x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri C.V. Tudor - "N-as fi marioneta, dar nici papasa"

C.V. Tudor - "N-as fi marioneta, dar nici papasa"

24 Noi 2004   •   00:00

INTERVIU
Ultimul dintre principalii candidati la Presedintie care au raspuns intrebarilor comune adresate de Jurnalul National e presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor. Din lipsa timpului, candidatul PRM nu a raspuns la toate intrebarile la care au raspuns ceilalti doi principali contracandidati ai sai: Adrian Nastase si Traian Basescu.

DANA PICIU

Click pentru a mari imaginea
CAUTARI. C.V. Tudor spune ca nu are orgolii, preocuparea lui fiind sa afle care este sensul vietii

Jurnalul National: Pentru cine candidati?
Corneliu Vadim Tudor: Nu candidez pentru mine, nu ma intereseaza functiile, ca dovada ca sunt singurul parlamentar european care si-a dat demisia. In anul 2002, in semn de protest fata de o complicitate suspecta in lichidarea unui post de televiziune, eu mi-am dat demsia din functia de membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Pentru ce candidati?
Eu candidez in primul rand pentru ca tara trebuie guvernata, condusa. In al doilea rand, pentru ca modul in care ea a fost condusa pana acum este catastrofal. De asemenea, candidez pentru a reda demnitatea poporului roman. Stiu ca poporul roman merita o soarta mult mai buna, e un popor nobil. Din pacate, a ajuns acum oaia neagra a Europei. Iti vine uneori sa te impusti cand vezi pegra unor anumite categorii de populatie din Romania cum infesteaza aerul Europei Occidentale si ne fac de ras, pentru ca nu se spune ca sunt tigani, se spune ca sunt romani. Candidez pentru a salva de la umilinta aceasta tara.

Ce castigati din aceasta candidatura?
Eu in general din politica nu am castigat absolut nimic. M-am ales cu un inceput de diabet pe care il tin sub control si pe care l-am facut chiar in Senat. Prima glicemie din viata mea mi-a luat-o chiar ministrul Sanatatii, de pe atunci Iulian Mincu, in biroul meu de la Senat in 1994. S-a speriat ca aveam atunci 400 glicemie, eu habar n-aveam ce e aia diabet. Dupa cateva saptamani, fostul meu coleg de scoala, Adrian Nastase, mi-a zis ca avea aceleasi simptome. I-am zis sa se duca sa-si glicemia. S-a dus a doua zi si mi-a zis ca el avea aproape 500. Iata ce ne da noua politica. Mie, personal, bani nu mi-a adus. Mi s-a adus in schimb o popularitate mare pe plan mondial. Intr-un fel e un castig pentru ca mi-am facut cunoscuta vocea si cei care au stiut sa dea la o parte glazura negativa pe care mi-au aplicat-o unii din interes au vazut adevaratul om Vadim Tudor.

Dar ca presedinte ce ati avea de castigat?
Eu am alta tabla de valori, eu nu vorbesc in termeni de castig si de pierderi. Luni seara stau uneori la mine la tipografie, la Casa Scanteii, pana la 6 dimineata ca sa-mi scot revista din care traiesc eu si copilasii mei. Tabla mea de valori se bazeaza pe alte repere. Romania are nevoie de o noua ordine morala. Ca istoric eu caut in existenta anterioara a Romaniei niste epoci sa fie cat de cat asemanatoare cu cea de acum si nu gasesc. Acum aproape ca e pierduta orice speranta pentru ca oamenii cinstiti rezista din ce in ce mai greu. Asta este supararea mea cea mare, ca am inceput sa ne obisnuim cu neobisnuitul, s-a spart tabla de valori morale a poporului roman.

"In faza intrebarilor fundamentale"

Vreti sa intrati in cartea de istorie?
Nu, eu nu am orgolii de-astea. Eu inca sunt in faza primara a intrebarilor fundamentale. Care este sensul vietii. Tare mi-ar fi ciuda sa constat ca sensul vietii e de fapt e un nonsens, sa constat ca de fapt viata nu are nici un sens. Ar fi tragedie ingrozitoare sa ne dam seama ca Dumnezeu a creat lumea intamplator.

Cat de grea e mostenirea lasata de Ion Iliescu?
Mie imi pare rau ca trebuie sa o spun, sunt la momentul adevarului, Iliescu este piaza rea a poporului roman. Cu aerul ca el e simpatic, ca este un unches sfatos, ca ne da povete, se asaza pe sant cu babele din Oltenita si le vorbeste de negarea negatiei si de purgarea purgatiei si le spune cum canta el in corul Liceului "Spiru Haret". Cu aerul asta ca nu face rau la nimeni, el a imprimat directia satanista a mersului societatii romanesti. Vorbiti de mostenire. Nu e nici o mostenire, pentru ca el vrea sa conduca tara in continuare. Acum nu mai poate sa candideze si il impinge pe marioneta asta de Adrian Nastase cu speranta ca tot el va conduce, cu aparatul lui. In faza in care suntem noi acum si pe baza datelor care prefigureaza o mare frauda electorala in urmatoarele zile cred ca nu se poate vorbi de o mostenire a lui Ion Iliescu, pentru ca asta nu se da plecat nici cu picioarele inainte pe catafalc. El nu a auzit de cuvantul pensie.

"Daca romanii voiau circ..."

Va considerati un politician carismatic?
Nu o sa auziti niciodata ca ma laud. Nu vreau sa fiu carismatic, nu vreau sa fiu simpatic, nu vreau sa fac gropite in obraji, nu vreau sa fiu agreat de nimeni, vreau sa fiu drept. Secretul succesului meu, atat cat este: eu rostesc cu vehementa si cu forta de convingere marile adevaruri, cel putin ale poporului roman la acesta epoca.

Ce ati scoate din CV-ul dumneavoastra?
Nu e foarte bogat CV-ul meu, dar nu ma rusinez cu el. Eu mi-am facut intaia datorie pe care o are un barbat fata de tara lui: m-am dus la armata. Am tiparit 20 de carti. Intr-o viata de om, pana la 55 de ani, cred ca am facut tot ce se putea face, pornind de la o copilarie defavorizata. Am fost al cincilea copil al unei familii foarte sarace, mergeam la Liceul "Sfantul Sava" si imi dadeau surorile mele bluzele lor si pantofi de-ai lor, niste sosoni cu fermoar pentru ca era iarna.

In campanie, romanii vor circ sau solutii concrete?
Eu am incredere in discernamantul romanilor. Poporul roman este matur. El se rascoala rar, mamaliga nu face explozie, cum se zice, dar atunci cand face e devastatoare. Romanii nu vor circ. Poetul national al romanilor e un poet tragic, e Mihai Eminescu. Pai daca romanii voiau circ alegeau un poet mai usor, un epigramist, pe Cincinat Pavelescu sau pe Ion Minulescu.

Cati bani ati cheltuit din propriul buzunar pentru campania electorala?
Eu nu am bani. Eu nu am notiunea banilor, nu am nici un ban in buzunar. Banul e ochiul dracului. Ai nevoi de bani pentru necesarul zilnic, politica de anvergura nu se face fara bani. Nu ma intrebati de bani, nu ma pricep, am o infirmitate sociala in privinta banilor. Nu stiu cat castig, nu ma intereseaza, dar va asigur ca un om ca mine are o viata destul de modesta. Am alta tabla de valori din care banii nu fac parte.

"Gangsteri bagati la puscarie"

Care va fi prima masura pe care o veti lua ca presedinte?
Am spus, va fi lichidarea mafiei. In 48 de ore voi lichida mafia cu legea in mana. Pana nu bagam cateva sute de gangsteri la puscarie nu va fi liniste in Romania. Apoi voi sterge datoriile pe care le au cei mai amarati dintre romani, sa le fac romanilor o bucurie de Craciun si de Anul Nou.

Ca presedinte, ce tip de relatie puteti avea cu Guvernul?
Presedintele poate desemna un prim-ministru din partidul care a castigat alegerile sau poate desemna din alt partid, poate lua parte la sedintele guvernului in care se dezbat probleme de interes national. Eu nu as fi un presedinte marioneta, nu as fi un presedinte decorativ, nu mi-as incalca prerogativele, dar nu as fi nici un papasa, un tatuc al natiunii.

Agreati ideea unui guvern de tehnocrati?
Da. De profesionisti si tehnocrati, este singura solutie.

Dar a unuia de uniune nationala?
Se poate si asa. Pentru salvarea tarii da, dar fiecare partid din acest guvern sa-si elimine hotii, sa-si elimine coruptii, sa-si elimine mafiotii.

Partidul care formeaza guvernul va propune pentru functia de prim-ministru doua nume: un fost colaborator al Securitatii inainte de 1989 si un personaj implicat intr-un scandal de coruptie dupa 1989. Sunteti obligat sa alegeti pe unul dintre ei. Pentru cine optati?
M-as opri la cuvantul obligat. Nimeni nu-l obliga pe presedinte. Eu nu voi fi presedintele de carpa care sa fie obligat... de cine, primul ministru? Eu il oblig pe seful partidului care a castigat alegerile sa gaseasca pe altcineva. Ipotetic vorbind insa l-as alege pe primul, cel despre care se zice ca a colaborat cu Securitatea. Nu toti care au colaborat sau au fost ofiteri de Securitate sunt de demonizat. In nici un caz nu as merge cu coruptii la drum.

Cu exceptia dvs., pe care dintre candidati l-ati vota?
Nu dau nume, dar in nici un caz voturile nu i le voi da lui Adrian Nastase.
×
Subiecte în articol: interviu