Descrierile lui Constantin Balaceanu-Stolnici despre Bucurestii de odinioara sunt un veritabil tablou al Capitalei interbelice. Cuvintele iau locul formelor si al culorilor.
TRADITIE. "Dolce far-niente in Cismigiu, intrâo zi de primavara" (Realitatea Ilustrata, 15 iunie 1933) |
Descrierile lui Constantin Balaceanu-Stolnici despre Bucurestii de odinioara sunt un veritabil tablou al Capitalei interbelice. Cuvintele iau locul formelor si al culorilor. Bucurestii interbelici, asa cum i-a vazut si trait academicianul Balaceanu-Stolnici: vacante de neuitat petrecute cu sora sa, scandaluri ale vremii care au bulversat lumea Capitalei si au imbogatit presa, tramvaie trase de cai, calatori care urcau sau coborau din mers, eleganta stradala, demoazele si fineturi dulci, primele automobile cu pana de cauciuc pe post de claxon, vanzatori ambulanti. Un Bucuresti ca-ntr-un a fost odata ca niciodata...
FORFOTA. Capsa era unul dintre magnetii Caii Victoriei |
HAI LA CAPSA!
|
"Multi se opreau la cafenele si cofetarii, precum cea a lui Nestor, vizavi de Athen...e Palace, sau cea a lui Riegler, din fata Teatrului National, din localul fostului restaurant al Hotelului Hugues, restaurant in care complotistii au ademenit si apoi au sechestrat pe Beldiman, prefectul politiei. Nu am mai apucat cofetaria lui Fialkovski, ce fusese vestita la inceputul veacului al XIX-lea".
Si, totusi, "toata adolescenta noastra am fost dusi la Capsa - care egala ca eleganta, calitate a serviciului si in special a bomboanelor, marile cofetarii ale vestului: Demel si Sacher la Viena sau «La marquise de Sevign...e» la Paris. Cafenelele bucurestene de tip vienez au luat locul la sfarsitul epocii fanariote celor de tip turcesc de pe vechiul pod al Beilicului de sub Dealul Mitropoliei". Interiorul cladirii Capsa a fost scrupulos reconstituit. "Parintii nostri gaseau totdeauna acolo cunoscuti cu care se antrenau in discutii interminabile, in timp ce noi ne bucuram de prajiturile de pe platourile multicolore, cu nume ce ne fascinau (indiana, carac, cartof, amandina, eclair, savarina si de torturile de ciocolata, cafea sau cu fructe glasate), de cafeaua si de ciocolata cu lapte si cu frisca de neuitat, servite in cani de argint masiv, astazi disparute (se mai gasesc exemplare rare in muzeul cofetariei) si mai ales de imensele borcane de cristal pline cu bomboane de toate felurile pe care le servea o doamna Cazan, totdeauna impecabil imbracata. Bomboanele de la Capsa nu numai ca erau excelente, dar aveau un adevarat statut social - greu de inteles astazi. In «lumea buna» a Bucurestilor nu puteai sa oferi decat bomboane de la Capsa, vandute in cutii sobre, pe care era scris «Maison Capsa», sub stema Capitalei. Bunica mea insa mi-a aratat ca, in tineretea ei, Capsa vindea bomboane la comanda, in casete de abanos sau de lemn de trandafir, cu ornamente aurite. Moda aceasta disparuse in tineretea mea, dar cutiile respective le mai gaseai ca mobile in unele case. si bunica mea pastra unul din aceste cofrete la Stolnici, in care isi strangea corespondenta."
|