INTERVIU
George Copos povesteste cum s-a hotarat sa intre in politica.
GABRIELA ANTONIU
PRINCIPIU. George Copos considera ca in viata trebuie sa ai masura si decenta |
Jurnalul National: Domnule George Copos, v-ati inscris recent in PUR. De ce in PUR si nu in alt partid?
George Copos: Sunt un om care a intrat in afaceri inca din 1990. Am inceput cu un capital foarte mic: de 500 de dolari, dar am avut si mare sansa. Pe de-o parte, piata romaneasca a acelor vremuri era goala de aproape orice fel de produse, in special de cele electronice si electrocasnice. Pe de alta parte mi-a placut foarte mult sa muncesc, sa creez. Am creat valoare adaugata, am reusit si avem, la ora actuala, active in valoare de mai mult de 170 de milioane de euro, fara ca eu sa fiu implicat in politica. Cred insa ca acum a sosit momentul ca oamenii de afaceri sa se implice in viata politica. Sa nu uitam ca mai sunt doar doi ani si ceva pana cand Romania va intra in UE, ca acum este momentul ca acei oameni care au reusit sa performeze in afacerile lor, dovedind calitati manageriale reale, sa aiba sansa de a decide si asupra viitorului Romaniei. Trebuie sa stiti ca am fost aproape de presedintele Dan Voiculescu inca din 1994. Am construit impreuna doua structuri patronale puternice: Asociatia Oamenilor de Afaceri si Confederatia Patronatelor din Romania. In ceea ce priveste doctrina Partidului Umanist, aceasta este o doctrina care imi este foarte apropiata, este social-liberala, ea pune in centrul atentiei omul, cu toate atributele sale. Este argumentul principal pentru care am decis sa intru in PUR.
Cat de mult a contat doctrina si cat de mult a contat prietenia dvs. cu Dan Voiculescu?
Amandoua au contat mult pentru mine.
Sotia dumneavoastra ce a spus cand a auzit ca intrati in politica?
Nu este foarte entuziasmata, sustinand ca prima mea responsabilitate trebuie sa fie fata de companiile ANA si de angajatii lor. Sper sa o conving ca am responsabilitati si fata de Romania. Pentru ca iata ce cred eu: cred ca noi, oamenii de afaceri, am putea sa determinam ca economia sa fie mai performanta, sa avem un cadru legislativ mai bun, sa avem o economie de piata care sa fie puternica, in care statul sa se retraga treptat din afaceri. Cred, in acelasi timp, intr-o protectie sociala activa, in care statul trebuie sa intervina, pentru ca, din pacate, in Romania avem foarte multi saraci. Avem poate mai mult de 20% din populatia Romaniei care este la limita saraciei si e firesc sa facem ca acesti oameni sa traiasca in conditii decente.
Acesta a fost argumentul pe care i l-ati adus?
Acesta a fost unul din argumentele pe care i le-am adus, am spus ca trebuie sa ma implic, sa contribui si eu la imbunatatirea situatiei generale a Romaniei.
Ati conditionat inscrierea in partid de plasarea pe listele pentru Parlament?
Nicidecum. Poate ca nu era momentul acum sa intru in politica si trebuie sa recunosc ca eu ma pregateam, de fapt, pentru 2008.
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Citește pe Antena3.ro
Deci ati fost propus?
Am fost propus de conducerea PUR pe lista de Arges. De ce Argesul? Pentru ca Argesul are un numar de investitori foarte mare. Sa nu uitam ca in Arges noi realizam un export de peste 50 de milioane de euro pe an, suntem una din cele mai sanatoase companii din judetul Arges, sunt legati de noi peste 7.000 de oameni de acolo. Este unul din motivele pentru care s-a luat aceasta decizie, sa candidez pe listele Senatului la Arges.
V-ati inceput campania electorala? Cat estimati ca va costa aceasta campanie?
Am inceput. Nu conteaza banii atunci cand crezi in ceva. Oricum, nu e vorba de un buget foarte mare.
Cum se simte omul bogat Copos printre oamenii saraci?
Eu nu ma consider un om bogat. Mai degraba as spune ca ma simt un om implinit, un om care a realizat foarte multe lucruri. Bogatia mea reala este capitalul uman pe care il avem. Societatile din grupul ANA au peste 4.500 de oameni, oameni foarte valorosi, oameni foarte buni in care eu cred mult, si prin acesti oameni eu ma simt implinit.
Cum le veti raspunde celor care v-ar reprosa ca vreti sa intrati in Parlament sa va protejati sau din contra sa va sporiti afacerile?
Ati auzit cumva dumneavoastra in ultimii 14 ani de o afacere ilegala facuta de societatile din grupul ANA? Sau de o afacere ce a fost sprijinita politic pentru una din societatile din grupul ANA?
V-am intrebat ce ati raspunde oamenilor suspiciosi sau "carcotasi"?
Astept exemple concrete. Noi am facut totdeauna afaceri la lumina zilei, este si un motiv pentru care am luat decizia sa particip la aceste alegeri, acum, in anul 2004, pentru ca am facut afaceri fara sprijin politic.
Daca veti fi ales, cine se va ocupa de afacerile dumneavoastra?
Exista reglementari clare si toti suntem obligati sa respectam regulile jocului si legile acestei tari. Firesc, daca voi fi ales, voi demisiona din toate consiliile de administratie ale societatilor din grupul Ana. Voi lasa societatea pe maini bune, unui nou presedinte al consiliului de administratie.
Domnule Copos, ce stiti despre Senat?
Prin Senat trec toate initiativele legislative. Totodata, Senatul are largi atributii de control asupra Executivului. Putem vorbi si despre diplomatia parlamentara, in care Senatul are un rol de prim rang. Stiu ca avem foarte multe lucruri de facut in perioada care urmeaza, mai ales in ceea ce priveste politica externa si ca nu va fi usor.
Daca veti castiga, ce comisie parlamentara de specialitate veti alege?
Asta depinde. Nu sunt eu persoana care decide.
Exista comisie de politica externa, de industrie...
Sigur ca m-ar interesa mult o comisie legata de mediul de afaceri, pentru ca acolo cred ca mi-as putea aduce o contributie importanta.
M-ar interesa foarte mult sa fac parte dintr-o astfel de comisie.
Ati iesi de la dezbateri daca s-ar dezbate o lege care v-ar ajuta afacerile?
Eu cred ca Parlamentul trebuie sa adopte legi care sa ajute intreg mediul de afaceri. Nu se pot face legi pentru afacerile unui singur om. Important este ca in Romania sa fie un mediu de afaceri stabil, sanatos, predictibil, sa diminuam economia necontabilizata, sa reducem fiscalitatea pe munca, pe capital. Deci as avea multe de spus acolo in Senat. Senatorii sunt datori sa participe la lucrari, indiferent ce se dezbate. Sunt cel putin doua motive de a nu putea parasi lucrarile.
Aveti o sintagma preferata, farmecul vietii. Aveti un slogan electoral sau vreti sa va faceti unul in care sa o folositi?
Sintagma am folosit-o la Rapid pentru ca a fost o echipa care a reprezentat si reprezinta farmecul vietii. Eu stiu ce ma asteapta, pot sa fac ceea ce vor oamenii din Arges si vreau sa fac. "Stiu, pot si vreau". Iata, chiar mi se pare interesant. Cred ca mi-ar placea ca slogan.
Veti folosi imaginea Rapidului in campanie?
Nu.
Dar v-ati gandit ca v-ar putea aduce voturi?
Poate in 2008, cand imi propun sa mergem in Liga Campionilor cu Rapidul, acum nu se poate, pentru ca, din pacate, n-avem cel mai bun joc si poate ca am facut si noi niste greseli atunci cand am luat deciziile privind lotul Rapidului. Dar pana in 2008 cred ca vom putea face o echipa competitiva si atunci, daca vom merge in Liga Campionilor, probabil ca voi avea alte obiective, inclusiv in politica.
Veti merge la Parlament cu elicopterul personal daca veti castiga?
Nu am elicopter personal. Ma voi duce cum voi putea, cu bicicleta si cu umbrela, daca va fi cazul.
Si BMW-ul ultimul tip il veti lasa sa se prafuiasca in garaj?
Il voi folosi pentru a lua legatura cu cei care mi-au dat votul. Ma voi duce in judet cu el si voi asculta parerile oamenilor si le voi duce mai departe in Senat. Categoric voi folosi activele mele ca sa lucrez pentru cei care m-au ales, nu voi fi dependent de mijloacele pe care le voi primi de la Senat. Voi folosi masina proprie fara nici un fel de probleme.
Ce veti face daca senatorii-colegi va vor sicana ca mergeti cu o masina ultimul racnet?
Suntem in mileniul trei acum. Nu mai exista masini "ultimul racnet". Aproape toate au aceleasi performante.
Dar multi dintre ei vor veni cu Dacii, Logan in cel mai bun caz.
In alta ordine de idei, in viata cred ca trebuie sa ai masura si decenta in tot ce faci. Eu am avut masura si decenta in viata si voi respecta mereu acest principiu.