucreția Adela Iordache, dar și de celălalt fiu al senatorului, Laurențiu Iordache. Societatea a încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în 2018, până în 2022, prin Programul Operațional Regional, în valoare de 7.615.466,57 de lei. De asemenea, firma are în derulare contracte încheiate cu primăriile comunei Brădești și Turceni, cu Școala Generală Capul Dealului, cu Spitalul Orășenesc Turceni, dar și cu Serviciul Public Turceni, în valoare totală de 69.613,52 de lei.

 

 

Firma mamei noului ministru, afaceri pe bandă rulantă cu statul. Prestări servicii și livrare de produse

 

Numai în cursul anului 2020, în plină pandemie de Covid-19, când multe companii private, supuse restricțiilor, au fost nevoite să tragă oblonul, iar altele, care au supraviețuit, cu greu, acestei perioade, au înregistrat pierderi semnificative, societatea comercială a mamei celui propus, acum, să devină ministrul al Finanțelor, încheia contract după contract cu Complexul Energetic Oltenia. Așa încât, doar în anul precedent, aceste contracte au ajuns la un număr de 19 și la o valoare totală de peste un milion de euro.

SC Trefo SRL a avut, astfel, în derulare, în baza unor licitații, contracte de furnizare de produse, încheiate între februarie și noiembrie 2020, cu valabilitate la data de 31 decembrie anul trecut, la care se adaugă contracte de prestări servicii, în cuantum de 4.063.453,98 de lei fără TVA. La acestea, se mai adaugă un contract în sumă de 271.996 de lei fără TVA, vizând prestări de servicii, încheiat cu CET Govora, la data de 21 iulie 2020, cu valabilitate tot 31 decembrie 2020, în sumă de 271.996 de lei fără TVA. Per total, suma cu TVA rezultată doar din aceste contracte se ridică la 5.159.164,5 lei cu TVA inclusă. Iar toate aceste informații sunt menționate de deputatul Dan Vîlceanu în ultima sa declarație de interese, completată în calitate de deputat.

 

Norocosul pandemiei

 

„Jurnalul” dezvăluia, în această primăvară, că Dan Vîlceanu figura într-un top al norocoșilor din pandemie. Asta, pentru că, în declarația de interese completată în 20 decembrie 2020, Trefo SRL, deținută de mama liberalului, Elisabeta Vîlceanu, apare cu nu mai puțin de opt contracte aflate în derulare în anul crizei, contracte încheiate cu societăți ale statului.

Prima societate care a încheiat aceste contracte cu firma familiei Vîlceanu este Colterm Timișoara SA, pentru care SC Trefo SRL a livrat, prin licitație, diverse produse. Este vorba despre contracte încheiate în 4 noiembrie 2011, cu valabilitate 18 ianuarie 2020, în 17 decembrie 2019, cu valabilitate 16 ianuarie 2020, respectiv în 19 decembrie 2019, cu valabilitate până la 9 aprilie 2020, în valoare totală de 685.252,2 lei fără TVA. De asemenea, alte patru contracte au fost încheiate cu Complexul Energetic Oltenia, derulate, la rândul lor, până în ianuarie și aprilie 2020, în valoare totală de 139.515,4 lei fără TVA.

Toate aceste contracte se adaugă altora pe care Colterm Timișoara le-a derulat, în 2019, cu firma mamei lui Dan Vîlceanu, în valoare de 96.059,2 lei fără TVA, respectiv de Complexul Energetic Oltenia, în valoare totală de 2.900.074,83 de lei fără TVA, precum și de SNTGN Romgaz SA, în valoare de 618.100 de lei fără TVA. Valoarea contractelor aflate în derulare în anul 2020 se ridică la 2.062,767,6 lei fără TVA, iar valoarea totală a contractelor încheiate de firma mamei deputatului liberal, menționată în declarația de interese, este de 5.696,100,63 de lei fără TVA (6.777.960, 9 lei cu TVA inclusă).

Dan Vîlceanu a contribuit, anul trecut, la campania electorală a PNL cu suma de 133.800 de lei, iar cineva l-a împrumutat cu 560.000 de lei. Deputatul a realizat venituri de 137.256 lei ca parlamentar, soția sa, profesor, a câștigat 63.272 de lei, iar închirierea unei hale industriale la Timișoara a mai adus în conturile lui Vîlceanu 157.610,47 de lei. În declarația de avere mai figurează suma de 733.338 de lei, reprezentând restituirea capitalului unei societăți lichidate.

 

 

×
Subiecte în articol: florin citu dan vilceanu ludovic orban