x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

de Florin Condurateanu    |    17 Oct 2017   •   22:43
Dr. Magda Pârvu: Atacul bolilor reumatismale inflamatorii începe la degete, la articulaţiile mici

Bolile care strică articulaţiile nu sunt doar acele artroze, maladii degenerative, de uzarea articulaţiilor, de degradarea lor, de roaderea cartilajului şi deteriorarea lichidului sinovial, de ungere. Există şi boli reumatismale inflamatorii, cea mai deasă fiind poliartrita reumatismală. Interviu cu medic primar doctor Magda Pârvu, şef secţie reumatologie Spitalul Colentina

 

Florin Condurăţeanu: - Pare ciudat, bolile reumatismale importante, care aduc necazuri la picioare, la braţe, debutează cu atac la articulaţiile mici la degete. Cum e cu primul simptom al gutei, noaptea la degetul mare de la picior?

Dr. Magda Pârvu: - Atacul de gută se manifestă prin durere violentă în degetul mare de la picior, care se înroşeşte, frige. Pasul doi este ridicarea febrei apărută chiar de la început în temperatură mare, peste 38. Durerea trece şi la alte articulaţii mici, la gleznă, de exemplu. Dar nu sunt agresate articulaţiile calde, cele mari gen şoldul. Guta era denumită boala regilor, ei mâncau multă carne de vânat. Guta înseamnă prea mulţi uraţi (n.r – sare a acidului uric), carnea tânără e bogată în săruri uraţi, carnea de viţel, carnea roşie, organele, ficatul, rinichii, ca şi mezelurile sunt pe lista care aduce exces de uraţi. Aceste săruri se depun în articulaţii şi declanşează crizele de gută. Animalele au o enzimă care descompune uraţii, animalele nu suferă de gută. Organismul omului nu e înzestrat cu această enzimă apărătoare. Guta se tratează cu medicamente specifice şi terapia se continuă până se iese din atacul de gută. Este o incomoditatea acea inflamaţie a articulaţiilor degetelor de la picioare, omul nu se mai poate încălţa.

 

F.C.: - Cea mai frecvent întâlnită boală reumatismală, nu din categoria artrozelor de uzură şi anume poliartrita reumatoidă agresează la început tot degetele, de la mâini. Edith Piaf avea degetele strâmbate ca vreascurile bătrâne, îşi ascundea urâţenia mâinilor ţinând strâns microfonul.

Dr. M. Pârvu: - Poliartrita reumatoidă face parte din categoria bolilor reumatismale inflamatorii, artrozele din alt grup de boli, cele degenerative. Poliartrita reumatoidă nu se vindecă, nici cauzele nu sunt elucidate, există şi o cauză genetică, combinată cu acţiunea unor viruşi. Prin tratament adecvat, se poate ţine în frâu. Se instalează la articulaţiile mici ale degetelor mâinii, la articulaţiile dintre falange, mai puţin la articulaţia dinspre unghii. Atacă şi articulaţiile dinspre pumn, la cot şi articulaţiile echivalente de la picioare, la degetele picioarelor, apoi la gleznă, la şold. Este o boală sistemică, după articulaţii atacă şi pielea, vasele, inima, plămânii, rinichii, sistemul nervos. Se perturbă acţiunea anticorpilor, sistemul de autoapărare atacă propriile organe. După durere, se constată şi anchilozarea articulaţiilor, imobilitate care dispare după un timp. Dacă poliartrita reumatoidă nu este tratată, ea evoluează şi articulaţiile se blochează, se anchilozează definitiv. Alte simptome pe lângă jena în articulaţii sunt o stare de oboseală, febră. De boala aceasta a suferit Renoir, îşi lega pensula de degete, nu le mai putea mişca. A suferit de anchilozarea degetelor şi Mircea Eliade şi Rubens.

 

F.C.: - Nu au mai evoluat tratamentele?

Dr. Magda Pârvu: - Ba da, au apărut şi medicamente noi obţinute prin inginerie genetică. Dar sunt terapii încă scumpe. Unii bolnavi de poliartrită reumatoidă sunt trataţi cu aceste medicamente noi, terapia este suportată de asigurările de sănătate, dar nu încap toţi bolnavii de poliartrită reumatoidă pe aceste liste.

 

Poliartrita reumatoidă afectează mai ales femeile, de trei ori mai des decât atacul asupra bărbaţilor. Boala aceasta inflamatorie se instalează mai ales la 40-60 de ani. Alte boli din categoria celor reumatismale inflamatorii sunt spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică.

 

×