Cum putem să o ducem mai bine în acest an, de unde să luăm bani pentru Sănătate sau invăţământ, ce trebuie să facă Guvernul ca să dea drumul la investiţii publice? Sunt doar câteva subiecte pe care le-am discutat cu Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, autoritate independentă care îşi propune să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice. Dumitru este şi profesor universitar la Departamentul de Monedă şi Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti şi economist-şef al Raiffeisen Bank.
De la Revoluţie încoace, an de an, auzim aceeaşi placă, şi anume că nu sunt bani. Nu sunt bani pentru pensii, pentru salariile bugetarilor, pentru Sănătate, pentru Învăţământ etc. etc. De ce?
Suntem în cercul vicios al economiei neobservate, adică economia subterană este mare, veniturile bugetare sunt mici şi guvernele măresc taxele pentru cei care plătesc în încercarea de a avea venituri bugetare mai mari. Evident că o majorare de fiscalitate duce la creşterea evaziunii şi astfel se închide cercul. Nu reuşim să ieşim de aici, de 25 de ani, am văzut că mai toate guvernele au încercat să colecteze mai mult crescând taxele şi impozitele.
Acum s-a redus TVA de la 25% la 20%, va ieşi o parte din economia gri sau neagră la lumină?
Rămâne de văzut dacă vom reuşi... Ar trebui să avem un efect de conformare, însă acesta nu este garantat, nu vine de la sine, trebuie depuse eforturi mai mari în direcţia aceasta. Nu e suficient numai să ai taxe mai mici pentru a avea conformare voluntară mai mare, ci, în plus, trebuie să întreprinzi eforturi în cel puţin două direcţii. Prima, să reduci birocraţia în ceea ce priveşte plata de taxe şi impozite, în special prin informatizarea ANAF, plata cu cardul sau plățile online trebuie să fie mult mai utilizate. Şi a doua, să fie transparenţă şi eficienţă mult mai mari în cheltuirea banului public. Dacă banii cheltuiţi de buget - mulţi sau puţini cum sunt - nu sunt cheltuiţi transparent şi eficient, oamenii nu sunt motivaţi să-şi plătească taxele şi impozitele. Altfel, chiar cu taxe mai mici, contribuabilii tot nu se vor conforma voluntar la plata taxelor şi impozitelor.
Nu se ştie pe ce se duc banii publici
Cum s-ar putea face această transparenţă?
Foarte simplu, este nevoie doar de voință politică. În urmă cu câţiva ani, Banca Mondială a avut un proiect pentru această chestiune. La momentul respectiv, ei au pus într-o bază de date toate cheltuielile la nivel de ordonatori de credite. Astfel, oricine putea să se uite şi să vadă câţi bani are şcoala unde ai copilul sau spitalul din oraşul tău şi pe ce sunt cheltuiţi. Proiectul a murit, la noi nu s-a dorit această transparentizare.
Deşi nu se pot lua banii din buget sub formă de şpăgi...
Da, dar sunt multe alte lucruri pe care le poţi vedea într-o asemenea bază de date. Cum ar fi la ce firme s-au dus banii cheltuiţi pentru consultanţă juridică sau pentru studii de fezabilitate. Mie mi se pare inacceptabil să ai instituţii publice care nu fac un efort minim de transparenţă. Sper ca Guvernul actual, având o presiune politică mai mică, să facă această transparentizare.
Salariile mici, strivite de fiscalitate
Munca la negru este o altă problemă care a revenit în discuţie odată cu dezbaterile legate de creşterea salariului minim....
Noi avem probleme în materie de povară fiscală ca nivel al taxelor la impozitarea muncii, dar nu este o problemă neapărat la nivelul salariului mediu, ci mai degrabă la nivelul salariilor mici, unde povara fiscală este relativ mare, şi asta o arată diverse studii ale Comisiei Europene. Până la un prag de 60-70% din salariul mediu povara fiscală pe muncă este cea mai mare din Europa Centrală şi de Est şi printre cele mai mari din Europa. La salariul minim, povara taxelor si impozitelor este destul de mare.
Dacă tot au plâns cei de la Ministerul de Finanţe de mila patronilor că dau faliment dacă se măreşte salariul minim, nu era mai bine să reducă povara fiscală aferentă acestui salariu?
Cred că era într-adevăr mai bine. Se pot atinge efecte similare cu majorarea salariului minim cu măsuri mai ţintite pentru zona aceasta. Mă refer la deduceri personale mai mari la salariile mici, ţintite, nu pentru toată lumea. Este nevoie de astfel de măsuri. În perspectiva anilor următori, cu venituri bugetare foarte mici, discuţia pe buget va fi în continuare foarte aprinsă.
Evaziunea fiscală, 15% din PIB
Da, e o problemă. Avem nevoie şi de Învăţământ, şi de Sănătate....
Abia acum am conştientizat la nivel public că avem o problemă foarte gravă în sectorul sanitar, după tragedia de la Colectiv. Dar oamenii mor în spitale în fiecare zi, că se infectează cu diverse bacterii, că nu mai există medicamente, că nu sunt medici... Şi nu au şansa să se ducă în străinătate să se trateze. Pentru ei şi pentru generaţiile viitoare, este o problemă pe termen lung.
Evaziunea fiscală e estimată cam la 15% din PIB, deci se ridică la circa 112 miliarde de lei, ar fi bani dacă o parte din aceşti bani negri ar ajunge la buget.
Colectăm doar jumătate din TVA, așa arată estimările. Adică din 16% din PIB, cât ar reprezenta obligația teoretică de plată la TVA, noi colectăm numai circa 8%. Nu sunt naiv să cred că putem reduce evaziunea fiscală la zero, dar măcar dacă am fi la nivelul bulgarilor, am avea miliarde de lei în plus la buget.
Dacă am ajunge să colectăm TVA cât bulgarii, adică 85%, nu 50% cât strângem noi, am reuşi să aducem la buget zeci de miliarde de lei în plus. Ar fi bani de o autostradă pe an şi ne-ar rămâne şi pentru Sănătate şi Învăţământ.
Guvernul trebuie să prioritizeze proiectele de investiţii publice pentru că nu sunt bani pentru a rezolva tot ce e de făcut în ţară. „Eu cred că trebuie să se concentreze pe proiecte puţine, aş zice să înceapă cu un proiect sau maximum două. Aș spune autostrada Piteşti - Sibiu deoarece este cea mai importantă pentru transportul comercial. Dacă facem o analiză, probabil că Piteşti - Sibiu este prioritatea numărul unu în materie de autostrăzi. Şi cea de-a doua prioritate, o autostradă care să conecteze Moldova cu Transilvania”, spune Ionuţ Dumitru. Acesta a adăugat că ar fi oportun ca Guvernul să facă o analiză a tuturor proiectelor publice să vadă care mai sunt de actualitate, care trebuie abandonate, care sunt prioritare, cum le etapizăm, care sunt sursele de finanţare, şi pentru cele prioritare să facă bugete multianuale.
„Prioritizarea este piesa lipsă în toată povestea cu care ne confruntăm de 25 de ani. Nu am reuşit să avem un consens politic pe chestii minimale. Interesul politic depăşeşte orice interes economic.”
„Dacă instituţiile publice ar deveni transparente, am descoperi, dintr-o dată, numeroase găuri negre. Dar pe măsură ce transparenţa ar creşte, ar creşte şi responsabilitatea celor care cheltuiesc banii. Ar fi o autodisciplinare.”
Dacă am ajunge să colectăm TVA cât bulgarii, adică 85%, nu 50% cât strângem noi, am reuşi să aducem la buget zeci de miliarde de lei în plus. Ar fi bani de o autostradă pe an şi ne-ar rămâne şi pentru Sănătate şi Învăţământ.
„ Avem cele mai mici venituri bugetare din Europa. Dacă până acum mai concuram cu alte ţări pe ultimele locuri în Europa, din acest an suntem ultimii, de departe”