x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Statul face economie exact unde nu trebuie: fug profesorii, se angajează pilele

Statul face economie exact unde nu trebuie: fug profesorii, se angajează pilele

de Adrian Stoica    |    05 Oct 2022   •   07:25
Statul face economie exact unde nu trebuie: fug profesorii, se angajează pilele

August a fost a doua lună consecutivă de reducere a numărului de angajați din sistemul bugetar, după ce de foarte mulți ani am asistat doar la creșterea numărului de salariați ai statului.

Dacă în iulie numărul angajaților scăzuse cu 1.741 față de luna precedentă, în  august reducerea a fost mult mai consistentă, de pe statele de plată dispărând 13.576 de posturi. Acesta este efectul deciziei Guvernului de a îngheța, începând cu luna iulie, angajările la stat până la sfârșitul anului. Cheltuielile de personal au ajuns să reprezintă circa 23% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, după ce în șapte luni de la preluarea mandatului de către Guvernul Ciucă, numărul bugetarilor crescuse cu circa 11.000 de persoane, ajungând la 1.269.712 în iunie. 

Analizând evoluția numărului de bugetari din iulie și august, chiar dacă acesta a scăzut, nu se poate spune că Guvernul s-a decis să treacă, în sfârșit, la restructurarea aparatului de stat, aceasta fiind o componentă importantă a consolidării fiscale. Mai mult, marile reduceri de personal au avut loc în zone care oricum se confruntau cu deficit, punând o presiune suplimentară asupra activității personalului rămas. Numărul angajaților din administrația publică centrală a fost în august de 793.393 de persoane, după ce în iulie numărul lor era de 809.643. Cea mai mare reducere de personal a înregistrat-o Ministerul Educației, care, de la 292.069 de angajați în iulie, a ajuns la 276.549 în august. Reprezentanții sindicatelor spun că această scădere puternică a numărului de cadre didactice este generată de salariile mici din sistemul preuniversitar de educației. De asemenea, și la nivelul Ministerului de Interne s-a înregistrat o scădere a numărului de angajați, deși această structură se confruntă cu un mare deficit de personal. Astfel, numărul salariaților s-a redus de la 123.761 de persoane la 123.276. 

Ministere care au ieșit pe plus

În schimb, au fost ministere care au reușit să-și crească schema de personal, explicația oficială fiind că ele aveau concursuri de angajare în derulare la începutul lunii iulie. Astfel, la Ministerul Finanțelor numărul angajaților a crescut de la 24.412 la 24.587. Creșteri s-au mai înregistrat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (+69), Ministerul Muncii (+23), Ministerul Economiei (+ 3), Serviciul de Pază și Protecție (+28 de persoane), Serviciul de Telecomunicații Speciale (+15 persoane) etc. 

Mai ușor cu reduceri la Parlament

Dacă ne uităm la Parlament, aici numărul angajaților a rămas aproape constant. De exemplu, la Senat schema s-a redus de la 883 la 880 de persoane, dar la Camera Deputaților ea a crescut de la 1.733 la 1.739. În schimb, la super ministerul numit Secretariatul General al Guvernului, o instituție a cărei schemă de personal a crescut permanent în ultimii ani, s-a înregistrat în august o comasare comparativ cu luna iulie, astfel că numărul angajaților a scăzut de la 5.013 la 4.072.

În țară, aleșii fac legea

În zona administrației publice locale, interdicția guvernului de a mai face angajări s-a lovit de voința aleșilor locali. Așa se face că aici personalul angajat a crescut de la 458.328 la 461.002, înregistrându-se o suplimentare a schemei de personal cu 2.674 de persoane. Numai prin primării și consilii județene au reușit să-și găsească un post călduț peste 1.100 de persoane în doar o lună, în timp ce diferența se regăsește în alte instituții din subordinea administrației locale.

 

Din luna august, unii bugetari beneficiază de majorări salariale. Este vorba despre aplicarea unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021. Aproximativ un milion de angajați beneficiază de această majorare.

Cât înghit din PIB salariile

În 2019, salariile din sistemul de stat au înghițit 9,8% din PIB, pentru ca în 2020 să urce la 10,6%, un procent care îl depășea ușor chiar și pe cel înregistrat în perioada crizei din 2008-2010. În 2021, statul a cheltuit cu angajații săi 9,4%, iar ținta pentru 2022 este de 8,4%, adică 116 miliarde de lei, în scenariul unei creşteri economice de circa 4%. Ținta a fost stabilită de Executiv prin Legea bugetului de stat, dar luna august a venit cu majorări salariale în sistemul bugetar, iar rectificarea bugetară adoptată de Guvern a suplimentat cu 1,623 de miliarde de lei cheltuielile de personal ale statului.

Execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni arată că la sfârșitul lunii august cheltuielile de personal totalizaseră 77,29 de miliarde de lei, după ce în perioada similară a anului trecut ele au fost de 73,95 de miliarde de lei, înregistrând astfel o creștere de 4,5%. Raportat la PIB, ele au reprezentat anul acesta 5,6% (față de 6,3% anul trecut) și 23,6% din totalul cheltuielilor (față de 26,4% anul trecut). 

×
Subiecte în articol: angajari la stat salarii bugetari