Forţele Armatei României destinate Afganistanului, suplimentate pentru 2010 ca urmare a hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu 600 de militari, se vor concentra în acest an asupra instruirii militarilor afgani.
"România răspunde demersului şi solicitării NATO de participare cu instructori în centrele afgane de instruire şi cu echipe de consiliere şi legătură (OMLT), fiind preconizat ca, în cursul anului 2010, să realizăm introducerea a patru OMLT, care vor însuma un efectiv de aproximativ 150 de militari", se arată într-un documentar al Statului Major General (SMG).
Pe lângă aceste echipe de legătură, forţele Armatei României vor acţiona în misiuni comune cu militarii afgani, consiliindu-i inclusiv pe timpul operaţiunilor desfăşurate de aceştia. Instruirea forţelor militare afgane se face utilizând tactici şi proceduri NATO şi la nivelul coaliţiei se aşteaptă ca antrenarea acestora să influenţeze durata şi intensitatea misiunilor şi, implicit, pe termen lung, prezenţa aliată în Afganistan.
"Intenţionăm o creştere calitativă a capabilităţilor dislocate şi întărirea poziţiei în provincia ZABUL", se mai specifică în documentul citat. În acest mod, prin suplimentarea militarilor români, se mizează pe întărirea încrederii populaţiei. De altfel, Statul Major General consideră că este nevoie ca efortul internaţional să fie îndreptat spre "întărirea prezenţei şi stabilizarea zonei, concomitent cu intensificarea constituirii şi pregătirii forţelor de securitate locale".
În acest moment, contingentul românesc din Afganistan numără 1.025 de militari, dintre care 914 sunt prezenţi în zona de responsabilitate a Comandamentului Regional de Sud. Această regiune este una foarte activă din punct de vedere al acţiunilor insurgenţilor cu care se confruntă coaliţia, iar România este un important contributor cu trupe în această parte a Afganistanului, alături de SUA, Marea Britanie, Canada şi Olanda.
Suplimentarea militarilor hotărâtă de CSAT, la solicitarea NATO, înseamnă pentru Statul Major General şi "o mai bună organizare pentru executarea misiunilor şi protecţia forţelor româneşti din Afganistan". În acelaşi timp, Statul Major General consideră că o modalitate practică de implicare a României pe dimensiunea civilă o poate reprezenta participarea la proiecte civile realizate cu finanţare din fonduri europene, în conformitate cu prevederile strategiei UE pentru Afganistan.
AJUTOR LOGISTIC AL SUA
Tocmai prezenţa militarilor români în zonele fierbinţi din punct de vedere al operaţiunilor în Afganistan a scos la iveală şi impedimente logistice. "Capacitatea operaţională a contingentelor dislocate în teatru nu se realizează numai prin instruire şi acţiune eficientă, ci şi printr-o dotare tehnică la nivelul cerinţelor teatrului de operaţii. Dificultăţile în desfăşurarea procesului de înzestrare au determinat necesitatea cooperării cu partenerii de coaliţie, în special cu SUA, pentru asigurarea mijloacelor şi a capabilităţilor esenţiale pentru executarea misiunilor", se mai specifică în documentarul Statului Major General.