x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Închinăciuni şi pupăciuni. Un Iglesias proustian şi un Iri pios

Închinăciuni şi pupăciuni. Un Iglesias proustian şi un Iri pios

09 Feb 2012   •   21:00
Închinăciuni şi pupăciuni. Un Iglesias proustian şi un Iri pios

Tanguia Iglesias o melodie, pe un­deva, in surdina, si mi-am adus brusc aminte de-un episod in care ma aflam refugiata (sau sinistrata poate?) la ma­ma acasa. Pentru care motiv nu-mi aduc aminte, desi ar trebui, ca sa stiu pe viitor sa evit experienta.

MADLENELE MELE. Nu ca n-ar fi pla­cut sa-ti revezi camera si sa refaci un pic atmosfera copilariei. Doar ca si mai placut ar fi sa reusesti, ceea ce in mod absolut normal nu se poate, desi toa­ta lumea se straduieste. Pentru ca ai tai au impresia ca, in sfarsit, se justifica sa-si bage nasul unde nu le fier­be oala, lucru pe care tu il detesti. Acum, cat te afli pe terenul lor, cu atat mai mult. Tu, pe de alta parte, ai sen­zatia ca trebuie sa ti se sufle-n fund exact atat cat ai tu chef pana sa in­chizi usa camerei si sa le zici "zat". Realitatea e ca nu doar ca nu te pamperizeaza nimeni, dar se mai si asteapta sa-i distrezi tu pe ei, ca ei de-acuma sunt batrani si i-au lasat pu­terile. Fix ce n-are nici un copil chef sa auda. Niciodata!

In fine, ideea e ca mi-am amintit de un episod similar, cand speram sa-mi gasesc refugiul in te­le­vizor. Mai bine imi bagam un bat in dos sau ma uitam cu ai mei la de­sene ani­mate. Pentru ca la teve am des­co­perit, atunci, un Irinel Columbeanu ine­cat de evlavie, pupand icoane si filmat, taman la tanc, cand isi exercita pi­o­senia. M-am hlizit trist. Apoi cu­vi­o­sul a cerut maicutei se­minte de flori, ca-i placusera ’mnealui exempla­rele ma­nas­tiresti. Si maicuta i le-a dat. Dar, inainte l-a intrebat daca sta la curte, ca florile alea sunt de curte, nu de ghiveci. Superb! Maicuta, bi­ne­in­te­les, habar n-avea cine e ’mnalui Iri. Dar, ’mnealui, Iri, o fi priceput ceva din lectia smereniei? Probabil nu.

PERSONAJUL. Si asa, pornind de la mama de-acasa, de la Iglesias si de la Iri cu icoa­na, m-am rascolit si eu de-un alt epi­sod, de data mai recenta insa, cand ace­lasi personaj cuvios si-a facut apa­ritia pe la prostele de la Universitate. In­ha­i­murat intr-o blana gene­roasa, sa-i tina cald trupului putintel. Mi-aduc aminte cu cata enervare am pri­vit situatia. De un comic grotesc si trist. Ce mama dracului cauta asta in piata? Ce rahat de revolte are el? Si nu ca n-ar avea, probabil ca se irita zdravan daca vreo fufa proasta nu-i face sex oral cum trebuie, nu zic nu, insa cum sa-ti permiti sa pretinzi ca impartasesti aceleasi griji cu ale multimii?

Tupeul n-are margini, n-are limi­te. Si din nou am realizat ca, din pa­ca­te, fara sange nu iese nimic. Daca m-as putea dezbraca pentru o secunda de principii si frica de mania Aluia de Sus, as zice ca viermisorul imblanit ar fi trebuit strivit, iar mama lui de Gu­vern n-ar fi trebuit rugat frumos sa se duca dracului, ci trimis acolo bucatele, la pachet.

Dar, cum secunda asta de refula­re nu-mi e permisa, imi indrept din nou aten­tia spre mama, care latra iar ceva despre cum ar fi mai bine sa-mi gesti­o­nez viata, imi indrept aten­tia spre ta­ta, care ne ignora, ca de obi­cei, pentru ca, doar din cand in cand, printr-o vor­­ba plina de duh, sa ne sugereze ca sun­tem un pic oli­go­fre­ne, si imi aduc amin­te de Iri care s-a in­tors acasa li­nis­tit, cu limuzina, a in­manat haina de blana vreunui ser­vi­tor, sa i-o aseze frumos in cuier, la ho­dina, si viata merge inainte la fel ca mereu.

×
Subiecte în articol: irinel columbeanu primarie