x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special I-am pus in miscare!

I-am pus in miscare!

10 Iun 2005   •   00:00


In urma campaniei Jurnalului National, Guvernul ajuta copiii abandonati

  • de ADRIANA OPREA-POPESCU
  • SPECIAL
  • Guvernul ii ajuta pe copiii abandonati

    FARA IDENTITATE. Nici un asistent maternal nu se inghesuie sa ia din spital un copil fara CNP, pentru care nu poate lua alocatie, lapte praf sau retete gratuite...
    Jurnalul National a inceput, in luna mai, o campanie de presa pentru copiii abandonati in spitale. Guvernul a reactionat, iar ieri au fost anuntate primele masuri concrete care se iau pentru rezolvarea acestei probleme.

    Timp de mai multe zile, ziarul nostru a facut apel catre premierul Tariceanu sa ia urgent masurile ce se impun pentru ca acesti copii sa creasca intr-o familie adevarata, nu intre zidurile unui spital... Reactia premierului a fost prompta. Intr-o scrisoare adresata Jurnalului National, Calin Popescu Tariceanu anunta ca a solicitat constituirea unui grup de lucru pentru problema copiilor abandonati in maternitati si in sectii de pediatrie. Responsabilitatile grupului, condus de secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, includ identificarea solutiilor pentru prevenirea abandonului si sprijinirea viitoarelor mame care nu-si pot creste singure copiii, precum si a unor masuri pentru cresterea sanselor de plasare a copiilor abandonati in maternitati.

    ALOCATII MAJORATE. Ieri au fost anuntate primele masuri care se vor lua. In videoconferinta cu prefectii, premierul a precizat ca Guvernul va majora, incepand cu 1 iulie 2005, alocatiile de hrana pentru copiii aflati in spitale si pentru lauze. Astfel, in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre o luna si un an, alocatia zilnica de hrana va fi majorata de la 34.000 lei/zi la 65.000 lei/zi. Copiii nou-nascuti sub o luna, alimentati artificial sau mixt vor beneficia de o alocatie de 35.000 lei/zi, fata de 28.000 lei/zi, iar cei cu varsta intre 1 si 3 ani - 46.500 lei/zi (de la 34.000 lei/zi). Pentru copiii cu varsta intre 3 si 18 ani, nivelul alocatiei de hrana va fi marit cu 10%, respectiv de 52.000 lei/zi. Si femeile lauze internate in unitati sanitare vor primi o alocatie de hrana mai mare, in valoare de 80.000 lei (fata de 63.000 lei).

    "ROOMING-IN". De asemenea, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Mihai Voicu, a anuntat ca pentru reducerea numarului de abandonuri, din septembrie va fi implementat in maternitati un program deja aprobat de Banca Mondiala. Programul poarta denumirea de "Rooming-in" si consta in aducerea nou-nascutilor in salon, alaturi de mama lor, imediat dupa nastere. Programul se va derula pe o perioada de 18 luni in 130 maternitati (ceea ce reprezinta 30% din totalul maternitatilor). Conform datelor oficiale, la sfarsitul lunii mai, in spitale erau abandonati 512 copii, 172 dintre acestia fiind bolnavi (n.r. - fara a se preciza insa afectiunea de care sufereau). Potrivit secretarului general, Guvernul va incuraja, printr-o serie de masuri, preluarea in ingrijire de catre asistentii maternali a copiilor abandonati. In prezent, ni se spune in comunicatul remis de Guvern, 480 de asistenti maternali pot prelua in ingrijire copii cu varsta de pana la 2 ani, la care se adauga inca 290 de asistenti maternali care pot prelua in ingrijire si un al doilea copil.

    INITIATIVA. Jurnalul National a invitat la masa discutiilor toate persoanele implicate. Singura concluzie certa a dezbaterii: buna-rea, legea nu poate fi modificata!

    DEZBATERE. La 2 iunie, Jurnalul National a organizat o dezbatere la care au participat presedintii Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si ai Oficiului Roman pentru Adoptii, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Patriarhiei Romane si ONG-urilor care activeaza in acest domeniu. La discutii au fost invitati si asistenti sociali din spitale, cadre medicale si parinti adoptatori. Cea mai importanta concluzie a acestei dezbateri este ca legile 272 si 273/2004, desi contestate, nu pot fi modificate pana in 2007, pentru ca asta ar atrage mustrari din partea UE. In aceste conditii (impuse), e dificil, dar nu imposibil sa gasim solutii rapide si concrete pentru salvarea copiilor abandonati.

    ANPDC a anuntat masurile care se vor lua pe termen scurt: elaborarea, in colaborare cu UNICEF, a unui ghid juridic pentru aplicarea Legii 272/2004; desemnarea, de catre institutiile spitalicesti si directiile de asistenta sociala si protectia copilului a cate doi angajati care vor avea in atributii reglementarea situatiei copiilor abandonati pe sectiile de pediatrie si maternitati; cautarea unor solutii pentru instruirea, de catre DGASPC, a personalului cu atributii in asistenta sociala din spitale; crearea unei baze de date cu numarul de locuri vacante de asistenti sociali cu studii superioare la nivelul DGASPC, in scopul prezentarii ofertei facultatilor de asistenta sociala (n.r. - pana la 15 iunie, ANPDC asteapta raspunsurile din teritoriu).

    De asemenea, vor fi demarate campanii publice de informare asupra efectelor si prevenire a abandonului copiilor in maternitati, care sa aiba ca scop principal schimbarea mentalitatilor si acceptarea nou-nascutului, asumarea responsabilitatilor ce decurg din statutul de mama. Un rol important ii revine si Bisericii Ortodoxe Romane, in sensibilizarea populatiei cu privire la efectele abandonului si in consilierea mamelor.

    Printre masurile anuntate de ANPDC pe termen mediu si lung este si aceea ca, pana in anul 2008, vor fi concesionate organizatiilor neguvernamentale 40%-45% din actualele servicii, prin modificarile legislative ce se impun.

    PROPUNERE. Jurnalul National avertizeaza ca, in cazul in care aceste masuri raman doar pe foaia de hartie, problema copiilor abandonati se va perpetua si se va agrava. Jurnalul National militeaza pentru dreptul acestor copii de a creste intr-o familie si propune ca in Ghidul de aplicare a Legii 272/2004, care urmeaza a fi redactat, sa fie impusa o limita de timp (n.r. - 6 luni, de pilda) pana in care se pot face demersuri pentru reintegrarea in familia largita.

    De asemenea, atrage atentia autoritatilor ca este necesara numirea unor instante judecatoresti competente pe noua legislatie privind drepturile copilului, care sa preia procesele de adoptie interna aflate in derulare. Este ingrijorator ca, la sase luni dupa intrarea in vigoare a noului pachet legislativ, mai sunt judecatori care nu stiu ca in locul Comitetului Roman pentru Adoptii, care nu mai exista, functioneaza Oficiul Roman pentru Adoptii...

    Campania noastra se va termina atunci cand nu vom mai intalni nici un copil condamnat pe nedrept la izolare intr-un spital. Suntem datori fata de cei care asteapta pe un pat de spital sa mergem mai departe!

    REACTIE

    "Am citit articolele publicate in ultimele zile de cotidianul Jurnalul National. Desi pana acum nu m-am exprimat public, nu am ramas indiferent la apelul pe care l-ati lansat, cu atat mai mult cu cat, dupa cum mentionati si dumneavoastra, consider ca inainte de a fi prim-ministru al Romaniei sunt tata" - Premierul Calin Popescu Tariceanu (fragment din scrisoarea trimisa ziarului nostru la 24 mai)

    GAFE

    "C.R.A. a devenit O.R.A., iar la Tribunal nu stiau nimic... Au trimis adresa la C.R.A si, cum era de asteptat, s-a intors inapoi. Totul a durat 3 luni. Pentru eroarea lor, mie mi-au dat un nou termen" - parinte adoptator, plimbat prin tribunale
    ×
    Subiecte în articol: special national copiilor abandonati lei/zi