x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Chirurgia obezității. De la 150 la 70 de kilograme, prin operaţie

Chirurgia obezității. De la 150 la 70 de kilograme, prin operaţie

de Magda Bucur    |    17 Sep 2015   •   19:00
Chirurgia obezității. De la 150 la 70 de kilograme, prin operaţie

După ce a participat recent la un congres internațional la Viena, pe probleme de chirur­gie metabolică, prof. dr. Cătălin Copăescu, chirurg specializat pe chirurgie bariatrică și director al clinicii Ponderas, spune că în Ro-mânia ar trebui să existe un program finanțat de la buget­ul de stat pentru intervențiile care pot opri din evoluție obezitatea și diabetul.

JN: Trăim vremuri în care obezitatea și bolile asociate ei reprezintă o problemă la nivel mondial. Cum stă România la acest capitol?

Dr. C.C.: Statisticile Orga­nizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că, anual, pretu­tindeni în lume, mai mult de 2,8 milioane de persoane mor din cauza excedentului ponderal și a obezității. În ceea ce privește diabetul, ultimele statistici ale OMS arată că circa 347 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet; ca rezultat al excedentului ponderal și al lipsei de activitate fizică, 90% dintre aceștia au diabet zaharat tip 2 (DZ2). Predicția OMS este că numărul de decese cauzate de diabet se va dubla în 2030 față de anul 2005. În România, situația este la fel de dramatică: avem peste 50% din populație supraponderală și obeză, iar diabetul afectează peste 800.000 de persoane (115.000 au în schema de tratament insulinoterapia). Obezitatea și DZ2 sunt asociate cu complicații cardiovasculare care diminuează speranța de viață reflectată prin decese premature, înainte de vârsta de 60 de ani, iar numărul mare de persoane afectate de aceste boli ar trebui să alerteze societatea noastră.

JN: În urmă cu mai mulți ani, era greu de crezut că se poate „scăpa” de obezitate printr-o intervenție chirurgicală. Astăzi este posibil, iar chirurgia bariatrică avansează. Veniți de la cel mai recent congres pe această specializare. Care sunt cele mai noi realizări în domeniu?

Dr. C. C.: Până acum 10-15 ani, toate aceste intervenții chirurgicale se realizau prin abordare clasică, cu incizii largi care prilejuiau deschiderea abdomenului pentru a efectua procedeele chirurgicale de tratament al obezității. Astăzi, toate variantele chirurgicale universal acceptate se realizează sau ar trebui să se realizeze numai pe cale laparoscopică. Numărul chirurgilor care realizează aceste intervenții s-a dublat în ultimii 5 ani, federația IFSO cuprinzând în momentul de față peste 8.000 de membri din 60 de țări. Sunt introduse în practica actuală noi proce­duri cu utilizare endoscopică (efectuate prin cavitatea bucală) sau video-asistate și contro­late de computere foarte performante (inclusiv brațe robotice) pentru a trata, pe de-o parte, cât mai mulți pacienți și, pe de altă parte, cazuri cât mai dificile și complexe din punct de vedere chirurgical.

JN: Câte kilograme se pierd în urma acestei intervenții, în medie? Ce urmează în anii ulteriori operației? Există și riscul ca pacientul să revină la greutatea inițială?

Dr. C. C.: În urma intervențiilor, pacienții pierd procente importante din excesul ponderal, concret între 50-100%. Cei care nu-și ating obiectivul pot fi supuși unor alte secvențe terapeutice chirurgicale, care adaugă malabsorbție, adică eliminarea prin scaun a unui procent important din alimentele ingerate.

Revenirea la greutatea inițială se întâlnește în cazuri excepționale, în care eficiența programului de chirurgie metabolică e pusă la îndoială de o nepotrivire procedurală sau lipsa de complianță a pacientului. Chiar și în aceste cazuri în care vorbim de redobândirea unor kilograme la mai mulți ani după operație, vorbim de un succes, din punct de vedere medical, stoparea evoluției obezității sau a diabetului zaharat tip 2 spre forme evolutive grave, chiar dacă efectul a fost limitat la un număr de doar 5-6 ani. Spre exemplu, să ne gândim la un pacient cu 150 kilograme; la un an-doi de la operație reușește să ajungă la 70 kg și să scape de comorbiditățile asociate obezității, însă după alți șase-șapte ani ajunge la 90 kg, versus cazul unui pacient de 150 kg care într-un număr asemănător de ani va mai câștiga câteva zeci de kilograme, astfel ajungând la aproape 200 kg.

JN: Cât de accesibil este acest tip de inter­venție pentru pacienții din România, operația nefiind decontată de stat?

Dr. C. C.: Costurile pentru intervențiile metabolice efectuate la noi sunt mai scăzute față de Occident și SUA. Pentru a veni în ajutorul pacienților noștri, avem inclusiv încheiate parte­neriate cu o serie de instituții bancare pentru a permite plata în rate a acestor proceduri medicale. Cu toate acestea, considerând eficiența acestui tip de chirurgie și numărul mare de pacienți potențiali candidați, sperăm să existe în curând un program național finanțat public, destinat chirurgiei moderne pentru acești pacienți, așa cum se întâmplă în țările vestice și în numeroase alte țări de pe glob.


×