x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Icoane facatoare de minuni

Icoane facatoare de minuni

29 Mar 2004   •   00:00

Moaste si sfinti romani. Icoane facatoare de minuni si icoane izvoratoare de mir. Povesti tulburatoare si marturii exceptionale despre icoana Sfintei Ana de la Manastirea Bistrita, care aduce ploaia, despre icoana Mantuitorului de la Manastirea Celic-Dere, care prevesteste marile evenimente ale veacurilor, si despre moastele vindecatoare ale Sfantului Dimitrie Basarabov.

Icoana, fereastra spre Dumnezeu

Icoana are un rol fundamental in ortodoxie. Dialogul dintre credincios si Dumnezeu, pe calea rugaciunii, este mai usor in fata chipului pictat al Mantuitorului, al Fecioarei Maria al unui inger sau sfant. Toate icoanele sunt, intr-un anume fel, facatoare de minuni, pentru ca Dumnezeu ne poate indeplini rugaciunile prin intermediul lor.

Icoana nu este o simpla pictura, fie ea si una facuta cu talent, ci o fereastra spre divinitate. Adevaratele icoane sunt pictate de oameni care se pregatesc printr-o perioada de asceza si care primesc binecuvantare de la duhovnici pentru lucrare. Ele trebuie sa respecte reguli stricte de compozitie, in conformitate cu dogma ortodoxa, si sunt apoi sfintite printr-o slujba speciala. Astfel, icoanele se deosebesc net de tablourile pe teme religioase.

Cultul icoanelor a fost hotarat de al saptelea Sinod Ecumenic de la Niceea, in anul 787. Dar exista marturii ca icoanele au fost cinstite de la inceputurile crestinismului in Scriptura, traditia si istoria Bisericii Crestine si in scrierile Sfintilor Parinti. Au fost gasite icoane pictate si pe peretii catacombelor in care se inchinau crestinii acum 2000 de ani.

Dovada a importantei icoanelor in Biserica Ortodoxa sta faptul ca prima duminica din Postul Pastilor se numeste Duminica Ortodoxiei in amintirea „biruintei dreptei invataturi despre icoane“. Se marcheaza astfel infrangerea iconoclasmului, o erezie care cerea scoaterea icoanelor din biserici. Dupa cum spunea si parintele Cleopa Ilie, cand ne rugam dinaintea unei icoane, nu ne inchinam lemnelor sau vopselelor, ci sfantului pe care il infatiseaza. Tot parintele Cleopa a explicat ca: „Icoanele ne trebuie mai intai pentru intarirea credintei, a evlaviei si pentru trezirea constiintei noastre. Al doilea, pentru amintirea faptelor marete ale lui Dumnezeu si ale sfintilor Lui, ca noi, cautand la chipurile lor, sa ne indemnam a urma viata lor. Icoanele ne ajuta pentru exprimarea dragostei noastre catre Dumnezeu. Apoi, sfintele icoane sunt ca Biblia pentru oamenii fara stiinta de carte si pentru copii. Ceea ce in Biblie este tiparit cu litere, aceea este zugravit cu vopsele pe icoane“.

Pe aceeasi linie, parintele Dumitru Staniloae afirma ca „respingerea icoanei e proprie celor ce resping in general orice fel de comunicare a lui Hristos din planul invizibil cu noi prin vreo putere oarecare“. In credinta ortodoxa se accepta ca icoanele pot face minuni, dar nu in lipsa credintei, a vointei si a participarii noastre sufletesti


Cănd intram intr-o biserica, primul lucru care ne atrage atentia sunt icoanele. Fie zugravite pe zidurile locasului, fie pictate pe iconostas sau pe suport, icoanele sunt facatoare de minuni, dupa cum spune Parintele Bogdan Ciubotaru, consilier la Arhiepiscopia Bucurestilor.

    Jurnalul National: Oamenii au incredere in minunile savarsite de icoane...

    Parintele Bogdan Ciubotaru: In momentul in care oamenii s-au dus si au capatat vindecare, atat trupeasca, dar si sufleteasca, au inceput sa creada in acest fenomen. Dar credinciosii au incredere in icoane in general, cu atat mai mult cand apar semnele vizibile. Caci, cine vindeca, nu Dumnezeu ? Prin rugaciune, in timpul slujbelor noi intram in comuniune si devenim impreuna-rugatori cu sfintii reprezentati in icoane. Si pentru ca rugaciunea este o asezare a noastra in fata lui Dumnezeu si a sfintilor, Biserica a rănduit un indrumar de inchinare la sfintele icoane.

  • Jurnalul National: Exista icoane facatoare de minuni?

    Icoana facatoare de minuni este orice icoana care a fost sfintita, fie ca se gaseste in biserica, in casa omului, in puscarii, in scoli sau chiar cruciulita purtata la gat de un credincios. O icoana care nu este sfintita ramane un simplu tablou. Dar mai exista si icoanele izvoratoare de mir, sau cum li se mai spune, incorect, „icoane care plang“. Mirul este un semn vizibil. Nu este o prevestire si nici nu putem afirma ca reprezinta plansul sfintilor. Asa spun oamenii ca sfintii plang cu lacrimi de mir pentru pacatele noastre. Mirul izvoraste prin vointa lui Dumnezeu si este strans de catre preoti pentru vindecare.

  • Jurnalul National: Ce imi puteti spune despre moaste facatoare de minuni?

    Eu, credincios ma inchin Sfantului zugravit pe icoana sau aflat in racla si ma rog Sfantului care se afla in ceruri langa Dumnezeu. Fiecare biserica din Romania are sfinte moaste. In altarul bisericilor sfintite se gasesc, daca nu moaste, particele din moaste, incredintate fiecarui preot paroh de catre episcopul locului. Cu alte cuvinte, exista icoane facatoare de minuni peste tot in jurul nostru, asa cum exista moaste facatoare de minuni in toate bisericile sfintite din Romania.


CLAUDIU TARZIU

CONTINUARE: Portret al Maicii Domnului facut de Apostolul Luca

×