x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Klaus Iohannis: "Nu stam sa ne intinda mana Bucurestiul"

Klaus Iohannis: "Nu stam sa ne intinda mana Bucurestiul"

17 Iun 2004   •   00:00
Klaus Iohannis: "Nu stam sa ne intinda mana Bucurestiul"

INTERVIU

Candidatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania pentru Primaria Sibiului, Klaus Johannis, a castigat cursa electorala din primul tur, cu o majoritate zdrobitoare. El a fost votat de peste 88% dintre sibieni. In urma cu patru ani, Iohannis candida la Primaria Sibiului din pozitia de out-sider si castiga abia dupa organizarea celui de-al doilea tur de scrutin.
CARMEN PLESA

  • Jurnalul National: Care a fost reteta cu care ati obtinut un succes atat de categoric la alegerile locale?

    Klaus Iohannis: Reteta este foarte simpla, faci ce promiti. Succesul se datoreaza primului meu mandat - am realizat ce am promis in 2001. In campanie am spus numai ce voi face eu, ce va face Forumul German, nu am facut nici o referire la nici un candidat si nu am raspuns nici unui atac, nici unei sugestii si nici unei aluzii. Am avut manifestari putine, simple, am avut afise in gri-rosu, nimic strident, o campanie de tip low-profile.

  • De ce v-au acuzat contracandidatii?

    Ca investitiile sunt prost facute, ca politica pe care o duc in oras nu este cea dorita de cetateni, tot felul de lucruri la care s-a primit un raspuns foarte clar din partea electoratului.

  • Cum va explicati ca un oras in care romanii reprezinta majoritatea, Forumul German a avut un asemenea succes?

    Cred ca explicatia sta tot in primul mandat. La inceput, in 2000, Forumul a primit multe voturi, pentru sapte consilieri, dar n-am avut atatia si am mers cu cinci consilieri. Acesti cinci consilieri au fost foarte seriosi, au venit constant la sedinte, au vorbit numai cand au avut ceva de spus, ce au spus a fost numai in interesul Sibiului si al sibienilor, nu a existat nici un moment unde s-au afirmat doar de dragul artei sau pentru a-si face imagine si, in timp, in patru ani, aceste lucruri se remarca.

  • Care a fost diferenta intre campania dumneavoastra de acum patru ani si cea de acum?

    Premisele au fost foarte diferite. In 2000 am pornit de pe pozitia de out-sider si am incercat sa conving sibienii ca eu sunt alternativa pe care o cauta si atunci am razbit. Acum, am pornit de pe pozitia de favorit.

  • Dar va asteptati sa castigati atat de categoric din primul tur?

    Eu socotisem sansele mele undeva intre 60-70% din primul tur, ca am obtinut 90% este notabil.

  • Cat timp intentionati sa mai stati la Primarie?

    Atata vreme cat sibienii ma doresc.

  • Ce proiecte ati finalizat pana acum, ca primar al Sibiului?

    Recunosc ca am finalizat cam putine. Eu am construit de la inceput proiecte pe termen lung, dar totusi unele au iesit bine. In primul rand, as mentiona un proiect care nu se vede - atitudinea sibienilor, care dintr-un oras pesimist au ajuns un oras optimist. In 2000, Sibiul era in curs de a deveni un sat mare, prafuit. Nu se intampla nimic in oras, nu se prevedea nici o posibilitate de revigorare; acum, daca, daca mergeti prin Sibiu, o sa aveti senzatia ca este un oras in plina dezvoltare, un oras viu. Am mai finalizat cateva proiecte de infrastructura care au iesit bine. In toate scolile din Sibiu am pus sistem de incalzire propriu. Avem un parc de masini pentru transportul in comun nou, o primarie noua…

  • Fata de acum doi ani, Sibiul nu mai arata asa bine. De exemplu, Piata Mare e plina de gropi si de praf…

    Stiti cum e - daca vrei sa renovezi o casa, in timpul reconstructiei nu e prea placut sa locuiesti in ea. Ce se vede acum in Piata sunt urmarile lucrarilor la infrastructura ingropata si tot orasul va arata asa, dupa care se va reface; daca veniti la anul, o sa credeti ca ati ajuns in alta tara.

  • Nu v-a fost teama sa incepeti in plina campanie electorala niste lucrari care nu fac decat sa streseze cetateanul?

    Streseaza, e adevarat. Si lucrarile nu sunt numai in centrul istoric, ci si pe alte strazi. Traficul in oras a fost un haos inainte de alegeri. Dar le-am explicat oamenilor ca fara santiere si fara acest disconfort nu se pot realiza lucrarile.

  • De unde au venit banii pentru toate aceste proiecte?

    Noi am marit de 5 ori bugetul din 2000, pana-n 2004, si atunci am avut resurse. Si aceasta marire de buget am facut-o cu inghetarea impozitelor. Am imbunatatit gradul de colectare a taxelor, de pe la 70% pana pe la 98% si am marit baza de impozitare - am adus investitii in Sibiu care platesc impozite. Mai luam cateva zeci de milioane de la ISPA, mai luam cateva milioane de la CreditAnstaldt - bani nerambursabili. 25 de milioane de euro de la ISPA pentru refacerea sistemului de apa si canalizare, un milion si jumatate de euro de la CreditAnstaldt pentru refacerea monumentelor istorice.

  • Care e cea mai importanta investitie din oras?

    Zona industriala, pe care am inaugurat-o anul trecut. Este o zona cu 20 de investitori, unde vor aparea pana anul urmator 3.000 de locuri de munca, iar peste doi ani vor fi 5.000 de locuri de munca - acestea sunt deja confirmate, plus acelea care nu sunt inca negociate.

  • Ce ati facut pentru turism?

    Am incercat tot felul de proiecte mai marunte care nu au dat rezultate si acum am conceput un mega-proiect in domeniul turistic si cultural - Sibiul va fi capitala culturala europeana in 2007, lucru care va rezolva pe termen lung si turismul si cultura. Sa nu ma intelegeti gresit, numarul de turisti straini a crescut, din 2002, in 2003, de doua ori, dar mi s-a parut insuficient.

  • Cu ce proiecte de viitor ati iesit in campania electorala?

    Eu am mentionat numai trei proiecte in campania electorala, pentru ca am vrut sa se retina. Primul este sa facem un succes din "Sibiul - capitala europeana in 2007"; hotararea la Bruxelles este luata, deci vom fi, dar imi doresc sa fie un succes. Al doilea proiect - sa ajungem, pana in 2007, sa avem orasul istoric inscris pe lista UNESCO si al treilea - un program foarte pragmatic - vreau sa asfaltez toate strazile din Sibiu pana in 2008.

  • Bani de unde veti lua?

    Ne vom descurca, ca si pana acum. Nu stam sa ne intinda mana Bucurestiul, pentru ca o intinde numai sa ceara.

  • Cum ati lucrat in mandatul trecut cu Consiliul Judetean, in care Forumul nu a avut majoritatea?

    Foarte bine. Am facut intelegeri pe care le-am schimbat in functie de partidul din care au facut parte consilierii. La inceput, am avut aliante cu PD si cu PNTCD, care au primit cate un viceprimar. Dupa doi ani, amandoi viceprimarii, culmea, au ajuns la PSD; toti consilierii PNTCD au ajuns la PSD, plus inca unul de la democrati, plus unul de la PRM si atunci, normal, am facut o intelegere cu PSD.

  • La un moment dat se auzea ca o sa fraternizati cu PSD…

    Nu am avut nici un motiv. A fost o intelegere pragmatica ce a permis functionarea consiliului impreuna cu primaria pe perioada mandatului. Eu consider ca primarul este obligat sa faca in asa fel incat sa asigure functionarea orasului. N-am avut nici un motiv sa trec la PSD si nici o intentie. De altfel, n-am avut nici macar o invitatie sa trec.

  • Ce credeti despre contracandidatii pe care i-ati avut?

    Sunt irelevanti prin procentajul pe care l-au obtinut.

  • Presa locala este pornita: "Sibiul, un oras de romani, va fi condus de o mana de germani". Nu va e teama?

    Nu mi-e teama, pentru ca eu n-am ajuns aici nici datorita politicienilor, nici datorita mass-media, ci datorita sibienilor. Si ei si-au exprimat printr-un vot foarte clar optiunea. Ceea ce apare acum in presa sunt temerile politicienilor care stau in spatele mass-media. Dar nici ei nu au de ce sa se teama, pentru ca recent am facut propunerea unei mari coalitii pentru Consiliul Judetean, ca sa guvernam impreuna; Forumul are majoritatea, dar nu majoritatea absoluta, din pacate.

  • Cum se vad de la Sibiu rezultatele alegerilor pentru Primaria Generala din Bucuresti?

    Eu consider ca a fost previzibil ce s-a intamplat acolo. Din afara se vede mai usor. Chiar campania PSD i-a impins pe bucuresteni sa voteze Basescu si Alianta. A fost o campanie proasta in toate sensurile. N-am gasit nici un punct bun. Au supralicitat si oricine supraliciteaza pierde total. Bucurestenii nu au avut de ales intre Basescu si cineva mai bun; au avut de ales intre Basescu si Geoana - dintre care Basescu este clar figura de administrator, de primar, iar Geoana nu.

  • Si de aici li s-a tras pesedistilor insuccesul?

    De aici si din comportamentul in cei patru ani in Bucuresti. Sa ai majoritatea intr-un consiliu general si sa n-o folosesti decat pentru a da contre cuiva este o politica foarte proasta.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu proiecte oras