x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Castelul Peles ar putea fi solicitat in natura

Castelul Peles ar putea fi solicitat in natura

24 Apr 2005   •   00:00

Senatul va dezbate astazi proiectul de lege care reglementeaza situatia bunurilor care au apartinut Regelui Mihai.

  • de CRISTIAN PETRU
  • INTERVIU

  • OPINIE. Andrew Popper, negociatorul-sef al Casei Regale, crede ca, daca Parlamentul nu aproba legea, ar fi o lovitura pentru natiunea romana
    Andrew Popper, negociatorul-sef al Casei Regale, sustine ca, in cazul in care proiectul nu va fi aprobat, fostul suveran poate cere restituirea in natura a Castelului Peles.

    Jurnalul National: De ce era nevoie de o lege speciala pentru Regele Mihai si nu se putea aplica Legea 10, pentru retrocedarea imobilelor nationalizate?
    Andrew Popper: Legea 10 ar putea fi aplicata si in cazul Majestatii Sale Regele Mihai, insa legea respectiva ar fi presupus retrocedarea in integrum, in natura, a domeniului regal Sinaia si a Castelului Peles. Ceea ce, din punctul de vedere strict financiar al Majestatii Sale, ar fi fost mult mai avantajos, pentru ca, potrivit evaluarii Guvernului, care sunt foarte zgarcite si conservatoare, el valoreaza peste 60 de milioane de euro. Insa domeniul Peles are o valoare nu numai patrimoniala si comerciala, dar si o valoare istorica exceptionala. Pentru familia regala reprezinta chiar scaunul acesteia, iar pentru intregul popor este parte din mostenirea culturala si a existat o dorinta reciproca atat din partea Casei Regale, cat si din partea statului roman ca acest patrimoniu sa fie pastrat ca muzeu. Majestatea Sa a acceptat ca aceasta proprietate sa fie preluata de catre Guvernul roman in anumite conditii, adica sa fie pastrata ca un muzeu la o valoare mult mai mica decat valoarea de piata. Legea speciala de care este nevoie este in avantajul statului roman si al poporului roman. Majestatea Sa a spus intotdeauna cu privire la Castelul Peles ca aspectul financiar nu este problema principala. Cea mai importanta problema este cea morala, de rectificare a unei mari injustitii. Acest domeniu a fost confiscat de catre guvernul comunist in mod samavolnic. Din punct de vedere istoric, domeniul si castelul au fost construite din banii personali ai Regelui Carol I.

    Cat au durat negocierile cu reprezentantii Guvernului?
    Ele au inceput acum aproximativ 8 ani cu guvernul Ciorbea si au fost conduse de Jonathan Eyal, unul dintre consilierii Majestatii Sale. El a continuat aceasta negociere pana in vara anului 2003. Atunci Majestatea Sa mi-a facut onoarea sa ma desemneze pentru preluarea acestei negocieri. Am continuat cu guvernul Nastase, interlocutorii mei directi in aceste negocieri au fost Serban Mihailescu si Eugen Bejinariu. Am avut convorbiri foarte detaliate si indelungate si cu premierul Adrian Nastase. Negocierile au fost finalizate in octombrie 2004, in forma unui acord intre reprezentantii Majestatii Sale si premierul Adrian Nastase. Proiectul de lege a fost supus votului Senatului intr-o procedura de urgenta in noiembrie 2004. E important ca a existat o continuitate a negocierile, adica am inceput cu guvernul Ciorbea si rezultatul final fiind sprijinit si de guvernul Tariceanu. Toate fortele politice importante din Romania au participat la aceste negocieri si le-au sprijinit.

    Amanari in Parlament

    In Parlament, proiectul de lege nu a fost votat nici macar de reprezentantii PSD. Ce credeti ca s-a intamplat?
    Proiectul de lege nu a fost aprobat in noiembrie, nu atat din cauza votului PSD, ci din cauza numarului mic de parlamentari prezenti la acea sesiune, si astfel a fost amanata votarea. Am fost dezamagiti, insa nu a fost de neinteles, fiind in preajma alegerilor, ca senatorii aveau alte dureri de cap si au pus aceasta lege pe planul doi.

    Ce prevedea proiectul de lege ajuns in Parlament?
    Prin expunerea de motive se recunoaste confiscarea ilegala a domeniului Peles, apoi ca proprietatea apartine de drept Majestatii Sale Regele Mihai. Proiectul de lege prevede ca domeniul regal Sinaia va ramane in posesia statului roman, mai prevede o despagubire de 30 de milioane de euro pentru Regele Mihai si ca o mica proprietate de pe domeniul regal, Casa Cavalerilor, va trece direct in posesia familiei regale. Mai prevede ca Palatul Elisabeta va ramane in folosinta generatiei a doua, adica Principesei Margareta si Principelui Radu pe durata vietii lor. Si in sfarsit ca, odata votat acest acord cu putere de lege, se vor stinge pretentiile reciproce dintre Casa Regala si Guvernul Romaniei.

    Un senator PSD spunea ca, prin votarea acestui proiect, dispare posibilitatea revendicarii din partea statului roman catre Regele Mihai a tablourilor cu care suveranul ar fi plecat din tara. S-a discutat si despre aceste tablouri in timpul negocierii?
    In decursul negocierilor nu s-a discutat subiectul tablourilor. Cu privire la aceste tablouri, cel mai bun punct de pornire ar putea fi declaratiile recente ale premierului Tariceanu, care a spus ca dovezile ca aceste tablouri au fost scoase din tara sunt mai mult decat indoielnice.

    Modificari

    Au fost aduse modificari proiectului de lege in Comisia juridica? Si care sunt acestea?
    A fost modificat doar articolul care prevedea stingerea oricaror obligatii reciproce dintre statul roman si fostul suveran. El a fost completat, la propunerea senatorului PSD Serban Nicolae, cu sintagma "cu privire la imobilele care fac obiectul prezentei legi". Nu ne deranjeaza aceasta schimbare, pentru ca nu modifica fondul lucrurilor. Acum, daca exista anumite elemente in Senat care vor ca acest articol sa se refere doar la aspectele imobiliare, nu este o problema, insa daca se vor redeschide anumite capitole, bineinteles ca se deschid de ambele parti.

    De ce credeti ca dureaza atat de mult? Se negociase si un termen in care legea sa fie adoptata?
    Acest proiect va fi discutat luni (n.r. - astazi) de catre Senat si speram aprobat tot atunci. Suntem extrem de optimisti in ceea ce priveste acest proiect, pentru ca are sprijinul tuturor fortelor politice. Aprobarea acestor restituiri ar fi un semnal ca Romania se intoarce la o societate in care proprietatea privata este respectata.

    Au fost voci care spuneau ca nu poate exista o lege speciala in Parlament doar pentru Regele Mihai, atat timp cat exista pe rol un proces la al carui final Majestatea Sa s-ar putea sa nu mai fie singurul mostenitor al imobilelor.
    Procesul (n.r. - prin care se cere in Romania recunoasterea deciziei Tribunalului de la Lisabona, din 1955, care il recunostea pe Carol Mircea ca fiu al lui Carol al II-lea) nu are nici un fel de relevanta in ceea ce priveste domeniul Sinaia, pentru ca el se refera la mostenirea Regelui Carol al II-lea, or, domeniul Sinaia nu a facut niciodata parte din proprietatile lui Carol al II-lea. Regele Ferdinand a lasat prin testament acest domeniu direct Regelui Mihai.

    Retrocedare

    Ce veti face in cazul in care Parlamentul nu ar aproba aceasta lege?
    Ar fi in primul rand o mare lovitura pentru natiunea romana. In cazul complet ipotetic in care legea nu ar fi aprobata, Majestatea Sa Regele Mihai continua sa aiba dreptul sa revendice aceasta proprietate in baza Legii 10 si va fi retrocedata in integrum. Acest lucru ar reprezenta o pierdere pentru satatul roman, pentru ca valoarea proprietatii este mult mai mare, dar si pentru poporul roman, care vrea ca acest castel sa ramana muzeu. Sunt convins insa ca proiectul de lege va fi aprobat.

    Ati luat legatura si cu actualul Guvern?
    Spre satisfactia noastra, imediat dupa ce s-a format noul Guvern, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca va sprijini si reintroduce legea in Parlament.

    Au existat voci care spuneau ca Regele Mihai in timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost de acord cu antisemitismul maresalului Antonescu.
    Este o acuzatie care ma intristeaza si ma revolta pe mine, care sunt evreu. Este o infamie sa fie acuzati Regele Mihai si familia regala de antisemitism si de persecutia evreilor. In Romania multi dintre evrei au supravietuit in timpul razboiului, si asta este in mare masura meritul Regelui Mihai si al mamei sale, Regina Elena. Eu am crescut in aceasta tara cu o enorma recunostinta fata de familia regala. Deci asta este experienta mea personala, si o spun nu pentru ca sunt platit pentru aceste negocieri. Lucrez pro bono. Munca asta am facut-o in intregime din admiratie si recunostinta fata de Regele Mihai si consider ca a-l servi este in sine o plata.

    MODIFICARI

    "Daca exista anumite elemente in Senat care vor ca acest articol sa se refere doar la aspectele imobiliare, nu este o problema, insa daca se vor redeschide anumite capitole, bineinteles ca se deschid de ambele parti" - Andrew Popper

    TABLOURI

    "In decursul negocierilor nu s-a discutat subiectul tablourilor. Cu privire la aceste tablouri, cel mai bun punct de pornire ar putea fi declaratiile recente ale premierului Tariceanu, care a spus ca dovezile ca aceste tablouri au fost scoase din tara sunt mai mult decat indoielnice" - Andrew Popper

    CV
  • nascut la Bucuresti in 1944
  • a absolvit Academia de Stiinte Economice din Bucuresti
  • in 1974, dupa terminarea facultatii, pleaca la New York
  • activitatea in domeniul bancar si-a desfasurat-o in SUA si in Marea Britanie
  • ×