x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inceputul scolii in Primaverii

Inceputul scolii in Primaverii

de Catalin Pruteanu    |    13 Sep 2005   •   00:00
Inceputul scolii in Primaverii

La Liceul bucurestean "Jean Monnet", parintii, inarmati cu camere foto digitale, au imortalizat din plin primii pasi ai bobocilor in salile de curs proaspat renovate. 1.300 de elevi invata in acest liceu, considerat cel mai "fitos" din Capitala.

INVATAMANT
La Liceul bucurestean "Jean Monnet", parintii, inarmati cu camere foto digitale, au imortalizat din plin primii pasi ai bobocilor in salile de curs proaspat renovate. 1.300 de elevi invata in acest liceu, considerat cel mai "fitos" din Capitala.

Agitatie mare ieri-dimineata in fata Liceului "Jean Monnet". Pe strada linistita pe care este amplasat liceul nu mai poate fi parcata nici macar o bicicleta. In fata intrarii, fetele se imbratiseaza fericite si isi povestesc zilele de vacanta. "Cum a fost in Spania?", o intreaba doua fete pe colega lor, care se grabeste sa le invite la ea acasa pentru a vedea pozele si un film, toate facute in patria capsunarilor. Baietii isi povestesc si ei aventurile din vacanta de vara, insotindu-si povestile cu imagini stocate in memoria telefoanelor mobile. "Ea e Alexandra si ea e Michelle", le explica el colegilor adunati ciorchine in jurul lui, fascinati de ultimul model de celular al liceanului.

BUCURIE. Prima zi de scoala inseamna prieteni noi

CAMERE FOTO. In curtea liceului, numarul parintilor pare ca-l depaseste pe cel al copiilor. Buchete frumoase de flori pretutindeni, tinute mai mult de cei mari, pentru ca bobocii au obosit deja. Sunt foarte emotionati si privesc cu uimire la tot ce-i inconjoara, unii par pierduti in multimea de oameni care se agita in jurul lor. Si se agita, nu gluma. Nu exista parinte care sa nu aiba o camera foto digitala sau o camera video cu care filmeaza si pozeaza de zor tot ce este in jur. Din cand in cand se opresc si intra in vorba cu ceilalti parinti, aratandu-le cate o imagine haioasa pe display-ul camerei.

Tatii isi mai lasa copiii in grija mamelor si se retrag pe langa portile liceului, vorbind de zor la telefoanele mobile. Discuta lucruri importante, iau decizii, pun intrebari si fumeaza cu sete. Cateva grupuri de parinti incearca sa identifice prin multime chipuri cunoscute de personalitati. "Uite-l pe Dan Bittman", spune cineva. Solistul trupei Holograf a venit la "Jean Monnet" pentru a-si inscrie baiatul in clasa I.

SIGURANTA. Ceremonia incepe la ora 9:00 cu imnul national. Totusi solemna melodie nu poate calma agitatia parintilor si a copiilor. La sfarsit, bobocii aplauda fericiti, iar directoarea Elena Ticos ia cuvantul, multumind comitetului de parinti si Primariei Sectorului 1 pentru ajutor. "An de an elevii nostri promoveaza examenul de Bacalaureat in proportie de suta la suta", reaminteste directoarea motivele pentru care liceul este considerat printre cele mai bune institutii de invatamant din Bucuresti. Apoi ii asigura pe parinti ca in incinta institutiei copiii vor fi in deplina siguranta. "Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti l-a repartizat pe domnul agent Uteanu, care se va afla aici, in liceu, o zi in fiecare saptamana pentru cine are nevoie de asistenta", spune directoarea. O reprezentanta a elevilor face un apel catre parinti pentru ajutorarea copiilor sinistrati in urma inundatiilor, apoi cineva ii roaga pe parintii care au invatat aici sa ridice mana. Se striga catalogul, bobocii, incolonati, tinandu-se de mana, mai pierduti ca niciodata in multimea de parinti care fac sute de fotografii, intra in clase. Cei mari vor trebui sa se intoarca la pranz pentru a incepe noul an scolar.

SIGURANTA


"Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti l-a repartizat pe domnul agent Uteanu, care se va afla aici, in liceu, o zi in fiecare saptamana pentru cine are nevoie de asistenta"
Elena Ticos, director al Liceului "Jean Monnet"


"Dorneasca" - Tort cu artificii pentru bobocei


de Monica C. Andrei
SURPRIZE. Prima zi de scoala va fi greu de uitat pentru elevii din clasa I de la Scoala "Stefan Odobleja"
Torturi cu artificii, balonase, carti si caiete frumos colorate aranjate pe bancute, multe blituri ale aparatelor de fotografiat de ultima generatie. O atmosfera de basm. Asa au fost primiti bobocii de la Colegiul "Stefan Odobleja" din Capitala, denumit in popor ca "Dorneasca", dupa numele strazii unde este situat, sau scoala lui Vanghelie de doua milioane de dolari. Festivitatea de inceput de an a debutat la ora 9:00, elevii impreuna cu parintii imbracati la patru ace s-au adunat la celebrul careu din curtea scolii. N-a mai venit nici o "vedeta" a politicii autohtone, ca acum trei ani, la inaugurare, cand s-au calcat in picioare. Acum totul s-a desfasurat discret. A fost pusa o caseta cu imnul national. Altfel ar fi fost un esec total, cei de fata fiind preocupati sa imortalizeze emotiile pustilor nerabdatori sa ajunga in clase. Camerele de luat vederi si aparatele foto sofisticate au fost folosite la maximum. Boboceii au zambit la comanda si au respectat cu strictete indicatiile parintilor. "Stai mai la dreapta, zambeste acum, nu te misca, nu plange am sa vin repede sa te iau, sa fii cuminte, sa o asculti pe doamna."

MANDRA-N LUME. Primul speach a fost tinut de directoarea Doina Burcau, mandra ca se afla la sefia unei scoli celebre. "Bine ati venit in cea mai mediatizata scoala din Capitala. Trebuie sa multumim Consiliului Local al Sectorului 5, care a avut grija sa nu se lipseasca nimic", a spus Doina Burca.

Realitatea este ca unitatea de invatamant nu se ridica la pretentiile unei scoli in care s-au investit pe bune doua milioane de dolari, insa dotarile sunt peste medie.

Dupa urarile de rigoare, pustanii au fost luati de manuta si dusi in clasele special amenjate. Pentru ca "Dorneasca" este o scoala care se vrea cu pretentii, clasele au fost decorate ca atare, macar in prima zi de scoala, cu balonase, carti si caiete frumos colorate, floricele, atat cat sa impresioneze un pusti de clasa I. Dupa ce au spus prezent primind astfel ecusoanele cu numele si cu clasa in care au fost repartizati, copiii s-au indulcit cu un tort decorat cu artificii, pe care a fost scris esentialul: "Prima zi de scoala". Micutii au fost atat de impresionati de surpriza, incat nici nu s-au atins de abecedar si de cartea de matematica pana n-au mancat o portie de tort.

SPEACH


"Bine ati venit in cea mai mediatizata scoala din Capitala. Trebuie sa multumim Consiliului Local al Sectorului 5, care a avut grija sa nu se lipseasca nimic"
Doina Burca, directoarea scolii

DOTARI MODERNE
In Colegiul "Stefan Odobleja" au fost investiti foarte multi bani in dotari. Multe au fost facute de ochii lumii pentru a impresioana pe moment. Asfel unitatea are:
  • termopane
  • tavane false
  • holurile placate cu granit si marmura
  • teren de fotbal cu gazon fals
  • teren de baschet
  • un sistem de supraveghere
  • un sistem de televiziune cu circuit inchis
  • doua laboratoare de informatica
  • ×
    Subiecte în articol: special scoala