x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ioana Petrescu: Societatea nu se mai simte reprezentată de clasa politică

Ioana Petrescu: Societatea nu se mai simte reprezentată de clasa politică

19 Feb 2018   •   16:06
Ioana Petrescu: Societatea nu se mai simte reprezentată de clasa politică
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

România traversează o perioadă în care la vârful politicii se succed persoane mediocre și lipsite de viziune. Este nevoie ca acest vid să fie umplut de lideri autentici, care şi-au dovedit competenţa pe alte domenii în afara politicii, susţine Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe în Cabinetul Ponta. Interviul face parte din proiectul Românii în anul Centenarului, un proiect Jurnalul şi Antena 3.

Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?

Ioana Petrescu: În plan economic, este o evoluție în bine. Însă, în mod paradoxal, deși avem cea mai mare creștere economică din UE, o mare parte din populație este nemulțumită de modul în care este guvernată. În lipsa unor lideri politici autentici, societatea nu se mai simte reprezentată de clasa politică. Oamenii au ales tot mai des să își strige nemulțumirile în stradă, pe mai multe voci. Din păcate, asta a dus în ultimul an la o scindare a societății, un război între români de diferite vârste sau orientări politice, între categorii de angajați, între corporatiști și angajați de la stat.  

Dar în ultimii 10 ani, cum a evoluat România? De ce?

Sunt lucruri care au mers bine și altele care ar fi putut merge și mai bine dacă guvernele care au condus România în această perioadă nu ar fi schimbat mereu strategia, doar din dorința de a obține rezultate pe termen scurt și de a câștiga capital politic. 

Un exemplu ar fi gestionarea greșită a crizei economice mondiale din 2009-2010. Și de această dată, cauza a fost teama clasei politice aflate atunci la putere de a lua decizii nepopulare și refuzul acesteia de a recunoaște situația dificilă în care se află România, în contextual crizei mondiale. Populația a plătit ceva mai târziu, mult mai mult, când au fost necesare măsuri mult mai dure, precum tăierea salariilor și a pensiilor. 

 

Sănătatea este un domeniu pe care România nu l-a gestionat cum trebuia, deși toate guvernele din ultimii 10 ani l-au declarat ca fiind prioritar. Au lipsit reformele reale în domeniul sănătății”.

Guvernanții nu au înțeles mecanismele de piață din UE, lucru care a dus la emigrarea medicilor. Deși România a pregătit specialiști foarte buni, mulți dintre ei tratează azi pacienții din alte țări, în timp ce în spitalele din țară este o lipsă acută de medici. 

Ce merge bine în România?

Creșterea economică din ultima perioadă se face simțită, chiar dacă deocamdată nu destul în buzunarele românului de rând.  

Ce merge rău în România?

Calitatea infrastructurii rutiere și a serviciilor publice esențiale, precum sănătatea și educația, lasă de dorit. Suntem departe de standardele UE în aceste domenii. Trebuie să atingem un nivel măcar decent de îngrijire medicală pentru toți cetățenii României și să ne îngrijim de azi că tinerii sunt educați să facă față într-o societate modernă, globală și computerizată. 

Care credeți că este principala cauză a menținerii decalajului de dezvoltare dintre România și alte state din UE?

Decalajul a fost mult redus. Pentru a ajunge din urmă cele mai dezvoltate țări din UE, România are nevoie de o creștere economică sustenabilă timp de un deceniu sau chiar mai mult timp. O astfel de creștere se poate obține doar prin predictibilitate și continuitate a măsurilor adoptate și prin stabilitate.  

Care este personalitatea care influențează cel mai mult evoluția României în prezent? De ce aceasta și prin ce/cum anume?

Nu avem o personalitate în acest moment care să influențeze pozitiv evoluția României. În mediul politic, pare că traversăm o perioadă în care la vârf se succed persoane mediocre și lipsite de viziune. Sper că va fi creat cadrul în care politica să fie o opțiune atractivă pentru cei care și-au dovedit deja competenta pe alte domenii decât politică și să umplem acest vid de lideri autentici din prezent. 

Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?

O  criză economică ce ar putea fi generată de măsuri populiste, neinspirate. Instabilitate socială. 

Cine credeți că ar putea schimba în bine evoluția țării noastre în viitorul apropiat? De ce acesta/aceasta și cum anume?

E greu de anticipat ce politician ar putea schimba în bine evoluția țării noastre. Cert e că politicienii trebuie determinați să gândească măcar pe termen mediu, dacă nu pe termen lung. Un  prim pas în această direcție poate fi modificarea Constituției, astfel încât toate alegerile să aibă loc o dată la cinci ani, odată cu alegerile europarlamentare. În acest fel, politicienii au la dispoziție o perioadă mai lungă pentru reforme și nu sunt încurajați să ia doar măsuri populiste cu efecte pe termen scurt, înainte de un următorul scrutin. 

În care țări aveți cea mai mare încredere? (primele cinci). Ce anume la aceste țări vă inspiră încredere?

Nu există ţări în care am încredere şi altele în care nu am încredere. Există aspecte pozitive şi negative la nivelul tuturor statelor lumii.

În care țări aveți cea mai puțină încredere? (primele trei). Ce anume la aceste țări vă inspiră neîncredere?

Acelaşi răspuns ca la întrebarea precedentă.

Care este valoarea care definește România în prezent? Dar valoarea care lipseşte cel mai mult în societatea românească la acest moment?

Românii sunt extraordinar de creativi. Ne lipseşte încrederea în instituţii şi chiar şi în cei din jurul nostru.

 

De la 1 la 5 (1 = foarte rar, 5 = foarte frecvent), cât de frecvent credeți că sunt încălcate în prezent în România următoarele valori?

Promovarea competenței - 4

Respectul față de adevăr -5

Angajamentul față de valorile naționale - 3

Libertatea de exprimare- 2

Încrederea în instituții- 5

Sancționarea corectă a ilegalităților -4

Cum apreciați pe o scală de la 1 la 5 (1 foarte proastă, 5 foarte bună) calitatea clasei politice care a decis soarta României în ultimii 10 ani? Principalul defect/Principala calitate?

2 din 5. Principalul defect este, cu siguranţă, lipsa de preocupare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor care le-au acordat votul.

Principala calitate este că, măcar din când în când, atunci când populaţia este foarte vocală, politicienii ţin seama de cerinţele oamenilor de rând.

Care este greşeala cea mai mare a clasei politice din ultimii 10 ani?

Lipsa de viziune pe termen mediu şi lung.

Ce urare ați face României pentru 2018?

În 2018, la o sută de ani de la Unire, le doresc să fie mai uniţi, mai toleranţi, mai patrioţi şi să aibă mai multă încredere unii în alţii. 

 

 

 

×