x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ialomiţa, deviată cu excavatorul

Ialomiţa, deviată cu excavatorul

de Petru Zoltan    |    16 Apr 2010   •   00:00
Ialomiţa, deviată cu excavatorul
Sursa foto: Jurnalul FOTO/

Balastierele din localitatea dâmboviţeană Gheboaia au fost o afacere de succes în plin boom imobiliar, însă extracţiile de pietriş necontrolate din albia râului Ialomiţa au distrus digurile care protejau localitatea de inundaţii. Râul Ialomiţa s-a răzbunat pe localnici, cărora le fură săptămânal câte o bucată de pământ. Şi nu se poate face nimic!



Zeci de localnici din localitatea Gheboaia se tem că vor rămâne fără locuinţe după ce râul Ialomiţa le-a înghiţit grădinile din spatele caselor. Pur şi simplu pământul s-a surpat după ce digurile care protejau localitatea au fost luate de ape. Pământul dispare zilnic sub privirile localnicilor, care susţin că exploatările necontrolate de pietriş şi nisip din zonă au distrus localitatea.

Digurile au dispărut prin anul 2004, din cauza exploatărilor de pietriş, iar râul rămas fără matcă şi-a lărgit albia şi a început să înghită metru cu metru proprietăţile oamenilor. Până în prezent, aproximativ 20 de hectare de teren au fost luate de ape, în pericol fiind şi Drumul Judeţean 720A. Oamenii se tem că la următoarea viitură apa le va mătura locuinţele de pe faţa pământului şi vor rămâne izolaţi de restul lumii.

De teamă că vor rămâne fără agoniseala de-o viaţă, sătenii au apelat la mai toate instituţiile statului, trimiţând zeci de petiţii şi sesizări în speranţa că cineva va lua măsurile necesare pentru a stopa activitatea balastierelor din zonă, considerate mama necazurilor. S-au chinuit degeaba!

BALASTIERA A FOST O AFACERE A PRIMARULUI
Maria Mina, una dintre localnice, are dreptul la proprietate garantat de Constituţie, dar nu se poate opune râului. Nici măcar nu poate sesiza poliţia cu privire la dispariţia terenului. Un alt sătean, Florian Ioniţă, a spus că din cazua balastierei din Gheboaia au avut tot timpul probleme cu inundaţiile. "Acolo unde se exploatează acum e terenul oamenilor.
Ei ar trebui să exploateze la 100 de metri de mal. Dar nu se respectă distanţa asta!

Au intrat cu excavatoul aici, lângă mal, şi au săpat. Avem totul filmat. Până să obţină toate avizele, se săpa noaptea de la ora 20:00 până la 6:00. Au venit în control de peste tot, dar nu au făcut nimic", a adăugat supărat omul. Autorităţile locale patronate de primarul Marin Şerban, zis Cocoş, ştiu că au probleme cu râul Ialomiţa, dar se plâng că nu au fonduri pentru realizarea unui dig.

Oficial, primarul Cocoş s-a solidarizat cu sătenii şi câteodată chiar le plânge de milă când vine vorba despre prăpădul pe care l-a făcut râul Ialomiţa: "La mine în localitate a venit cam des Ialomiţa şi tot a mâncat. Oamenii au dreptate, domn'e! Eu sunt de partea oamenilor, dar nu am nici o putere. Avem un proiect cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei", a încercat zadarnic Cocoş să-şi scuze plictiseala.

În schimb, despre balastieră nu ştie prea multe, cu toate că afacerea cu balastiere din Gheboia a fost controlată o periodă de familia lui. În ianuarie 2005, Eduard Ion Şerban, fiul primarului, s-a lansat în afaceri cu pietriş şi nisip împreună cu Nicoleta Adriana Toader, înfiinţând firma Set Agre Com. Câteva luni mai târziu, Eduard Ion Şerban a mai preluat şi 50% din firma Ader Com-So, patronată de Ion Toader, un localnic din Gheboaia.




Eduard Ion Şerban împreună cu asociaţii şi-au vândut balastiera pe care o deţineau pentru că era mai profitabil aşa, din moment ce România se afla în expansiune imobliară. Întrebat cine a preluat balastiera, primarul Marin Şerban a ridicat din umeri şi a spus că nu ştie. Nici măcar nu îşi aducea aminte că fiul său a deţinut una dintre cele mai mari balastiere din zonă. Brusc, şi-a amintit că a avut o balastieră în ograda familiei, dar a aruncat-o.

Bâlbâiala "primarelui" poate fi pusă în ramă: "Nu a fost a noastră exploatarea. De fapt am avut-o trei luni, după care am aruncat-o. Nu am mai putut să o ţinem şi am vândut-o. Nu ştiu cui am vândut-o, dar nu mai e a mea.

Nu ştiu cine o deţine acum. Parcă un francez...". Aşa da tranzacţie! Chiar dacă nu mai ştie cui i-a vândut afacerea, documentele oficiale arată că primarul Marin Şerban şi familia au vândut balastiera firmei Ader Agregate Srl, deţinută de Alexandru Vicoleanu şi Ecclestone Limited, în proporţie de 20%, respectiv 80%. Eclestone Limited, un off-shore din Nicosia, Cipru, mai figurează ca acţionar în alte patru firme.

Pe de altă parte, administratorul Ader Agregate Srl este Alexandru Vicoleanu, care mai apare ca asociat cu un alt fond de investiţii cipriot, Gemisa Investements LTD. Vicoleanu şi partenerii lui ciprioţi, dar şi francezi, sunt extrem de implicaţi în afaceri imobiliare. Practic, boom-ul construcţiilor a distrus pământurile oamenilor din Gheboaia. Jean Mark, unul dintre reprezentaţii firmei Ader Agregate Srl, nu a avut chef să facă nici un comentariu. Mai mult, igonoră acuzaţiile sătenilor.

BANII DE LA BDCE
La jumătatea anului 2007, inginerul Viorel Faur de la Direcţia Apelor Buzău-Ialomiţa susţinea într-o adresă trimisă Primăriei Finta: "În dreptul satului Gheboaia, situat pe malul stâng al râului Ialomiţa, exista o eroziune activă care s-a accentuat în urma viiturilor din ultimii ani". Un an mai târziu, aceeaşi Direcţie, prin Serviciul de Exploatare şi Siguranţă a lucrărilor, îl anunţa pe primarul dâmboviţean Marin Şerban că "în anul 2004, în zona eroziunii de mal din satul Gheboaia s-a realizat studiul de fezabilitate.

Prima etapă va începe în acest an şi constă în realizarea de lucrări de protecţie a malurilor din zidul de gabioane, diguri longitudinale şi protecţie, precum şi lucrări de şenalizare a albiei". Prin mai toate documentele oficiale reprezentanţii Direcţiei Apelor Buzău-Ialomiţa au menţionat că "Lucrările vor fi finanţate din fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) cu cofinaţare de la bugetul de stat şi are ca termen de punere în funcţiune anul 2012".

Deşi autorităţile recunosc că au o problemă, nimeni nu s-a încumetat să se apuce de lucru. Mai ales că bani există. La data de 7 septembrie 2006, Banca de Dezvoltare a Comunităţii Europene a acordat României un împrumut în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro pentru investiţii prioritare pentru gospodărirea apelor.

Potrivit unui comunicat de presă din anul 2008, Administraţia Naţională Apele Române (ANAP) anunţa că în localitatea Gheboaia va fi implementat un proiect de peste 61 de milioane de RON, prin care vor fi construite diguri de protecţie, devieri albie şi apărări de mal. Când, nu se ştie. Totuşi, pentru investiţii pe anul 2008, ANAP a alocat suma de 240.000 de RON, din care 200.000 au provenit de la BDCE, restul de la bugetul statului.

Directorul tehnic de la Direcţia Apelor Române Buzău - Ialomiţa a spus: "În zona respectivă nu s-a executat nimic pe banii BDCE. În zona respectivă este un proiect mai mare. Poate că banii alocaţi reprezentau o parte din valoarea studiului de proiectare". Aşadar, localnicii din Gheboaia mai pot aştepta.

×
Subiecte în articol: special