Cu ocazia partidei de fotbal dintre CFR Cluj şi Internazionale Milano(0-3), televiziunea ungară de ştiri hirtv a realizat un amplu reportaj la Cluj-Napoca, pentru a verifica cât de reală este speculaţia că CFR-ul este o formaţie “maghiară”. Faptul că intelectuali maghiari au pus bazele formării clubului încă de la sfârşitul anilor 1800 a fost confirmat imediat de istoricii din Cluj-Napoca.
Începuturile
Finanţatorul echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, nu pare deranjat de eticheta pusă formaţiei sale şi vorbeşte deschis despre începuturile implicării sale în fotbal. “În 2001, când am preluat echipa, jucătorii erau chiar angajaţi din CFR pasionaţi de fotbal. Iniţial, mi-au solicitat o finanţare de 5-10.000 de dolari lunar. Pentru ei asta ar fi însemnat supravieţuirea echipei. Le-am zis că e ca şi cum un bolnav aflat în comă ar avea nevoie de o operaţie costisitoare, iar pe mine mă cheamă să plătesc factura de curent din sala de operaţie. De atunci, conform rapoartelor contabile, s-au vărsat 107 milioane de euro în club. Încasările sunt cel puţin la fel de mari. Deci pot să spun că în 11 ani în acest club au fost rulate 220-230 de milioane de euro. De aproape doi ani, clubul se autofinanţează, iar bugetul anual al clubului este de 15 milioane de euro. Eu nu retrag nici un ban din veniturile care intră în club”, spune Paszkany.
Nu va investi în Ungaria
Patronul formaţiei din Ardeal este mândru că a ales să investească în oraşul său natal. ”Sunt foarte multe locuri unde omul se poate simţi bine, însă nicăieri nu este ca acasă. Sunt clujean, aici s-au născut şi cresc copiii mei, aici sunt prietenii mei. Nu sunt dispus să investesc într-un club din Ungaria sau orice altă ţară. Înainte de 1989, în România existau 2 ore de program la televizor, astfel că 90% dintre tineri mergeau să practice sport. După Revoluţie, lucrurile s-au schimbat şi nimeni nu mai vrea să facă sport. Nu mă interesează dacă suntem catalogaţi club maghiar sau român. Eu vreau doar ca fiecare să fie profesionist în acest club. Nu mă interesează din ce ţară vine antrenorul, cât timp face performanţă. Am analizat din ce ţară europeană putem aduce jucători cu pretenţii financiare acceptabile, apropiaţi de stilul de joc cu care se poate câştiga titlul în România. Aşa ne-am oprit la Portugalia. Antrenorii şi fotbaliştii au mult mai multe drepturi decât responsabilităţi. Dacă ei greşesc, decizia supremă pe care o poate lua un club este să le taie 25% din salariu. Am adus jucători cu performanţe în Europa, le-am mărit salariul şi ei au jucat mai slab decât până atunci”.
Dezavantajul provinciei
Paszkany aruncă săgeţi spre Capitală şi spune că formaţia sa este dezavantajată în lupta pentru titlu. “Dacă am fi un club din Bucureşti am câştiga 4 titluri în 5 ani sau chiar 6 în 7 ani, aşa câştigăm doar 3 în 5 ani. Toate forurile executive ale fotbalului românesc îşi au sediul în Bucureşti. Sunt interese financiare imense şi oameni dispuşi să facă orice pentru bani. Nu întâmplător au existat probe şi arestări în rândul arbitrilor şi al conducătorilor de club. Oficialii forurilor decizionale se întâlnesc cu patronii de cluburi din Capitală şi nu întâmplător restul echipelor din provincie îşi dau viaţa cu noi ca pe frontul sovietic şi o lasă mai moale cu ei”. Cât despre suporteri, Arpad Paszkany crede că echipa sa domină în inimile fanilor din Transilvania. “77% dintre ardeleni ţin cu CFR Cluj. O cotă de piaţă de 77% din aproape 13 milioane de locuitori ai Ardealului este ceva fantastic. Urmează Steaua cu aproape 11% şi restul nici nu mai contează. CFR e iubită peste tot. Nimeni nu o înjură nicăieri”.
Dezamăgit de FIFA şi de UEFA
Paszkany acuză în termeni duri decizia FIFA de a interzice accesul publicului la meciul Ungaria-România, programat luna viitoare la Budapesta. “FIFA şi UEFA sunt două foruri depăşite ca mentalitate şi gândire. Se opun de ani de zile introducerii probei video în fotbal şi preferă să trimită 6 arbitri la meciuri, care oricum nu văd dacă a depăşit mingea linia porţii. Nu înţeleg logica care stă la baza deciziei de a organiza meciul Ungaria- România fără spectatori. Fotbalul este un sport al maselor. Nu poate răspunde o echipă, o naţiune, pentru ce strigă unul sau altul din tribună. Sunt de acord cu amenzile, deşi acestea ar trebui plătite de cei vinovaţi. Cei 11 jucători nu au nici o vină că cineva dintre cei 30 sau 60.000 de spectatori a strigat ceva”, a adăugat Paszkany pentru nsotv.
L-a vrut pe Dzsudzsak
Cât despre jucătorii maghiari care s-au aflat de-a lungul timpului pe lista ardelenilor, Paszkany l-a numit şi pe starul Ungariei, Balazs Dzsudzsak. “Vass Adam s-ar fi aflat în lotul pentru Inter dacă nu s-ar fi accidentat. În aceste condiţii s-a pus problema aducerii lui Varga Jozsef, dar pe lista noastră s-au aflat şi alţi jucători. Noi avem un număr foarte mare de jucători. 10 sunt împrumutaţi la alte echipe şi mai avem 35 în lot. Pe Dzsudzsak l-am vrut cu adevărat în 2007, însă transferul a căzut din cauza antrenorului de atunci. După ani de experienţă am ajuns la concluzia că lotul trebuie alcătuit de conducere, iar antrenorul să se ocupe doar cu pregătirea echipei, având doar un rol consultativ în privinţa transferurilor”.
Naţionalism?
Despre tenta naţionalistă a rivalităţii dintre U şi CFR a vorbit portarul de legendă al studenţilor, Szoboszlay Miklos (88 de ani). “În trecut a fost o prietenie deosebită atât între cele două cluburi, cât şi între suporteri. Nu ştiu dacă rivalitatea actuală este creată artificial sau este un naţionalism exacerbat. În anii 50 am fost starul echipei Universitatea. După un meci, m-a oprit un suporter român pe stradă şi mi-a spus 'Domnule Szoboszlay, ce aţi făcut dumneavoastră azi, noi românii nu vom uita niciodată'. Cel puţin jumătate dintre suporterii Universităţii nici nu au auzit de mine. Personal nu mă interesează că Universitatea este considerată echipa românească şi CFR una ungurească. În sufletul meu va rămâne mereu doar U. Eu acolo am învăţat tainele fotbalului şi nu aş fi un ungur cinstit dacă nu aş recunoaşte asta. Sunt sentimental şi cum cântau fanii lui U la acea vreme nu o făcea nimeni”, spune Szoboszlai.
Fanii români ai CFR-ului au refuzat dialogul cu televiziunea ungară
Au vorbit în schimb liderii maghiari din peluză. “Limba maghiară se aude în tribune la toate meciurile pe teren propriu ale CFR-ului, însă sunt şi mulţi fani români. Există un grup format exclusiv din suporteri maghiari, însă nu avem nimic împotriva fanilor români. Etnia nu are relevanţă la noi. Dovadă că şi în galeria Universităţii sunt mulţi maghiari. Recunosc că avem mulţi suporteri maghiari şi că echipa este foarte îndrăgită în Ţinutul Secuiesc. În ultimii ani, mulţi maghiari din România au început să se identifice cu CFR Cluj. Ei nu văd alternativă. Nu putem spune că CFR este echipa maghiară doar fiindcă patronul, doi jucători şi unii suporteri fac parte din această etnie. Fanaticii lui U sunt frustraţi că am ajuns o echipa superioară”, spune liderul galeriei kvsc.