In timp ce astepta sa primeasca decizia de eli-berare din penitenciar, Miron Cozma a acordat un interviu Jurnalului Natio-nal. Vestea ca instanta a decis sa nu fie eliberat nu l-a impiedicat pe fostul li-der al minerilor sa-si expuna proiectele de viitor. Prin-tre acestea, desigur, si proiectele politice.
Acest interviu, Miron Cozma ni l-a acordat in puscaria timisoreana Popa Sapca, in vreme ce astepta sa-i vina decizia instantei: va fi ori nu eliberat. Deschisesem reportofonul chiar in momentul in care fostul lider al minerilor a primit vestea proasta. A parat lovitura senin. Miron Cozma: ...m-au amanat. Nici o problema. Nu ma sperie ei cu puscaria. Jurnalul National: Cine i-a chemat pe mineri la Bucuresti in 1990?
Gelu Voican Voiculescu, unealta de lucru a lui Iliescu si Roman, a organizat venirile minerilor din ianuarie si februarie. Eu abia in martie am ajuns lider de sindicat. In februarie 1990 l-am vazut pe Gelu Voican, care din balconul primariei Petrosani trimitea minerii la Bucuresti. Ca l-au tras aia din piata de barba si
l-au batut. In iunie s-a intamplat aceeasi situatie, numai ca de data asta el si-a tras in jur cativa lideri din ai Federatiei Sindicatelor Miniere. L-a luat si pe acest securist de Camarasescu.
Si dumneavoastra?
In iunie, eu ma uitam la tv, la Campionatul Mondial de fotbal, si la un moment dat s-a intrerupt emisiunea. L-am sunat pe dispecer la combinat: "Ce s-a intamplat?", l-am intrebat. "Dle Cozma, unde sunteti, domâle, ca v-am cautat de am innebunit. Haideti, domnule, la Petrosani, ca au plecat doua trenuri cu mineri, pleaca si al treilea. Si au venit peste noi sa ne omoare, si peste primar ca sa mai aducem trenuri sa plece la Bucuresti." A dat cineva clar ordin de la Bucuresti la dispeceri. Ca in momentul cand m-am dus am luat-o pe minereste: "Cine sunteti voi sa trimiteti minerii la Bucuresti?". Si mi-au spus dispecerii: "Am primit ordin de la doi colonei de la Bucuresti sa scot minerii din mina si sa-i trimit la Bucuresti". Gelu Voican Voiculescu a pregatit terenul pentru iunie â90, cu echipa lui Camarasescu de la Mina Aninoasa. L-a tot chemat Voican pe el si pe inca unul, Irimescu, ca sa le promita
ca-i baga in Securitate daca ii ajuta in actiunile astea. In momenul in care s-a primit ordinul de la Bucuresti, normal ca Aninoasa a iesit prima si a tras dupa ea si Vulcanul, si toate de acolo. Si au plecat toti. Plecasera deja doua trenuri. Eu am incercat sa-i opresc si atunci mi-au spus pana si oamenii mei de la Lonea: "Nu incerca sa ne stai in fata, ca te calcam in picioare". Si m-au luat cu japca, m-au bagat in al treilea tren si m-au dus cu ei la Bucuresti. Nu eram imbracat in miner.
Comuna din România unde cresc pietrele, la propriu: Ce sunt trovanții și cum arată locul spectaculos vizitat anual de mii de turiști
Doar cetatenie
Citește pe Antena3.ro
Cati mineri au plecat si cati erau la Bucuresti?
Cati mineri poti sa bagi in trei trenuri? Vreo doua mii. Dar cine erau ceilalti, care erau imbracati in mineri? De ce se vorbeste de evenimentele din 13-15 iunie? 13! Pai noi am plecat in 14. De ce 13? Pentru ca au fost morti pe 13 si pentru ca trebuia sa cada toata vina pe spatele minerilor. Sunt acte prin care se poate dovedi ca minerii au venit pe 14, dimineata, prin Gara de Nord. I-au asteptat oamenii lui Iliescu si i-au dus la Guvern. Acolo le-a vorbit Iliescu. Le-a spus ca a discutat cu mine. O minciuna crasa. Iliescu nu a discutat niciodata cu mine in perioada asta. A zis atunci sa mergem sa facem curatenie. Curatenie a fost la propriu, pentru ca atunci cand am ajuns noi acolo nu mai era nici dracuâ. Autobuze si baricade arse doar.
Vorbeati despre "ceilalti mineri"...
Am auzit ca minerii mei erau la Facultatea de Drept. Dar minerii erau cu mine, la Polivalenta. Am mers la Drept si am vazut oameni imbracati in salopete care coborau tot felul de obiecte din facultate. "Cine sunteti voi?", i-am intrebat. Au zis: "Noi suntem mineri la Paroseni!", "Zau? Si cine-i director la Paroseni?" N-a stiut sa raspunda si i-am dat o palma aluia. Atunci a venit o persoana imbracata in civil, m-a luat pe dupa cap si zice: "Dumneata cine esti?". "Sunt liderul minerilor, Miron Cozma." Cand a auzit, mi-a spus asa, mai la ureche: "Eu sunt cumnatul lui Petrica. Si mi-a dat o carte de vizita: locotenent colonel Borislavschi".
De ce nu ati intervenit cand era batut Marian Munteanu?
Eu eram la Inter cand a strigat cineva ca l-au prins pe Munteanu. Dar acum intreb: "De unde sa stie minerii mei unde statea Marian Munteanu?". Ca sa nu intreb ce cauta el in Piata cand stia ca vin minerii? De unde stiau minerii ca era in subsol? Si cine l-a scos? Stim cine l-a scos, cine l-a batut. Minerii aia imbracati pe la unitatile speciale. Cand am vazut in ce hal il bateau, mi-am luat minerii si m-am dus la el.
Nu erau minerii dvs. cei care il bateau?
L-am scos cu oamenii mei - am incasat si eu cateva. S-au luat oamenii mei de ei: "Ce faceti, ma, il bateti pe Cozma?". Va dati seama, aia nu stiau nici cine sunt. Si l-am bagat pe Marian Munteanu in havuz si l-am pazit cu oamenii mei de la Lonea pana a venit Salvarea.
Greseala lui Petre Roman
Mineriada din 1991...
In 1991, eu impreuna cu liderii de sindicat, inlusiv prefectul ne-am deplasat la Bucuresti. Petre Roman nu era in tara. Si ne intalnim cu Eugen Dijmarescu, viceprim-ministru. Noi cerusem atunci 7.000 de lei - era singura noastra solicitare, nu caderea guvernului, nu altele. Ne-am inteles pe 6.675. Am semnat actul, ne-am felicitat, am prezentat actul oamenilor mei, presei locale, am inchis greva. A venit Petre - Petrica trufasul, si a zis: "Cade tot". El intre timp convenise cu Iliescu, pentru ca sindicatele ii cereau demisia lui Roman si pentru ca incepuse prietenia dintre Iliescu si Mircea Ionescu Quintus. Voiau sa faca un guvern de larga deschidere nationala, cum ii spuneau ei. Si iata momentul prielnic. "Uite, mai Petrica, daca tu vrei sa fii in continuare prim-ministru, trebuie sa iesi din scena politica printr-o miscare de strada. Uite, miscarea minerilor e perfecta. Si atunci iesi prin miscarea asta si in momentul acela facem guvern de deschidere nationala." Numai ca gafa lui Roman a fost ca l-a crezut pe Iliescu.
Ce relatie ati avut cu Ion Iliescu?
Pe mine m-a batut Securitatea in 1977, considerand ca eu am fost cel care a declansat evenimentele de la Lupeni.
M-a chemat Iliescu sa-mi dea prin decret prezidential diploma de revolutionar si medalie de aur. Si i-am zis: "Tovarasuâ Iliescu, pai dumneata ai fost comunist de-al lui Ceausescu, eu impotriva astora ca dumneata am luptat.
Din â77 am avut numai probleme, pentru ca nu eram comunist si eram monitorizat de securitate, eram pletos si umblam in blugi. In â70, Miron Cozma tinea discoteca in Valea Jiului, pe toate gardurile scria: discoteca - prezinta Miron Cozma. Ma stiau toti copiii, nu mai zic de studenti. Veneau si negri din Africa la mine in discoteca.
La 1 august 1977 ma prezint la post ca inginer, la Lupeni, si la 3 august izbucneste greva. Revolta din â77 de la Lupeni a fost primul eveniment anticomunist din istoria Europei. Noi l-am
arestat pe primul-secretar, pe Negrut, a venit ministrul minelor, l-am bagat in beci, a venit prim-ministrul Verdet - l-am bagat in beci si l-am sechestrat pe Ceausescu prin cea mai tare metoda. De asta ii zicea Roman lui Iliescu, mai in gluma mai in serios: "Domnule presedinte, feriti-va de Cozma, ca e diabolic. Securitatea se amplasase pe toate cladirile. Minerii au venit imbracati in salopete. Ce i-a trasnit lui Miron Cozma? In momentul in care Dobre a spus sa-l aplaudam pe tovarasul presedinte, am zis celor din jurul meu: "Hai sa-l aplaudam pe tovarasul «minereste»", lovind palmele de piept... 60.000-70.000 de oameni cu slopetele pline de praf. A disparut Ceausescu intr-un nor de praf si a intrat pe poarta 2. Il cauta Securitatea si nu-l gasea. Eu am intrat pe poarta doi dupa Ceausescu. Dupa aceea s-a inchis poarta si s-au pus minerii cu securile si au zis: "In doua ore nu mai e nimic din voi daca treceti pe aici". Si nu a mai intrat Securitatea. A ramas Ceausescu singur. Pe mine nu ma credea nimeni ca nu pot sa am o relatie cu acest Ion Iliescu.
Mi-a fost rusine. L-au trimis pe Bebe Ivanovici la mine sa-mi dea diploma. Ivanovici - sluga lui Iliescu, care impartea ciorapi la mineri in 1990.
Presiune de la Constantinescu
E adevarat ca in 1999 un procuror v-a propus sa denaturati niste intamplari ca sa fiti gratiat?
M-au arestat la 17 februarie si, in noiembrie, Constantinescu mi-ar fi dat drumul. Trebuia sa fac un singur lucru. Era o declaratie batuta la masina si trebuia sa o scriu de mana si sa o semnez.
Cine era procurorul?
Asta nu pot sa mai spun. L-am spus in declaratiile mele de la Procuratura militara.
Ce continea declaratia care v-ar fi adus gratierea?
Voia sa scriu ca eu, la ordinul lui Iliescu, am adus minerii la Bucuresti. Fara Roman. Roman era presedintele Senatului atunci. El l-a ajutat atunci pe Constantinescu sa fie presedinte. Trebuia sa uit reteaua Roman. Numai eu si Iliescu sa ramanem. M-au lut atunci cu japca. De la puscarie. Eram in Puscaria Rahova, m-au luat cu duba sa ma duc la instanta si, cand m-am intors, m-au pacalit. Mi-au spus: "Haideti, dle Cozma, sa va ducem noi mai repede, ca oricum stati pe aici si nu suportati fumul de tigara, mergeti mai repede cu duba. Si m-am dus. In loc sa ajung la Rahova, m-am trezit in curte la IGP. Si la IGP a incercat lumea sa ma convinga ca e spre binele meu. Au mers atat de mult, incat la a doua intalnire l-au chemat si pe avocatul meu, Dumitrescu. In fata lui n-au mai prezentat actele, dar eu am vazut in fata mea actul de gratiere semnat de Constantinescu.
Ati mai auzit de acest procuror in ultimul timp?
Eu nu, dar Dan Voinea cred ca il stie, pentru ca
atunci cand a auzit numele zambea sagalnic.
Iliescu v-a propus sa va gratieze?
Da, in 2001 si 2003.
Cu ce scop?
Probabil spera ca, daca se vor ancheta evenimetele, eu sa nu vorbesc de el.
In 2004, eu n-am semnat nici o cerere de gratiere. A fost probabil o intelegere intre el si avocatul meu.
Cum a vrut Iliescu sa va recompenseze pentru ca l-ati ajutat cu minerii?
In â94 mi-a propus sa ma faca ministru de Interne. Ca sa nu mai spun ca in â90 a vrut sa fac Garda nationala. Voia sa iau de la fiecare mina cate o suta de mineri din astia bine facuti si voia sa fac ca la imparatii romani, un fel e garda pretoriana. Si nu misca nimeni din tara asta, va spun eu. In â94 a venit tot Guvernul Vacaroiu sa ma puna ministru de Interne. Inaintea lui Taracila. Jucam fotbal-tenis in sala sporturilor din Petrosani si toti au venit in sala. Cand
m-am retras cu Vacaroiu si cu Hrebenciuc, m-a intrebt Hrebenciuc: "Ce ministru lipseste?". "Ministrul de Interne" - am raspuns. "Pai pentru asta am venit" - mi-au spus.
Ce l-a facut pe Iliescu sa se razgandeasca in privinta gratierii lui Cozma?
Cred ca a fost speriat de cineva care i-a spus: "Vezi ca nu mai esti presedinte si s-ar putea sa ajungi langa el". Dar a uitat sa tina cont de faptul ca eu imi propusesem de mult sa ajunga langa mine.
I-ati batut pe gardienii de la Rahova?
Nu, e o fantasma. Toate conducerile la Rahova pe mine m-au folosit. Eu am fost numit de conducere responsabil cu activitatile socio-educative din partea detinutilor. Eu faceam tabelele, eu ii scoteam pe detinuti la activitati.
Ce probleme de sanatate au impus mutarea dvs. de la Craiova inapoi la Rahova?
Eu nu mai am timpan la una din urechi, si din cauza nervului vestibular mi se face foarte rau cand merg cu masina si vars foarte des. Si, va imaginati, la atatea drumuri la Bucuresti. Ma deshidratam, ma descompuneam, varsam foarte mult.
Prietenii
Unde vreti sa va stabiliti?
La Timisoara. Am buletin de Timisoara.
Prefectul de Timis nu s-a aratat incantat anul trecut la ideea ca v-ati putea stabili la Timisoara.
A fost un abuz din partea lui. Si nu m-ar mira daca aceasta amanare nu are si niste implicatii politice.
Va faceti partid?
Da, m-a ambitionat ce s-a petrecut cu mine si vreau sa demonstrez ca tara asta se poate conduce si altfel.
Ce relatii aveti cu Nati Meir?
A venit in puscarie si a venit la Miron Cozma, care e un nume. Am crezut ca vrea sa faca ceva in ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului in puscarii.
Dar cu Fane Spoitoru?
L-am cununat din respect. Asa cum si el, tot din respect, n-a fumat trei ani si jumatate cat a stat cu mine in celula, pentru ca stia ca nu suport. El e foarte credincios si s-a schimbat dupa ce a iesit din inchisoare. O sa vedeti ce efect va avea Fane Spoitoru in partidul lui Cozma. El va fi unul dintre oamenii care pot sa spun ca va fi folosit de mine pentru a demonstra unora ca oamenii se pot indrepta.
Cu fratii Camataru de ce ati fost asociat?
E o facatura. Pentru ca
m-a luat odata Fane de la
penitenciar cu masina, m-au asociat si cu Camatarii. Dar Fane este intr-o relatie foarte proasta cu Camatarii. Nici
nu-l cunosc pe Nutu. Sile Camataru a fost la Rahova. A avut probleme de sanatate. Mai exact, avea sifilis.
DE CE 13-14?
"De ce se vorbeste de evenimentele din 13-15 iunie? 13! Pai noi am plecat in 14. De ce 13? Pentru ca au fost morti pe 13 si pentru ca trebuia sa cada toata vina pe spatele minerilor. Sunt acte prin care se poate dovedi ca minerii au venit pe 14, dimineata, prin Gara de Nord."
"De ce se vorbeste de evenimentele din 13-15 iunie? 13! Pai noi am plecat in 14. De ce 13? Pentru ca au fost morti pe 13 si pentru ca trebuia sa cada toata vina pe spatele minerilor. Sunt acte prin care se poate dovedi ca minerii au venit pe 14, dimineata, prin Gara de Nord."