x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cine se află în spatele reintroducerii vânătorii în Delta Dunării. Liviu Mihaiu vorbeşte despre parlamentarii vânători şi despre ceilalţi duşmani ai Deltei

Cine se află în spatele reintroducerii vânătorii în Delta Dunării. Liviu Mihaiu vorbeşte despre parlamentarii vânători şi despre ceilalţi duşmani ai Deltei

de Anca Nicoleanu    |    12 Dec 2011   •   21:00
Cine se află în spatele reintroducerii vânătorii în Delta Dunării. Liviu Mihaiu vorbeşte despre parlamentarii vânători şi despre ceilalţi duşmani ai Deltei

La patru luni de la interzicere, vanatoarea este reintrodusa in patrimoniul UNESCO Delta Dunarii, punand in mare pericol speciile pe cale de disparitie care vietuiesc aici. Care sunt interesele si de ce natura sunt acestea, cine sunt vinovatii pentru luarea acestei decizii, precum si care sunt problemele reale ale deltei sunt intrebarile la care raspunde in cele ce urmeaza Liviu Mihaiu, membru fondator si presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

● Jurnalul National: De curand, s-a decis reintroducerea vanatorii in Delta Dunarii. Ce inseamna asta pentru delta, concret?
● Liviu Mihaiu: Vanatoarea sportiva in rezervatie este una dintre activitatile cu impact deosebit de negativ asupra tuturor speciilor de pasari si mamifere. Pe timpul scurt, cateva luni, cat a fost intrerupta vanatoarea in Delta Dunarii poti vedea rate si gaste sau pasari rare planand pe canale circulate, adica acolo unde nu le mai vedeam cand se-auzeau armele de foc... Anual, sute de exemplare protejate de lege, din regnurile mentionate, sunt doborate de vanatori sportivi veniti sa se distreze vanand in Delta Dunarii (vezi foto pelican cret, specie protejata, impuscat). Cu atat mai mult cu cat, ca orice alta activitate comerciala, vanatoarea este foarte greu de controlat in rezervatie din cauza conditiilor naturale specifice, a lipsei unui control corespunzator din partea organelor responsabile: agentii ecologi ai ARBDD, politie, garda de mediu. Inmultirea unor specii, daunatoare eventual, reclamata de initiatorii schimbarilor legislative, poate fi contracarata prin introducerea vanatorii de extractie, activitate punctuala, reglementata strict si care poate foarte simplu rezolva dilema "sacalului din curtea omului" invocata de Vasile Gherasim, presedintele Comisiei de mediu, la reintroducerea vanatorii, care, luandu-i locul Sulfinei Barbu in fruntea Comisiei, dupa plecarea acesteia la Ministerul Muncii, este hotarat sa trotileze zagazurile Mediului in numele intereselor comerciale ale PDL.

● De ce credeti ca s-a luat hotararea asta, hodoronc-tronc?
● Hotararea nu s-a luat hodoronc-tronc. Vanatoarea sportiva a fost permisa in rezervatie pana anul acesta in iulie cand, in urma presiunilor venite din partea organizatiilor de mediu din Romania mobilizate de Salvati Dunarea si Delta, au intrat in vigoare prevederile noii legi a rezervatiei care o interziceau. La 4 luni de la interzicere insa, vanatoarea este reintrodusa. Cu ce justificare? In urma caror analize de impact? Sunt intrebari la care alesii nostri nu au raspuns. Stim ca existau presiuni din partea pensiunilor din care lipseau vanatorii si "binecuvantarea" celui care se vrea stapanul absolut al Deltei, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, un alt mare dusman declarat al Biodiversitatii, citez: "In Delta oamenii trebuie sa fie protejati, nu biodiversitatea!" Justificarea oferita de ei - faptul ca s-au inmultit peste poate unele specii daunatoare - nu tine, tocmai pentru ca din iulie si pana in noiembrie inmultirea alarmanta a speciilor este o gogorita!

● Cine ce interese are?
● Deputatii si senatorii vanatori, peste 100 de bucati, declarati sau nedeclarati, in frunte cu deputatul Duvaz care, la auzul protestelor noastre, a inceput sa injure societatea civila in stilul IMGB-ist al anilor '90. Acestia isi pierd astfel un motiv de distractie: vanatoarea. Pierd si agentiile de turism care aduc anual in Romania vanatori, in special italieni - vanatorii cei mai lipsiti de scrupule din cate a vazut Delta, carora agentii insotitori le permit, contra unui maruntis, sa vaneze specii interzise acestui sport -, mai pierd si pensiunile mari din rezervatie care, la fel, isi bazau o parte din venituri pe programe speciale oferite vanatorilor sportivi. Proprietarilor de pensiuni sau de agentii de turism le sugeram sa se orienteze catre un alt fel de turism in Delta Dunarii, mai putin distructiv si mult mai banos!!! - ecoturismul. Valoarea extraordinara a zonei poate fi promovata in randul unor turisti educati, care vin in rezervatie nu ca sa se distreze omorand pelicani sau vulturi codalbi, ci care sa priveasca, sa fotografieze speciile unice in Europa si in lume. Iar parlamentarilor vanatori le sugeram sa o lase mai moale cu aceasta practica in Rezervatii UNESCO si le amintim pe aceasta cale soarta cruda pe care a avut-o colegul lor, Dl Ilie Sarbu, ramas unitesticular dupa o partida de vanatoare.

● O data cu luarea acestei hotarari, s-a decis si infiintarea unui colegiu coordonator al Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, o structura care, spuneti dvs., e alcatuita din persoane numite pe criterii politice. Ce rost are in ecuatie acest colegiu?
● Teoretic, atributiile lui sunt bifate de celelalte structuri - Consiliul stiintific, Consiliul consultativ, Colegiul executiv. Pratic, formarea noului colegiu, cu reprezentanti numiti politic, se face cu scopul controlarii principalelor documente care reglementeaza activitatea de pe teritoriul rezervatiei si in special a Planului de management. Este deci o inventie cu scop de control politic profund neavenita, opera Consiliului Judetean, in actul de management al unui rezervatii care se ocupa cu managementul protectiei Rezervatiei. Toti predecesorii din fruntea Consiliului Judetean Tulcea, dar mai ales Victor Tarhon, au fost si sunt obsedati sa controleze tot ce misca sub fundul acestei closti de aur. Ganditi-va putin: guvernatorul a fost numit pe linie de partid de catre presedintele PDL Tulcea, care este si presedintele Consiliului Judetean! Tot el ar urma sa-i numeasca si pe cei din acest Colegiu Coordonator, tot pe linie de partid, ca nu cumva guvernatorul sa faca vreo prostie si sa avizeze vreo pasarica legislativa protectionista pe care sa nu cumva s-o stie menumorutul judetului... Am spus-o si o repet: Administratia locala este cel mai mare dusman al Mediului iar, in particular, Consiliul Judetean Tulcea este cel mai mare dusman al protectiei Deltei Dunarii! Administreaza prin concesionare pasunatul a zeci de mii de oi si vaci in zone protejate, indiguieste ca pe vremea constructiei socialismului, administreaza politic si comercial resursa piscicola, permite concesionarilor agricoli sa faca ce vor si incurajeaza activitati industriale distructive. Sub steagul demagogiei "dezvoltarii judetului"...

● Apelul dvs. la comisia UNESCO a Parlamentului Romaniei si la presedintele tarii sa impiedice legea rezervatiei, facut in urma acestor decizii, are vreun ecou?
● Comisia UNESCO din Parlamentul Romaniei ne-a sprijinit de fiecare data cand au existat derapaje la nivel legislativ in ceea ce priveste Delta Dunarii. Ne-am intalnit de multe ori cu membrii acestei comisii, discutam in cele ce urmeaza care sunt metodele legale de reintoarcere in comisii a modificarilor legislative propuse.

● Inteleg ca veti organiza si o actiune de protest.
● In situatia in care modificarile legislative vor ajunge in plenul Camerei, vom organiza un miting de protest in fata acestei institutii in care vom arata opiniei publice interne si internationale - pentru ca suntem in discutii cu jurnalisti acreditati de agentiile de presa internationale la Bucuresti -, felul in care oamenii care ar trebui sa apere Delta isi bat de fapt joc de ea. Va fi iar un prilej in care institutiile romane, si mai ales reprezentantii acestora, se vor face de ras. Daca vom iesi in strada vom organiza un spectacol total din care nu vor lipsi pestii morti, pasarile impaiate, tintele cu fotografiile celor vinovati in care vom trage efectiv, sloganurile, activistii de mediu.

● Ce probleme are de fapt Delta Dunarii, de care membrii comisiei pentru Administratie Publica, Echilibru Ecologic si Amenajarea teritoriului din Camera Deputatilor ar trebui sa se preocupe si n-o fac?
● Problemele Deltei sunt acum in curtea Ministerului Mediului, a Consiliului Judetean Tulcea si a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Managementul speciilor si habitatelor, precum si reconstructia ecologica sunt doar doua dintre ele, printre cele mai importante. Mai amintesc braconajul, agricultura otravitoare care se face inca in Rezervatie, lipsa unui sistem de management a deseurilor, saracia, lipsa infrastructurii de sanatate. Dar si invazia imobiliara nesanctionata, lipsa unui cadastru al Deltei Dunarii sau proiectarea unor statiuni monstruoase cum se pregatesc de ani de zile cele de la Corbu si Vadu si unde oameni politici si afaceristi constanteni, si nu numai, detin terenuri in proprietate. Membrii comisiei mentionate ar trebui sa lase legea asa cum este ea acum – 82/1993, cu modificarile si completarile ulterioare, si sa vegheze alaturi de celelalte institutii la respectarea ei.

×
Subiecte în articol: delta dunării liviu mihaiu