x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iisus: Epopee cinematografica

Iisus: Epopee cinematografica

09 Apr 2004   •   00:00

Magia vietii lui Iisus a atras multa lume, iar asta se poate observa si din numarul mare de filme in care Mantuitorul este personajul central. Nasterea, Viata, Crucificarea, dar mai ales Miracolul Invierii au fost „tinta" multor regizori, fiecare dintre ei avand propria interpretare.

Nu toate filmele au avut succes, dupa cum nu toate au fost ferite de controverse, una din cele mai aspru criticate pelicule fiind versiunea lui Mel Gibson asupra mortii lui Iisus: „The Passion of The Christ". Acest film a fost criticat inca de la inceperea filmarilor. Indiferent de gruparea religioasa din care faceau parte (catolici, ortodocsi, evrei, protestanti etc.), clericii l-au acuzat pe Mel Gibson de duritate si antisemitism. Se mai facusera filme despre viata Fiului Lui Dumnezeu, insa nici unul nu a fost asa de realist in ceea ce priveste trairile fizice si psihice ale lui Iisus in versiunea lui Gibson.

CUMPANA. Regizorul a declarat ca i-a venit ideea de a realiza filmul in momentul in care si-a pus la indoiala credinta in Dumnezeu. Dupa ce a citit foarte multe carti de specialitate, el a hotarat sa faca un film inspirat din Evanghelie, despre viata Mantuitorului. Limbile folosite in aceasta productie sunt aramaica si latina, pentru ca s-a dorit recrearea acelor timpuri. Actiunea incepe in Gradina Ghetsimani, unde Iisus (interpretat de James Caviezel) se roaga pentru a capata putere sa suporte chinurile ce vor urma. Apoi este arestat de un inalt preot evreu, care il considera un blasfemiator periculos. Infuriat de nenumaratele critici la adresa filmului, Mel Gibson a declarat ca nu a facut decat sa se inspire din Biblie. „Nu inteleg de ce toata lumea ma considera pe mine vinovat, cand scenariul este bazat pe Cartea Sfanta. Eu nu am inventat nimic", a replicat Gibson. Poate unul dintre cei mai importanti spectatori ai filmului lui Gibson este Papa Ioan Paul al II-lea. Potrivit site-ului CNN, care citeaza revista The National Catholic Reporter, Papa a vizionat versiunea Gibson asupra vietii Lui Iisus si nu a avut nimic impotriva peliculei. „Sfantul Parinte a urmarit filmul si i-a placut. «Este asa cum a fost» au fost cuvintele acestuia dupa vizionare", a declarat un inalt oficial de la Vatican citat de revista. O alta persoana care a sprijinit filmul „The Passion of The Christ" este actrita romana Maia Morgenstern, interpreta Fecioarei Maria. „Parintii mei sunt supravietuitori ai Holocaustului, dar eu nu consider acest film antisemit. Mel Gibson este un artist, un regizor si nu si-a impus niciodata convingerile religioase in fata actorilor. Cand oamenii vor merge sa vada acest film vor vedea o opera de arta. Actorii care au lucrat la acest proiect fac parte din toate categoriile: musulmani, atei, crestini si evrei, dar nu s-a pus niciodata problema apartenentei la vreuna din aceste religii", a declarat Maia Morgenstern.

MANIPULARE. Ea crede ca daca vrem neaparat sa scoatem in fata un mesaj al filmului, acesta ar fi ca "oamenii pot fi foarte usor manipulati de conducatorii lor".. In ceea ce priveste duritatea filmului, actrita a declarat ca acesta „nu este mai violent decat jurnalele noastre de stiri". Maia Morgenstern era insarcinata in timpul filmarilor si a nascut o fetita imediat dupa terminarea acestora. Sunt si alte voci care considera ca pelicula lui Iisus trebuie tratata doar din punct de vedere cultural si nu religios si emotional. Cu toate ca filmul a iscat nenumarate controverse, oamenii l-au cerut si au existat vizionari private cu mult inainte de premierea peliculei. Dupa 19 zile de difuzare, incasarile in Statele Unite si Canada s-au ridicat la 264 milioane de dolari.

CAPODOPERA. Filmul care a avut cel mai mare impact asupra publicului a fost versiunea lui Franco Zefirelli din 1977, „Jesus of Nazareth" („Iisus din Nazaret"). Considerata o capodopera, miniseria de 371 de minute ocupa si acum un loc important in inima spectatorilor. Filmul a fost apreciat nu numai de oamenii obisnuiti, ci si de criticii de film si de liderii religiosi din intreaga lume. Rolul lui Iisus din acest film i-a fost atribuit lui Robert Powell, iar Fecioara Maria a fost interpretata de Olivia Hussey. Se pare ca Zefirelli se gandise pentru rolul lui Iisus la Al Pacino, iar Robert Powell ar fi trebuit sa-l interpreteze pe Iuda, insa in cele din urma a optat pentru Powell pentru rolul principal. Adriana Paduraru


Opera rock despre viata lui Iisus

Un alt film controversat este „Jesus Christ Superstar". Versiunea din 1973 a regizorului Norman Jewison pleaca de la muzicalul jucat pe Broadway a lui Andrew Lloyd Webber. Filmul prezinta ultimele sase zile din viata lui Iisus, interpretat de Ted Neeley. Trairile lui Iisus sunt redate prin ochii tradatorului sau, Iuda Iscarioteanul, interpretat de Carl Anderson. Pelicula a fost considerata o blasfemie pentru ca in acest film nu se vorbeste absolut deloc, ci se canta si nu orice fel de muzica, ci rock, muzica atribuita Diavolului. Lasand la o parte acest lucru, criticii de film nu au fost impresionati nici de interpretarea actorilor, nici de costume. „Decorurile nu au fost deloc interesante, iar costumele puerile. Actiunea este plictisitoare si mai degraba putem considera pelicula un muzical decat un film despre Iisus", au scris la vremea respectiva specialistii.


Ecranizari de-a lungul vremii

Din 1898 pana in prezent s-au realizat 17 filme importante despre viat LUI Iisus Hristos.

1898 „La Vie et la passion de J...sus-Chris" („Viata si patimile lui Iisus Christos") Louis Lumiere

1905 „La Vie et la passion de J...sus-Christ" Lucien Nonguet si Ferdinand Zecca

1906 „La vie du Christ" („Viata lui Christos") Alice Guy si Victorin-Hippolyte Jasset

1907 „Ben Hur" Sidney Olcott

1912 „From the Manger to Cross" („De la iesle la cruce") Sidney Olcott

1925 „Ben-Hur: A Tale of the Christ" („Ben Hur: Povestea lui Christos") J.J. Cohn si Fred Niblo

1927 „The King of the Kings" („Regele Regilor") Cecil B. DeMille

1935 „Golgotha" Julien Duvivier

1959 „Ben Hur" William Wyler

1961 „King of Kings" Nicholas Ray

1962 „Barabbas" Richard Fleischer

1965 „The Greatest Story Ever Told" („Cea mai minunata poveste spusa vreodata") George Stevens

1973 „Jesus Christ Superstar" Norman Jewison

1977 „Jesus of Nazareth" („Iisus din Nazaret") Franco Zefirelli

1988 „The Last Temptation of Christ" („Ultima ispita a lui Christos") Martin Scorsese

2001 „The Cross" („Crucea") Lance Tracy

2004 „The Passion of the Christ" („Patimile lui Christos") Mel Gibson


CONTINUARE: Blasfemii literare

×
Subiecte în articol: special film iisus filmul gibson christ mel gibson