x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Diaconescu - "Ion Iliescu e boboc"

Diaconescu - "Ion Iliescu e boboc"

16 Dec 2004   •   00:00

INTERVIU
Fostul presedinte al PNTCD, Ion Diaconescu, afirma ca Ion Iliescu "e boboc" si ca incearca sa controleze in continuare parghiile politice. Retras din valtoarea vietii politice, fostul presedinte al PNTCD, Ion Diaconescu, a privit de pe margine batalia electorala si si-a marturisit impresiile Jurnalului National.
CARMEN VINTILA, MONICA IORDACHE

REGRETE. Ion Diaconescu crede ca taranistii sunt victima fenomenului de polarizare a vietii politice

Jurnalul National: Cum vi s-a parut lupta electorala in acest an? Murdara sau s-a jucat cinstit?
Ion Diaconescu: N-o pot considera chiar murdara. S-a desfasurat, ca sa zic asa, in nota obisnuita, dar parca mai lipsita de nerv, de vlaga. N-am vazut mitinguri, n-am vazut manifestatii, mi s-a parut, asa, cam apatica toata chestia. In privinta fraudelor pe seama carora s-a facut atata caz, pot spune ca anumite fraude s-au intamplat permanent in tara romaneasca. Suntem o societate democratica, dar cu foarte putina cultura civica si deci s-au intamplat frecvent asemenea manipulari, de vina este si legea electorala, care este facuta permisiva, are lacune si permite sa se faca tot felul de manevre din astea.

Campania electorala a fost suficient de animata sau vi s-a parut si dvs. anosta?
Nu. Nu a fost suficient de animata dupa parerea mea. A fost asa anosta, in general i-a lipsit dinamismul, mitingurile, cel putin in Bucuresti eu nu le-am vazut. Mie asa mi s-a parut, lipsita de nerv.

Ce spuneti despre declaratia lui Basescu, ca alegerile au fost fraudate? S-a pripit cu declaratiile sau a avut vreo sustinere ce a spus?
Se obisnuieste in general ca opozitia sa se planga, si au fost fara doar si poate unele lucruri care depaseau normele unor alegeri corecte. Au fost publicate si multe lucruri din acestea si, plus de asta, oricine se ducea sa voteze putea sa dezlipeasca timbrul autocolant si sa mearga sa voteze iar, si asa mai departe. Insa ceea ce m-a surprins in mod neplacut si care nu au facut o impresie buna au fost cei doi: presedintele si vicepresedintele Biroului Electoral Central, Ghergut si Camenita, care s-au prezentat lamentabil. Nu au fost in stare sa explice ce a fost cu voturile alea anulate, am fost atent, dar nu am inteles nimic, o varza. Nu au fost in stare sa dea o explicatie ca lumea. Restul, ca s-o fi intamplat, ca nu, n-am de unde sa stiu, dar ei, care erau datori sa explice, nu au putut sa o faca si au lasat loc sa fie acuzati, banuiti de asemenea lucruri. Acum, Basescu a gresit ca a exagerat, pentru ca el putea sa ceara, asa cum au spus si altii, verificari, explicatii, dar nu arestare, ca doar cine era sa-i aresteze? Si mai ales a deranjat pentru ca noi fiind acum chiar in momentul cand era final de luna si cand asteptam de la Bruxelles primirea noastra in Uniunea Europeana, de fapt ultimele pregatiri ca sa zic asa. De unde se astepta ca aceasta sa fie un atu pentru castigarea alegerilor, acum, prezentand ca alegerile au fost fraudate, devenea o frana, o piedica. Am vazut prin multe ziare ca Basescu cu atitudinea lui impiedica intrarea Romaniei in UE si, intr-adevar, putea fi trasa si concluzia asta.

Cine a castigat alegerile, PSD+PUR sau Alianta D.A.? In acest moment amandoua gruparile revendica dreptul de a face Guvernul...
Deocamdata le-a castigat Uniunea PSD+PUR, dar procentajul obtinut nu le este suficient pentru a face un guvern stabil si e clar acest lucru. Deci a castigat mai mult Uniunea decat Alianta, dar nu a facut 51% plus unu si de aceea putem spune ca nici unul nu le-a castigat in mod categoric ca sa aiba certitudinea ca va face Guvernul, tocmai aceasta este caracteristica acestor alegeri, ca nu au fost concludente, nu au dat un invingator clar. Deci va fi o problema grea formarea unui guvern, mai ales formarea unuia stabil. Daca Guvernul nu se va forma, pentru ca sunt probleme acum, cu intrarea in Europa, unde e nevoie de consens national, atunci singura solutie este sa se recurga la alegeri anticipate. Asta nu ar trebui sa ne sperie, pentru ca pe vremuri se faceau alegeri in fiecare an.

Daca presedintele e de alta culoare politica decat Guvernul, ne asteapta o alta perioada de certuri si scandaluri interminabile?
Da. Dar presedintele nu poate sa faca mare lucru, decat sa arbitreze, dar nu joaca el, e ca la fotbal, el mai mult arbitreaza. Cel care executa este Guvernul. Este deci posibil, daca presedintele va fi de alta culoare politica, sa urmeze o perioada dificila, si de acesta spun ca este posibil sa ne indreptam spre alegeri anticipate ca sa se iasa din acest impas.

Un ghiveci mare

Retragerea lui Stolojan a influentat campania electorala? Ciuhandu mai intra in cursa daca ar fi candidat in continuare Stolojan?
Intra in cursa, pentru ca nu de asta a intrat. Noi, PNTCD, am fost considerati in perioada lui Ceausescu ca niste dusmani. Nenorocirea a fost ca Revolutia din decembrie 1989 nu a schimbat regimul comunist in adevaratul sens; l-a dat jos pe Ceausescu, dar cei care au luat locul au gandit sa faca in continuare un comunism dupa chipul lui Gorbaciov cu fata umana. Pentru noi a venit o perioada foarte grea, am fost permanent vazuti ca niste dusmani ai poporului, in tot cazul o situatie foarte grea. Si ne-au trebuit sapte ani, pana in 1996, sa ajungem la putere. Sapte ani ca sa inlocuim Guvernul acela care s-a inscaunat la Revolutie. Si nu numai atat, ca sa-l inlocuim a trebuit sa facem aliante cu vreo noua partide si cu vreo zece asociatii, adica am facut un ghiveci mare. Am reusit sa-i dam jos, dar aceasta adunatura n-a avut sudura necesara si forta ca sa poata sa guverneze, si de aceea am ajuns in situatia ca in 2000 sa pierdem puterea. Revenind la Stolojan, nu cred ca retragerea lui a influentat campania electorala. Adica, pe de o parte, Stolojan aducea mai mult calm, s-ar fi facut o campanie cu mai putine acuze de genul acesta, dar si mai adormita. Basescu a mai dat totusi cateva semnale.

Stolojan a fost santajat, asa cum a spus Basescu?
Este posibil, dar nu pot sa confirm asta. Cunosc prea putine si ar insemna sa fac speculatii, dar faptul ca el, din cate am inteles, ar vrea sa revina, asta inseamna ca boala nu a fost chiar asa de grava.

Dupa cum il cunosteti pe Ion Iliescu, dupa terminarea mandatului va ocupa un loc "cuminte" in politica sau va incerca in continuare sa controleze parghiile politicii?
Va incerca sa controleze fara doar si poate. Sigur ca da. Are si temperamentul pe care il are si in fond are vreo 72 de ani. Ei bine, eu la Revolutie aveam 72 de ani si atunci mi-am inceput cariera politica. Cariera "la lumina zilei" - de fapt, cariera am inceput-o de cand eram student sau prin nastere, caci si parintii mei au fost propagatori ai PNTCD. Efectiv, partea constructiva a carierei mele politice a inceput la 72 de ani. Eu am ajuns presedintele Camerei Deputatilor la 78 de ani si am fost pana la 82 de ani presedinte de Camera, deci Iliescu e boboc.

Poli politici si nonsensuri

Cum vi se pare scorul obtinut de Ciuhandu la prezidentiale?
Nedrept. Noi suntem victima acestui fenomen de polarizare a vietii politice. Polarizarea este un fenomen normal, care trebuia sa se intample pentru ca noi intram acum in Europa si, vrand-nevrand noi, toata viata politica din toate tarile astea intrate se va alinia dupa acelasi tipar. Adica pana la urma va fi un guvern central la Bruxelles, un Parlament central si in mod automat vor fi partidele care sunt in celelalte tari va trebui sa fie si la noi. Adica se face aceasta polarizare prin faptul ca facem acest organism, aceasta Europa unita. Deci deja s-au constituit, dupa cum stim, cativa poli, dintre care doi sunt polii principali dominanti: Polul Crestin Democrat sau Partidul Popular European si Polul Social Democrat. Dar daca noi ne aliniem Europei, si in Europa sunt acesti doi poli, noi de ce sa facem altii? La noi practic batalia se da intre social-democrati si social-democrati la ora actuala. Este un nonsens. Trebuia sa fie de culori diferite, sa fim dupa chipul si asemanarea Europei. La ora actuala avem de ales intre Iliescu, care e membru al social-democratilor europeni, si Basescu, care e membru al social-democratilor europeni. E neserioasa chestiunea.

Smecherii, combinatii...

Mai are PNTCD vreo sansa se revitalizeze?
Da. Si nu o spun asa, gen à la Basescu, ca "vom invinge". Eu sunt convins de asta, pentru ca nu ai sanse daca faci o improvizatie, faci un partid ca vrei sa ajungi ministru sau ce vrei sa ajungi, dar daca mergi pe un drum asa ca noi, da, caci toate tarile au acum un forum puternic crestin-democrat.

Ce credeti despre proiectul lui Valeriu Stoica in care se spune ca si PNTCD ar trebui absorbit in aceasta noua formatiune care ar trebui sa adere ulterior la Partidul Popular European?
Pai noi suntem deja. Adica noi sa plecam din Partidul Popular European ca sa intram la ei si sa ne ducem cu Basescu sa ne bage acolo cu Stoica. Smecherie. Din contra, facem o combinatie si noi tratam cu cei de la Bruxelles si va primim pe toti. Adica vii tu, musafir de pe strada, sa ma convingi pe mine sa ma bagi in casa mea, nu?
×
Subiecte în articol: basescu interviu