Dinu Patriciu admite ca, in calitate de presedinte al Rompetrol, a mers de mai multe ori la sediul Gu-vernului, fapt pe care-l considera normal, ca o obligatie in relatia stat-platitori de taxe. "Faptul ca am fost la sediul Guver-nului de mai multe ori se leaga de activitatea mea pro-fesionala, se leaga de pozitia mea de presedinte al unei asociatii patronale si deci de normalitatea unor relatii civilizate", declara presedintele Rompetrol intr-un interviu acordat Jurnalului National.
Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu admite ca in aceasta calitate a mers de mai multe ori la sediul Guvernului, fapt pe care-l considera normal, ca fiind o obligatie in relatia stat-platitori de taxe. Jurnalul National: Saptamana trecuta, avocatii dvs. au depus o plangere penala impotriva functionarilor care v-au interceptat convorbirile telefonice personale si de serviciu.Puteti fi mai specific, impotriva caror functionari, cine sunt, de unde sunt?
Dinu Patriciu: Nu pot fi mai specific, pentru ca nu am suficiente informatii. Stiu insa ca, din materie directa, mi-au fost interceptate telefoanele si acest lucru a fost certificat in baza comisiei SRI. Ori, toate faptele coroborate arata ca aceste interceptari erau completamente ilegale si, de altfel, depasind orice fel de durata imaginabila, chiar daca ar fi fost legal.
In plangerea penala ati avansat nume?
Nu. Am avansat fapte, probe si am cerut sa fie investigat.
Ce sperati sa obtineti in urma acestor investigatii?
Ca Romania sa inceapa sa functioneze in cadru normal pentru o economie de piata. Atat timp cat informatii ale unor persoane si corporatii sunt transmise in afara cadrului relatiei destinate, asta nu inseamna economie de piata.
Si numai atat doriti?
Nu. In primul rand cred ca siguranta nationala inseamna siguranta tuturor cetatenilor, inseamna lipsa fricii, inseamna normalitatea unor relatii curate intre autoritate si cetatean.
Dar personal, in economia procesului in care sunteti implicat ?
In economia procesului nu inseamna nimic, pentru ca sa fiti convinsa ca acele interceptari, cu orice pret s-ar fi facut, n-ar fi putut fi gasite nici un fel de probe ale vreunui atentat, in primul rand la siguranta nationala.
Polițiștii au aflat, în sfârșit, ce s-a întâmplat cu Louisa, o femeie care a fost găsită moartă în casă în 1967
Citește pe Antena3.ro
Cati avocati aveti in acest proces?
Nu stiu, cred ca personali trei sau patru.
Si domnul Budusan se numara printre avocatii dumneavoastra?
Da.
De cand l-ati angajat ?
Din primavara.
Aveti cunostinta ca avocatii dumneavoastra s-au intalnit cu doamna Monica Macovei?
Nu, sub nici o forma.
Jurnalul National are informatii de la martori care au vazut ca acestia s-au intalnit, si ca una din intalniri a avut loc chiar in biroul domnului Mircea Toma.
Nu am nici un fel de informatie in acest sens. Si nu cred in vreo relatie privilegiata intre doamna Monica Macovei si avocatii care ma apara.
Daca ar fi avut loc astfel de intalniri, v-ar fi spus? Erau obligati sa o faca?
Nu erau obligati sa o faca sub nici o forma. Dar, nu cred ca au mai existat altfel de comunicari pe aceasta tema, in afara plangerii depuse in mod oficial.
O decizie pe care ati luat-o in acest scandal a fost demisia dumneavoastra din fruntea filialei PNL Prahova.
Da.
Acum, ca ati ramas un simplu membru al filialei, cum vedeti fuziunea dintre PNL si PD?
Haideti sa nu amestecam problemele politice cu cele legate de un interviu, nu are nici o legatura cu faptele politice.
Era o demisie in contextul scandalului.
Nu, e o demisie care nu are alta semnificatie politica decat aceea de a fi un protest impotriva isteriei care a cuprins in ultima perioada mediul politic legat tocmai de relatiile "vinovate" intre mediul politic si mediul de afaceri. Dupa cum va aduceti aminte, am fost primul care mi-am dat demisia din Parlament in momentul in care a aparut legea incompatibilitatii, renuntand la orice fel de pozitie politica aleasa tocmai pentru a satisface cerintele legii. Acum cred ca s-a depasit pragul rationalului prin comentarea acestui tip de relatie, care ar trebui sa faca parte din normalitatea unei tari libere, a unei economii de piata, a unei societati moderne care se bazeaza in primul rand pe comunicarea dintre cei care administreaza si cei administrati. Adica, noi, cei care platim impozite, avem tot dreptul sa comunicam cu cei care administreaza fondurile puse la dispozitie de noi.
"Nu ma simt vizat"
Presedintele a facut niste afirmatii legate de grupurile de interese nelegitime. Va simtiti cumva vizat de aceste afirmatii?
Sub nici o forma. Atata vreme cat stiu ca grupul Rompetrol nu numai ca a avut o activitate perfect legitima, dar aduce statului peste 800 de milioane de dolari pe an impozite si taxe, respectiv aproape 7% din veniturile bugetare. Nu am cum sa gasesc in aceasta situatie nimic ilegitim. Suntem singura companie din Romania dintre cele care aveau datorii la stat careia nu i s-a facut nici un fel de cadou, dimpotriva, inclusiv penalitatile si dobanzile la sumele datorate inainte de privatizare au fost incluse in cuantumul pe care-l platim catre statul roman.
V-am pus aceasta intrebare pentru ca declaratiile presedintelui au venit la scurt timp dupa ce noi am dezvaluit intalnirile dumneavoastra cu doamna ministru Macovei.
Nu intalnirile, ci o singura intalnire, care a fost cat se poate de legitima si de motivata.
Exista o intalnire confirmata, dar noi avem informatii ca au mai fost si altele.
Nu au mai fost altele. Iar faptul ca am fost la sediul Guvernului de mai multe ori se leaga de activitatea mea profesionala, se leaga de pozitia mea de presedinte al unei asociatii patronale, si deci de normalitatea unor relatii civilizate.
Cate astfel de vizite ati facut la sediul Guvernului?
Nu stiu sa va mai spun.
Au fost multe, putine?
Probabil cateva legate in primul rand de problemele economiei romanesti. De altfel, trebuie sa va spun ca astfel de intalniri fac parte din normalitatea oricarei economii. Un mare contribuabil nu are cum sa nu se afle in legatura cu autoritatile statului. Iar acesta nu este un privilegiu, ci o obligatie. Este obligatia ambelor parti aceea de a comunica, dupa cum este a statului aceea de a proteja interesele celor care platesc impozite. Dar la noi discutia a inceput sa fie complet deformata si sa capete accente de isterie.
In cadrul acestor intalniri ati abordat colateral si problema dosarului Petromidia?
Nu am de ce sa ridic aceasta problema, decat fata de organismele competente, si atunci o fac cat se poate de elegant. Am adresat, catre sfarsitul anului trecut, scrisori catre presedintele tarii, catre primul-ministru, catre CSM, delegatia UE, organisme in legatura directa cu respectarea drepturilor omului in Romania, cu respectarea cadrului procesual, care ar trebui sa fie transparent si eficient. Nu se poate hartui o corporatie de trei ani. Trebuie sa existe prezumtia de nevinovatie. Trebuie sa existe dreptul la aparare. Ne-am aparat impotriva abuzurilor, pentru ca abuz se cheama ca parte din acest dosar sa fie trecuta de catre cei responsabili, de catre procurori, catre persoane care apoi sa o foloseasca in procese civile impotriva companiei. Este un act strigator la cer. Este impotriva oricaror norme ale democratiei si ale justitiei adevarate.
Scrisoarea pe care i-ati adresat-o presedintelui Basescu a fost inainte sau dupa ce i-ati cerut o audienta?
Am scris scrisoarea si am cerut in acelasi timp si audienta. Si cand e vorba de dl presedinte si de toate aceste autoritati... Pentru ca nu ne aflam intr-o tara totalitara, ci intr-o tara democratica.
Dar primul-ministru v-a primit, presedintele nu v-a primit...
Este optiunea fiecareia dintre aceste autoritati...
NECESITATE
"Trebuie sa va spun ca astfel de intalniri fac parte din normalitatea oricarei economii. Un mare contribuabil nu are cum sa nu se afle in legatura cu autoritatile statului. Iar acesta nu este un privilegiu, ci o obligatie. Este obligatia ambelor parti aceea de a comunica" HARTUIRE
"Nu se poate hartui o corporatie de trei ani. Trebuie sa existe prezumtia de nevinovatie. Trebuie sa existe dreptul la aparare" - Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol
"Trebuie sa va spun ca astfel de intalniri fac parte din normalitatea oricarei economii. Un mare contribuabil nu are cum sa nu se afle in legatura cu autoritatile statului. Iar acesta nu este un privilegiu, ci o obligatie. Este obligatia ambelor parti aceea de a comunica" HARTUIRE
"Nu se poate hartui o corporatie de trei ani. Trebuie sa existe prezumtia de nevinovatie. Trebuie sa existe dreptul la aparare" - Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol