x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hotul secolului a fost prins

Hotul secolului a fost prins

13 Iul 2004   •   00:00

Petru Nica, autorul principal al celui mai mare jaf din istoria moderna a Romaniei, a fost capturat aseara, la ora 19:00, intr-o vila din Snagov. Potrivit Politiei au fost recuperati si banii disparuti din transportul de valori devalizat de Nica in zorii zilei de 5 iulie. Operatiunea decisiva a oamenilor legii a constat din trei descinderi simultane la Snagov, Bucuresti si comuna Rosu, locuri unde erau indicii certe despre prezenta infractorilor. O data cu Nica au "cazut" si doi complici.

Succes politienesc de proportii. Aseara au fost capturati "hotul secolului", complicii sai si aproape toti banii proveniti din jaf.
ANDREEA TUDORICA, ANDREEA CASCAVAL

Petru Nica, cel mai cautat roman din ultima saptamana, a fost prins ieri seara in jurul orei 20:00, la o vila din Snagov aflata pe strada Narciselor. Potrivit anchetatorilor, vila a apartinut unui cetatean israelian care acum se afla in strainatate, imobilul fiind scos la vanzare. Atat imobilul in care se afla Nica, cat si alte doua din Bucuresti si comuna Rosu au fost filate de politisti timp de trei zile. Din informatiile anchetatorilor a rezultat ca Nica a avut doi complici, unul dintre ei fiind prins si retinut in aceeasi vila in care se afla si angajatul CPI Security. Celalalt a fost retinut intr-un imobil din comuna Rosu, loc in care au fost gasiti trei saci cu bani. La vila din Snagov unde a fost gasit Nica a fost descoperita cea mai mare parte de bani, dar nu se poate vorbi, la inchiderea editiei, daca suma descoperita este integrala. Anchetatorii estimeaza ca a fost cheltuita o mica parte din bani, nesemnificativa.

BANII. In momentul descinderii la vila de la Snagov, Petru Nica a reusit sa sparga zidul unei locuinte vecine, unde a aruncat si unul din sacii cu bani. Pe timpul noptii, anchetatorii vor numara banii care au fost scosi din imobil in genti sport si chiar intr-un cearsaf. In jurul orei 22:15 Nica a fost scos incatusat din imobil, loc in care au fost comasate mai multe masini ale Politiei si ale trupelor SPIR, la fata locului fiind prezenti chestorul Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, coordonatorul operatiunilor politienesti Lucian Guran si prim-procurorul Capitalei, Dragos Nestor.

RELAXAT. Petru Nica nu parea a fi foarte impresionat de ceea ce i s-a intamplat, era relaxat si chiar a pozat cateva secunde in fata camerelor de luat vederi si aparate de fotografiat, aruncand un zambet sarcastic. Vecinii spun ca in ultimele zile ar fi observat miscari suspecte in zona, in sensul ca se stia ca aceasta este de vanzare si ca nu s-a mutat inca nimeni. Dar, spun ei, nu au dat atentie acestor lucruri, considerandu-le ca fiind nesemnificative. In jurul orei 23:00, Nica a ajuns sub escorta la Politia Capitalei unde, chestionat de anchetatori, va avea de raspuns la multe intrebari.

INTRARE TRIUMFALA. Petru Nica si cei doi complici ai sai au fost adusi in jurul orei 23:00 in sediul Politiei Capitalei. Hotul secolului a avut "privilegiul" de a fi introdus in cladirea de pe Calea Victoriei pe usa rezervata invitatilor de onoare. A pasit, cu fruntea sus, pe covorul rosu. Banii gasiti la perchezitie au poposit, paziti de o intreaga grupa de mascati, in anticamera chestorului Tutilescu. Seful Politiei Capitalei a declarat in timpul conferintei de presa ca, pentru efectuarea anchetei, a obtinut un mandat de perchezitie de la Parchet pentru trei locatii: una in Bucuresti, alta la Snagov, iar cealalta in localitatea Rosu din judetul Ilfov. Perchezitiile au inceput concomitent in cele trei locatii in jurul orei 19:00.

In localitatea Rosu au fost gasiti trei saci cu bani. La Snagov, politistii l-au gasit pe Nica Petru si cea mare parte din suma. Din primele declaratii pe care fugarul le-a dat politiei reiese ca din suma nu a fost cheltuita decat o parte infima. Pentru transportul banilor din autospeciala blindata a firmei CPI Security a fost folosita masina unuia dintre complici, un Dodge vechi, in care anchetatorii au gasit cativa saci de bani. Cei doi complici ai lui Petru Nica nu erau angajati ai firmei CPI Security. Acestia se ocupau cu reparatii de masini si comercializarea acestora, spun anchetatorii. "Incercam sa stabilim cat lipseste din suma. Ancheta vizeaza circumstante pentru infractiunea de furt calificat cu urmari grave", a declarat prim-procurorul Nestor.

Patronul firmei CPI Security a scapat ieftin. El nu va mai fi nevoit sa plateasca rascumpararea anuntata, de 300.000 de dolari. Politistii si procurorii care au muncit asiduu la rezolvarea cazului vor primi felicitari calduroase din partea superiorilor. La fel si colegii lor din subordinea chestorului Virgil Ardelean care au adus o contributie substantiala - potrivit informatiilor noastre - la succesul anchetei.

ZIARISTI AGRESATI DE FAMILIA HOTULUI
Imediat dupa descoperirea si prinderea lui Petru Nica, familia acestuia s-a deplasat la sediul Politiei Capitalei, unde era asteptat fugarul pentru a fi dus la audieri. Suparati pe insistentele presei de a obtine o declaratie, membrii familiei lui Petru Nica au agresat echipa PRO TV. In jurul orei 22:00, sotia lui Nica a cerut echipei televiziunii sa nu o mai filmeze si s-a repezit la cameraman, camera de filmat fiind lovita. Sotia lui Nica, vizibil iritata de insistentele presei a cerut ajutorul unor membri ai familiei, dintre care unul se pare ca ii este chiar cumnat, acesta incercand sa indeparteze ziaristii aflati in preajma.

FELICITARI
Solutionarea acestui caz in numai sapte zile este expresia performantelor deosebite ale politistilor romani. . - Marian Saniuta, Ministrul Administratiei si Internelor

AVETISMENT
Acest jaf este un mesaj dur pentru patronii firmelor de transport valori, dar si pentru Politie, ce vor trebui sa acorde o mai mare atentie verificarilor privind angajatii firmelor. - Marian Saniuta, Ministrul Administratiei si Internelor

POVESTEA
Petru Nica a fost dat in urmarire generala si in consemn la frontiera acum o saptamana dupa ce in noaptea de 4 spre 5 iulie a disparut cu masina blindata a firmei CPI Security, in care se aflau 100 de miliarde de lei. Nica, in varsta de 30 de ani era angajat ca sofer la firma de transport valori si trebuia sa transporte in acea noapte banii colectati de la mai multe banci din Bucuresti, Constanta si Galati. La intrarea in Bucuresti pe DN 1, in jurul orei 3:30, Petru Nica si-a trimis colegul de drum, care trebuia sa pazeasca transportul, sa cumpere tigari.

Ramas singur cu aproape 3 milioane de dolari soferul a pornit masina si a disparut cu banii. Colegul lui a sunat imediat la dispeceratul firmei CPI Security, iar consilierul firmei, Gheorghe Apostoaia, a anuntat politia. In dimineata zilei de luni, la cateva ore de la declararea furtului secolului, masina blindata a fost gasita abandonata si goala pe strada Madrigalului din cartierul bucurestean Baneasa. Banii si Nica intrasera parca in pamant. Au inceput cautarile, iar anchetatorii au ajuns la concluzia ca era imposibil ca soferul sa fi actionat singur, pentru simplul fapt ca banii cantareau peste 300 de kilograme.

Sotia soferului a declarat anchetatorilor ca nu stia nimic despre planurile sotului ei si nici nu a fost contactata de el dupa furt. Echipe de politisti au scotocit timp de o saptamana Bucurestiul, Fetestiul, Calarasiul si judetul Ilfov. Autoritatile vamale au fost in alerta maxima pentru ca nu cumva Nica sa incerce sa paraseasca tara, iar firma CPI Security a oferit o recompensa de 300.000 de euro persoanei care il va gasi pe Petru Nica. Chiar si interlopii s-au oferit sa rascoleasca tara dupa sofer, asa cum spunea la cateva zile de la furt, presedintele CPI Security, Adrian Moisescu. De fiecare data insa autoritati si interlopi au fost cu un pas in urma hotului, pana ieri seara. (Miruna Pasa)
×