x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ion Tiriac renunta la Consiliul Investitorilor

Ion Tiriac renunta la Consiliul Investitorilor

02 Feb 2005   •   00:00

INTERVIU
Omul de afaceri Ion Tiriac considera ca vremea lui la Consiliul de Strategie pentru Investitii Straine s-a cam terminat. Intr-un interviu acordat ziarului nostru, el il vede pe Mugur Isarescu la presedintia acestei institutii de prestigiu.
FLORINA ZAINESCU

OBSERVATIE. Ion Tiriac considera ca Banca Comerciala Romana nu ar trebui privatizata, pentru ca toate tarile din Europa au o banca de stat
Jurnalul National: Cum comentati declaratiile ministrului Gheorghe Flutur, care considera neclar modul in care Asociatia de Vanatoare din Bucuresti a primit domeniul de vanatoare de la Balc?
Ion Tiriac: Mi se par foarte pertinente, avand in vedere faptul ca dumnealui trebuie intai sa cerceteze modul in care s-a facut concesionarea. Abia dupa aceea poate sa spuna daca i se pare clar sau neclar. Din ce a spus dumnealui, am inteles ca a instituit o comisie sa cerceteze acest caz-pilot in tara asta. Deci, trebuie sa astepte ca aceasta comisie sa duca la bun sfarsit munca si pe urma putem sa vorbim. Vorbim despre 0,006% din fondurile de vanatoare ale Romaniei, in care s-a investit pana in momentul asta peste 1 milion de euro. Eu ii provoc pe toti care vorbesc sa vada daca in alt fond care este de 10 sau de 100 de ori mai mare a investit cineva macar 10% din banii astia. La un moment dat, trebuie sa ajungem si noi la un context de normalitate si aceste fonduri de vanatoare trebuie sa fie ingrijite pentru a mentine un echilibru ecologic. Este confirmat ca vanatoarea s-a desfasurat in limitele legii.

Asta a spus si dansul...
Dar atat ministrul Flutur, cat si domnul Nicolae Selaru, presedintele AGVPS, spun ca acea "atribuire temporara" a fost o gaselnita, ca respectivul termen nu se regaseste in lege. Mai mult, domnul Selaru spune ca "atribuirea temporara" a fost un pretext pentru a se crea dreptul de preemptiune, astfel incat acest fond de vanatoare sa se dea fara licitatie. S-ar putea intampla sa fie gaselnita. Dar, atata timp cat nu e ilegala, probabil ca trebuie creata o lege care, in viitor, sa nu permita aceste gaselnite. Din pacate, domnul Selaru este in afara problemei in acest context, iar daca dumnealui ar administra fondurile pe care le au asociatiile de vanatoare cel putin la fel de bine cum e administrat fondul de la Balc, atunci Romania probabil ar castiga mult mai mult decat Spania sau Ungaria, tari care castiga 600, respectiv 150 de milioane de euro de pe urma vanatorii. Noi castigam 5 milioane de euro. La asta ar trebui domnul Selaru sa se gandeasca.

Atribuirea domeniului

Totusi, cum a fost aleasa Asociatia de Vanatoare Zimbrul sa administreze domeniul de la Balc?
Din aceasta asociatie fac parte foarte multi vanatori si are cam 100-120 de membri. Avand in vedere ca era nevoie de multi bani si ca pe mine ma interesa sa vanez o data pe an pentru a-mi invita niste oaspeti la mine acasa, in aceasta tara care imi apartine si mie exact cum ii apartine lui Georgescu, Popescu sau Ionescu, m-au ales pe mine ca sa fac aceasta investitie. Si este un model de investitie in tara asta. S-ar putea intampla ca acest model de investitie sa deranjeze pe foarte multi. Sper ca domnul ministru Flutur sa inceapa sa cerceteze sa vada ce s-a intamplat cu 70% din teritoriul Romaniei pe care exista fonduri de vanatoare. Nu numai ca nu s-a investit nimic, dar s-a ales praful de aceste fonduri de vanatoare.

De ce s-a preferat atribuirea directa si nu s-a facut o licitatie?
Sa faci o licitatie era posibil, exact cum si atribuirea directa era posibila, prin aceeasi lege. Dar mare parte din investitie incepuse. S-au cumparat tractoare, buldozere, sute de tone de hrana pentru animale... Ma indoiesc ca cineva in ziua de astazi e dispus sa faca o asemenea licitatie, dar, mai ales, ma indoiesc ca cineva ar putea sa investeasca cat am investit eu. Daca cineva e dispus, sa vina sa ne spuna si poate cedam fondul.

Deci s-a facut atribuire directa pentru ca dumneavoastra ati venit cu banii si v-ati aratat dispus sa investiti acolo?
Incepusem deja sa investesc cand s-a atribuit direct, cum am mentionat mai sus. Daca se atribuia prin licitatie, ce se obtinea? Probabil ca cineva in loc sa dea 9 milioane, ar fi dat 19 sau 99, sau 109, sau 2009. Tot aia. Pentru ca nimeni nu s-ar fi apropiat de cele 40 de miliarde care s-au investit acolo, dar sunt cu totul de acord ca pentru toate fondurile de vanatoare - subliniez, TOATE - ar trebui sa se plateasca o taxa de concesionare mult mai mare.

Ministrului Flutur i se pare suspicioasa si prelungirea perioadei de concesionare de la 10 ani la 49 de ani...
Nu poti sa investesti intr-o afacere atata timp cat nu ai siguranta ca investitia asta se poate duce la bun sfarsit. Un fond de vanatoare trebui sa-l iei pe termen lung pentru ca, la urma urmei, nu ai proprietatea, nu ai nici un metru patrat de padure cumparat, ci doar dreptul de a vana in acel teritoriu. Mijloacele fixe publice le-am cumparat prin licitatie, ca asa spunea legea, pe miliarde si miliarde de lei. Probabil am platit mai mult decat trebuia, dar investitia trebuia sa mearga inainte.

Campania mediatica declansata dupa vanatoare v-a afectat imaginea, a fost un atac la adresa dumneavoastra?
Eu sunt invatat sa lucrez cu presa de cel putin 50 de ani. Din pacate, exista jurnalisti in aceasta tara care nu au integritatea de a transmite faptele. Daca pot sa vanda doua copii in plus cu numele lui Tiriac, atunci imediat dau drumul la tot felul de acuze: moralitate, mistreti impuscati, macel si asa mai departe. Toate aceste lucruri sunt create pentru a da o tenta negativa acestui subiect. Pentru ca, daca discuti problema bucata cu bucata, ce sa vezi?! A fost vorba de un stil de vanatoare care se numeste "intensiva", asa cum exista in toata Europa, incepand din Spania si terminand undeva dupa Rusia. Acest stil vanatoresc a fost facut sa fie comercial. Ma duc la vanatoare in Cehia. Vanez pe zi cateva sute de fazani, care sunt dupa aceea valorificati. Oamenii aia ii valorifica imediat. Nu atata ca ii vand cu 3 euro/bucata, ci recoltatul, impuscatul lor te costa 20 de euro/bucata. Asta este un comert care il face statul. Sau privatul. Deocamdata, la cehi il face statul. Pe mine nu ma intereseaza comercialul, eu vreau doar sa-mi invit prietenii la vanatoare o data pe an. Mai mult decat atat, daca socotim cei 35 de vanatori, nu 32 cum se vehiculeaza, care erau si impartim vanatul recoltat in cele doua zile, rezulta mai putin de trei mistreti pe vanator pe zi. Asta, in conditiile in care duminica trecuta in tara asta poate ca s-au vanat 5.000 de mistreti, si au fost vanatori care au impuscat 15 animale sau mai multe, pentru ca atatea le-au iesit la pusca. "Este inuman sa omori un animal cu un glont"... Eu gasesc ca e mult mai inuman sa-i dai cu toporul in cap sau sa-i tai beregata si pe urma sa se mai zbata nu stiu cat. Dar noi in ultima vreme n-am avut vanatori, pentru ca acest sport a fost, inainte de ’89, apanajul unei clase complet elitare. Eu, din cand in cand, faceam parte din aceasta clasa elitara care ma tot invita pentru ca eram sportiv. Si, pe vremea aia, toti industriasii mari si politicienii mari din Europa veneau la vanatoare in Romania. Eu, personal, l-am vazut pe presedintele Frantei din vremea aceea vanand in Romania. Poate ca pare foarte ofensiv ce spun eu... Deocamdata la noi, in afara de cei ce poseda o pusca si se duc pe camp si impusca tot ce vor si cum vor, nu exista inca o vanatoare organizata, prin care sa ai grija de vanat, sa imbunatatesti specia si sa respecti legile care sunt bune, dar, din pacate, sunt incalcate. Inca nu exista o cultura nici in aceasta bransa. Vanatul e un sport scump: unii pot sa-si permita, altii nu. Eu mi-am permis sa fac treaba asta pentru anumite scopuri, nu caritabile, dar scopuri de prietenie si de mandrie nationala, desi suna poate pompos.

"Macelul" mistretilor

Totusi, a fost vorba de circa 180 de mistreti...
Si nu s-a recoltat suficient, pentru ca recolta se numeste asta. Domnul Ottmar Goellez nu face nimic de 30 de ani decat aceasta meserie, vanatoare. El este specialistul la Balc. Construieste aceste tarcuri sau ingradituri, respecta dimensiunile, respecta legile din toate punctele de vedere si se ocupa de pastrarea unui echilibru acolo. Dupa spusele lui, cam 250 de mistreti trebuiau impuscati, adica recoltati, pentru ca anul viitor sa nu se produca o explozie si sa ne trezim cu peste 1.000 de exemplare. Si, daca tot suntem la cantitati, trebuie specificat ca nici un vanator nu a impuscat peste 14 mistreti, cu toate ca avea dreptul.

Cate animale a recoltat fiecare participant la vanatoare?
Nu a fost un macel, asa cum a spus presa. Doi si jumatate, trei pe zi de vanator. A impuscat Nastase 150? Nu! Nastase a impuscat cam aceeasi cota cat au impuscat si ceilalti, numai ca-l cheama Nastase. Eu nu pot sa-l sterg din carnetul meu de adrese pe Adrian Nastase numai pentru ca este in opozitie. Mie, personal, Adrian Nastase nu mi-a facut nici un bine. Absolut nici unul, dar m-a ajutat foarte mult in sport primul-ministru Adrian Nastase si pentru acest lucru ii sunt recunoscator, cum ii sunt recunoscator si domnului presedinte ales, Basescu, pentru ca mi-a dat un sediu pentru Fundatia Olimpica. Eu n-am nimic cu politica, nu ca ma distantez, dar nu mi-a trebuit politica, iar daca este vreo problema intre Nastase si domnul Basescu, s-o rezolve intre ei. Nu sa ma foloseasca pe mine de tap ispasitor.

Vanatoare unicat

Din punctul dumneavoastra de vedere vanatoarea a fost un succes?
Nu a fost numai un succes, a fost mult mai mult! A fost un unicat. La acest capitol eu sunt foarte arogant. Organizez evenimente de 30 de ani si se pare ca am scris 2-3 pagini in cartea de marketing al sportului. Cand organizam campionatul mondial la tenis, spre exemplu la Hanovra, aveam 18.000 de oameni din care pana la 5.000 sunt VIP-uri. Aceste VIP-uri le luam de la ora 12:00 si le tineam pana noaptea, la 2:00, in 12 restaurante pe care le cladeam pe loc intr-o sala de expozitie de 10 hectare. Deci pentru mine este facil sa organizez 35 de oameni care au mancat sarmale, mamaliga, au mancat un batal, au mancat romaneste si au baut tuica fiarta. Din pacate, singurul lucru pe care nu l-am gasit au fost oasi cu bucium... Asta mi-a lipsit si tare m-a durut treaba asta si-am zis sa iau niste gornisti. Ca toata vanatoarea are o cultura. In toate tarile europene, fiecare animal are sunetul lui, cantecul lui, este un fast care trebuie respectat. Nu inseamna numai sa impusti un porc sau un magar. La noi se face o mare confuzie intre porci si magari, dar fara a fi ironic, sunt convins ca incet-incet lumea invata si ce-i aceasta vanatoare. Iar Ministerului Agriculturii i-ar prinde bine cateva sute de milioane de euro care se duc pe apa sambetei.

Reactia invitatilor

Cum au reactionat invitatii dvs. dupa tot scandalul care s-a pornit?
Invitatii mei, de 15 ani incoace, ne dau din ce in ce mai putin creditul nestiintei: "Sunteti o natiune tanara, o natiune care acum descopera democratia, care descopera legile!». Ei nu inteleg de ce atata valva, atata timp cat si domnul ministru a spus ca vanatoarea a fost legala. Au fost mirati, nu inteleg foarte bine despre ce-i vorba. Primul lucru pe care l-au intrebat a fost «Este cumva ilegal?». Nu, nu este ilegal.

Cum selectionati animalele care urmeaza sa fie impuscate?
Depinde unde. In Africa e o treaba mult mai precisa si mai simpla, pentru ca inainte sa impusti un animal, te uiti la el jumatate de ora, fara sa te vada, pentru ca daca te-a vazut, nu-l mai impusti niciodata. Eu am vazut in Africa, in 20 de ani, probabil 10.000 de elefanti. In fiecare an am avut licenta pentru elefanti, pentru ca elefantul nu numai ca revine, dar face si multe daune, din cauza ca habitatul lui s-a restrans. In astia 20 de ani am impuscat unul singur. Asa se face selectia acolo. Selectia la mistreti se face diferit. In general, impusti masculi, masculi foarte in varsta, si pe urma impusti sau recoltezi, ca termenul "impuscat" suna rau la romani - tineret, pentru ca daca il lasi sa explodeze, e rau. In tara noastra s-au intamplat, in ultimele trei saptamani, trei accidente mortale cu mistretul, doua dintre ele in sate. Pe de alta parte, agricultura la noi infloreste, dar nu mai este de stat, ci e privata, fie a lui badea Ion, Vasile, Gheorghe si Popescu, care astia spun "Domnu’, dumneata ai fondul de vanatoare. Daca mie mistretii tai imi intra intr-o seara, mi-au facut 10 hectare de cultura praf. Ii terminam pe toti". La noi in tara sunt mult mai multe animale decimate prin otrava sau prin capcane decat prin vanatoare. O vanatoarea constructiva, o vanatoare bine organizata cu deontologie, nu are nimic cu acest jaf care se face. Vanatorii adevarati sunt foarte educati. Fiecare vine dupa o viata intreaga de vanatoare, de cultura, de moralitate, respecta regulile. Am mai spus-o si-o repet, sunt trei activitati sau sporturi unde oamenii au timpul ca sa-si vorbeasca unul altuia pe indelete. Unul se numste golf, celalalt tenis si dupa aia vanatoarea.

Investitiile de la Balc

Sa inteleg ca vreti sa va retrageti si il propuneti pe Mugur Isarescu?
Nu vreau sa ma retrag, dar l-as propune pe domnul Mugur Isarescu. Timpul meu este destul de limitat. Dar, dupa parerea mea, un asemenea consiliu ar trebui mentinut. Sa nu uitam ca el a fost instrumental la crearea forumurilor economice, spre exemplu cel de la Mamaia sau de la Essen. De aceea, sunt convins ca noua putere ar trebui sa continue aceste forumuri, sa adune oamenii din toata lumea, nu numai din Europa, care se arata interesati sa investeasca in Romania. Cei care au participat la vanatoare sunt lideri nu numai in tara lor, dar sunt si lideri globali.

Ati fost contactat de vreunul dintre membrii actualului Guvern, pentru a va continua activitatea la Consiliul de Strategie pentru Investitii Straine?
Eu am avut placerea sa stau langa domnul Tariceanu o ora la aceasta Gala a Sporturilor, si am vorbit cu dumnealui si vineri. Eu il cunosc pe domnul Tariceanu ca pe domnul Tariceanu, nu l-am cunoscut ca prim-ministru. Inainte, am discutat de multe ori despre automobile, vine din bransa automobilului, dar relatia mea este, sper, de reciproc respect si de normalitate. Printre subiectele pe care le-am discutat cu dumnealui si cu seful meu de acum - am si eu un sef, domnul Copos - este si acesta, si cred ca ar fi o greseala sa renunte la acest forum si la membrii lui care nu au apartenenta politica sau interese politice in Romania.

Afaceri de viitor

Ce investitii mari ar putea sa atraga Romania in perioada imediat urmatoare?
In Romania pana acum s-au facut, in general, privatizari. Si mai privatizam inca. Mai sunt cateva mari, BCR. Eu, de exemplu, sa fiu Papa, Guvernul, domnul presedinte, primul-ministru: BCR nu as privatiza-o. Cum sa privatizezi singura banca a statului? Nu exista stat in lumea asta care sa nu aiba o banca a lui. In special in Europa, nu vorbim de Statele Unite. Dar asta e discutabil, mai sunt si alte industrii de privatizat, industria chimica, toate astea, care vor sau nu vor sa le ia. Interesul este mare. Cred insa ca este mai important sa incepi investitia de la iarba verde. Eu platesc in fiecare luna intre 16.000 si 18.000 de angajati, direct sau indirect (Allianz, Banca Tiriac, Metro, automobile etc). Este o raspundere enorma, dar sunt noi locuri de munca create. Neprivatizat nimic, create. Pionierat. Ca si cu vanatoarea, a fost prima banca privata, prima asigurare mare, prima retea de distributie, nu uitati ca Metro a inceput in ’95! In acea perioada nu era nimeni pe piata. Si uite ce piata concurentiala este acum!

Dupa parerea dvs., vom intra in UE in 2007?
Noi o sa aderam in 2007. Am spus-o si inainte si am fost inteles gresit. Am avut o discutie cu dl presedinte Iliescu. "Nu prea ai habar despre ce vorbesti!", mi-a spus. "Asta-i parerea mea, domnule presedinte." Ca om, parerea mea este ca vom adera in 2007, iar odata intrati, nu ne mai da nimeni afara. Important este ca fiecare roman sa inteleaga ca aceasta aderare implica si sacrificii. Pe de alta parte, din pacate, nu mai avem situatia Greciei, Portugaliei, pentru ca fondurile de aderare s-au subtiat. Mai trebuie luat in seama si faptul ca foarte de curand sunt alte 10 tari care au aderat. Speram cu totii sa intram pe 2007. Odata aderati, dupa parerea mea, integrarea o sa mai dureze. Odata inauntru, ne facem lectiile, chiar daca mai ramanem corigenti pe ici pe colo sau chiar or sa ne lase un an repetenti, in nici un caz nu ne mai trimit inapoi ca sa ne alaturam Turciei si Ucrainei si sa ne vina randul in 2017. Este imperativ ca atat Guvernul, cat si opozitia, ba chiar partidele mai de extrema dreapta sau stanga sa lucreze in urmatorii doi ani la unison pentru ca aceasta este prioritatea numarul 1 a tarii. Eu le-as sugera sa creeze un armistitiu politic in aceasta perioada pentru a face posibila integrarea.

Riscam sa ne transformam intr-o piata de desfacere pentru produsele europene dupa 2007?
Suntem 22 de milioane de romani, deci suntem o piata de desfacere. Sper ca cele patru milioane de romani activi sa ne transforme intr-o piata de productie. Noi trebuie sa ne gasim o nisa aici, una acolo, unde putem fi competitivi.

Din cauza retardarii economiei romanesti, din cauza retardarii agriculturii, noi putem sa prindem o nisa grozava in aceste produse ecologice. Daca as avea cu 30 de ani mai putin, in viata mea n-as mai face nimic decat as aduna fragi si mure, zmeura din toti Carpatii. Se pierd in fiecare an sute de milioane pe care nimeni n-a stiut sa le centralizeze, sa le adune, sa le vanda, sa le transporte. Este vorba despre o infrastructura care trebuie creata, si acesta e numai un exemplu marunt.

ANGAJATI

"E mult mai fiabila femeia, mult mai solida, mult mai cu cap si vinerea nu se duce acasa sa se faca praf pana lunea. Si lunea nu vine ca-i prea obosit dupa cata tuica a baut"

IMPOZITE

"Daca dai o meditatie, la sfarsitul anului, trebuie sa declari ca in ziua de 7 mai ai primit 50 de euro pentru asta si sa platesti impozitul de 16%. Daca ajungem la cultura asta, in doi ani vom ajunge sa o ducem ca in Spania sau Elvetia"

PRIVATIZARE

"In Romania pana acum s-au facut, in general, privatizari. Si mai privatizam inca. Mai sunt cateva mari, Banca Comerciala Romana (BCR). Eu de exemplu, BCR-ul nu l-as privatiza. Cum sa privatizezi singura banca a statului? Nu exista stat in lumea asta care sa nu aiba o banca a lui. In special in Europa, nu vorbim de Statele Unite"

RETRAGERE

"I-am spus fostului prim-ministru ca stau un an, am stat un an si jumatate. Vremea mea s-a cam terminat, pentru ca de 15 ani sunt comis-voiajor. Am facut-o pentru ca am avut posibilitatea s-o fac si pentru ca eu consider ca tara a facut de fiecare data un pas inainte. Dar am inceput sa obosesc si eu, deci trebuie sa-si gaseasca niste sange tanar" - Ion Tiriac, om de afaceri
×