Agravarea stării ficatului spre ciroză durează şi 30 de ani. Dacă în acest timp nu se pune diagnosticul de boală hepatică, suferindul nu îşi restricţionează regimul alimentar şi nu se fereşte de băutură. Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu
Florin Condurăţeanu: - Recenta moarte a îndrăgitei cântăreţe de muzică populară Ileana Ciuculete, cauzată de o ciroză şi pornită coform diagnosticului de la hepatita C, invită la explicaţii legate de boala cirotică, frecvent întâlnită. Artista şi familia afirmă că n-a ştiut de ciroză şi Ileana nici nu s-a supus unei diete şi unui tratament...
Prof dr. Alexandru Oproiu: - În ficatul bolnav apare inflamaţia. Cu timpul, fibroza este o continuare a procesului inflamator, este o agravare. Fibroza este un fel de cicatrice, care înlocuieşte celulele ficatului. Ficatul devine scleros, cu noduli, îşi pierde funcţiile de secreţie şi excreţie. Ţesuturile fibrozate, întărite ca nişte cicatrici, împiedică celulele hepatice să-şi îndeplinească funcţiile de mare importanţă. Fibroza este un stadiu grav al inflamaţiei. Cauzele sunt în primul rând toxice. Evoluţia bolii din stadiu de inflamaţie la fibroză se face lent. În cazul hepatitelor cu virus C înaintarea maladiei poate dura şi 30 de ani, în situaţia bolii cu virus hepatic B ceva mai repede, 15-20 de ani, iar în cazul cirozelor alcoolice evoluţia în rău se petrece în 12-15 ani. În situaţia cântăreţei, ea susţinea că nu a ştiut de boală şi, ca atare, nu s-a ferit de alcool, iar în bolile hepatice consumul de alcool trebuie să fie zero. Probabil că nu s-a conformat unei diete cu limitarea proteinelor tip carne, oricum proteinele se impun a fi de bună calitate. Probabil nu i-a fost administrată nici albumina, pe care ficatul bolnav nu o mai produce.
F. C.: - Care sunt cauzele cirozelor?
Prof dr. A. Oproiu: - Dacă faci abuz de alcool, produci mari chinuri ficatului. Ficatul poate prelucra zilnic 20-25 mililitri de băuturi tari, este în stare să prelucreze 120-150 mililitri de vin, iar bere de 4% circa 300-350 mililitri. Surplusul de alcool consumat zilnic timp de 6 - 8 ani conduce la ciroză. Infecţiile cu viruşii C, B, cu viruşii D, Delta conduc inflamaţiile spre hepatite cronice şi urmează cirozele. Dacă viruşii se combină - B cu C, B cu Delta, B cu C cu D - trecerea de la hepatitele cronice la ciroze se urgentează. Şi excesul de tratamente cu unele medicamente conduce la ciroze. Cirozele medicamentoase se instalează, de exemplu după terapii lungi cu izoniazidă, cea din TBC, după abuzul de vitamina A, după prea multe medicamente împotriva tulburărilor de ritm cardiac din clasa amiodaronă, la exagerarea cu purgativ din clasa oxifenisatină. Există şi ciroze autoimune, când anticorpii scăpaţi de sub control atacă nu agresorii, ci propriile organe. Ciroza este provocată şi de unele anomalii genetice, boala Wilson depune cupru în ficat, iar hemocromatoza depune exces de fier în ficat, în pancreas şi în miocard. Ciroza din clasa criptogenetică agravează steatoza nealcoolică, adică ficatul gras din cauze nealcoolice.
Fibrozarea ficatului, acea întărire precum cicatricele în ţesutul hepatic conduce la un baraj al ficatului, sângele nu mai trece prin ficat. Creşte presiunea în amonte, în vena portă şi se umflă vasele pe esofag, apar varicele esofagiene. Ele se pot sparge şi declanşa hemoragii digestive superioare aducătoare şi de moarte. Această piedică în trecerea sângelui prin ficat cauzează agravarea cirozei spre ascită, cu acumulare de lichid în abdomen. Ficatul bolnav de ciroză nu mai fabrică albumină suficientă, din această pricină de administrează doze de albumină. A fost o perioadă în care medicina făcea o greşeală, cenzura prea tare regimul alimentar al ciroticilor, li se permitea obsesiv brânză de vaci. Viziunea actuală este să recomanzi bolnavilor de ciroză o cantitate de proteine de calitate, dar în cantitate controlată.