x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Lucia Hossu-Longin crede în radicalismul protestelor. Piaţa Universităţii, zonă liberă de neocomunismul portocaliu

Lucia Hossu-Longin crede în radicalismul protestelor. Piaţa Universităţii, zonă liberă de neocomunismul portocaliu

de Magda Marincovici    |    24 Ian 2012   •   17:18
Lucia Hossu-Longin crede în radicalismul protestelor. Piaţa Universităţii, zonă liberă de neocomunismul portocaliu

• Jurnalul National: Ce spuneti despre atitudinea PDL, a premierului, a presedintelui fata de consecventa oamenilor de a protesta?

Lucia Hossu-Longin: Eu cred ca oamenii si-au dat seama ca acest cuvant-cheie, 'reforma', a fost batjocorit de actuala putere. Deoarece reforma nu poate inseamna numai ciuntire, reforma nu poate fi realizata numai pe seama paturilor sociale aflate intr-o stare precara. Eu cred in radicalismul acestor manifestari si ca, datorita lor, ceva se va modifica in tara asta. Zona asta libera de neocomunismul portocaliu, cum a fost ea numita, este, dupa parerea mea, o zona a luciditatii politice, oamenii aceia stiu ce sa ceara. In fiecare zi ne uimesc cu prezenta lor in actualitatea politica, stiu ce sa pretinda puterii. Ei au o tenacitate extraordinara, dar si o stare de dezgust national vizavi de aroganta si de paranoia celor de la putere. Oamenii au vazut cum se comporta supusii lui Basescu in Parlament, ca si cum opozitia ar fi incriminata si nu puterea. Adevarul rostit de ei nu poate fi decat violent.

• Ce i-ati recomanda opozitiei. Este bine sa paraseasca Parlamentul?

Cred ca da. Am asteptat cu sufletul la gura sedinta Parlamentului de luni. In naivitatea noastra, am crezut ca se va intampla ceva. Nu s-a intamplat nimic in Parlament. Doar in Piata se intampla ceva important. Le-am auzit discursurile arogante si lipsa totala a simtului realitatii, motiv pentru care nu vad nici o solutie logica de­cat cea a parasirii Parlamentului. Pentru ca acolo se vorbesc doua limbi di­ferite. Sunt doua tabere care-si spun punc­tele de vedere. Opozitia care fa­ce apel la onoare si la responsabilita­te, dar nu o aude nimeni sau atunci cand se face auzita este respinsa cu a­ro­­ganta agresiva. Ceea ce caracteri­zea­­za tabara puterii, indiferent unde s-ar afla, este minciuna agresiva. Ne re­­peta tot timpul ca asta este reforma...

• Si ne mai zic ca de 20 de ani clasa politica nu a facut nimic...

Ba a facut: ne-a integrat in Uniunea Europeana, in perioada premierului Tariceanu, toti am trait mai bine. El a fost singurul care l-a infrutat pe Basescu si de asta a fost un continuu razboi intre ei. Nu se poate pune semnul egal intre putere si opozitie. In prezent opozitia si-a creat o solidaritate cu protestatarii, o legatura intre Arcul de Triumf si Piata Universitatii. Si tocmai aceasta solidaritate trebuie dusa mai departe. Am vazut masinile care veneau in Bucuresti la mitingul US si care erau intampinate cu bunavointa, cu apreciere. Am ramas uimita ca, la un moment dat, cei dintr-o masina cu numar de Cluj au spus ca la 'buna ziua' ei raspund cu 'la lupta', fara a se intelege prin aceasta violenta, ci lupta pasnica in Piata Universitatii, unde oamenii isi afirma crezurile.

• Cum vi s-a parut strategia jandarmilor in aceste zile de protest?

Am vorbit in aceste zile despre ura asta (impotriva protestelor) im­bra­cata in uniforma. Ura asta am re­ga­sit-o in 1989, cand la Timisoara au fost batuti cu bate pe care scria 'fara vio­lenta'. S-a practicat aceasta u­ra in uniforma si in 1990, si se practi­ca si azi. In episoadele din aceste zi­le, jan­­darmii au suspendat starea de drept, au mintit, au manipulat, au fo­lo­sit tehnici securiste. Acele echipe de di­versionisti infiltrate in masa de pro­­tes­tari nu sunt decat tehnici se­cu­riste. Chiar eu la un moment dat, ca­nd m-am dus in piata, am discutat cu pro­testatarii si i-am intrebat de ce l-au agre­sat pe domnul Orban. Si mi-au ras­puns ca nu ar fi vrut sa-l agreseze pen­tru ca Orban este un politici­an care locuieste in acelasi apartament de cand a intrat in politica. Si, totusi, l-au agresat pentru ca, mi-au spus ei, existau voci care le cereau asta. Deci erau infiltrati oameni printre protestari care sa-i manipuleze. Eu sper ca, totusi, sa se cearna si sa ra­mana doar protestele adevarate. In acest sens, imi aduc aminte ca am fo­losit o sintagma in 'Memorialul' meu, care a facut istorie: 'politica cu mus­cate rosii la fereastra'. Era vorba de casa lui Corneliu Coposu, care lo­cu­ia in acelasi bloc, la parter, de cand a iesit din inchisoare. In aceeasi lo­cu­in­­ta cu muscate la ferestre, unde au ve­nit minerii, el a continuat sa faca po­litica.

• Doamna Hossu, ati fost si in 1990, si in 2012 la proteste. Va intreb unde sunt intelectualii, imnurile, chiar scena balconului din 1990?

Dupa parerea mea, politica puterii portocalii a dus la o frica uriasa. Am auzit, in zilele acestea, protestari care spuneau unde sa ma duc pentru ca ne fotografieaza si poate maine nu mai avem loc de munca. In ultimii 6-7 ani, ne-au indus aceasta teama ca ne-am putea pierde locul de munca, intelectualii se tem ca ar putea veni fiscul peste ei... Exista aceasta temere care, dupa parerea mea, este tot o tehnica securistica. Regret, evident, ca nu sunt in piata personalitati. Unele au imbatranit. Dar exista o noua generatie, tanara, de intelectuali care ar trebui sa fie in piata. Nu-i vad pe cei de la Academie, pe cei din conducerea unor publicatii. Si, evident, nu-i vad pe bufonii Majestatii Sale, ai domnului Basescu de pe la '22', de la Evenimentul Zilei. E timpul sa-si reconsidere pozitiile. Asta face diferenta intre 1990 si 2012. Eu zic ca aceste proteste sunt mai puternice comparativ cu cele din 1990 pentru ca apartin intregului popor si nu doar unor elite.

• Ati vorbit despre teama. Credeti ca teama tradeaza si actuala putere care, iata, face o serie de cedari: la legea sanatatii, la taxa auto, la demisia lui Baconschi, revenirea doctorului Arafat...

Nu cred. Ei sunt instalati in scaunele puterii, au la indemana Politia, Jandarmeria, Ministerul de Interne, Serviciile secrete si fac un joc periculos, dand cate putin, cu zaharelul... In fond, Baconschi a fost pus comunicator sef cand se stia ca i-a insultat pe protestatari. De fapt, ei incearca prin aceste cedari sa diminueze presiunea din piata. Dar piata cere 'demisii comasate'. Iar ei se fac ca nu inteleg acest lucru. Piata vrea sa moara de gat cu regimul lui Basescu. Dar nu va muri Piata. Va sucomba regimul tiranic al domnului Basescu.

• Sunteti un reputat 'om de televiziune'. Cum apreciati ca a facut fata presa acestor evenimente?

Salut eforturile presei, chiar si pe cele ale colegilor de la televiziuni care au facut jocuri destul de confuze. Dar presa adevarata s-a situat pe baricadele acestor revendicari, incepand cu posturile tv ale Antenelor, Realitatea, cu Jurnalul National. Sunt momente cand sunt mandra de profesia mea. Misiunea noastra este sa marturisim nedreptatea. Ieri, cand protestatarii erau la portile TVR si presedintele Lazescu a deschis usa liderilor sindicali, TVR Info ii dadea cuvantul ziaristului Teodor Tita care se intreba involt: 'Eu nu stiu de ce sunt in strada protestatarii. Au interese politice oculte'. Ce mizerie! Chiar sa fii chior si sa nu vezi ca lupta este pentru adevar si informare corecta!

• Toti am fost impresionati de cascada de lozinci extrem de inspirate lansate in aceste zile. Ce spuneti despre acestea?

Aceste lozinci reprezinta Proclamatia de la Bucuresti a revolutionarilor. Gestul lor este unul propriu revolutionarilor. Se supun acolo, in piata, unor riscuri, dau dovada de curaj, dovedesc verticalitate, au putut sa separe adevarul de minciunile secursite si sa continue protestele. Daca as fi avut un ziar, o pagina as fi dedicat-o doar acestor lozinci, mostre de inventivitate si de har civic.

• Exact asa a facut Jurnalul National...

Da stiu. Dar trebuie continuat, deoarece intre timp au fost lansate alte lozinci inspirate, care dovedesc ca nu suntem un popor de mana a do­ua, cum ne-a numit presedintele tarii.

• Care credeti ca va fi finalul acestor evenimente?

Conform unui mai vechi dicton, puterea ii lasa pe protestatari sa fiarba in suc propriu, asa cum se spunea si in 1990. Nu cred ca procedeaza co­rect. Toate aceste neraspunsuri vor duce la o stare de exasperare, care ori­cand poate trece intr-o stare de protest violent. Si nu sunt de vina protestarii, ci puterea, care nu inte­le­ge regula jocului. Ai condus. Dar n-ai condus bine, ai avut doar esecuri, lasa locul altei puteri.

×
Subiecte în articol: interviu lucia hossu longin