INTERVIU
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a ordonat Statului Major General sa realizeze portretul-robot al soldatului anului 2015. Acesta va fi transmis industriei de aparare pentru realizarea produselor destinate Armatei.
Armata de profesionisti
Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, ne-a declarat in interviul pe care ni l-a acordat ca pana in 2007 Armata nu va mai avea militari in termen. In acelasi timp, demnitarul anunta reduceri de personal in aparatul central al MApN, dar si sustinerea industriei de aparare prin comenzi. In privinta generalului Badalan, ministrul asteapta sa i se gaseasca o vina penala.
RAZVAN BELCIUGANU
VOLUNTAR. Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, spune ca, in ceea ce priveste stagiul militar, si colegul sau de cabinet de la "Interne" are aceleasi obiective |
Jurnalul National: Ati declarat ca jumatate din personalul aparatului central din MApN va fi trimis la structuri operative. Cum va evolua ministerul in timpul mandatului dumneavoastra?
Teodor Atanasiu: Vom incepe cu reforma institutionala, mai precis cu reorganizarea ministerului, fiindca Armata Romana sufera un proces de transformare in care unitatile operative isi reduc numeric efectivele si, de asemenea, primesc o calitate superioara prin instructie si prin dotare. Din pacate, cupola ministeriala nu a tinut pasul cu reforma din Armata si a venit momentul sa facem si reforma institutionala. De asemenea, va trebui sa vedem si ce inseamna o Armata profesionista bazata pe voluntariat si motivarea militarilor care vor lucra in aceasta Armata profesionista. De aceea avem si un pachet legislativ pentru scoaterea stagiului militar obligatoriu si transformarea Armatei Romane si prin reducerea numerica pana in 2007, cand, dupa eliminarea stagiului militar obligatoriu, vom avea 75.000 de militari si 15.000 de civili.
Asadar, stagiul militar obligatoriu, din punct de vedere al MApN, va fi eliminat.
Cu siguranta vom fi pregatiti ca din 2007 MApN sa nu mai faca incorporari. Vom avea o Armata bazata pe voluntariat. Deja pentru Fortele Navale nu mai facem incorporari si pana la sfarsitul acestui an nici pentru Fortele Aeriene nu vom mai face. Vom mai avea recruti la Fortele Terestre si trebuie sa reusim ca pana in 2007 sa avem un sistem bazat doar pe voluntariat. Exista in acest sens chiar si un proiect de lege.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Eliminarea paralelismelor
Citește pe Antena3.ro
Deci continuati planul de transformare inceput de predecesorul dumneavoastra.
Da, continuam acest plan. Din acest motiv vom incepe, repet, cu ceea ce a ramas in urma, aparatul central al MApN, cu reorganizarea lui, cu restrangerea numerica a personalului, cu eliminarea paralelismelor, redimensionarea directiilor si a celorlalte compartimente ale ministerului, astfel incat structurile sa fie eficiente, dar restranse la necesarul Armatei si la noua dimensiune din 2007.
Unde ati identificat dumneavoastra paralelisme si surse de coruptie in MApN?
Paralelisme sunt foarte multe, aproape pe toate departamentele, in primul si in primul rand la Inspectorat. Inspectoratul MApN avea activitati care se suprapuneau cu toate celelalte directii si departamente, cum ar fi Auditul, dar si altele, inclusiv cu cei de la Juridic. De asemenea, am observat ca foarte multe dintre directii si-au luat in timp atributii care erau ale altora. Vom indeparta toate acestea si bineinteles ca eliminarea lor va duce si la o scadere de personal.
Pe timpul mandatului dumneavoastra vor fi facute masive achizitii de tehnica militara.
Pe timpul mandatului meu sper sa fie facute masive achizitii de tehnica militara, mai ales ca obiectivul nostru este ca bugetul sa nu mai fie destinat cu precadere platii salariilor, primelor de trecere in rezerva si altor cheltuieli de personal care astazi se ridica la peste 50 la suta din buget. Noi vrem un buget echilibrat, in care cheltuielile de personal sa fie in jur de 40 la suta si cheltuielile de achizitii, tot de 40 la suta. Astazi, pentru achizitii sunt destinate 26-27 procente din buget.
Sunteti un fin cunoscator al industriei de aparare si al problemelor acesteia pentru ca proveniti din mediul ei. Va rog sa ne spuneti cum ar trebui ca industria de aparare sa se adapteze la cerintele Armatei?
Industria noastra de aparare are doua probleme principale: prima este aceea ca este total decapitalizata si nu va fi in stare sa faca fata necesitatilor si concurentei. De aceea, consider ca prima prioritate pentru Ministerul Economiei este sa privatizeze industria de aparare, astfel incat in urma procesului de privatizare sa existe o capitalizare puternica, si atunci se va rezolva si cea de-a doua problema a industriei de aparare, care este lipsa perspectivei, din cauza faptului ca Armata Romana nu le-a comunicat care vor fi armele Armatei pe un interval mediu si lung de timp.
Soldatul anului 2015
Acum, MApN va comunica aceste proiectii ale sale industriei de aparare?
Da, am cerut ca acest lucru sa se intample chiar in acest an. Vrem sa le comunicam celor din industria de aparare cum arata soldatul roman al anului 2015, cu ce va fi el dotat, tocmai pentru a se putea face un plan investitional in acest sens. Cred ca daca aceste doua probleme ale industriei de profil vor fi rezolvate, adica informatia si capitalizarea prin privatizare, industria romaneasca poate deveni competitiva. Oricum, noi am venit in sprijinul industriei si am anuntat toate firmele producatoare de echipamente militare care sunt in contact cu Ministerul Apararii Nationale, indiferent din ce tara provin ele, ca Guvernul intentioneaza sa implice industria romaneasca in toate achizitiile privind Armata Romana si le recomandam sa-si gaseasca parteneri interni ca sa-si faca societati mixte sau sa-si deschida noi societati. Noi preferam sa lucram cu cei care sunt persoane juridice romane si isi platesc impozitul pe teritoriul Romaniei.
Baze americane, intr-un an
Avand in vedere ca Romania este o viitoare tara de granita a Uniunii Europene, cum veti implica MApN in politica de securitate europeana?
MApN va fi cu siguranta implicat in politica de securitate europeana. Probabil ca proiectul de securizare a frontierelor se va extinde si nu va mai fi unul implementat doar de Ministerul Administratiei si Internelor, ci de toate organismele care participa la siguranta nationala. Faptul ca vom fi granita a UE si suntem granita a NATO ne da prilejul ca proiectele noastre pe securizarea frontierelor sa fie finantate nu doar de Romania, ci si de UE si de NATO. Atat timp cat principala problema a Europei nu consta in posibilitatea iminenta de a fi atacata din exterior, ci riscul principal este reprezentat de terorism, este foarte clar ca Armata va avea rolul primordial pentru sistemul de securitate, si nu fortele care isi desfasoara activitatea in interior pentru linistea publica.
Cu Donald Rumsfeld ati vorbit despre bazele americane care vor fi amplasate in Romania?
Am discutat cu domnul general Jones cand a fost in Romania despre situatia bazelor. Deja cu domnul Rumsfeld nu mai era cazul, pentru ca Armata americana stie exact ce-si doreste si si-a formulat punctul de vedere si asteapta decizia politica a Congresului american. Acesta va hotari, speram noi, favorabil, in cursul lunii martie, daca nu in aprilie. Este vorba de cateva baze in zona Dobrogei. Daca Congresul va lua o decizie favorabila, dupa aceasta hotarare, probabil ca intr-un an, aceste baze vor fi functionale.
Relatii cu Armata Rosie
Pana in acest moment, relatiile bilaterale dintre Armata Romaniei si Armata Federatiei Ruse au fost reci. Cum veti dori sa dezvoltati aceasta relatie, mai ales ca presedintele Bush, cand a fost in Romania, a vorbit despre tara noastra ca o punte intre cele doua mari puteri?
Dezvoltarea relatiilor Armatei Romaniei cu Armata Federatiei Ruse a inceput sa fie facuta in cadrul NATO. Exista o operatiune in Marea Mediterana a NATO, la care Rusia s-a alaturat. Este o actiune la care participa si militarii romani. Am inceput deja colaborarea cu Federatia Rusa, purtam discutii pentru participarea pe zona de securitate a Marii Negre, in interiorul Black See Force, dar si in afara acestei forte. Noi incercam sa extindem operatiunea din Mediterana a NATO si in Marea Neagra.
Ati fost director la Cugir, unde se fabrica arme Kalasnikov. Firma de comert exterior a MApN a vandut multi ani astfel de armament, iar Federatia Rusa a ridicat pretentii in ceea ce inseamna licentierea. Cum se va rezolva aceasta problema?
Noi nu fabricam Kalasnikov, fabricam arme de infanterie care folosesc mecanismul fabricat de Kalasnikov. Aceste arme au suferit transformari in timp de catre partea de cercetare din Romania si respectiv uzinele producatoare din Romania. Dar aceasta problema nu cred ca este de actualitate, pentru ca eu inteleg ca s-a convenit un acord intre Uniunea Sovietica si Republica Socialista Romania pentru fabricatie. Acum Rusia revendica ceva care trebuia sa-i revina Uniunii Sovietice si am inteles ca ei se dezic de tot ceea ce a insemnat Uniunea Sovietica. Este o problema de politica externa si va fi discutata de Ministerul de Externe.
LA NIVEL INALT
"Domnul Rumsfeld ne-a felicitat pentru modul in care militarii romani isi desfasoara misiunile peste hotare. Am mai discutat care va fi participarea Armatei in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Balcani si care sunt pretentiile Romaniei din punct de vedere economic pentru participarea Romaniei in misiuni in exterior" - Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale
SUSTINERE PENTRU BADALAN
|
Ati citit articolele publicate de Jurnalul National referitoare la activitatea generalului Badalan in decembrie 1989. Il mai sustineti in functie?
Despre domnul general Badalan si despre atacurile pe care le-am vazut in Jurnalul National privind activitatea domniei-sale la Revolutie am mai declarat de cateva ori, in momentul in care va incepe urmarirea penala impotriva sa n-o sa asteptam sa vedem rezultatul prin hotarare judecatoreasca definitiva, ci eu voi solicita presedintelui Romaniei suspendarea din functie. In schimb, pana sa inceapa urmarirea penala, suntem intr-un stat de drept in care orice persoana este nevinovata pana la proba contrarie si pana la acea data va avea credit total din partea ministrului Apararii ca sa isi faca treaba asa cum stie sa o faca si o face foarte bine ca sef al Statului Major General.
Pot exista si vinovatii morale?
Da, pot exista tot felul de vinovatii, numai ca intr-un stat de drept vinovatiile care se pedepsesc nu sunt cele morale.
|