x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iliescu a deschis magazinul de ziare

Iliescu a deschis magazinul de ziare

06 Apr 2004   •   00:00

Seful statului a taiat panglica punctului de vanzare care face parte din reteaua Acces Press chiar pe trotuar, in Piata Victoriei, alaturi de conducerea CRP, de ziaristi si de trecatorii mirati sa dea peste seful statului chiar in drumul lor.

Iliescu si-a amintit ca inainte de 1990 in Romania existau patru-cinci ziare, apoi au aparut peste 1.000 de publicatii. „Aveam mai multe ziare decat ziaristi", a evocat Iliescu perioada de dupa Revolutie.

Cadouri pentru seful statului

Presedintele a primit din partea organizatorilor un cozoroc bleumarin, care va fi purtat de vanzatorii din reteaua Acces Press, si pe care nu a ezitat sa si-l puna pe frunte. Seful statului a vrut sa afle pe pielea sa si cum e sa fii vanzator de ziare. A intrat in magazin si, dupa ce s-a uitat putin la publicatii, a scos capul pe gemulet intreband razand care este cererea, spre deliciul fotoreporterilor care s-au si inghesuit sa-l imortalizeze. „Haideti, baieti, ca v-ati facut poza de prima pagina", indemna din spate consilierul prezidential Octavian Stireanu, luat probabil pe nepregatite de gestul sefului statului.

Dupa ce a reusit sa-i amuze pe ziaristi, presedintele a trecut la lucruri mai serioase, declarandu-se increzator ca pedeapsa pentru calomnie va fi eliminata la votul in Parlament asupra Codului Penal. „Din cate am vazut, pozitia Parlamentului va merge spre eliminare", a spus seful statului adaugand ca si presa trebuie „sa se autoapere prin profesionalism, corectitudine, respectarea adevarului, nedeformarea realitatilor, corecta informare". Iliescu a spus ca este „mai important" sa functioneze codul deontologic al jurnalistilor, iar presa insasi „sa se autoapere de degenerari care ii diminueaza prestigiul". El a precizat ca trebuie asigurata protectia presei si a ziaristului, deoarece acestia sunt „exponentul opiniei cetateanului" si „in mod fatal intra in conflict inclusiv cu factorii de putere, cu administratia". „Daca vrei sa fii respectat, trebuie sa respecti la randul tau", a emis Iliescu si principiul dupa care ar trebui sa functioneze nu numai presa, dar si orice relatie dintre oameni.
Monica Iordache


O presa mai curata

Presedintele CRP, Cristian Tudor Popescu, a declarat ca noile puncte moderne de difuzare a presei va face poate ca si calitatea ziarelor sa fie alta. „Daca chioscurile vor fi curate si presa va fi mai curata si domnii politicieni poate nu vor mai ajunge sa se mai manjeasca", a spus Cristian Tudor Popescu, amintind ca presa ii include si pe vanzatorii de ziare. „Simbolul presei este de fapt baiatul care smulge ziarele din geanta", a spus Popescu. Reteaua Acces Press va include 1.200 de astfel de magazine de difuzare a publicatiilor.

×
Subiecte în articol: eveniment