Medalia a fost retrasă în 2016, ca răspuns la atitudinea lui Tokes din vara anului 2013, când i-a cerut premierului maghiar „protectorat pentru Transilvania”. Interesant este că, deși Iohannis a fost invitat de către președintele Ungariei, Katalin Novak, încă din această primăvară, ieri Viktor Orban a refuzat să se întâlnească cu președintele României, preferând să efectueze o deplasare în Georgia.
Marți, cu nici 24 de ore înainte ca președintele României, Klaus Iohannis, să se îndrepte spre Budapesta, la invitația omologului său maghiar Katalin Novak, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal de la Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat decizia definitivă în litigiul dintre fostul eurodeputat Laszlo Tokes, pe de o parte, și Administrația Prezidențială, Guvernul României și Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României”, pe de altă parte.
Reamintim că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a solicitat premierului de la Budapesta, Viktor Orban, prezent la lucrările Universității de Vară Balvanyos, ca Guvernul Ungariei, împreună cu liderul maghiar să construiască un așa-numit sistem de cooperare națională, menit să ofere „protectorat Transilvaniei”, pe modelul Austriac în Tirolul de Sud”.
Această solicitare a determinat Consiliul de Onoare pentru Ordinul Național „Steaua României” ca, la data de 20 noiembrie 2013, să-i retragă lui Laszlo Tokes decorația Ordinul Național „Steaua României”, cu care acesta fusese distins de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, pentru rolul său în Revoluţia din 1989.
Distincția, retrasă în martie 2016
Deși Consiliul de Onoare a decis retragerea decoratiei încă din 2013, Președinția României nu a emis niciun decret care să oficializeze această măsură în timpul mandatului lui Traian Băsescu. Asta, în ciuda faptului că Guvernul de la vremea respectivă, prin premierul Victor Ponta, a propus ferm o asemenea soluție.
Abia în data de 4 martie 2016, noul președinte, Klaus Iohannis, a semnat un asemenea decret, care a fost publicat în Monitorul Oficial. „Cel care acordă o distincţie vrea să răsplătească pe cel distins, să răsplătească un merit, cel care primeşte şi acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei României. Având în vedere toate acestea, am decis să retrag Ordinul «Steaua României» domnului Laszlo Tokes”, declara, atunci, președintele Klaus Iohannis.
Verdictul, după șase ani și jumătate
Ei bine, Laszlo Tokes a atacat, la data de 10 ianuarie 2022, acest decret prezidențial, cerând Curții de Apel București anularea respectivului act administrativ. În acest proces, Tokes s-a îndreptat atât împotriva Guvernului României, reprezentat, la momentul remiterii decretului, de către fostul prim-ministru Dacian Cioloș, împotriva Administrației Prezidențiale, reprezentată de Klaus Iohannis, precum și împotriva Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”.
La data de 14 octombrie 2022, Curtea de Apel București a admis excepția inadmisibilității acțiunii și i-a respins lui Laszlo Tokes cererea ca inadmisibilă.
Acesta nu s-a lăsat și a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Inițal, instanța de recurs a admis acțiunea lui Tokes, casând hotărârea Curții de Apel București și reținând cauza în vederea rejudecării fondului. Iar această rejudecare s-a petrecut chiar marți, înaintea vizitei lui Klaus Iohannis la Budapesta, când instanța supremă a decis, definitiv, următoarele: „Respinge acţiunea formulată de reclamantul Tokes Laszlo în contradictoriu cu pârâţii Administraţia Prezidenţială în calitate de reprezentantă a Preşedintelui României - Klaus Werner Iohannis, Prim-ministrul României, Dacian Julien Cioloş - fost Prim-ministru şi intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional Steaua României, ca nefondată. Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâta Administrația Prezidenţială în calitate de reprezentantă a Preşedintelui României – Klaus Werner Johannis, ca nefondată”.
Viktor Orban nu a vrut să se întâlnească cu liderul de la București
După pronunțarea acestei sentințe, președintele României, Klaus Iohannis, a plecat la Budapesta, într-o vizită oficială, la invitația președintelui maghiar Katalin Novak. Vizita fusese aranjată încă din primăvara acestui an, astfel încât pentru autoritățile de la Budapesta nu a reprezentat nicio surpriză.
Surpriza a venit, însă, tocmai de la cel mai înalt nivel din Ungaria. Partea Româna a solicitat și o întâlnire între Klaus Iohannis și premierul Viktor Orban. Numai că acesta din urmă a refuzat să se vadă cu președintele României, plecând, tot ieri, din Budapesta, pentru a se deplasa în Georgia. Opozanții săi sunt de părere că Orban a procedat astfel, deoarece i-ar fi fost teamă de o confruntare cu președintele Iohannis, în care i s-ar reproșa acțiunile sale pe teritoriul României, discursurile provocatoare de la Tușnad, aderența la valorile europene, sprijinul pentru Ucraina sau aderarea Suediei la NATO.
Culmea, președintele Ungariei, Katalin Novak, a precizat, după întâlnirea cu Iohannis, că o temă de discuție dintre cei doi a fost legată de reducerea tensiunilor dintre maghiari și români. „Am vorbit despre situația minorităților - despre minoritatea română din Ungaria și minoritatea maghiară din România. Amândoi suntem convinși de faptul că este de interes comun și reducerea tensiunilor este, de asemenea, în interesul comun și amândoi suntem hotărâți să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor și să contribuim la întărirea maghiarimii și să garantăm toate drepturile maghiarimii pentru ca ei să poată rămâne și să se poată dezvolta pe teritoriul României”, a declarat șeful statului maghiar.