x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Incendiul de la CET Sud a panicat Bucurestiul

Incendiul de la CET Sud a panicat Bucurestiul

de Catalin Pruteanu    |    28 Iul 2005   •   00:00
Incendiul de la CET Sud a panicat Bucurestiul

Un transformator al cet Sud Bucuresti, sucursala a Transelectrica, a luat foc aseara in jurul orei 20:20. Incendiul a fost stins dupa o ora, dar pentru scurt timp cateva zone din Capitala au ramas fara curent.

Un transformator al CET Sud Bucuresti a luat foc ieri seara, in jurul orei 20:20. Coloana uriasa de fum a putut fi observata din toate colturile Capitalei. Pentru scurt timp, cateva zone din Capitala au ramas fara energie electrica. Nu au fost victime.

Aproape 50 de pompieri au fost alertati de catre angajatii CET la cateva minute dupa ce focul a izbucnit si au intervenit cu noua masini cu apa si spuma, o masina cu azot si pulbere, un camion cu spuma de rezerva si o autospeciala pentru iluminat, reusind sa opreasca flacarile. Lt Alin Maghiar, ofiter de presa la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, ne-a declarat ca inca se cerceteaza cauzele incidentului. Maghiar a declarat ca situatia ar fi putut fi mai grava daca celelalte transformatoare ar fi luat foc.

DECLARATII. CET Sud apartine de Transelectrica, iar transformatorul se afla in curs de retehnologizare. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, prezent la fata locului, a declarat ca in cel mult sapte zile utilajul distrul va fi inlocuit. Alimentarea cu energie electrica a fost reluata repede, deoarece zonele afectate au fost cuplate la alte surse de energie.

In zona au sosit echipaje ale Jandarmeriei si ale Politiei, care au asigurat accesul masinilor de pompieri in zona incendiului. Fumul, vizibil din toate colturile Capitalei, a fost degajat de aprinderea uleiului de racire a transformatorului.

INVECHIT
Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ca statia CET Sud "urmeaza sa fie inchisa pentru retehnologizare completa". Dupa ce unul dintre cele doua transformatoare dusese deja retras din exploatare pentru a fi schimbat, in urma accidentului de ieri seara a fost retras si cel de-al doilea.

CAUZE
Sursa incidentului de ieri seara, conform spuselor lui Ovidiu Pop, directorul general al Termoelectrica, este un defect intern al unui autotransformator al Transelectrica, situat in incinta CET Sud. In esenta, a fost vorba despre supraincalzierea si, ulterior, explozia unei cuve, soldata cu aprinderea uleiului din interiorul ei. Dat fiind ca pompierii (atat cei din incinta CET Sud, cat si cei veniti de la comandament) nu puteau lucra in conditii de functionare normala a retelei electrice, fiind vorba de 37 de tone de ulei care se puteau aprinde in orice clipa, s-a luat decizia suspendarii temporare a furnizarii de energie in cartierele invecinate. La ora 22:00 toti consumatorii fusesera realimentati, intre timp, pe masura desfasurarii operatiunilor de stingere a incendiului, alte surse ale Electrica preluand, pe rand, alimentarea cu energie electrica, ne-a declarat Ioan Lungu, directorul de furnizare al societatii. Viceprimarul Sectorului 3 al Capitalei, Victor Tartacuta, aflat la fata locului, a precizat, intr-o interventie televizata, ca, dat fiind pericolul care se profila in momentul respectiv, Politia a solicitat evacuarea zonei. (Eliza Popa)

×
Subiecte în articol: eveniment