x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ÎN "LINIA ÎNTĂI"/Savoy, o formaţie cu stil

ÎN "LINIA ÎNTĂI"/Savoy, o formaţie cu stil

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    13 Mar 2009   •   00:00
ÎN "LINIA ÎNTĂI"/Savoy, o formaţie cu stil

Dragostea pentru muzică a reunit cinci tineri care nu doreau decât să cânte, iar visul lor era cât se poate de nobil. O Ediţie de Colecţie despre o formaţie renumită: Savoy, luni, 16 martie.



Până la Savoy, Marian Nistor a format câteva trupe. Prima a fost o formaţie de chitare, creată pe vremea când era în armată. Apoi, după liberare, a înfiinţat la Plopeni "Stelele", ca peste câţiva ani, la Uzina 23 August, astăzi Faur, să înfiinţeze formaţia "Stelele 23", din care avea să fie plămădită trupa Savoy. "Am reîntâlnit un fost coleg de armată, George Mitrea, care a devenit solistul trupei. Cântam la Uzinele Republica, la seri de dans, joia, sâmbăta şi duminica. Am plecat apoi la UCECOM şi ne-am schimbat numele în "Portativ". A fost ideea mea. Aveam nişte pulovere albe, cu un portativ, cu cheia sol şi câteva note. De acolo am ajuns la Ansamblul UTC unde ne-a descoperit Margareta Pâslaru", îşi aminteşte Marian Nistor.

NOBILII DE LA TEATRUL TĂNASE
Aveau să primească botezul în 1966, cu o zi înaintea grandiosului spectacol de la Sala Palatului în care au acompaniat-o pe Margareta Pâslaru. După repetiţiile susţinute la Sala Savoy a Teatrului "Constantin Tănase" Aurel Giroveanu, N. Stroe, Biţu Fălticineanu şi directorul de atunci, Constantin Dinescu, le-a schimbat numele din "Portativ" în "Savoy" după numele sălii de repetiţii şi al Ducelui de Savoia. Succesul spectacolului a fost unul răsunător. La scurt timp au imprimat câteva piese la radio şi au fost cooptaţi în emisiuni la Televiziunea Română.

COLABORĂRI
Ulterior, alături de formaţia Savoy aveau să urce pe scenă numeroşi solişti. Angela Similea a cântat alături de Savoy vreme de 15 ani. "Profesional, erau impecabili, de aceea am şi reuşit să ducem această colaborare atâta timp. Este foarte important pentru o trupă, care are şi activitate de linia întâi (şi una de renume), să ştie că, atunci când devine trupă de acompaniament, să păstreze «metrul» de scenă necesar solistului pe care-l acompaniază; şi asta, fără efort şi fără duplicitate. Aşa era Savoy: Marian, George, Nelu, Nicky şi Samy!", spune artista.

Atât pentru Angela cât şi pentru Mirabela Dauer liderul "Savoy", compozitorul Marian Nistor a realizat melodii care au fost primite de public la superlativ.

OMUL-BENTIŢĂ
Mirabela este responsabilă de crearea unei imagini inconfundabile pentru liderul trupei Savoy. Mare admirator al lui Ilie Năstase şi al tenisului, Marian Nistor era încântat de apariţiile spectaculoase ale tenismanului. "Îmi plăcea că Ilie juca tenis de plăcere. Făcea spectacol. Eram o dată la mine acasă cu prietenii. Era şi Mirabela, care mi-a pus bentiţa pe cap şi m-a întrebat. "Ai curaj să mergi cu ea?" "Cu voi, da!", am răspuns. La început îmi era teamă să merg cu bentiţa dacă nu eram însoţit. De atunci... au trecut peste 30 de ani de când o port. Iar dacă nu o port, dacă n-o am, mă opreşte lumea şi mă întreabă: «Unde e banderola». Mi se spune «Omul bentiţă»", mai spune Marian Nistor. În 1990, formaţia Savoy s-a scindat iar reconcilierea n-a mai fost posibliă. Marian Nistor duce însă povestea mai departe, alături de soţia sa, Dorina Paraschiv Nistor sub aceeaşi titulatură: Savoy. În doi, Savoy abordează astăzi acelaşi repertoriu dar şi un nou stil: pop-popular. Pentru înregistrări le stau alături vechi colaboratori, Jolt Kerestely, Mircea Drăgan, Ansamblul Ciocârlia precum şi Andrei Kerestely şi Radu Nistor.

Samy, George, Marian, Nicky şi Nelu sau Savoy Group România
 

Melodii cu undă de romantism

CD-ul care însoţeşte Ediţia de Colecţie cuprinde piese de excepţie din repertoriul "Savoy": Domnişoară, Ultimul romantic, Frunza mea albastră, Mulţumesc iubită mamă, Adio, pică frunza, Numai lângă tine, Noapte de mai, Sat de pescari, Iubita mea de peste Prut, Andreea, Fidelitate, Ultimul romantic II, Iertările, Luntrea, Nostalgie, Pădurea fermecată, Până la lacrimi, Eternă e marea, Arrival. Melodia "Domnişoară" a figurat pe locul I în topurile BBC şi Radio Stokholm. La Radio Vacanţa oamenii stăteau la coadă pentru dedicaţii. La scurt timp avea să fie interzisă din ordinul Elenei Ceauşescu. "Ce-i aia domnişoară! Să-i spună Anişoară!", a exclamat Tovarăşa de la Cabinetul 2. Chiar dacă piesa n-a mai fost difuzată la radio sau la televiziune, ea n-a lipsit din concerte pentru că era cerută întotdeauna de public. "La un moment dat, sub egida Ansamblului UTC am avut spectacol la Sala Palatului iar în loc de domnişoară am spus: "Anişoară, Anişoară..." Şi, nu exagerez. S-a ridicat sala în picioare şi cu toţii scandau: Dom-ni-şoa-ră!!! Iar când am început să spunem domnişoară, am cântat piesa de vreo 7 ori", îşi aminteşte Marian Nistor.

×
Subiecte în articol: special nistor savoy