x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hotie la puscarie!

Hotie la puscarie!

de Mihai Enciu    |    16 Mai 2006   •   00:00
Hotie la puscarie!

La Penitenciarul Slobozia, nu numai detinutii sunt hoti, ci si paznicii lor, si chiar sefii paznicilor. A-chizitii dubioase, bani pu-blici aruncati in conturile firmelor de cumetrie, licitatii in coada de peste au fa-cut din puscaria ialomiteana o buna vaca de muls. Acu-zatii grave ale unor angajati ai penitenciarului, sustinu-te de documente, fac acum obiectul unei anchete severe.

Semnalam, in randurile ce urmeaza, o serie de achizitii dubioase, afaceri cu bani publici incheiate de conducerile succesive ale Penitenciarului Slobozia. Gravele acuzatii, formulate de salariati ai penitenciarului, sunt in curs de verificare. Chiar daca este posibil ca aceste acuzatii sa fie marcate de subiectivism, documentele aflate in posesia noastra arata ca, la puscaria din Slobozia, nu numai detinutii fac furaciuni.

Dupa modelul afacerilor incheiate de conducerea CFR, care cumpara surubul cu 3 milioane de lei, Penitenciarul Slobozia a cumparat ventilatoare de 7-8 milioane cu peste 90 de milioane de lei. Platite in 2002, ventilatoarele, tubulatura si placile aferente unei instalatii de ventilatie a blocului alimentar au fost puse in opera abia in noiembrie 2005. Lucrarea a fost atribuita in urma unei licitatii dubioase firmei Protehnic SRL Slobozia. Controalele succesive ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor n-au descoperit nimic. Actele exista si vorbesc de la sine despre jaful inimaginabil de la Penitenciarul Slobozia. Sinistra farsa, puscaria a devenit mediu perfect pentru sifonarea banilor publici. Iar "gardienii" hotilor par sa-i intreaca chiar si pe cei mai versati dintre puscariasi!

LICITATIE CU MANA MOARTA. Potrivit unui material informativ pe care un salariat al Penitenciarului Slobozia l-a expediat catre directorul general adjunct al ANP, in anul 2002 s-a demarat o lucrare de reabilitare a blocului alimentar al penitenciarului. Lucrarile au fost executate partial de firma Unicon SA Bucuresti, contractul fiind reziliat in 2004. In anul 2005, lucrarile s-au derulat in regie proprie, printre operatiuni numarandu-se si realizarea unei instalatii de ventilatie pentru bucatorie, spalatorie si uscator. Decizia conducerii penitenciarului a fost ca aceasta operatiune sa fie executata de o firma specializata. La invitatia institutiei au raspuns doua societati. Este vorba despre firma Protehnic, din Slobozia, si o alta firma din Buzau.

Inspectorul sef principal Dragos Alexiu, reprezentat al ANP la licitatie, a remarcat ca cele doua firme au participat in tandem la o alta licitatie organizata la penitenciarul Margineni, castigatoare fiind declarata firma din Buzau. De data aceasta a castigat firma Protehnic, a carei oferta se cifra la 2,1 miliarde de lei, suma ce includea proiectarea si costul unor materiale necesare instalatiei, a caror valoare se ridica la 937 de milioane de lei si pe care le detinea de fapt o alta firma a familiei Mihailescu. Cum achizitia de materiale si montarea acestora nu erau mentionate in caietul de sarcini, licitatia adjudecata de Protehnic era cumva lovita de nulitate. La insistentele directorului adjunct Aurelian Ovreiu, s-a trecut cu vederea mica golanie. Totusi, agentul sef principal Marian Sutei a reusit sa schimbe decizia presedintelui comisiei, care a decis reluarea procedurii. La licitatie s-au prezentat aceleasi doua societati, Protehnic reducandu-si oferta cu circa 400 de milioane de lei dintr-un condei. Comisia a atribuit lucrarea acestei firme, care s-a oferit sa monteze gratis tubulatura si placile din poliuretan cu folie de aluminiu, operatiune neprevazuta in caietul de sarcini. De mentionat este faptul ca placile de poliuretan si tubulatura fusesera achizitionate inca din data de 29 noiembrie 2002, de la firma Energy Group SRL Slobozia.

Potrivit evidentelor de la Registrul Comertului, societatea este controlata de Mihailescu Georgeta, care este asociat unic si administrator. Firma a fost infiintata la data de 17 iulie 2002, cu doar patru luni inainte de a primi pleasca de la penitenciar. Si daca mai spunem ca Mihailescu Georgeta este sotia lui Mihailescu Radu si ca domnia sa este si administrator al firmei Protehnic intelegem exact circuitul banilor publici intre firmele acestei familii. Rezumatul potlogariilor este clar. Prin Energy Group Mihailescu a vandut la preturi de neam prost materiale catre penitenciar, iar prin firma Protehnic, caria i s-a tinut spatele de catre o firma din Buzau, a umflat alte 1,7 miliarde pentru asamblarea instalatiei de ventilatie. Ia priviti aici proba de prostie crasa din partea institutiei publice, vaca de muls a lui Mihailescu!

Click pentru a mari
DOVADA. Acestia sunt banii platiti firmei Energy Group de penitenciar pentru tubulatura de care nu era nevoie
Click pentru a mari
OFERTA. Diferenta dintre pretul de furnizor si cel la care a fost livrata marfa se ridica undeva in jur de 700 de milioane de lei
Click pentru a mari
CURAT SPECULA. Factura Protehnic catre Puscarie. Ventilatoare umflate cu pompa

NU-I PROST CINE CERE Asa cum spuneam, in noiembrie 2002 firma Energy Group a umflat 937,3 milioane de lei de la puscariabilii din Penitenciarul Ialomita doar pentru ca a intocmit o factura. Desi punerea in opera a materialelor cumparate de la Mihailescu avea sa fie facuta abia la finalul anului 2005, in 2002 Penitenciarul Slobozia a cumparat 360 de metri patrati de tubulatura cu poliuretan la pretul de 2,027 milioane de lei metrul patrat, pentru care a achitat 730 de milioane. Golania consta in faptul ca plata s-a facut in avans, materialele au fost lasate trei ani in custodia Protehnic iar cantitatea reala folosita a fost de doar 140 metri patrati. Diferenta de 220 de metri patrati a fost returnata penitenciarului dupa 3 ani de la data achitarii. Daca aceasta cantitate a existat efectiv in gestiunea Protehnic sau nu, nu vom afla probabil niciodata, desi salariatii penitenciarului sustin ca n-ar fi existat. Pe aceeasi factura pe care o publicam in facsimil s-a mai platit cantitatea de 120 de metri patrati de placi din aluminiu cu pretul de 2,027 milioane de lei metrul patrat. Potrivit ofertelor facute de importatorii de la care se aproviziona Mihailescu, metrul patrat de panou costa doar 12,7 euro plus TVA, adica aproximativ 450.000 lei. Potrivit calculelor facute de cativa membri ai comisiei de licitatie, numai din achizitia inutila si extrem de scumpa a acestor produse s-au pierdut circa 700 de milioane de lei, bani intrati in buzunarul lui Mihailescu fara ca acesta sa ridice un deget. Suma se raporteaza la nivelul anului 2002 si este un tun interesant cu atat mai mult cu cat materialele au existat doar in custodia Energy Group si asta pe hartie. Interesant aspect, un proces verbal de custodie se intocmeste abia la data de 5 ianuarie 2004, la aproape doi ani dupa ce Penitenciarul a platit produsele. Cei care certifica existenta produselor sunt comandatul Andrei Dumitru si lt Mauer Christian, adica cei care ar fi fost direct raspunzatori daca lucrurile ar fi stat altfel.

TUN SI IN 2005 Mergand pe reteta inaugurata de Energy Group, Mihailescu intra in carti si cu firma Protehnic, cea care a castigat lucrarea prin care se puneau in executie materialele vandute in 2002. La data de 10 noiembrie 2005, Protehnic factureaza catre Penitenciarul Slobozia o serie de ventilatoare. Cele doua facturi insumeaza peste 750 de milioane de lei pentru sapte ventilatoare. Si de data aceasta preturile practicate de Mihailescu sunt umflate cu pompa si acceptate fara comentarii de stabarimea de la puscarie. Astfel, ventilatorul BD 28/28 M4 costa la furnizor 242,7 euro plus TVA. Mihailescu il factureaza la valoarea de 98 de milioane de lei, aproape de zece ori mai mult! Ventilatorul model BD 33/33 T6 1,5 costa la furnizor 350,7 euro plus TVA. Protehnic il factureaza penitenciarului la valoarea de 74 de milioane de lei! Fara sa analizeze preturile, baietii de la puscarie achita la greu, ca doar nu dau de la ei! Culmea este ca la terminarea lucrarilor, agentul-sef principal Sutei Marian informeaza in scris despre aceste magarii. De la data de 26 ianuarie 2006, cand gospodarul penitenciarului a facut aceste demersuri respinse de directorul adjunct Ovreiu Aurelian, nu s-a intamplat nimic deosebit. Sutei solicitase firmei Protehnic sa justifice necorelarea caracteristicilor tehnice si valorice a utilajelor din oferta depusa si realitatea din teren, sa predea beneficiarului cartile tehnice si certificatele de garantie ale utilajelor. Relevant este faptul ca de patru luni nu s-a facut nimic din ceea ce se cerea de catre comisia de receptie, iar la receptia lucrarii constructorul a lipsit.

COMBINATII CU MECANTU SRL. Printre furnizorii care au reusit sa fraiereasca oficialii Penitenciarului intr-un mod ce frizeaza penalul se regaseste si firma Mecantu Impex SRL. Aceasta firma, specializata, potrivit Registrului Comertului, in comert cu piese pentru autovehicule, a fost beneficiara mai multor contracte de achizitii cu Penitenciarul. Intr-un raport al biroului executiv al sindicatului din penitenciar se arata ca in 2003 firma a livrat cantitatea de 28 de tone de fasole pentru consum. Fasolea a fost achizitionata de la un depozit al armatei din Calarasi si era comercializata ca furaj, la pret scazut. Valoarea tranzactiei a fost de 600 de milioane de lei, bani platiti firmei, desi marfa nu era proprie consumului. In loc sa fie returnata, fasolea a fost introdusa in hrana detinutilor, dupa ce parte din ea a fost schimbata cu penitenciarele de la Poarta Alba, Galati si Focsani, de unde s-a primit fasole buna. In acelasi an, aceeasi firma a livrat 150 de tone de porumb boabe pentru hrana animalelor. Marfa a fost cumparata de la un IAS din Giurgiu si a fost transportata cu masinile penitenciarului. Pretul l-a incasat insa firma Mecantu, circa 500 de milioane, doar pentru oficiul de a taia o factura. Culmea, potrivit foilor de parcurs, delegat a fost exact patronul firmei Mecantu. Aceeasi reteta s-a aplicat in cazul unui contract de achizitie de srot. Marfa a fost achizitionata, potrivit facturii fiscale 1248525 din data de 24.05.2002, de la Agricover Buzau la pretul de 4.000 de lei kilogramul. Mecantu a facturat marfa la penitenciar la 6.000 de lei pe kilogram, desi transportul s-a facut cu masinile beneficiarului. Aceeasi firma a vandut coturi pentru instalatiile sanitare, la data de 30.09.2002, cu factura fiscala numarul 4072937. Firma nu avea in obiectul de activitate acest tip de comert.

MINISTERUL ACOPERA POTLOGARIILE. La data de 8 februarie 2006 s-a finalizat un control al ANP declansat la sesizarea unor salariati ai Penitenciarului Slobozia. Raportul consemneaza plata sumele aferente facturilor emise de Energy Group si descrie intreaga inginerie financiara ca pe ceva normal. Asta, in ciuda faptului ca cei care au facut sesizarea au explicat detaliat intreaga inginerie. La data de 15 august 2005 a fost sesizata si conducerea DNA Ialomita cu privire la aceasta afacere. Dosarul a facut o naveta paguboasa la Bucuresti si a sfarsit prin a fi declinat la IJP Ialomita, unde se afla si acum. Intre timp, la casa de odihna a penitenciarului de la Amara, chefurile se tin lant.

Materialul Corpului de Control al ANP sesizeaza totusi si niste nereguli, pe care le lasa in coada de peste. Este cazul inspectorului-sef principal Nastase Nicolae, despre care se afirma in material ca are un comportament agresiv fata de cadre si detinuti, proferand injurii si calomnii fara sa fie sanctionat pentru asta. Se constata achizitii de bunuri facute cu incalcarea legii la casa de odihna de la Amara, modificari ale contractelor de achizitii fara certificarea acestora etc. In principiu, controlul s-a limitat la o trecere in revista a procedurilor din punct de vedere formal, fara a se intra in profunzimea smecheriilor care au devenit mod de lucru la Penitenciarul Slobozia.

Culmea, dupa ce sindicatul si-a manifestat nemultumirea fata de modul in care au fost controlate sesizarile facute, Ministerul Justitiei a trimis pentru verificari suplimentare aceeasi echipa de control. Preocupata de coruptia din societate, doamna ministru Monica Macovei nu are probabil ochi pentru coruptia din propria-i ograda.

Dezvaluirile liderului de sindicat

PUSCARIA SLOBOZIA. Curat vaca de muls
In anul 2005, in urma unor sesizari ale liderului de sindicat Nicolae Chiriac, o echipa de control a ANP a efectuat o verificare la Penitenciarul Slobozia. Raportul intocmit la terminarea controlului nu face decat o descriere a diverselor aspecte controlate, analizand superficial mai multe aspecte sesizate de salariati. Exista totusi si cateva aspecte despre care raportul afirma ca se confirma, aspecte pentru care nu se stabilesc nici un fel de sanctiuni. Mai mult, zilele trecute, s-a incercat din nou pedepsirea celor care au vrut sa atraga atentia asupra unor nereguli majore. Printre acestia, liderul de sindicat Nicolae Chiriac, cel care, raspunzand unor intrebari ale inspectorilor ANP, a facut dezvaluiri interesante. Redam sintetic declaratiile domnului Chiriac, declaratii care, aprofundate, ar putea scoate la iveala lucruri extrem de interesante.

PUNCTUL DE CONTROL A INTRAT LA APA! Modernizarea punctului de control 2 si sectorului vizite este un proiect pentru care s-a aprobat o finantare de 5,7 miliarde de lei. Din datele furnizate de Ministerul Justitiei, suprafata construita conform proiectului era de 800 de metri patrati. In realitate, sustine Chiriac, suprafata construita ar fi de doar 240 de metri patrati, pentru care s-ar fi platit un pret de 300 de euro pe metru patrat. Din cladirea exitenta anterior, unde exista si un spatiu pentru pregatirea detinutilor care urmau sa fie transportati la instanta, s-au demolat 60 de metri patrati. Cladirea demolata fusese construita in perioada 1995-1999. Chiriac sustine ca suma totala cheltuita cu aceasta cladire este de 12-13 miliarde de lei. Chiriac spune ca stie de la fostul tehnician constructor Stan Marian ca i s-a impus acestuia de catre conducerea Penitenciarului sa accepte situatii de plata care nu erau trecute in devize si care nu erau conforme cu ceea ce se lucrase. Tehnicianul constructor a fost trecut in rezerva in anul 2005, pentru o presupusa boala. Lucrarea a fost executata de Constrif SA.

MILIARDE INGROPATE IN BLOCUL ALIMENTAR. Chiriac sustine ca investitiile facute in reamenajarea blocului alimentar nu se justifica. El ii acuza pe cei care au controlat alocarile de fonduri aferente acestui obiectiv ca au facut verificari superficiale. Astfel, potrivit lui Chiriac, constatarea ca valoarea investitiei in acest obiectiv ar fi de 11,1 miliarde nu este reala. Valoarea initiala a fost de 5,82 miliarde conform Ordinului ANP numarul 88309 din 9 iulie 2003. Ulterior s-au facut alocari suplimentare in valoare de 2,9 miliarde de lei, pentru ca in 2005 sa se aloce alte 7 miliarde de lei in doua transe. Din aceasta ultima suma s-a amenajat practic blocul alimentar. Astfel, potrivit raportului de control, la blocul alimentar s-au alocat initial 5,8 miliarde, decontandu-se constructorului Romcons SRL Bucuresti suma de 6,8 miliarde. La aceasta suma s-a mai adaugat valoarea suplimentara de 2,9 miliarde. Astfel, s-a depasit valoarea de 50% din pretul initial cu care se putea depasi alocarea bugetara si contractul cu aceasta firma a fost reziliat. De platit n-a platit nimeni, desi, potrivit lui Chiriac, din aceasta suma abia daca s-a consolidat o cladire existenta si a fost mansardata. Chiriac considera cu sunt mari semne de intrebare legate de valoarea reala a lucrarilor efectuate, aspecte pe care nimeni nu s-a obosit sa le verifice.

ANGAJARI DE CUMETRIE. Casa de odihna a personalului din Ministerul Justitiei, situata la Amara, a devenit o oaza de chefuri pentru mai-marii ANP, care s-au facut ca au verificat activitatea de la Penitenciarul Slobozia. Obiectiv in care s-au investit circa 2 milioane de euro pentru 50 de camere, cuibusorul de nebunii este administrat de sotia directorului Andrei Dumitru. In aceeasi locatie functioneaza ca angajate alte rubedenii ale directorului, adica sora acestuia si cumnata sa. De fapt, intr-un material al sindicatului din penitenciar se arata ca in institutie exista o adevarata cumetrie pe posturi, familii intregi fiind angajate atat pe posturi executive, cat si administrative, ca un soi de protectie sociala activa!

VERIFICARI
"In ultimii trei ani, la Penitenciarul Slobozia au fost mai multe controale. Aspectele reclamate si prezentate in articolul pe care il publicati sunt in curs de cercetare, nu exista in acest moment o concluzie definitiva, insa, in masura in care se vor confirma, va asigur ca vor fi luate masuri de sanctionare a tuturor persoanelor vinovate. Rezultatele vor fi aduse la cunostinta opiniei publice. Eu am propriile concluzii si interpretari, dar deciziile pot fi luate numai pe baza de dovezi" - Sorin Dumitrascu, director general adjunct Administratia Nationala a Penitenciarelor
×