x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iliescu iese la rampa

Iliescu iese la rampa

de Gabriela Antoniu    |    13 Iul 2005   •   00:00
Specialist in ape, Ion Iliescu cere convocarea CSAT si renuntarea la demisia Guvernului. Executivul nu da inapoi si isi anunta ferm intentia de a demisiona.

Iliescu iese la rampa


MOTIV. Ca fost sef al statului, senatorul PSD Ion Iliescu s-a simtit "dator" sa atraga atentia asupra problemelor din tara generate de ploile abundente din ultimele zile
Fostul sef al statului, senatorul PSD Ion Iliescu, i-a cerut ieri premierului Calin Popescu Tariceanu sa renunte la anuntata sa demisie, iar presedintelui Basescu sa convoace CSAT, din cauza situatiei din tara.

Ion Iliescu a criticat ieri dorinta actualei Puteri de a provoca alegeri anticipate in timp ce in tara oamenii sufera de pe urma inundatiilor, calificand-o drept "o dovada de iresponsabilitate, de abdicare de la obligatiile care ii revin si de maxim dispret fata de oameni". Ca fost sef al statului, Ion Iliescu a tinut sa isi exprime public "ingrijorarea si preocuparea" in legatura cu "situatia dramatica" in care se gaseste Romania, ca urmare a gravelor fenomene meteorologice din ultimele luni. El le-a transmis compasiunea celor afectati de calamitati si a facut apel la solidaritate pentru ajutorarea celor ramasi "fara un acoperis deasupra capului".

APEL. Iliescu a facut, de asemenea, un apel la responsabilitate catre toti actorii politici, "care au marea obligatie de a lasa deoparte teme parazite, fara nici o legatura cu realitatile Romaniei, cu nevoile si asteptarile cetatenilor, pentru a se concentra asupra prioritatii numarul unu: gestionarea ferma si eficienta a treburilor tarii si inlaturarea efectelor calamitatilor naturale". "Este cinic si indecent sa cheltuim mii de miliarde de lei vechi pentru satisfacerea unor ambitii politice prin organizarea alegerilor anticipate si a unor campanii electorale costisitoare, cand atatia romani sufera si vor suferi si in lunile care vin", a mai spus senatorul PSD. "Sa nu ne jucam de-a alegerile. La fiecare jumatate de an descoperim noi motivatii pentru a ne tot juca de-a alegerile, acestea costa bani, costa timp, scot din dispozitiv structurile statului, cunoastem bine tarele sistemului nostru administrativ", a completat el.

CONVOCAREA CSAT. Fostul sef al statului i-a cerut, de asemenea, presedintelui Traian Basescu sa convoace de urgenta CSAT pentru a discuta situatia din tara si pentru a hotari declararea starii de necesitate in zonele calamitate. El i-a mai cerut presedintelui Basescu sa prezideze o sedinta speciala de Guvern in care sa fie prezentate masurile care vor fi luate de ministere, de celelalte institutii centrale si locale ale statului, precum si responsabilitatile fiecarui membru al Guvernului. "Nu este momentul ca seful statului sa taca si sa se comporte ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic", a mai spus Iliescu.

Iliescu a subliniat ca cere o analiza responsabila a situatiei in care se afla tara. "Nu de alegeri anticipate avem nevoie in momentul de fata, suntem de abia la jumatate de an de la ultimele alegeri, iar Guvernul a primit acum doua saptamani vot de incredere din partea Parlamentului. Care sunt motivatiile pentru alegeri anticipate, in timp ce tara sufera?", s-a intrebat Iliescu. El a afirmat ca se simte dator sa atraga atentia asupra seriozitatii problemelor din tara.

COTROCENI
Ion Iliescu a confirmat ca urma sa participe ieri dupa-amiaza la consultarile de la Cotroceni, ca lider al senatorilor PSD, apreciind ca tema intalnirii ar putea fi sedinta de astazi a Parlamentului dedicata legilor Justitiei. Iliescu a spus ca a primit invitatia de a participa la consultarile de la Cotroceni dupa ce isi redactase discursul prezentat presei. El a precizat ca va inainta declaratia si sefului statului, si celorlalti participanti la consultarile de la Cotroceni. Inaintea reuniunii de la Cotroceni, Iliescu a participat la o intalnire a conducerii PSD.

CE SPUN POLITICIENII
Cei mai multi dintre parlamentarii din judetele afectate de inundatii considera ca problema prioritara in acest moment este rezolvarea situatiei generate de ploile abundente, si nu anticipatele.

TELEORMAN. Senatorul PNL Ion Basgan spune ca a fost in Fierbinti, una dintre localitatile afectate de inundatii, si situatia este foarte grava. "E un foc viu la ora actuala. Situatia e foarte grea in judet. Presedintele ar trebui chiar sa declare stare de necesitate", ne-a declarat senatorul, care considera ca, in momentul de fata, Guvernul si Presedintia ar trebui sa se axeze pe problema inundatiilor, si nu pe cea a alegerilor anticipate. Deputatul PRM Dumitru Avram n-a reusit insa sa ajunga in circumscriptia electorala care l-a trimis in Parlament, motivand ca drumurile de acces in judet sunt blocate. Mai mult, el crede ca administrarea situatiei generate de inundatii este treaba Guvernului si a autoritatilor locale. "Noi mai mult decat sa constatam si sa ne spunem parerea in cadru parlamentar nu putem sa facem", a spus Avram, precizand ca inundatiile merita atentia principala in acest moment, si nu anticipatele.

GIURGIU. Senatorul PSD Ion Radoi (foto) a fost in trei sate din judet, iar situatia este ingrijoratoare, fiind afectate de inundatii 35 de gospodarii. Spune ca a vorbit cu oamenii, care "asteapta sprijin". In opinia senatorului pesedist, situatia de criza generata de inundatii trebuie tratata prioritar si dezaproba "criza creata de politicieni". In schimb, unul dintre reprezentantii Puterii in judet, deputatul PNL Dragos Ujeniuc, nu a reusit sa ajunga in locurile afectate de inundatii pentru ca este plecat in Italia de o saptamana. "Nu sunt in zona", asa ca nu ne poate declara nimic.

ALBA. Deputatul PD Cornel Bardan spune ca a fost in zonele sinistrate. "Noi, ca parlamentari, mai mult constatam, cei care pot ajuta sunt autoritatile locale. Nu-i treaba noastra", ne-a declarat Bardan, care este de parere ca atat problema inundatiilor, cat si declansarea anticipatelor sunt importante. Senatorul PSD George Maior spune ca situatia este ingrijoratoare in Alba. Aflat in judet, Maior ne-a declarat ieri ca este necesara o interventie mai categorica a organelor locale, pentru ca situatia nu face decat sa se amplifice negativ. Crede ca prioritara este administrarea situatiei inundatiilor si ca "toata tevatura cu isteria lansata privind alegerile anticipate nu face decat sa pericliteze procesul administrativ".

HARGHITA. Senatorul UDMR Sogor Csaba (foto) ne-a declarat ieri ca a fost in satul Nadejdea si ca oamenii "se plang si cauta vinovatii". El crede ca trebuie rezolvata problema inundatiilor si nu trebuie ca atentia sa fie acaparata de anticipate. "Cu sau fara inundatii, alegerile anticipate sunt o prostie", afirma Csaba.

MEHEDINTI. Deputatul PD Mihai Stanisoara (foto) spune ca in Mehedinti situatia nu e asa de grava ca la Teleorman, nu a fost evacuat decat un batran din Cazanesti, a carui casa a fost grav avariata, insa apa a patruns in sute de gospodarii. "La noi nu si-a iesit vreun rau din matca, dar s-a scurs apa de pe versanti, de pe dealuri. Principala problema acum este apa potabila, pentru ca sute de fantani sunt pline de mal", ne-a declarat Stanisoara, desi a recunoscut ca este in Capitala acum, nu in judet.

VALCEA. Deputatul conservator Dumitru Becsenescu spune ca in judetul Valcea mai sunt ceva probleme, dar se poate spune ca situatia este sub control. El crede ca, in conjunctura actuala, cu problemele legate de inundatii si problema integrarii, "problema anticipatelor nu trebuia pusa".

PRAHOVA. Nicolae Paun, deputat al Partidei Rromilor Social Democrate din Romania, considera ca prioritatea numarul unu este ca tara sa fie guvernata in aceste momente, cand "necazurile au cazut pe capul romanilor in urma calamitatilor naturale". In acest sens, el propune ca parlamentarii, ministrii, secretarii si subsecretarii de stat sa doneze sinistratilor, pana la sfarsitul anului, drepturile banesti pe care le obtin si spera ca acest lucru sa fie facut si de reprezentantii administratiei locale. (Lavinia Dimancea, Oana Stancu, Carmen Vintila)

Demisia premierului - "irevocabila"


GUVERN. Premierul Tariceanu insista ca va demisiona, dar nu spune si cand va recurge la acest gest
In timp ce Ion Iliescu ii cerea premierului Tariceanu sa renunte la demisie, la Palatul Victoria, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, relua un comunicat de presa dat luni seara prin care amintea ca decizia sefului Executivului de a demisiona este irevocabila. "Cetatenii si jurnalistii vor fi informati in timp util in legatura cu momentul in care aceasta va fi depusa", se arata in comunicat.

ATRIBUTII PENTRU INTERIMAR. Tot ieri, Cabinetul Tariceanu a modificat prin ordonanta de urgenta Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor. Astfel, Executivul va putea promova, pe perioada interimatului, acte normative, cu putere de lege - ordonante si proiecte de lege - pentru trei situatii exceptionale: reglementarea unor masuri necesare pentru respectarea angajamentelor asumate fata de UE, remedierea efectelor produse de evenimente speciale, de exemplu, calamitati, si in cazurile in care apar nevoi bugetare speciale, care nu sufera amanare. Pana acum, Executivul interimar nu putea decat sa faca numiri si revocari din functie, sa acorde ajutoare financiare si de urgenta sau sa suplimenteze bugetele institutiilor publice din fondurile aflate la dispozitia Guvernului. (Gabriela Antoniu, Florina Zainescu)
×