x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumina ecranelor, mai periculoasă decât radiațiile UV

Lumina ecranelor, mai periculoasă decât radiațiile UV

de Monica Cosac    |    21 Iul 2023   •   07:20
Lumina ecranelor, mai periculoasă decât radiațiile UV

Ecranele au devenit parte din viața noastră și, odată cu utilizarea tot mai frecventă a dispozitivelor electronice, a crescut alarmant și expunerea la lumina albastră emisă de acestea, iar efectele pot fi mult mai grave decât am putea crede.

 

 Pe lângă leziunile oculare, uneori ireversibile, expunerea de lungă durată la lumina albastră cu energie înaltă cauzează modificări ale ADN-ului celular, leziuni și chiar moartea celulelor, alterarea barierei cutanate, alterarea funcțiilor celulare și fotoîmbătrânire, avertizează dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog.  

Dacă până nu de mult se considera că doar radiațiile ultraviolete sunt responsabile de efectele nocive ale soarelui asupra pielii, studiile din ultimul deceniu au arătat că și lumina albastră poate fi extrem de dăunătoare, iar expunerea la această lumină a crescut odată cu înmulțirea dispozitivelor electronice din jurul nostru. 

„Lumina albastră este emisă de dispozitive precum televizoarele, tabletele, telefoanele inteligente, becurile fluorescente și LED-urile, însă principala ei sursă rămâne expunerea la soare. Această lumina poate avea atât efecte benefice, cât și nocive asupra pielii, în funcție de intensitatea și lungimea ei de undă.

Expunerea în timpul zilei la lumina albastră ajută la reglarea ritmului circadian, ne face mai alerți și mai treji pe parcursul zilei, ne îmbunătățește starea de spirit și ne crește nivelul de energie, îmbunătățește memoria și timpul de reacție.

Dacă ne uităm, însă, la laptop sau la telefon înainte de culcare, expunerea la lumina albastră poate perturba ritmul circadian al corpului și afecta calitatea somnului. Această expunere inhibă producția de melatonină, hormonul responsabil de inducerea somnului, producând dificultăți de adormire și un somn de o calitate inferioară. Utilizarea îndelungată a dispozitivelor electronice poate provoca oboseală oculară, uscăciune, iritație și, în timp, tulburări de vedere nocturnă și degenerescență maculară”, a explicat dr. Iuliana Lupu, pentru Jurnalul.

Potrivit medicului, efectele nefavorabile ale luminii albastre apar mai frecvent în cazul unei expuneri prelungite, repetate și la intensități ridicate.

Modificări ale ADN-ului celular

La nivelul pielii, „expunerea de lungă durată la lumina albastră cu energie înaltă cauzează modificări ale ADN-ului celular, leziuni și chiar moartea celulelor, leziuni oculare, alterarea barierei cutanate, alterarea funcțiilor celulare și fotoîmbătrânire”, mai spune dermatologul.  

Această lumină dă naștere unor specii reactive de oxigen și induce stresul oxidativ la nivelul pielii, în mod asemănător radiațiilor UV, însă afectează toate straturile pielii. 

„Lumina albastră penetrează pielea mai profund decât radiațiile UV, modifică funcția celulelor din toate straturile pielii, cauzând afecțiuni cutanate inflamatorii și hiperpigmentari persistente în timp, mai ales la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Expunerea la acest tip de lumină scade producția proprie de colagen, afectează repararea cutanată, contribuie semnificativ la apariția semnelor de îmbătrânire cutanată și la apariția cancerelor de piele. Lumina albastră nu numai că produce apariția unor specii reactive de oxigen, dar și epuizează rezervele de antioxidanți ale pielii, ce ar putea combate efectele nocive ale acestora”, ne-a explicat dr. Lupu. 

Inițial, terapia cu lumina albastră a fost folosită în tratamentul icterului la nou-născuți când expunerea la lumină ajuta la transformarea bilirubinei într-o formă ușor de eliminat din corp, sau a tulburării afective sezoniere (o formă ușoară de depresie sezonieră ce apare în timpul lunilor de iarnă, când expunerea la lumina naturală scade). Expunerea de scurtă durată la lumina albastră cu intensitate mai joasă s-a dovedit eficientă în tratamentul multor afecțiuni dermatologice, precum psoriazisul, eczemele, acneea vulgară și îmbătrânirea cutanată. Pacienții sunt expuși la lumina albastră pentru perioade scurte de timp (15-20 min) de mai multe ori pe săptămână, timp de câteva săptămâni. Aceste terapii medicale au, de obicei, efecte adverse minore și de scurtă durată.

Lumina albastră este folosită în terapia fotodinamică împreună cu administrarea unui agent fotosensibilizant (acidul aminolevulinic) pentru tratamentul cancerelor de piele sau a unor boli inflamatorii cutanate. Pacientul primește o substanță fotosensibilizanta fie prin injectare sau prin aplicare locală, substanță ce se va acumula în țesuturile de tratat. După o anumită perioadă de timp, zona este expusă la lumină de o anumită lungime de undă, specifică substanței fotosensibilizatoare utilizate. Lumina activează substanța, care la rândul ei deteriorează sau distruge celulele canceroase sau celulele inflamatorii. Terapia fotodinamică poate avea și unele efecte secundare, precum roșeață, edemul, durerea sau sensibilitatea în timp a zonei tratate.

„Din păcate, nu doar lumina emisă de soare cauzează stres oxidativ, pigmentări ale pielii, riduri și fotoîmbătrânire, ci și cea emisă de ecranele digitale. Soarele emite cea mai mare parte din lumina albastră la care suntem expuși, urmat de televizor, ecranul computerului, laptop și, în cele din urmă, de smartphone. Există frecvente cazuri raportate când persoane - mai ales cele cu fototip închis la culoare - care dormeau cu televizorul sau calculatorul pornit au dezvoltat hiperpigmentari pe partea de față expusă la ecrane”, explică Dr. Iuliana Lupu.

 

Ce putem face? Pauze dese și filtre suplimentare

Pentru a limita efectele nefavorabile ale luminii albastre atât asupra pielii, cât și asupra ochilor este recomandat să reducem timpul petrecut în fața ecranelor, să facem pauze dese și  să menținem un echilibru între activitățile în care ne expunem la ecrane și timpul petrecut în aer liber sau în încăperi iluminate natural. De asemenea, este indicat să purtăm ochelari sau lentile de contact cu filtre speciale ce reduc cantitatea de lumina albastră ce ajunge la ochi. 

„Dispozitivele electronice au filtre de ecran sau opțiuni precum «modulul de noapte», care reduc emisia de lumină albastră în timpul serii. Acestea reduc incidența tulburărilor de somn și protejează ochii. Există, suplimentar, aplicații sau programe de filtrare a luminii albastre.

Când vine vorba de protecția pielii împotriva potențialelor efecte negative ale luminii albastre, se recomandă utilizarea de creme cu protecție solară cu spectru larg, ce oferă protecție atât împotriva radiațiilor UV, cât și a luminii albastre. Dacă expunerea la lumina solară nu poate și nu trebuie evitată în totalitate, expunerea ecranele digitale e necesar să fie redusă la minimum pentru a îmbunătăți calitatea vieții și a pielii pe termen lung”, ne sfătuiește medicul dermatolog.

Aplicarea de seruri cu vitamina C și antioxidanți s-a dovedit benefică în combaterea efectelor nocive ale radiațiilor UV, dar nu și ale luminii albastre. 

 

Radiațiile solare care ajung la suprafața Pământului sunt, în principal, radiațiile ultraviolete, lumina vizibilă și radiațiile infraroșii. Lumina albastră face parte din spectrul luminii vizibile. Este o lumină cu undă scurtă, ce variază între 400 și 450 nm, și cu frecvență înaltă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×