x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Crin Antonescu: „Băsescu, incapabil să răspundă protestului masiv”

Crin Antonescu: „Băsescu, incapabil să răspundă protestului masiv”

de Gabriela Antoniu    |    02 Feb 2012   •   21:00
Crin Antonescu: „Băsescu, incapabil să răspundă protestului masiv”

Aflat ieri la Bruxelles, copresedintele USL Crin Antonescu a acordat un interviu Jurnalului National, in care isi exprima convingerea ca actuala Putere va ceda, avertizand ca fiecare zi care trece fara o solutie de deblocare a actualei situatii este foarte costisitoare pentru noi toti.

• Jurnalul National: Domnule Crin Antonescu va aflati la Bru­xelles unde ati participat la dezbaterea privind democratia din Romania. Care sunt ecourile, reactiile la aceasta dezbatere?

Crin Antonescu: Noi am avut inainte de reuniunea din plen discutii si cu presedintele Parlamentului, domnul Martin Schultz, si, dupa aceea, fiecare dintre noi cu liderii familiilor politice de care apartinem, in cazul meu cu Graham Watson, presedintele Partidului Liberal European, si cu Guy Verhofstadt, liderul grupului parlamentar european li­beral. Sunt oameni care cunosc, in linii mari, evolutiile din Romania si ingrijorarile noastre. Ei au fost in legatura in permanenta cu europarlamentarii nostri si asa cum s-a putut observa si din alocutiunile din deschiderea reuniunii, inteleg exact temele noastre de ingrijorare.

De altfel, in acesti din urma 4-5 ani, la nivelul institutiilor europene a existat o ofensiva propagandistica foarte accentuata a puterii, care s-a prezentat mereu ca singura forta reformatoare, ca o putere dedicata luptei anticoruptie si a prezentat in acelasi timp, de ani buni, mereu opozitia din Romania drept retrograda, conservatoare, impotrivindu-se tuturor acestor demersuri minunate. Asa incat, dupa aceasta dezbatere care ne priveste, probabil ca lucrurile se vor disputa si la nivelul familiilor europene. Dar important este ca despre Romania s-a discutat si despre Romania s-au spus cateva lucruri foarte clar, lucruri care nu au putut fi contrazise nici macar de reprezentantii PDL prezenti la intalnire.

Dezbatere cu bataie lunga
• Ce s-a discutat la Bruxelles ra­mane acolo, sau mesajul dumneavoastra poate ajunge la cancelariile occidentale si se poate transforma in reactii, masuri?

Sigur ca toate aceste dezbateri, si cea de alaltaieri si alte discutii pe care noi le-am avut chiar in intalniri bila­terale cu reprezentanti ai cancelariilor europene, se aduna. De altfel, aceasta dezbatere, va reamintesc, a avut loc pe fondul unor relatari destul de numeroase in marea presa europeana in legatura cu protestele din Romania, in legatura cu contestatia ampla pe care, in Romania, un numar din ce in ce mai mare de cetateni o indreapta la adresa autoritatilor. Sigur ca aceste lucruri, repet, se aduna. Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca in acest moment, la gu­vernare, in statele majore ale Uniunii Europene – Germania, Franta – se afla reprezentanti ai familiei politice a Partidului Popular. Sigur ca acestia vor fi retinuti in a critica si in a pune in discutie ce se intampla in Romania sau in Ungaria. Lucrurile insa nu raman fara efect, pentru ca aceste teme, in momentul in care devin europene, au evolutia lor.

• Sa revenim pe plan intern. Este prima zi de protest parlamentar. Cum comentati reactiile ironice la demersul dumneavoastra in sensul ca sunteti in greva, dar aveti in­dem­nizatii, aveti masini, deplasari in strainatate, pe spranceana?

Treaba noastra nu este sa demontam ironiile bine platite ale propagandistilor lui Basescu. Este un gest politic care a fost foarte clar deschis, am spus foarte limpede ce se intampla si in privinta in­dem­ni­za­tiei, nu se pune problema de­pla­sarilor in strainatate, este vorba ca noi nu mai participam la lucrarile Parlamentului impreuna cu acesta majoritate care ignora tot ceea ce se intampla in Romania si in strada, pastrandu-ne in acelasi timp calitatea politica de parlamentari, ca s-ar putea sa fie nevoie de ea intr-o imprejurare politica in care sa trebuiasca sa vo­tam ori pentru ale­geri anticipate, sau o mo­tiune de cenzura sau, de ce nu, chiar o suspendare a presedintelui.

• Presedintele Basescu declara insa ca domnul premier Boc 'a fost, este si ramane partenerul lui'. Deci are sustinerea lui, nici voba de a-i cere demisia.

Aceasta este expresia incapacitatii presedintelui de a raspunde protestului masiv din Romania din ultimele saptamani si, pana la urma, aici este un lucru foarte simplu. Daca in societatea romaneasca exista resursele pentru a construi o presiune majora pe care puterea sa n-o mai poata ignora – de tipul greva generala, de tipul intensificarea acestor manifestatii – atunci puterea va ceda. Noi, ca parlamentari, ca reprezentanti ai opozitiei politice am reactionat la ceea ce se intampla in Romania, am facut gesturile politice care sunt necesare, am propus solutii, mai mult de atat nu avem ce face. Este, in fond, o lupta nu doar intre putere si opozitie, ci si intre putere si cea mai mare parte a societatii si in functie de modul in care societatea va sti sa-si impuna punctul de vedere, puterea va ceda.

• In ce masura credeti ca amplificarea miscarilor de strada, cu implicarea serioasa a societatii civile, va grabi indeplinirea ce­rintelor protestatarilor?

Intr-o masura decisiva. Daca pu­te­­rea s-a clatinat atat de serios in urma protestelor raspandite in toata tara, dar protestele catorva sute de oameni, imaginati-va ce s-ar intampla in mo­mentul in care opo­zitia, sindicatele, ONG si numerosi protestatari din tara ar construi o ofensiva perfect democratica, perfect legala impotriva ambitiei acestei puteri de a ignora reactia so­cietatii. Eu cred ca puterea ar trebui sa cedeze si cred de altfel ca acest lucru se va intampla.

• Aveti un orizont de timp? O estimare?

Dupa cum se stie, situatia este destul de imprevizibila. Nimeni nu se astepta la izbucnirea in luna ia­nuarie a acestor miscari de strada spontana. Nu le-a organizat opozitia, nu le-a organizat altcineva. Ele au surprins pana la urma pe toata lumea: putere, opozitie, observatori straini. Imi este greu sa fac astfel de evaluari. Vad insa, in continuitatea protestelor, ca oamenii nu se mai lasa pacaliti ca sa cedeze. Cert este ca fiecare zi care trece, fara ca noi sa avem o solutie de deblocare, este foarte costisitoare pentru noi toti. Este un an economic greu, e nevoie de decizii serioase, de optiuni majore care nu pot fi luate decat de un guvern puternic, nu in sensul sustinerii sale parlamentare, ci al increderii pe care cetatenii sa i-o acorde. Or, semnul de nediscutat al acestei greve nu se da decat la alegeri. Un guvern, o majoritate parlamentara care vor rezulta din alegeri vor avea cel putin o vreme aceasta forta si aceasta credibilitate sa poata actiona in situatia complicata in care se gaseste Romania si, de altfel, intreaga Europa.

Nemultumire uriasa
• De ce credeti ca romanii nu au iesit in numar foarte mare sa protesteze?

E binecunoscuta absenta unei traditii si a unei culturi a protestului de strada in Romania. Dar faptul ca sondajele ne indica uriasa cota de nemultumire a cetatenilor Romaniei, daca vreti interesul pentru emisiunile si posturile tv care au transmis in toate aceste zile manifestatiile de strada, insasi reactia puterii care, prin vocea presedintelui, a recunoscut ca cei din strada reprezinta un numar mult mai mare de nemultumiti, toate aceste lucruri ne fac sa nu discutam despre aceste manifestari ca despre unele marginale, ale unei minoritati de nemultumiti.

• Dupa declansarea protestului USL, PDL si-a mobilizat parlamentarii, mai ales la Senat, pentru a avea cvorum. In aceste conditii, va asteptati la tentative de racolare a unor parlamentari USL?

Nu, categoric nu. Puterea nu a incetat nici pe parcursului anului trecut sa incerce in permanenta acest lucru. Pe filiera UNPR, sau direct a PDL ei au facut un efort permanent de a falsifica rezultatul alegerilor si generale si locale, incercand sa racoleze parlamentari, primari, alesi locali. Eu cred ca nu mai poate fi o speranta pentru ei. Cine nu a plecat pana acum, cu foarte rare exceptii, nu mai are motiv sa plece. In orice caz nu cred ca asta e solutia sa scoata puterea din impas.

• Care sunt planurile USL pe perioada protestului parlamentar?

Suntem pregatiti si actionam pe mai multe planuri. Am inceput si vom continua o serie de intalniri cu sindicatele, structuri ale societatii civile pentru a putea sa ne conjugam eforturile nu intr-un parteneriat electoral, adica noi nu le cerem acestor oameni sa facem o intelegere in baza careia ei sa ne voteze la alegeri si noi sa facem nu stiu ce dupa ce venim la putere. Este pur si simplu construirea unui parteneriat pentru deblocarea crizei actuale si pentru o solutie democratica, alegeri anticipate, de exemplu. Pe de alta parte, suntem intr-un proces firesc de pregatire a candidaturilor la nivel local, parlamentar in interiorul aliantei pe fiecare judet, pe fiecare regiune.

Si bi­ne­inteles am deschis si acest front al actiunii externe, care chiar daca, momentan, nu are impact imediat asupra situatiei din Romania, este importanta pentru ca in momentul in care vom veni la putere dupa alegeri trebuie sa fim cat mai bine cunoscuti de partenerii nostri europeni. Situatia Romaniei nu poate fi discutata doar in termenii luptei interne. Trebuie sa vedem foarte clar ca Europa toata este in deriva, as spune chiar si ca Romania trebuia sa ia impreuna cu partenerii europeni decizii importante. In legatura cu cetatenii am fost mereu si acest motivul pentru care cabinetele noastre parlamentare isi continua activitatea pentru ca noi avem acest mandat de la cetateni, nu de la Basescu sau de la Boc. Si cei de la putere pot sa faca oricate ironii. Important pentru noi este sa tinem aceasta legatura cu oamenii si sa-i reprezentam.

• Se asteapta motivarea Curtii Constitutionale pe legea privind comasarea alegerilor. Va asteptati la o rasturnare de situatie, iar alegerile sa fie comasate in iunie?

Ce va spune Curtea Cons­ti­tu­tionala exact, nu stiu. Si, sincer, si in privin­ta Curtii Constitutionale ma astept la orice. E clar insa ca ori­cine doreste o limpezire democratica a situatiei politice din Romania trebuie sa sustina alegeri parlamentare separate de alegeri locale. Pentru ca sunt mize diferite, teme diferite, pentru ca sunt programe diferite. USL-ul este pregatit pentru o asemenea varianta, USL face tot ce poate pentru ca aceste alegeri sa fie separate – si alegerile parlamentare, avand in vedere protestele actuale din Romania si avand in vedere faptul ca, intr-un an foarte greu, Romania este condusa de o putere lipsita de legitimitate si mai ales lipsita de incredere – alegerile parlamentare ar trebui sa fie anticipate, ar trebui sa fie cat mai curand.

Nu noi decidem insa si sigur ca oricand ar fi momentul alegerilor noi suntem pregatiti, pentru ca avem in mare parte programele pregatite, avem candidatii pregatiti si, pana la urma, marea tema care sta in fata alegatorului roman este una si aceeasi, ca e in iunie, ca e in martie sau ca e in noiembrie. Anume daca aceasta putere este mandatata in continuare sa conduca Romania sau daca este nevoie de o schimbare majora.

×