x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special In numele tatalui - Badalan Jr face afaceri necurate

In numele tatalui - Badalan Jr face afaceri necurate

de Nicoleta Butnaru    |    18 Noi 2005   •   00:00
In numele tatalui - Badalan Jr face afaceri necurate

Cabana nautica din Braila a ramas fara pamantul de sub ea dupa ce fiul generalului Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei Romane, si-a adjudecat de la Primarie, pentru 10 ani, terenul pe care aceasta se afla, unde va deschide o terasa cu mici si cu bere.

Cabana nautica din Braila a ramas fara pamantul de sub ea dupa ce fiul generalului Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei Romane, si-a adjudecat de la Primarie, pentru 10 ani, terenul pe care aceasta se afla. Pe terenul bazei sportive se va deschide o terasa cu mici si bere.

Stefan-Alin Badalan a obtinut dreptul de a exploata un teren din zona "0" a Brailei si de a infiinta o terasa de alimentatie publica pe Faleza Dunarii, desi terenul respectiv s-a aflat in administrarea Clubului Sportiv Municipal Braila. Legea a putut fi interpretata foarte bine in favoarea juniorului, mai ales ca numele Badalan inseamna foarte mult in Braila, locul de unde si-a inceput urcusul spre varful Armatei Romane.

LICITATIA. Mai mult, pamantul nici nu este liber de sarcini, in sensul ca pe acesta functioneaza o cabana nautica, proprietatea Autoritatii Nationale pentru Sport (ANS) - ce-i drept, inestetica, dar extrem de utila pentru Clubul Sportiv Municipal Braila, care depoziteaza acolo ambarcatiuni sportive in valoare de peste 4 miliarde de lei. In viteza lor de a infiinta pe Faleza Dunarii terase care sa ofere brailenilor un mijloc civilizat de agrement, convinsi fiind ca terenul este proprietatea CLM - desi clubul sportiv detine acte din care rezulta ca pamantul este al statului roman - , reprezentantii Primariei au parcelat zece module, incepand chiar cu terenul de sub cabana nautica a CSM, si le-au scos la licitatie in vederea inchirierii. Inca de la prima licitatie, din 1 august, a fost adjudecat - alaturi de alte doua terenuri similare - si pamantul pe care se afla cabana. Culmea, instrainarea temporara a pamantului respectiv a nemultumit pe toata lumea. Mai intai, au sarit sportivii, care, chiar daca sunt de acord sa se mute, nu-s dispusi sa plateasca pentru demolarea cabanei actuale: "Sa plateasca Primaria!", zic ei. Mai apoi, Primaria a sarit ca arsa, spunand ca terenul ii apartine, dar asta n-o obliga sa suporte cheltuieli legate de mutarea cabanei, iar, nu in cele din urma, chiar Badalan junior s-a aratat revoltat: "Primaria mi-a dat un teren grevat de sarcini si-mi opreste si chirie!".

MODERNIZARI. Tinca Amza, directorul Clubului Sportiv Municipal, s-a trezit ca trebuie sa elibereze terenul de pe faleza, sub pretextul ca pamantul respectiv ar fi fost obiectul unei licitatii publice, in scopul modernizarii si sistematizarii malului Dunarii. Conform unei hotarari a Biroului de Carte Funciara, din septembrie 2001, asupra terenului respectiv s-a intabulat dreptul de proprietate in favoarea statului Roman, iar Consiliul Local Municipal a primit doar drept de administrare, iar, conform inventarului intocmit la 31.12.2004, cabana de pe terenul respectiv, insemnand suprafata construita de 173,63 mp, hangar si anexe caiac-canoe, este proprietatea Agentiei Nationale pentru Sport, in administrarea Clubului Sportiv Municipal - prin Ordinul 100 al ministrului Tineretului si Sportului, Ioan Moldovan, emis la data de 31.01.1992. Tinca Amza a sustinut: "Noi ne-am trezit dintr-o data ca trebuie sa eliberam terenul. Suntem de acord sa mutam cabana, dar ne trebuie, in acest sens, o hotarare aprobata si de Agentia Nationala pentru Sport, deoarece Legea 69/2000 - Legea sportului - prevede ca desfiintarea unei baze sportive care apartine domeniului public de stat sa se realizeze numai prin hotarare de guvern, iar aceasta hotarare nu poate fi emisa decat in conditiile in care se construieste o baza sportiva similara celei desfiintate".

NEMULTUMIRI TARDIVE. De mentionat ca din actele pe care le detine directorul CSM rezulta ca atat clubul sportiv nautic (178 mp in zona "0" a orasului), cat si alte constructii de pe faleza - intre care si pichetul vamal, adjudecat si acesta in aceleasi conditii - sunt proprietatea statului, ceea ce, in caz de instrainare, implica avize si acte normative guvernamentale.

Legea nu sanctioneaza inchirierea terenurilor aflate in proprietatea statului de catre CLM ca administrator, insa, in acest caz, licitatia organizata de Primarie si conditiile realizarii acesteia au nemultumit tocmai fiindca terenul respectiv este ocupat de o proprietate. Acest fapt il deranjeaza si nu prea pe fiul generalului Badalan, care, desi constientizeaza ca a primit un teren deja ocupat, accepta sa plateasca o chirie pentru acesta. In acest sens, Stefan-Alin Badalan, unic asociat si administrator al SC Altpas SRL Braila (firma cu care a participat la licitatie), a declarat: "Primaria mi-a dat un teren ocupat si-mi opreste si chirie. Ramane sa stabilim si noi cu Primaria, sa avem o discutie in trei, si cu CSM. Inteleg ca acolo este o cabana, ori in caietul de sarcini dat de Primarie scria ca terenul este liber de sarcini. Eu vreau sa folosesc terenul - 130 mp - , mai ales ca deja mi se percepe chirie, acum mi se opresc banii din garantia depusa de mine, dar mi se pare normal sa nu mi se opreasca. Sub nici o forma nu sunt de acord sa suport cheltuielile de demolare a cabanei respective, eu, conform actelor, am preluat un teren liber de sarcini, Primaria nu trebuia sa-l scoata la licitatie daca stia ca-i ocupat. Am depus si eu o cerere la Primarie pentru reglementarea situatiei, astept un raspuns si apoi voi vedea ce se va intampla. Am facut proiectul constructiei si l-am dat mai multor firme, ca sa vad cat ma costa terasa aceea (intre 800 de milioane si un miliard de lei, dupa cum sustinea arhitectul-sef al Brailei, Marcel Marinescu - n.r.) si sper sa-mi amortizez investitia in cel mult trei ani".

EFECTE. Singurii care vor avea de suferit in urma afacerilor Primariei cu Stefan-Alin Badalan sunt cei 70 de sportivi "inmatriculati" la Sectia de caiac-canoe care functioneaza in baza sportiva de pe faleza. A nu se uita ca aceasta sectie a dat campioni olimpici, balcanici si mondiali, iar desfiintarea cabanei nautice vine in contextul in care la Braila tocmai s-a infiintat un centru olimpic de pregatire pentru juniorii de la caiac-canoe.

ACORD
"Suntem de acord sa mutam cabana, dar ne trebuie, in acest sens, o hotarare aprobata si de Agentia Nationala pentru Sport, deoarece Legea 69/2000 - Legea sportului - prevede ca desfiintarea unei baze sportive care apartine domeniului public de stat sa se realizeze numai prin hotarare de guvern, iar aceasta hotarare nu poate fi emisa decat in conditiile in care se construieste o baza sportiva similara celei desfiintate" - Tinca Amza, directorul CSM Braila

DISCUTIE IN TREI
"Primaria mi-a dat un teren ocupat si-mi opreste si chirie. Ramane sa stabilim si noi cu Primaria, sa avem o discutie in trei, si cu CSM. Am inteles ca acolo este o cabana, ori in caietul de sarcini scria ca terenul este liber de sarcini" - Stefan-Alin Badalan

PARERE INEDITA
"Deocamdata, situatia este una incerta. N-avem acte de proprietate pe pamantul respectiv. Dupa ce ne vom face actele noastre pentru teren, vom face si actele pentru cladire, acolo a fost o cabana nautica a Navrom, pe care a preluat-o CSM fara acte. Au venit si niste consilieri de la Bucuresti, de la ANS, si am vorbit si cu acestia" - Constantin Cibu, primarul Brailei

INTELEGERE
Zilele trecute, Tinca Amza, directorul CSM Braila, a cedat terenul cabanei in favoarea fiului generalului Badalan, in schimbul unui teren similar, tot pe faleza Dunarii, insa in spatele cladirii Finantelor Publice: "Ni se da act de proprietate pe acea cladire din spatele cladirii Finantelor. Noi avem acolo 180 mp, dar nu aveam acte, noi am mostenit acea cladire, insa nu aveam nici un drept acolo. Acum, Primaria s-a angajat sa ne mute cabana si hangarele acolo si sa ne dea acte de proprietate", a sustinut Amza.

LEGEA
Legea nu interzice ca administratorul unui teren al statului sa ofere spre inchiriere bunul in cauza, insa nici nu da unda verde instrainarii bunului. In cazul proprietatilor de stat, schimbarea proprietarului nu se face fara avize ministeriale sau ale administratiei centrale. Conform Legii 219/ 1998, privind concesiunea, "au calitatea de concedent (Consiliul Local, in acest caz - n.n.), in numele statului, judetului, orasului sau comunei: ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, pentru bunurile proprietate publica sau privata a statului (este si cazul terenului respectiv - n.n.)..."

AVEREA
Stefan-Alin Badalan a devenit cunoscut in municipiu datorita numelui tatalui sau, care a urcat, in doar cativa ani, in fruntea Armatei romane. Firma lui Stefan- Alin Badalan, "Altpas", a rulat in 2003 o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de lei (ROL), iar in 2004 de 1,1 miliarde si a inregistrat profituri nete, in 2003, de 89 de milioane, iar in 2004, de 105 milioane. Obiectul principal de activitate al "Altpas" este comertul in magazine nespecializate, insa Stefan-Alin Badalan ne-a declarat ca are afaceri indeosebi cu terenuri, dar si in agricultura.
×