x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Isterie, nu epidemie

Isterie, nu epidemie

de Diana Rucinschi    |    05 Ian 2006   •   00:00
Isterie, nu epidemie

Dupa trei luni de isterie mediatica H5N1, Jurnalul National prezinta situatia dintr-un unghi mai putin abordat: cel al ratiunii. Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, ana-lizeaza fenomenul gripei aviare si da un "verdict" obiectiv: nu este epidemie.

Dupa trei luni de isterie aviara, Jurnalul National incearca sa va prezinte fenomenul dintr-un unghi prea putin abordat: cel al ratiunii. Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, explica cat este epidemie si cat este panica si vorbeste despre schimbarea de strategie a Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste "genocidul" avicol.

Cu toate ca evolua in Asia inca din 2003, gripa aviara nu a devenit o preocupare decat atunci cand s-a mutat pe continentul european. Iar din acel moment a inceput o adevarata isterie, al carei ton a fost dat chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Ulterior, oficialii OMS au revenit asupra declaratiilor, incercand sa reduca panica. Tardiv. Efectele isteriei au fost resimtite in special de Romania, primul stat european care a diagnosticat oficial H5N1. Si s-au concretizat in pierderile mari ale industriei de profil, dar si in cheltuieli foarte mari, dintre care unele tinute la secret.

Jurnalul National: Ce a determinat schimbarea de strategie a Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste eutanasierea pasarilor? S-a trecut de la uciderea tuturor pasarilor dintr-o localitate la cele din gospodariile infectate…
Nicolae Stefan: Haideti sa o luam cu inceputul. Ne asteptam ca gripa aviara sa vina in Romania - tinem cont de faptul ca evoluase in Asia de Sud-Est o buna perioada de timp (aproape trei ani), urcase spre Kazahstan, deci venise in zona Muntilor Urali. Ceea ce nu stiam era cand va veni si cum va evolua in Romania. Primul aspect depindea de cand va fi adusa de pasarile migratoare, iar evolutia in Romania, de caracteristicile agentului etiologic al virusului si desigur de sistemul de crestere.

Si cum s-a comportat in Romania?
A venit, dupa parerea mea, mai devreme decat ne asteptam si a evoluat sub forma unor focare. In limbaj profesional se numeste sporadico-endemic. Adica nu a evoluat nici pe departe, deocamdata, de o maniera epidemica. Nu putem sa spunem ca avem de-a face cu o epidemie de gripa aviara. Sunt intr-adevar 23 de focare diagnosticate pana in prezent, dar sunt totusi focare diseminate intr-un numar de localitati. Iar in cadrul focarelor nu intreaga localitate este cuprinsa. Nu toate pasarile din localitate. Tinand insa cont de faptul ca H5N1 este virusul cu potentialul de a da combinatiile cele mai frecvente cu virusul gripei umane, masurile nu puteau sa fie decat cele mai severe. Asa cum s-au si luat.

"Virusul nu a venit in 2004"


Pasarile migratoare vin in fiecare an. De ce nu a venit virusul anul trecut?
Virusul nu a venit cu certitudine in 2004. Si as vrea sa raspund pe aceasta cale tuturor celor care mai vorbesc inca de posibilitatea ca virusul gripei aviare sa fi fost in Romania si ca de abia acum a fost depistat sau ca eventual a fost intr-o forma slab patogena si ca abia acum s-a transformat intr-o forma inalt patogena. Virusul gripei aviare nu a fost pana in toamna acestui an (n.red. - 2005). Si nici nu putea sa ajunga. Pentru ca zona Muntilor Urali, fluviul Ural, Kazahstan, de unde pasarile migratoare au preluat virusul, era curata sub aspectul gripei aviare. In 2005 l-au adus in Delta, iar o data cu vremea rece a fost diseminat in Baragan. Acum asteptam sa plece pasarile. Problema este ca nu mai pleaca. Au venit incepand cu septembrie si suntem in sfarsitul lui decembrie si pana acum nu au plecat decat foarte putine.

De regula, la ce data pleaca?
La 15 decembrie trebuiau sa fie plecate. Suntem la 28 decembrie si nu au plecat toate. Speram sa plece. Vor pleca catre Bulgaria, in sud catre Delta Nilului, nordul Africii.

Revenind la schimbarea de optica in ceea ce priveste eutanasierea pasarilor…
O parte din raspuns este cel de pana acum: nu stiam cum va evolua gripa aviara in conditiile Romaniei, am constatat cum evolueaza in aceste trei luni si nici pe departe sa evolueze epidemic. Evolueaza sporadico-endemic. Au aparut si aceste teste rapide, care pe de o parte ne-au dat un potential de lucru mult mai bogat si care ne-au asigurat o alta expertiza privitor la conduita de diagnostic a bolii.

Iar al treilea element este generat de sistemul de crestere a pasarilor. Acolo unde am avut de-a face cu focare in Delta - Caraorman, Crisan, Maliuc etc., inconjurate de ape, in care riscul era aproape pretutindeni, era iluzoriu sa vorbim de o combatere prin regionalizarea satului. Atunci cand boala s-a mutat in buna masura pe uscat, in zona Braila, in sate in care legatura cu apa este eventual numai la un colt, cum a fost la Zavoaia, unde satul se poate zona, si tinand cont de aparitia acestui kit de diagnostic rapid a trebuit sa ne gandim si la o astfel de posibilitate. Deoarece cel mai usor in Romania sa scapam de gripa aviara era sa ramanem fara pasari. Era cert, dar nu era asta solutia.

Cat de sigur este diagnosticul dat prin testele rapide?
Conform manualului de diagnostic al Oficiului International de Epizootii, nici o noua localitate nu poate fi diagnosticata de certitudine decat prin izolarea virusului. Pot sa fie inca zece teste, manualul spune foarte clar: este necesara izolarea virusului pentru fiecare nou focar. Testele rapide ne ajuta foarte mult in orientarea diagnosticului - stim ca acolo poate sa fie virusul influentei aviare.

Vaccinarea trebuie urmata de eutanasiere


Reprezinta o solutie vaccinarea tuturor pasarilor?
Gripa aviara nu a capatat proportiile unei epidemii care sa justifice introducerea vaccinarii. Oricum, vaccinarea ca metoda de combatere, deci de necesitate, este dependenta de doua lucruri: de identificarea animalelor vaccinate sau de posibilitati de identificare a anticorpilor produsi de vaccinul respectiv. Daca nu ai aceste doua posibilitati, pasarile vaccinate trebuie omorate dupa ce focarul a fost lichidat. Pentru ca la un moment dat trebuie sa ajungem la situatia de tara indemna, fara gripa aviara si fara vaccinare. Din momentul in care ai intr-un teritoriu pasari vaccinate, ele vor avea anticorpi, ori daca nu ai posibilitatea sa deosebesti anticorpii produsi de vaccin de cei produsi de virusul natural, oricand poti sa spui ca pot fi produsi de virusul aviar.

"Nu este asa o sperietoare"


Din punctul dumneavoastra de vedere, nu a fost oarecum disproportionata isteria creata in jurul gripei aviare?
Daca tinem cont de ceea ce se intampla la ora actuala poate ca raspunsul ar fi da, ar parea disproportionat. Va spuneam ca nu este asa o sperietoare ca dinamica, evolueaza in focare, in curti. Dar daca am lasa gripa aviara sa evolueze o luna intr-o localitate, imaginea ar fi fost mult mai grava. H5N1 este cel mai periculos virus al gripei aviare fata de om, care in combinatie cu virusul gripei umane a omorat deja cateva zeci de oameni.

Scepticii ar putea spune ca anual mor de gripa umana zeci de mii de oameni…
Da, dar acel recombinat intre virusul gripei aviare si cel al gripei umane, noul virus care s-a produs in Asia de Sud Est, a omorat unu din doi oameni imbolnaviti. Deci 50%. Un singur lucru nu l-a facut el in Asia: nu s-a transmis de la om la om. Nu a omorat decat omul respectiv. Dar daca apuca sa se transmita, din momentul acela va fi extrem de greu de oprit. Din acest motiv, raspunsul este ca pentru ce se intampla la ora actuala poate parea o panica, dar cred ca in aceste situatii este mai bine sa constientizam pericolul decat sa se intample. Potentialul acestui virus de a conduce la o epidemie de gripa este real.

Si Tamiflu?
Nu cunosc Tamiflu foarte bine, cu toate ca personalul din institut a primit. Dar nu poate fi o solutie pe termen lung. Un medicament antiviral nu da efecte prelungite. Este bun cat il iei. Ori declansarea unei pandemii presupune o evolutie à la long.

Dar un vaccin?
Se incearca la ora actuala. Virusul izolat la IDSA a fost cerut si urmeaza sa fie pus prin procedurile legale si internationale in vigoare la dispozitia unor institute de cercetare. Si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ni l-a cerut. Si-l vom pune la dispozitie pentru cercetari si pentru incercarea de a a produce un vaccin. Iarasi revenim la aceasta schimbare, pe care virusul o poate realiza. In timpul unei pandemii virusurile se schimba foarte des pentru ca posibilitatile de a se recombina sunt mult mai mari. Putem sa intram intr-o pandemie cu H5N1 si sa iesim cu un alt virus.
×