x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special INEGALABIL/Cristian Vasile – celebrul trubadur

INEGALABIL/Cristian Vasile – celebrul trubadur

de Luminita Ciobanu    |    20 Feb 2009   •   00:00
INEGALABIL/Cristian Vasile – celebrul trubadur

Cine n-a auzit melodia "Zaraza" şi n-a fost impresionat de versurile ei dar şi de interpretarea aparte a trubadurului Cristian Vasile?



Între cele două războaie mondiale "Zaraza" lui Cristian Vasile devenise un veritabil "imn". "Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza/ Cine te-a iubit?/ Câţi au plâns, nebuni pentru tine/ Şi câţi au murit!/ Vreau să-mi dai gura-ţi dulce, Zaraza,/Să mă-mbete mereu,/ De a ta sărutare, Zaraza/ Vreau să mor şi eu!" Brăilean ca şi Jean Moscopol, Cristian Vasile a interpretat şlagăre de mare succes în perioada interbelică. După ce a absolvit liceul în oraşul natal, Cristian Vasile a luat drumul Bucureştilor. S-a înscris la Conservator. Dorea să devină solist de operă şi părea neclintit în hotărâre. "Plec la Bucureşti din Brăila cu costumul de haine pe mine şi sub braţ cu pacheţelul înfăşurat în hârtie, o cămaşă de schimb şi cu altul, imens, de iluzii." Sunt cuvintele lui Cristian mărturisite într-una din scrisorile adresate mai târziu medicului brăilean Nicu Teodorescu.

CONSERVATORUL
În Bucureştiul plin de tentaţii la fiecare pas, Cristian Vasile a început o nouă viaţă. În anii dintre războaie protipendada intelectuală a Capitalei se dădea în vânt după spectacole de ţinută. De asemenea, restaurantele şi grădinile de vară faimoase precum "Zissu", "Cina",  "Lafayette" şi alte câteva precum "La Răcaru", "Băneasa",  "La Şosea" ori "Roata lumii" erau la mare căutare. Aici poposeau seară de seară orchestre care susţineau programe atât de bune încât publicul sorbea spectacolul "pe nerăsuflate". Pentru un provincial precum Cristian Vasile, îndrăgostit până peste cap de muzică, împătimit chiar, hotărât să-şi urmeze visul şi de a deveni cântăreţ de operă, ispita a fost cu atât mai mare, oferindu-i-se două extreme: glorie şi năpastă. A gustat din ambele cupe. 

"Opera... Ah! Opera! Visul meu dintotdeauna. Ascultam la Brăila, pe plăci de patefon, pe Battistini, Titta Ruffo, Carusso, Miguel Fleta şi îmi ziceam: Doamne! Când voi cânta şi eu măcar jumătate cât ei? Dar pentru asta trebuia să fac Conservatorul. Locuiam la căminul studenţilor brăileni, local care astăzi se găseşte în Bucureşti pe Strada Plevnei, colţ cu Berzei", i s-a destăinuit interpretul în pragul vârstei de 60 de ani medicului, muzicologului şi scriitorului Nicu Teodorescu.

"RĂCARU"
Visul său s-a spulberat într-una din serile în care a cântat, rugat de prieteni, la restaurantul "Răcaru". Student pe atunci la Conservator a dat o veritabilă lecţie de muzică pianistului care bâjbâia armoniile, şoptindu-i acompaniamentul corect. "Cristian şi-a făcut debutul în muzica uşoară purtând în suflet, ca un talisman, amintirea lui Alferd Pagony, a cărui voce o ascultase pe plăci de patefon", ne-a spus dr. Nicu Teodorescu.

Însă după cum se destăinuia Cristian într-una din scrisorile adresate medicului brăilean, a ales să cânte romanţe şi tango nu pentru că în anii de studenţie îmbrăcămintea i se cam lustruise, nici pentru "hrana cea de toate zilele". "Nimic din toate astea", ci din "dragoste pentru cântul vocal". A ales gloria momentului şi a renunţat în cele din urmă la studenţie.

GLORIE
I se propuneau contracte peste contracte. Proprietarii restaurantelor faimoase îl curtau pentru a cânta în localurile lor. Când pleca de la un restaurant pentru a cânta în altă parte, noul patron acoperea pierderile pricinuite de vechiul contract, mai ales că prin plecarea lui Cristian Vasile părăsea localul şi o parte din clienţi. Vocea interpretului era ca o vrajă pentru auditoriu, magie ce plutea chiar şi în momentul în care melodia se sfârşea. Preţ de câteva secunde se instala în sală tăcerea. Ca la un semn se declanşau aplauze furtunoase. Cristian Vasile a ars precum o flacără. A cântat şi a încântat. "... Cristian Vasile este cel mai mare diseur al României. Vocea lui este dulce, clară, nesilită, lipsită de orice urmă de accent de stridenţă", spunea compozitorul Ionel Fernic într-un articol în presa vremii, în 1929.

Fotografie adresată de Bibi (Cristian Vasile) fratelui său, Virgiliu (Pitzu) la 2 ianuarie 1937

VOCE CALDĂ
Cristian Vasile a iubit tangoul. A cântat şi romanţe, dar prea puţine. S-a aruncat în braţele tangoului, pe care l-a interpretat în stil propriu, unic, cu mare eleganţă. "Îi ardeau ochii şi-i ardea glasul când apărea în public, dăruindu-se cântecului cum numai puţini interpreţi ai acestui gen au făcut-o. (...) Avea o voce caldă, clară, maleabilă, cu un uşor tremur în ea, al cărei patetism exprima o întreagă epocă. Ion Vasilescu i-a spus «Ultimul trubadur»; îl vedea într-o veche grădină bucureşteană, între tufele înflorite de iasomie, cântând unei iubite de-o seară sau de-o vară o serenadă pe care o acompania la chitară", arată într-un comentariu ziaristul şi compozitorul George Sbârcea, sub semnătura Claude Romano.

Pe lângă vocea catifelată, Cristian Vasile avea şi alte avantaje: un fizic plăcut şi o inimă de aur. Era un tânăr fermecător, inteligent şi spiritual. Femeile erau înnebunite după el. Întotdeauna avea o prezenţă impecabilă. "Se îmbrăca elegant, cu haine de cea mai bună calitate, mereu cu colţul batistei bine asortată cu nuanţa costumului, aşezată în buzunarul de la piept. Nimeni nu l-a văzut vreodată neglijent. N-a fost purtătorul steagului virginităţii, dar nici despotul vieţii destrăbălate. El cucerea nu prin bărbăţie fizică, ci prin candoare şi tandreţe", spune dr. Nicu Teodorescu.

A avut mai multe iubite. Francesca a fost prima lui soţie. Cristian a adorat-o. Ea, în schimb, a dorit doar bani. Când au divorţat, după doar trei luni de căsnicie, a avut grijă să pună mâna pe toate încasările de la Casa de discuri Columbia şi pe salariul artistului de la "Răcaru".

Dar pentru Cristian n-a fost o problemă. Era în mare vogă. Câştiga într-o lună cât un funcţionar diplomatic într-un an.

MUZICĂ DE COLECŢIE
Întreaga poveste a celebrului interpret o puteţi afla luni, 23 februarie, din Ediţia de Colecţie a Jurnalului Naţional. Ediţia va fi însoţită de un CD ce cuprinde cele mai frumoase 24 de piese din vastul repertoriu al artistului: "Zaraza", "Nu!", "Pe boltă când apare Luna", "Minte-mă", "Pentru tine am făcut nebunii", "Aprinde o ţigare", "Pe cer s-a stins o singură stea", "Iubesc femeia", "Sărută-mă", "Aşa mi-e scris", "Ilona", "Ce-ar fi", "Dă-mi câte puţin din tot ce ai", "Nunuţo", "De ce te uiţi la mine?", "Ai fost odată", "În ochii tăi fermecători", "De ce mi-ai spus că mă iubeşti?", "Frumoasa mea, eu te ador", "Iubeşte-mă", "Nuşa", "Uită", "Cărăruie, du-mă iar", "Un tango".

×
Subiecte în articol: special vasile