Apele dau lovituri de berbece satelor si oraselor romanesti. Milioane de tone lichide au spulberat drumuri, poduri, cai ferate, mii de case. Destinul pare sa fie potrivnic oamenilor in aceasta toamna. Locuri pe care le stim, pe care le indragim sunt de nerecunoscut. Obeliscul din Costinesti, simbolul vacantelor fara griji, este distrus de ploile care au lovit ca un tsunami. Roadele toamnei sunt dizolvate in malul care a cotropit Baraganul si Dobrogea. Mai multa saracie, foame si frig in batatura romanului. Reporterii nostri aduc marturii teribile ale inclestarii cu stihiile.
SPERIETURA - Capitala a trait cateva ore sub spectrul inundatiilor
INDIFERENTA - Autoritatile s-au trezit luate de ape
INDIFERENTA - Autoritatile s-au trezit luate de ape
Karina Knapek (foto), Ilfov |
Pentru niste reporteri care au prins inundatiile din Timis si din Moldova, ce se intampla acum in jurul Bucurestiului poate parea ceva obisnuit sau, in orice caz, nu foarte grav. Totusi, situatia demonstreaza ca autoritatile, fie locale, fie centrale, nu au invatat mare lucru din dezastrele anterioare.
Inspre Mogosoaia, baltile rasar de unde nu te astepti. Fiecare groapa plina cu apa e un fel de capcana pentru masini. Noi am ajuns sa avem janta indoita la nici un sfert de ora dupa ce am iesit din Bucuresti.
NOUA MESTERI MARI, POMPE SI PESCARI. Pe malul Lacului Mogosoaia, printre noroaie, mirosea de la o posta a improvizatie romaneasca. Vreo noua cetateni drapati cu mantale de ploaie verzi sau galbene mutau din loc in loc niste saci cu nisip ori se holbau plini de interes la o pompa mica din care iesea sparcaind un firicel de apa. Ceva mai incolo, era alta pompa, in pauza de masa. Mai numerosi erau simpli privitori sau oamenii cu undite, fiindca, se stie, pestele trage mult mai bine la rama, pe ploaie. Un nene cu palarie se poza tinand de coada un peste-record, "minimum cinci kile, din ochi".
Dupa ce ne-am detasat de peisajul balcanico-lacustru, am avut un contact cu pragmatismul occidental. Adica, ne-am intalnit cu dl Leclerc, proprietar francez de vila romaneasca. Era foarte suparat ca apa-i inundase toata curtea, garajul, dar, mai ales, era pornit pe firma care i-a construit vila, garantandu-i ca aceasta nu se sparge, nu se strica, orice intemperii ar veni. Era suparat si pe sistemul de spaguiala in care a trebuit sa se integreze ca sa faca rost de tot felul de aprobari si certificate necesare constructiei. Ii venea sa se duca invartindu-se cu avionul pana-n Franta natala. Lucru pe care-l va face imediat ce se va termina nebunia ploilor. Dar avea o singura consolare: ca impreuna cu apele ii aparuse in
casa si o pisica sinistrata, pe care a adoptat-o si pe care incearca sa o imprieteneasca cu cei trei caini si doi papagali ai sai.
|
|
RESEMNARE. Pana se retrag apele, nu-i nimic de facut |
PRAPAD. Pe langa apa de jos, mai pica si din cer |
DUSURI RECI SI ISTERIE LA DOMNESTI. Cea mai afectata comuna din judetul Ilfov este, conform datelor preliminare care ne-au parvenit, Domnesti. Aici, au fost inundate 70 de gospodarii, 45 de case si 350 de hectare de teren agricol. O casa din chirpici a cazut cu totul. S-a ajuns in situatia asta atat din cauza ploilor abundente, cat si a deversarii raului Ciorogarla. La Primarie l-am gasit doar pe secretarul comunei, dl Niculae Constantin. Primarul Tudor Gheorghe era "pe teren", adica de negasit. Secretarul a incercat sa ne linisteasca, sa ne spuna ca populatia a fost avertizata din vreme. In zona Ciutaci-Sarbi, cea mai afectata din comuna, am picat in mijlocul unui scandal. Mai multe doamne complet isterizate, in ciuda dusului rece care pica necontenit din cer, dar pe buna dreptate revoltate, zbierau cat le tineau coardele vocale tot felul de injuraturi neaose. O vaduva trista, cu slapi, sosete de lana si par partial vopsit blond, dadea tonul, "trimitandu-l" in toate originile posibile pe primar. Dupa o serie lunga de injuraturi adresate aceluiasi personaj, femeia concluziona, incordandu-si toti muschii: "Ar trebui sa-l spanzur p-asta". Urma corul format din mai multe femei cu broboade, care continuau sa injure variat. Am reusit sa vorbim cu o doamna cu multi dinti de aur, ceva mai calma. Ne-a explicat ca zona in care ne aflam a fost inundata de marti seara, iar primarul nici n-a trecut pe acolo, sa vada ce se intampla: "El sta sus, in deal, s-a pus la vila intarituri cu scavatoruâ, nu-i pasa ca noi dormim pe unde apucam si stam cu picioarele in apa". Am mai aflat ca nimeni nu se interesase unde dorm cei cu casele inundate, ca nu s-au distribuit apa minerala si alimente gratuite.
Ne-am gandit ce s-ar fi intamplat daca primarul cu nume de bard ar fi incaput pe mana grupului de femei nervoase, si-am ajuns la concluzia ca nu am fi vrut sa fim in pielea lui in aceasta circumstanta. De altfel, Primaria nu pusese la dispozitie nici macar o barca, cu care oamenii sa-si poata salva mobila sau hainele. Niste vecini ceva mai bogati aveau doua barci gonflabile portocalii, cu care isi ajutau consatenii sa-si scoata lucrurile din casele napadite de ape.
LINISTE LA CHIAJNA. Vecina cu Domnesti, comuna Chiajna a scapat, deocamdata, de isteria ploilor. Avantajata de pozitia geografica, apele nu au inundat gospodariile oamenilor. Doar au "udat" putin vreo zece case. Totusi, probleme sunt, dar la nivelul drumurilor comunale, din pacate, pline de gropi. Oricum, precaut, primarul din Chiajna a pus mana si a cumparat repejor trei motopompe, asigurandu-se astfel ca localnicii nu vor fi luati prin surprindere de dezastrele naturii.
NEPASARE
"De marti, suntem in situatia asta si nimeni din partea autoritatilor
n-a venit sa ne vada ori sa ne ajute cumva. Ne-a
inundat apa casele, nu mai avem unde sta, eu nu mai am cu ce ma imbraca, iar primarul nu se gandeste sa vina
si pe la noi"
DISPARITIE
"Inainte de alegeri, a stiut primarul sa treaca si pe strada noastra, sa imparta fluturasi si sa ne propuna sa-l votam, iar acum, cand avem mare nevoie de el, nu e. Macar sa ne spuna o vorba buna daca n-are altcumva cum sa ne ajute" -
localnica din Domnesti
ALERTA
|
In urma inundatiilor din ultimele zile, autoritatile au instituit stare de alerta in 15 localitati din judetul Ilfov. Aceasta masura nu face decat sa-i oblige pe localnici sa-si paraseasca in mod fortat casele, in cazul in care debitele apelor vor creste, precizeaza Mediafax. Printre localitatile ilfovene in care s-a instituit starea de urgenta, de ieri-dimineata, se afla Buftea, Chitila, Mogosoaia, Dragomiresti, Domnesti, Bragadiru, 1 Decembrie, Jilava, Copaceni si Vidra. Daca situatia va impune o astfel de masura, Jandarmeria este pregatita cu 28 de camioane pentru evacuarea populatiei. Totodata, autoritatile au asigurat ca populatia din Bucuresti nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece nu exista motive de panica privind o eventuala revarsare masiva a apelor in Capitala. Conform prognozei meteo pe urmatoarele zile, ploile isi vor reduce intensitatea incepand chiar de azi, veste care nu poate decat sa bucure pe toata lumea.
|